Grasse, Zuid-Frankrijk

In Zuid-Frankrijk, in het departement Alpes-Martimes ligt de stad Grasse. De regio waarin zij ligt, de Provence, is geliefd vanwege haar mediterrane klimaat. Ieder jaar bezoeken veel toeristen deze omgeving. Een paar kilometer vanaf de kust ligt de stad Grasse. Grasse is vooral bekend vanwege haar parfumfabrieken, maar er is meer.

Locatie en bereikbaarheid

De gemeente Grasse ligt in het zuiden van Frankrijk, in het departement Alpes-Maritimes. Het dichtstbijzijnde vliegveld is het vliegveld van Nice. Vanuit Nederland vliegen verschillende vliegtuigmaatschappijen naar dit vliegveld, wat zich op ongeveer 35 minuten rijden met de auto van Grasse bevindt. Er is een directe busverbinding van het vliegveld naar Grasse. De bekendste strandplaatsen in de buurt zijn Cannes en Antibes. Cannes ligt op ongeveer 19 km van Grasse. Vanuit Grasse rijdt er een trein in de richting van Cannes en verder langs de kust helemaal naar Italië.

De stad is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als de auto. In Grasse is een treinstation waarvandaan bussen vertrekken naar de oude stad. Daarnaast zijn er meerdere (betaalde en onbetaalde) parkeerplaatsen waar je met de auto naar toe kan. Een zeer centrale parkeerplaats is: ‘Honoré Cresp’. Bovenop deze parkeergarage is een plein dat prachtig uitzicht heeft richting de zee.

Klimaat

Grasse ligt in de Provence op ongeveer 20 kilometer van de kust van de Middellandse zee. Deze kust wordt ook Côte d'Azur genoemd en staat bekend om zijn mediterrane klimaat. De zomers zijn heet en de winters zijn zacht. In de natuur zie je veel tropische flora en fauna. Onder andere palmbomen zie je hier heel veel.

Gemeente Grasse

De gemeente Grasse bestaat uit een stadscentrum met daaromheen een aantal wijken, quartiers genaamd. In de gemeente Grasse wonen ongeveer 51.000 mensen (bron: Wikipedia). Het centrum van Grasse ligt tegen een berg aan. Door de hogere ligging biedt de stad een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het centrum van Grasse is autovrij en bestaat veelal uit smalle, steile straatjes die met elkaar verbonden zijn. Veel straatjes komen uit op een centraal gelegen plein, Place aux Aires genaamd. In de straten bevinden zich vooral kleine winkeltjes en restaurantjes. In Grasse bevindt zich ook een kathedraal met in de buurt een officieel uitzichtspunt. Van daaruit is bij helder weer de zee te zien.

Parfumstad

Grasse is bekend geworden vanwege de geschiedenis van het parfum. In de stad zijn nog steeds drie parfumfabrieken aanwezig, Galimard, Fragonard en Molinard. Deze fabrieken kunnen gratis bezocht worden. Ze dienen nu vooral als musea en winkels, en er worden rondleidingen gegeven. Daarnaast is er een internationaal parfummuseum. In veel winkeltjes in het centrum worden parfums en zeepjes verkocht.

Bezienswaardigheden

In Grasse staat een kathedraal (Cathédrale Notre-Dame-du-Puy). Deze is te bezoeken en is ook nog gewoon in gebruik voor kerkelijke diensten. In de stad bevinden zich een aantal musea, waarvan de parfummusea de bekendste zijn. Ook is de tuin van het international parfummuseum te bezoeken (deze bevindt zich iets buiten de stad). Naast deze musea is er ook een museum over de geschiedenis van sieraden en kostuums, en een museum over de geschiedenis van de Provence. Naast de musea is er in het hoogseizoen een toeristische markt. Ook rijdt er een treintje door de stad die langs de interessantste plaatsen gaat.
© 2015 - 2024 Aimeevb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?De Cote d`Azur ligt in Zuid Frankrijk in de Provence en is een van de meest gewaardeerde vakantie bestemmingen van Frank…
Marktdag in de ProvenceWie graag markten bezoekt, komt in de Provence ruim aan zijn trekken. Verse producten, lokale specialiteiten en gezellig…
Provence – van Beaune via Lyon naar MalaucèneProvence – van Beaune via Lyon naar MalaucèneOp weg naar de Provence, met als startpunt Hollum op Ameland en bestemming Malaucène in de Provence, aan de voet van de…

Tien boeken over RomeTien boeken over RomeRome - de Eeuwige Stad. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de grote trekpleisters van de stad die ooit het centrum v…
De paus ontmoeten in Vaticaanstad: audiënties en het angelusDe paus ontmoeten in Vaticaanstad: audiënties en het angelusSinds zijn aantreden in maart 2013 wist paus Franciscus heel wat harten te veroveren. Door zijn uitgesproken nederigheid…
Bronnen en referenties
  • Inwonersaantal: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grasse
Aimeevb (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.