Filmset Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland) bezoeken

Filmset Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland) bezoeken In Nieuw-Zeeland is Hobbiton een van de bekendste bezienswaardigheden. Elke dag staan hier rijen met toeristen voor de deur. Tickets zijn dan ook vaak uitverkocht. Hobbiton is de filmset waar The Lord of the Rings- en The Hobbit-trilogieën zijn opgenomen. Voor fans is dit een waar walhalla. Je leert hier alle details van de films en waant je even in een andere wereld. Er lopen diverse tuinmannen rond om alles netjes te houden. Er is namelijk weinig nep op dit terrein. Veel bezoekers willen op de foto met de bekende Hobbitwoningen, waarvan verschillende exemplaren te bewonderen zijn. Wanneer je hier even naar binnen wilt kijken, kom je echter bedrogen uit. Alleen de buitenkant is gebouwd in Hobbiton. De scènes van de binnenkant zijn in een studio opgenomen. Desondanks is er genoeg om je ogen uit te kijken!

J.R.R. Tolkien (schrijver)

De Engelse John Ronal Reuel Tolkien (1892-1973) was theoloog, dichter, filoloog en leraar, hij gaf les in de Engelse taal- en letterkunde. Daarnaast heeft hij het Britse leger gediend tijdens de Eerste Wereldoorlog. Echter werd hij vooral bekend door het schrijven van diverse boeken. Zijn bekendste verhalen zijn De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarilion. Hij werd ook wel de vader van de moderne fantasyliteratuur genoemd. Zijn zoon Christopher publiceerde na zijn dood diverse werken, waaronder ook een aantal onvoltooide verhalen en aantekeningen.

Peter Jackson (filmregisseur)

Peter Robert Jackson, geboren in Nieuw-Zeeland (1961) en kind van twee Engelse immigranten, had al op een jonge leeftijd een voorliefde voor films. Ondanks dat hij geen officiële opleiding in het filmmaken heeft genoten, staan er toch verschillende bekende films op zijn naam. Naast diverse culthorrorfilms is hij vooral bekend als filmregisseur van de fantasytrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit. In 2007 werd al bekend dat hij producent van The Hobbit zou worden. Echter kreeg de productie, na een aantal woelige jaren bij filmstudio MGM, pas in 2010 groen licht. Uiteindelijk heeft hij de regie van alle drie de films op zich genomen. Sinds 2014 heeft Peter Jackson een ster op de bekende Walk of Fame in Hollywood.

Lord of the Rings (filmtrilogie)

Het bekende verhaal is voor het eerst verfilmd in 1977 door Ralph Bakshi. Dit was een mix van een tekenfilm met bewerkte gefilmde beelden. Later, in 2001, werd het opnieuw verfilmd door Peter Jackson. Hij verwerkte het verhaal in drie films, ondanks dat elke regisseur aangaf dat het onmogelijk zou zijn om dit verhaal in een film te verwerken. Hiervoor heeft hij wel moeten wisselen van filmmaatschappij. De eerste maatschappij wilde namelijk geen budget vrijmaken voor drie films. Jackson was echter van mening dat het verhaal nooit in slechts één film verteld kon worden, daarvoor was het te groots. Later ging hij in zee met New Line Cinema, welke hem wel budget voor drie exemplaren gaf. De eerste twee delen wonnen vier en twee Oscars, het laatste deel won maar liefst een recordaantal van elf Oscars.

The Hobbit (filmtrilogie)

Ook het verhaal van de Hobbit is verfilmd in drie exemplaren. Hoewel de films pas na The Lord of the Rings-trilogie op het witte doek te bewonderen waren, speelt het verhaal van The Hobbit zich voor het verhaal van The Lord of the Rings af. In eerste instantie zou Peter Jackson alleen eindverantwoordelijke producent zijn. In 2010 werd bekend dat hij naast producer toch ook de regisseur zou worden. Vele acteurs van The Lord of the Rings spelen ook een rol in The Hobbit.

Het ontstaan van Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland)

In 1998 stuitten Peter Jackson en zijn team op de enorme schapenboerderij van de familie Alexander, in het hart van Waikato. Ze werden op slag verliefd en wisten direct dat het de perfecte filmlocatie was voor The Lord of The Rings. Het was precies zoals beschreven in de boeken van J.R.R. Tolkien. Het gebied was nog niet gemoderniseerd; er waren geen hoogspanningskabels, gebouwen of wegen te bekennen. In 1999 begon het realiseren van Hobbiton en werden 39 tijdelijke Hobbitwoningen gebouwd. Het leger van Nieuw-Zeeland heeft meegeholpen in het gehele proces.

In 2002 gingen de eerste rondleidingen van start en werd de bar Green Dragon geopend, waar bezoekers kunnen bijkomen. De Green Dragon staat in de verhalen bekend als de ontmoetingsplaats waar alle inwoners van Hobbiton samenkwamen. Als onderdeel van de rondleiding kun je hier genieten van alle pracht en praal onder het genot van een traditionele ale, appelcider of niet alcoholisch gemberbier. Deze drankjes zijn allemaal handgemaakt en exclusief te vinden op de Nieuw-Zeelandse filmset. Toegang tot de bar is alleen mogelijk in combinatie met een rondleiding, het is niet los te bezoeken. Wel is het af te huren voor privé-evenementen.

In 2011 werd Hobbiton opnieuw onder handen genomen voor het filmen van de Hobbit-trilogie.

