Lamington National Park, Australië

Het Lamington National Park is een minder bezocht National Park in Australië, maar het is een absolute aanrader. Het park ligt in een schitterende omgeving ten zuiden van Brisbane.

Ligging

Het Lamington Nationaal Park ligt in Australië in de staat Queensland. Het ligt op ongeveer anderhalf uur rijden, ten zuiden van Brisbane. Een schitterende weg leidt naar een 20500 ha groot natuurgebied wat onderdeel uitmaakt van een berggebied, bekend al MacPherson Range.

Geschiedenis

Robert Collins is één van de grootste drijfveren achter het Lamington National Park geweest. In 1878 bezocht hij Yellowstone NP en hij werd geïnspireerd door het concept van een National Park. Bij terugkeer in Australië begon hij een campagne om van MacPherson Range net als Yellowstone een National Park te maken. Na een jarenlange strijd overleed Collins in 1913, voordat zijn doel van MacPherson Range als Nationaal Park was bereikt. Romea Lahey nam de taak over van Collins en vocht verder. Uiteindelijk werd MacPherson Range in 1915 een National Park.

In 1912 vestigde leden van de O'Reilly Familie zich op het Lamington Plateau. Dit betroffen de vijf broers Tom, Herb, Norbert, Mick, Peter en de drie neven Pete, Luke en Joe. Ze wilde een zuivelindustrie opstarten, maar dat viel tegen in het berggebied. Toen het gebied in 1915 een Nationaal Park werd, begon de strijd met de regering. De O'Reilly's verzochten de regering om hun stuk van het land niet in het Nationaal Park op te nemen.

Toerisme in de eerste jaren

Vanaf 1914 kwamen de eerste mensen naar O'Reilly. In de loop van de jaren werd via mond-op-mond reclame het bestaan van O'Reilly en hun gastvrijheid steeds bekender. Mensen kwamen er op bezoek om van de natuur en de verschillende diersoorten te genieten. Door de steeds grotere toename van mensen die op bezoek kwamen, besloten de O'Reilly's halverwege de jaren twintig van de vorige eeuw een guesthouse te beginnen.

In 1926 werd het guesthouse geopend voor het publiek. In die tijd was de weg naar het guesthouse een absoluut avontuur. Met goed weer was de weg goed te bereiden, met slecht weer was het een grote modderweg waarin het normaal was dat auto's soms simpelweg niet verder konden door de modder.

In de jaren daarna werd de weg geasfalteerd en werd het guesthouse een groot succes. Tegenwoordig is de weg naar O'Reilly nog steeds een avontuur. Steile hellingen, scherpe bochten en grote stukken waar je eigenlijk geen tegenliggers tegen moet komen. Wanneer je er bent, overheerst de stilte en de schoonheid van de natuur.

Redders van O'Reilly

In februari 1937 verdween een vliegtuig tijdens een vlucht van Brisbane naar Sydney. Ooggetuige welke beneden in de vallei woonde, zagen een vliegtuig over de MacPherson Range vliegen en meldde dit bij de autoriteiten.

Bernard O'Reilly hoorde, een week na de vermissing van het vliegtuig, deze berichten en besloot een zoekactie op te starten in het gebied. Vanaf de top van de Mount Throakban, zag hij een verbrande boom. Drie uur later vond hij het wrak van het vliegtuig en 2 overlevende van de crash. Vier doden vielen er bij de crash, één overlevende kwam om bij zijn tocht om hulp te halen.

Toegang Nationaal Park

Er zijn twee ingangen naar het Lamington Nationaal Park. Dit zijn Binna Burra en de Green Mountains. Green Mountains geeft toegang tot het guesthouse van O'Reilly.

Flora en Fauna

In het Lamington Nationaal Park zijn unieke en zeldzame plantensoorten aanwezig. Vele soorten zijn alleen in het Nationaal Park gevonden en nergens elders ter wereld. Dat maakt het park uniek en het belang van het bestaan groot. Het type grond en het klimaat maakt de vegetatie uniek. In het park zitten verschillende soorten unieke dieren. Van vogels tot kikkers en van slangen tot kangoeroes. Een unieke ervaring om er rond te lopen.

Wandelen

Binnen het park zijn verschillende wandeltochten uitgestippeld. Dit varieert van zeer eenvoudig tot een volledige dag waarbij een goede conditie zeer wenselijk is. Een aantal voorbeelden van wandeltochten welke individueel goed te lopen zijn:

Tree Top Walk

Deze wandeling begint tegenover de receptie van O'Reilly's Guesthouse. Via houten steigers en wandelbruggen maak je kennis met het regenwoud. De wandeltocht duurt ongeveer 10 minuten en is zeer eenvoudig.

Morans Falls

Deze wandeling begint bij de receptie van O'Reilly's Guesthouse. Vanuit daar gaat de wandeling een stukje terug op de hoofdweg naar beneden. Na ongeveer 800m van de receptie zie je aan de linkerkant het bord voor de daadwerkelijke start van de wandeling staan. De wandeling leidt naar door de schitterende natuur naar een oogverblindende waterval. Vervolgens gaat de wandeling via een andere weg terug naar O'Reilly's. De wandeltocht duurt ongeveer 2 uur.

Python Rock

Deze wandeling start ook bij de receptie van O'Reilly's Guesthouse. Vanuit daar gaat de wandeling een stukje terug de hoofdweg naar beneden. Na ongeveer 800m van de receptie zie je het bord voor de daadwerkelijke start van de wandeling staan. De wandeltocht is minder indrukwekkend dan de Morans Falls, maar wel makkelijker te wandelen. In tegenstelling tot wat de plaatselijke plattegrond aangeeft, is deze wandeltocht niet geschikt voor mensen in een rolstoel.

Overnachten

Binnen het Lamington Nationaal Park zij verschillende overnachtsmogelijkheden. Van eenvoudig kamperen tot overnachten in functionele lodges met een schitterend uitzicht over de bergen.
© 2011 - 2024 Joro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…

Tip voor de herfstvakantie: Belgische KempenTip voor de herfstvakantie: Belgische KempenWat is er leuker dan om er in de herfstvakantie samen op uit te gaan. Ik hoor je al klagen: maar wat moet dat wel niet k…
Byron Bay, AustraliëEen echte hippie-plaats. Oude Volkswagen bussen, blousen met bloemen, kleding wat te drogen ligt op de motorkap van een…
Bronnen en referenties
  • www.lamingtonnationalpark.net.au
Joro (11 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.