Nieuw-Zeeland: Voor een ideale vakantie tussen Kiwi en Maori

Nieuw-Zeeland is het jongste land op aarde. Het is het allerlaatste stuk landmassa dat werd ontdekt. Nieuw-Zeeland heeft een rijke en boeiende geschiedenis en weerspiegelt zowel het Maori als het Europese erfgoed. De fantastische historische Maori plaatsen, sommige dateren van bijna duizend jaar terug, vormen een bijzonder contrast met de vele prachtige koloniale gebouwen. En de natuur van Nieuw Zeeland is meer dan schitterend. Leer in dit artikel Nieuw-Zeeland kennen en word spontaan verliefd.

De geschiedenis van Nieuw-Zeeland in een notendop

In 1840 werd het verdrag van Waitangi getekend; de overeenkomst tussen het Maori volk en de Britse kroon. Hiermee gold voortaan de Britse wet in Nieuw-Zeeland, waarbij werd afgesproken dat de traditionele inwoners van Nieuw Zeeland, de Maori, zeggenschap bleven houden over hun land en cultuur. Dit was het moment, waarop steeds meer kolonisten naar Nieuw-Zeeland kwamen om zich daar permanent te vestigen. En dit was ook het moment dat de smeltkroes van culturen begon te ontstaan, die Nieuw-Zeeland ook in deze tijd maakt tot een uniek land.

Ook nu nog wordt het verdrag van Waitangi gezien als het officiële oprichtingsdocument van Nieuw-Zeeland, hoewel er interpretatieverschillen bestaan tussen de Maori en de Engelsen wat bepaalde afspraken in het document nu precies betekenen. De Maori hebben wel degelijk het gevoel dat hun rechten niet zijn beschermd en dat hen met de tijd steeds meer land is ontnomen.

Bron: Andrew Turner, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Andrew Turner, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Het Waitangi tribunaal is in het leven geroepen om zaken waarin onenigheid bestaat op een eerlijke manier te beslechten. Het is heel bijzonder hoe de Kiwi's (zoals de mensen worden genoemd die van oorsprong niet uit Nieuw Zeeland stammen) en Maori in harmonie samen hebben leren leven in dit prachtige land met zijn verbluffende natuur.

Wat zijn de belangrijkste attracties van Nieuw Zeeland?

Nieuw Zeeland is ver vliegen maar biedt een schitterende natuurlijke omgeving, die je nooit meer zult vergeten. Je kunt kiezen voor een rondtocht langs de belangrijkste historische plaatsen maar kunt je ook puur en alleen richten op wat er qua natuurschoon te zien is en dat is op zichzelf al heel erg veel en zeer de moeite waard.

De walvissen van Kaikoura zijn een must see en ook een cruise om de machtige Milford Sound te bekijken zou eigenlijk standaard tot je excursiepakket moeten behoren, wanneer je een bezoek gaat brengen aan Nieuw Zeeland en al zijn schatten. Historie vind je in het Te Papa museum en architectuur op de top van de Sky Tower, die de hoogste toren is van het zuidelijk halfrond.

In het Noorden van Nieuw-Zeeland vind je uitgestrekte stranden, wandelroutes en de twee belangrijkste steden. In het Zuiden vind je ruwe kusten, prachtige oerbossen, adembenemende bergtoppen en gletsjers. Het Abel Tasman nationale park moet zeker op je lijstje staan, wanneer je een natuurliefhebber bent. Nieuw Zeeland kent zes van de zeven bestaande klimaatzones en biedt een ongerepte natuur die nergens anders ter wereld te vinden is.

De belangrijkste attractie van Nieuw Zeeland is echter de vriendelijke en bescheiden bevolking, die warm en gastvrij is en toeristen via de vele toeristische Visitor Information Centres graag wil laten delen in de schoonheid van haar prachtige land.

Vakantie in Nieuw Zeeland: Reis boeken, goedkope vluchten en vliegtickets

Wanneer je verliefd begint te worden en graag zou kiezen voor een vakantie in Nieuw Zeeland, kun je kiezen voor losse vliegtickets of voor een all-in reis met excursies. Er zijn vrij veel voordelige vluchten te krijgen op Nieuw Zeeland op Auckland of Wellington. Ook op Queenstown kun je relatief goedkoop vliegen. Voor een retourticket moet je denken aan een vanaf prijs van zo'n 1800 EUR. Eens goed rondkijken kan geen kwaad, want afhankelijk van de maatschappijen, vluchttijd en het aantal overstappen kunnen de prijzen van vluchten echt enorm verschillen.

Wanneer je kiest voor losse vluchten moet je wel echt goed nadenken over hoe je reis er komt uit te zien. Het is een lange en niet goedkope reis en vaak een once in a lifetime ervaring, waarvan je optimaal wilt kunnen genieten. Oriënteer je ook als ondernemende toerist goed en leg als mogelijk tevoren al een route voor je rondreis vast, waarbij je ook hotels al vanuit huis kunt boeken. Dit voorkomt dat je niet alles uit je Nieuw Zeeland reis haalt wat er in zou kunnen zitten. Nadenken over wat je echt gezien wilt hebben voordat je tevreden huiswaarts keert is dan ook geen overbodige luxe.

Je kunt ook kiezen voor een totaalpakket van vluchten, hotelovernachtingen en begeleide excursies. Wanneer je natuur en bezienswaardigheden wilt meepakken kan dit een minder spannend maar zeker interessant alternatief zijn. Voor veel natuurwandelingen heb je echt een gids nodig om veilig de omgeving te kunnen verkennen en ook voor andere bezienswaardigheden kan het een aanvulling zijn om informatie te krijgen die je meer vertelt dan wat je zelf kunt zien wanneer je op eigen houtje op verkenningstocht gaat. Veel touroperators bieden voordelige pakketvakanties aan en er zijn ook goede Nieuw Zeeland specialisten zoals Paci Island Travel of Wereld Contact, die toegevoegde waarde kunnen bieden op basis van hun jarenlange ervaring en specialisme.

Voor welke Nieuw Zeeland vakantie je ook kiest, spontane verliefdheid is een reëel risico om rekening mee te houden in dit jongste land ter wereld met de allermooiste natuur en de meest warme bevolking. Je bent gewaarschuwd.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de MaoriDe Maori is een volk dat in Nieuw-Zeeland woont. In dit artikel zal de Maori geschiedenis beschreven worden en wat de hu…
Toerisme in Nieuw-ZeelandToerisme in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland, bekend van de vogel die kiwi wordt genoemd, Lord of The Rings en natuurlijk de prachtige natuur. Een vaka…
Nieuw-Zeeland, het Noorder- en ZuidereilandNieuw-Zeeland, het Noorder- en ZuidereilandNieuw-Zeeland is een land in de Stille Zuidzee en bestaat uit twee grote eilanden en een paar kleinere. Het land is zeer…

Hoe overleef ik als nomade in een ger in Mongolië?Mongolië, een prachtig land gelegen tussen Rusland en China. Het land kent een enorme uitgestrektheid, je kunt er een da…
Mallorca, eiland voor de ontdekkerMallorca, eiland voor de ontdekkerMallorca staat niet alleen garant voor zon en strand maar kent ook een enorme variatie aan landschappen. In het spectacu…
Bronnen en referenties
  • History of New Zealand: The Youngest Country
  • Sightseeing in New Zealand: Where to go?
  • Afbeelding bron 1: Andrew Turner, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 06-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.