Verschillende Hobbiton tours (2020)

Tijdens een twee uur durende rondleiding ontdek je te voet de fantastische filmset van The Lord of the Rings en The Hobbit, en leer je hoe iconische filmmomenten zijn opgenomen. Hier komt meer bij kijken dan je zou denken. Zo zijn er Hobbitwoningen in verschillende afmetingen. Het personage Gandalf werd dan ook voor een klein exemplaar geplaatst en een Hobbit voor een groot exemplaar. Op die manier werd gespeeld met perspectief waardoor de Hobbits in de film klein lijken. Ook ontdek je dat Peter Jackson erg perfectionistisch was. Er is bijvoorbeeld één boom in Hobbiton die niet natuurlijk is, alle blaadjes zijn met de hand bewerkt. Toen Jackson deze na een poos kwam bekijken, vond hij dat de blaadjes de verkeerde kleur groen hadden gekregen. Deze zijn toen allemaal handmatig overgeschilderd, wat een hele klus was. Velen zijn echter van mening dat deze kritische houding van Jackson niet verkeerd is geweest. Ondanks dat het veel tijd en kosten met zich meebracht, is in de films duidelijk zichtbaar dat er oog voor detail is geweest. Dat maakt het filmdecor zo levendig en adembenemend mooi.

Hobbiton movieset tour

De tour neemt je mee naar de bekende filmset om al je zintuigen te prikkelen. De filmset is maar liefst 12 hectare groot en er groeit en bloeit van alles. Bezoekers worden overweldigd door bezienswaardigheden, geuren, geluiden en smaken. Het is alsof de tijd heeft stil gestaan en de natuur alles heeft overgenomen. Je zult je ogen uitkijken in dit adembenemende stukje natuur. Alles is precies zoals beschreven in de boeken. Het is dan ook niet voor niks dat Hobbiton een must-see is geworden voor vele toeristen. De gidsen wijzen je op de kleinste details en brengen je naar de plekken waar de meest beroemde scènes zijn opgenomen. De echte filmfanaten onder ons zullen deze ongetwijfeld herkennen. De tour wordt afgesloten met een speciaal gebrouwen drankje in de Green Dragon.

Evening banquet tour

Deze tour start later op de dag, bezoekers ontdekken Hobbiton in de schemering. Bij een ondergaande zon is de filmset nog spectaculairder. Uiteindelijk worden de hongerige bezoekers getrakteerd op een heus banketfeest, zoals echte Hobbits deze kennen. Het feestmaal is uitgebreid en uitbundig, drank zal er rijkelijk vloeien! Na de avondmaal is het tijd voor een avondwandeling. Onder het maanlicht verzorgt de gids het laatste deel van de rondleiding. Bezoekers krijgen, geheel in stijl, handlantaarns om hun weg te vervolgen.

Privétour

Voor groepen is het mogelijk om een privétour te boeken met een eigen gids, voor een optimale ervaring. Bij deze tour is het mogelijk om vooraf een lunch bij te boeken.

Praktische informatie (2020)

 • Adres: 501 Buckland Road, Hinuera, Matamata, Hamilton - Waikato, 3472, New Zealand.
 • 7 dagen per week geopend.
 • De prijzen variëren van 89 tot 195 dollar, afhankelijk van het type ticket.
 • Kinderen jonger dan 9 jaar hebben gratis toegang.
 • Voor kinderen tussen 9 en 16 jaar geldt een korting.
 • Vooraf boeken wordt sterk aanbevolen, de rondleidingen zijn snel uitverkocht.
 • Het is verboden om met drones te vliegen.
 • Trouwfeesten of trouwfotosessies behoren tot de mogelijkheden.
 • Door het jaar heen zijn er speciale evenementen zoals het zomerfeest en de kerstdagen.
 • De tour is niet erg rolstoelvriendelijk, maar er zijn mogelijkheden voor degenen die de tour niet te voet kunnen doen. Hiervoor dien je vooraf contact op te nemen, om e.e.a. te regelen.
 • De tour gaat bij slecht weer gewoon door. Het is dan ook verstandig om paraplu’s en gesloten schoeisel (laarzen) mee te nemen. Het pad kan modderig worden.
 • Zorg tijdens de zomerperiode voor voldoende zonnebrand en water. De zon kan hier genadig zijn.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Hobbit – An Unexpected JourneyOp 14 december 2012 zal de wereldwijde première van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ plaatsvinden, nummer één van de…
The Hobbit: An Unexpected Journey – FilmThe Hobbit: An Unexpected Journey – FilmAn Unexpected Journey is het eerste deel van de filmtrilogie gebaseerd op J.R.R. Tolkiens boek 'De Hobbit'. Hiermee word…
The Hobbit: The Battle of the Five Armies – FilmThe Hobbit: The Battle of the Five Armies – FilmNa het succes van de twee eerdere Hobbit films volgt het laatste deel van de trilogie: The Battle of the Five Armies. De…
Toerisme in Nieuw-ZeelandToerisme in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland, bekend van de vogel die kiwi wordt genoemd, Lord of The Rings en natuurlijk de prachtige natuur. Een vaka…

Seven Sisters in Groot-Brittannië en IerlandSeven Sisters in Groot-Brittannië en IerlandDe Seven Sisterskliffen in Berling Gap (Engeland) zijn een prachtig natuurverschijnsel. Het zijn zeven krijtrotsen die g…
Bronnen en referenties
 • https://www.newzealand.com/us/plan/business/hobbiton-movie-set-tours/
 • https://twistedsifter.com/2015/03/visit-hobbiton-movie-set-matamata-new-zealand/
 • https://www.hobbitontours.com/en/
 • https://www.kkday.com/en/product/9606
 • https://www.cambridge.co.nz/things-to-do/hobbiton-tours/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/J.R.R._Tolkien
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Jackson
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings_(films)
 • Eigen ervaring
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 09-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.