Bay of islands in Nieuw-Zeeland

Bay of islands in Nieuw-Zeeland Bay of Islands in Nieuw-Zeeland is ook voor de Nieuw-Zeelanders zelf een favoriete vakantiestek met een historisch karakter. In deze regio is veel natuurschoon. Daarnaast werd het Verdrag van Waitangi tussen de Maori's en de Britten getekend.

Wanneer Bay of Islands bezoeken?

De beste maanden om Bay of Islands te bezichtigingen zijn van december tot februari. Daarna begint de herfst in Nieuw-Zeeland en worden de avonden iets frisser. Het is wel droog en zonnig overdag. In februari en maart is voor de Nieuw-Zeelanders de vakantie voorbij. Dan is het rustiger.

De highlights rond Bay of Islands zijn

  • Een boottocht met een catamaran waarbij dolfijnen zijn te bezichtigen(zie "Cape Brett Hole-in-the-Rock Cruise").
  • Zwemmen op een van de vele stranden
  • Op een mooi terras zitten met uitzicht over de zee
  • Bezoeken van het Waitangi Historisch reservaat waar de natie Nieuw-Zeeland werd geboren(Zie "geschiedenis").
  • Bezoeken van Russell, de eerste hoofdstad van Nieuw-Zeeland
  • Kajakken

Geografie Bay of Islands en Motukokako Island

Bay of Islands bestaat uit 144 eilanden. Er zijn 3 doorgangen waar je met een boot doorheen kunt. Het water is zo helder als kristal. De Bay of Islands is een mooie vakantiebestemming als je van onderwaterflora- en fauna houdt. Als je je laat verleiden tot een "Cape Brett Hole-in-the-Rock Cruise" boottocht met Fullers' catamaran is het mogelijk dat je dolfijnen ontmoet en met hen kunt zwemmen. Je maakt een tocht waarbij je langs magnifieke stranden, inhammen en eilanden (waarvan sommigen bewoond) vaart. Je ziet verschillende schitterende vissen en vogels. Motukokako Island is een beroemd eiland een gat in de rots waar de catamaran net doorheen kan manoeuvreren. Een schitterende ervaring!

Geschiedenis: Verdrag van Waitangi

Hier in de buurt verkende de Polynesische ontdekkingsreiziger Kupe rond 900 de regio in zijn kano. Op een bepaald moment volgden de Maori's die van andere eilanden af emigreerden. De eerste (Britse) hoofdstad, Russell, is de overkant van de haven. Het oudste stenen huis in Nieuw-Zeeland staat in Kerikeri en dateert uit 1832. Verder is deze plek ook van historisch belang. Het is het begin van het land Nieuw-Zeeland. Het Verdrag van Waitangi werd hier op 6 februari 1840 ondertekend door afgezanten van de Britten en stamhoofden van de Maori's.

Er was namelijk veel strijd over de toebedeling van grond. Door dit verdrag mochten Britten land kopen. De Britten vonden echter dat de Maori's niet heel Nieuw-Zeeland bezaten, maar alleen recht hadden op terreinen die al door Maori's bewoond of bearbeid werden. Doordat het verdrag in beide talen is opgesteld is hier nog altijd onenigheid over...Dit leidde al vlug tot schermutselingen tussen Maori's en de Britten. Uiteindelijk werd het oorlog. Een stam was het niet eens met een landtransactie en zette een aantal gebouwen van de stad in brand. Vervolgens reageerden de Britten door 10.000 manschappen te sturen. Daarop steunde het grootste gedeelte van de andere stammen op het Noordereiland de Te Ati Awa stam. Dit was het begin van de Landoorlogen.

Het Russel museum

De highlight van dit museum in Russell waren niet de vitrines, maar de tien minuten durende video over de vestiging van Europeanen rond Russel (in die tijd ook wel de hel van de Stille Oceaan genoemd). Verder over het leven rond 1800 en de geschiedenis van de Maori. Gruwelijk detail: de ontdekkingsreiziger Marion du Fresne werd door hen opgegeten. Er is een 1: 5 schaalmodel van de Endeavour van Cook.

Pompallier house in Russell
Pompallier in Russell is het hoofdkwartier van de Franse bisschop. De katholieken lieten de bijbels al vlug in het Maori drukken om de protestanten (die aan de andere kant van de baai zaten) bij de bekering van de Maori's voor te zijn. De entree is niet goedkoop. Alleen in het hoofdseizoen (vanaf december) zijn er wat demonstraties (over hoe leer wordt gelooid). Er is weinig informatie over de Franse katholieken zelf. Het uitzicht op de eerste verdieping over de baai is mooi.


Christ Church kerk in Russell

De oudste kerk van het land is gebouwd in 1836. Omdat het het enige aanzienlijke gebouw was werd het voor verschillende activiteiten gebruikt. Na de landing in 1840 van kapitein Hobson (eerste luitenant gouverneur) werd de kroon proclamatie door hem voorgelezen waarin Nieuw Zeeland afhankelijk werd verklaard van New South Wales. De Christ Church kerk werd ook gebruikt als gerechtsgebouw toen een Maori werd aangeklaagd voor de moord op een Europeaan. Tijdens de aanval van 1845 op Russel werd er gestreden op de zuidgrens van de begraafplaats. Zes dode zeelieden liggen er nu begraven. De kerk zelf werd zwaar beschadigd. Zelfs na de renovatie zijn de sporen van de strijd nog te zien. De kanonsgaten en kogelinslagen zijn nog te zien. Op de begraafplaats (het oudste graf dateert uit 1836) liggen onder meer:
  • Tamati Waka Nene (een Maorileider die een belangrijke bijdrage heeft geleverd in de aanvaarding van de Maori's van het verdrag van van Waitangi).
  • Het tweede Europese meisje dat in Nieuw Zeeland werd geboren (Hannah Koning Lethbridge)
  • De eerste chirurg (Dr Samuel Ford)
© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
Nieuw-Zeeland: Voor een ideale vakantie tussen Kiwi en MaoriNieuw-Zeeland is het jongste land op aarde. Het is het allerlaatste stuk landmassa dat werd ontdekt. Nieuw-Zeeland heeft…
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
Een bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenEen bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenOp slechts enkele minuten van Boston, net voor de kust, ligt het Boston Harbour Islands National and State Park. Het is…

Op reis door Afro-LatinaOp reis door Afro-LatinaLatijns Amerika is een boeiend geheel van culturen waar mensen over de hele wereld zijn samengekomen en allerlei mixen v…
Oasis of the Seas: het grootste cruiseschip ter wereldHij is vijf keer zo groot als de Titanic, heeft een groot park aan boord met zo'n 12.000 bomen en planten en heeft onder…
Bronnen en referenties
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 14-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.