Whangarei - de meest noordelijke stad van Nieuw-Zeeland

Whangarei is de meest noordelijke stad in Nieuw-Zeeland en het grootste stedelijke centrum in de Northland Region. Whangarei is zo’n 160 kilometer vanaf Auckland en in juni 2012 werd de bevolking geschat op 52200. Het is Nieuw-Zeelands warmste stad met meer dan 2000 zonuren per jaar, maar ook genoeg regen om de omgeving groen en semitropisch te houden. Whangarei kenmerkt zich door zijn relaxte levensstijl en staat bekend om zijn prachtige stranden, romantische platteland, vruchtbare weilanden en spectaculaire uitzichten. Whangarei is het belangrijkste commerciële centrum en de provenciehoofdstad van Northland. Het heeft adembenemende kustlijnen met sommige of Nieuw-Zeelands mooiste stranden. De stad ligt aan een natuurlijke haven en wordt omringd door beboste heuvels.

Cultuur & geschiedenis

De legende is dat de beroemde Polynesische zeeman Kupe de eerste persoon was die de prachtige landtong in Whangarei zag, toen hij op weg terug was naar Hawaiiki (het thuisland van de Maori’s voordat zij over de zee naar Nieuw-Zeeland reisden)
nadat hij Aotearoa (Nieuw-Zeeland) had ontdekt. Mondelinge geschiedenis vertelt dat ongeveer vijftig jaar later de voorvaderen van Northland’s Ngapuhi stam arriveerden. In Whangarei is bewijs gevonden van de eerste bewoners die genoten van de overvloedinge hoeveelheid aan schelpdieren door middel van stapels langzaam geërodeerde schelpen, opgravingen van nederzettingen en houtskool restanten.

Blanke kolonisten

De eerste blanken kolonisten in Whangarei Heads hebben enkele baaien naar zichzelf vernoemd: McLeod, McGregor en Urquhart bijvoorbeeld. Ze waren deel van de Waipu Scots groep die Schotland verlieten in de 1820s om te settelen in Nova Scotia voor dertig jaar en uiteindelijk te belanden in Waipu en Whangarei Heads. Aan het einde van de achttiende eeuw werd Whangarei steeds meer bicultureel door de verhuizing van veel katholieke en protestantse families, met name uit Engeland. Tegenwoordig is Whangarei een typische multiculturele Zuid-Pacifische samenleving. Zo’n ongeveer tweederde van de populatie is van Europese afkomst en de rest is voornamelijk van Maori (afkomst). De laatste jaren is er een toename van inwoners afkomstig uit andere culturen.

Subtropisch klimaat

Whangarei ligt in Nieuw-Zeelandse subtropische klimaat zone met warme vochtige zomers en milde winters. De typische zomer maximumtemperaturen variëren van 22 tot 26 graden Celsius, maar zelden boven de 30 graden. Temperaturen in de winter variëren van 12 tot 17 graden overdag met af en toe vorst in de ochtend. Dit subtropische klimaat maakt Whangarei tot een ideale plek om overvloedig fruit, groenten, planten en bloemen te kweken; van exotisch subtropisch fruit tot traditionele groenten, advocado's en kiwi’s. Veel inwoners hebben fruitbomen en groentetuinen aangelegd en zijn gepassioneerd over hun eigen geproduceerde voedsel. Bloemen, struiken en bomen domineren het stadslandschap.

Kunst

Kunst speelt een belangrijke rol in Whangarei, deze regio heeft dan ook de meeste kunstenaars per hoofd van de bevolking van heel Nieuw-Zeeland. Sommige artiesten zijn excentriek en teruggetrokken types, maar vele delen hun creativiteit door deelname aan collectieve kunstprojecten, het openstellen van hun ateliers en het aanbieden van kunstlessen. Frequente kunstmarkten zijn erg populair, vooral in de zomer maanden. Deze levendige markten vormen een ontmoetingsplek voor kunstenaars en straatmuzikanten en lokale etenswaren en kunst worden aangeboden. Het Whangarei Art Museum is de permanente plek voor kunst collecties en omarmt zowel historisch als tijdloze kunstwerken. Het is ook een plek waar nationaal rondreizende tentoonstellingen worden geëxposeerd.

Bezienswaardigheden

Zwemmen, surfen, varen, snorkelen, kajakken en vissen zijn favoriete activiteiten in Whangarei en omgeving. Het centrum is een trekpleister voor toeristen die werelds willen eten en zich willen vermaken met schattige winkels, museums, ateliers en speciaalzaken. Moderne architectuur mengt zich perfect met koloniale restanten en samen vormen ze een aantrekkingskracht op reizigers en jachten over de hele wereld. Daarnaast zijn er nog vele andere bezienswaardigheden in Whangarei en omgeving.

Klokkenmuseum

Er bevindt zich een klokkenmuseum in Whangarei dat behoort tot de grootste van het zuidelijk halfrond. Er zijn meer dan 1200 klokken ondergebracht waarvan ook uit de negentiende eeuw, meegebracht door kolonisten.

Abbey Caves

Zo’n vier kilometer van het centrum bevinden zich de Abbey Caves. Abbey Cave Reserve strekt zich uit over 18.7 hectares en bestaat uit drie grote grotten: Organ Cave, Middle Cave en Ivy Cave. In de grotten kun je stalagmieten, stalagtieten en gloeiwormen aantreffen. De grotten zijn gratis te bezoeken en worden niet onderhouden en daarom is het op je eigen risico om de grotten te betreden.

Whangarei Falls

Niet ver van het centrum zijn de Whangarei Falls te vinden, welke bekend staan als de meest fotogenieke watervallen in Nieuw-Zeeland. Deze watervallen vallen meer dan twintig meter naar beneden en komen terecht in een meertje.

Mount Parihaka

Mount Parihaka is een vulkanische berg met een hoogte van zo’n 241 meter ten noordoosten van het centrum van de stad. De berg is ongeveer twintig miljoen jaar oud en wordt omringd door Parihaka Scenic Reserve. Er is een weg die naar de top van de berg leidt en er zijn ook wandelingen door het natuurreservaat.

Mount Manaia

Mount Manaia is ongeveer 460 meter hoog en zijn dramatische rotspieken symboliseren een Maori legende. Een steile klim van ongeveer een uur door prachtige inheems bos beloont je met spectaculaire uitzichten op de kustlijn.

Kauri bomen

Als je wat verder rijdt naar Whangarei Heads en de Bream Head Scenic Reserve, kom je prachtige wandelingen en panoramische kustgebieden en havens tegen. De AH Reed Kauri Park is een prachtig bos en een belangrijk restant van de oorspronkelijke kauri bossen die ooit uitgestrekt aanwezig waren door het hele Northland. Een groep kauri bomen in het park zijn zo’n drie meter in diameter en 500 jaar oud.

Kawakawa

Zo’n veertig kilometer vanaf Whangarei ligt het bijzonderste openbare toilet ter wereld: Hunderwasser, vernoemd naar zijn architect Frederich Hunderwasser. Hunderwasser was een Oostenrijker en leefde sinds 1973 in Kawakawa. Het toilet is gebouwd in 1999 en het licht stroomt naar binnen door ingemetselde wijnflessen.

Rainbow Warrior

Op 10 juli 1985 werd het schip van Green Peace, ‘Rainbow Warrior’ door twee bommen van Franse saboteurs tot zinken gebracht. Het schip lag op dat moment voor Auckland uit protest tegen kernproeven op Mururoa en Hoa. Het schip dat snel zonk werd vervoerd naar de Cavalli Islands en ligt nu 25 meter diep onder water. Vanuit de Bay of Islands worden er diverse duiktrips naar het skelet van het schip georganiseerd. Het Monument Rainbow Warrior staat op een heuvel bij de afslag naar Maauri Bay.

Bay of Islands

De Bay of Islands bestaat uit 144 eilandjes, baaien, bossen en zandstranden en is een populaire vakantiebestemming. Een prima plek om te kamperen en actief te zijn in de vorm van wandelen, fietsen, paardrijden, zwemmen (mogelijk met dolfijnen), zeilen of duiken. Paiha, Russel en Waitangi zijn belangrijke plaatsen in de Bay of Islands, ongeveer een uur rijden vanaf Whangarei. Paiha ligt aan de oostkust en wordt gezien als de uitvalsbasis naar de Bay of Islands. Veel toerboten, vistochten en dolfijnen spot tochten starten in Paihia. Russel staat bekend om de vissersindustrie en was Nieuw-Zeelandse eerste hoofdstad. Waitangi ligt twee kilometer voorbij Paiha en is de plaats waar op zes februari in 1840 het Verdrag van Waitangi werd getekend. Het verdrag werd getekend in het huis van de Britse James Busby en zijn woning is omgedoopt tot het ‘Waitangi Treaty House’ en is sinds 1932 een nationaal monument. Ieder jaar komen hier op zes februari de Maori samen voor de ‘Waitangi Day’.
© 2012 - 2024 Jacinta-aalsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw Zeeland en de bezienswaardigheden van NorthlandDe Nederlandse ontdekkingreiziger Abel Tasman (her)ontdekte Nieuw Zeeland rond 1640. Vanwege zijn heimwee naar zijn gebo…
De geschiedenis van de MaoriDe Maori is een volk dat in Nieuw-Zeeland woont. In dit artikel zal de Maori geschiedenis beschreven worden en wat de hu…
Bay of islands in Nieuw-ZeelandBay of islands in Nieuw-ZeelandBay of Islands in Nieuw-Zeeland is ook voor de Nieuw-Zeelanders zelf een favoriete vakantiestek met een historisch karak…
De Maori, Een GeschiedenisDe Maori, Een GeschiedenisDe geschiedenis van de Maori is van oudsher een orale geschiedenis, tot de komst van de blanken maakten de Maori geen ge…

Australië Nationale Parken: NullarborAustralië Nationale Parken: NullarborNullarbor nationaal park is gelegen in Australië, 887 kilometer van Adelaide. Nullarbor betekend in het latijns, geen bo…
Advies inzake 8 daagse rondreis in JordaniëJordanië is een prachtig land om te bezoeken. Niet alleen om de rijke historie van het land maar zeker ook om de enorm g…
Bronnen en referenties
  • http://www.whangareinz.com
  • http://www.whangarei.co.nz/
  • http://www.selfdriveholidaysnz.com/place-to-see/whangarei
  • http://www.aatravel.co.nz/itineraries/editorial.php?pagename=northland-region-itn
  • http://www.whangareiheadstourism.co.nz/history-of-whangarei-heads.htm
Jacinta-aalsma (18 artikelen)
Laatste update: 20-04-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.