Mammoetbomen en zwarte beren in Sequoia (Californië)

Mammoetbomen en zwarte beren in Sequoia (Californië) In het zuiden van Californië, Verenigde Staten, vind je het Sequoia National Park. Het park heeft zijn naam te danken aan de enorme mammoetbomen (ook wel sequoiabomen genoemd) die je daar vindt. Ook de grootste boom ter wereld bewonder je in Sequoia. Daarnaast rijd je letterlijk door een boom heen in de Tunnel Lodge. Tot slot kun je zwarte beren tegenkomen wanneer je door dit nationale park trekt. Laat deze wilde dieren met rust en zorg ervoor dat voedsel en cosmetica niet in de auto achterblijven.

Geschiedenis Sequoia Nationaal Park

Sequoia National Park is opgericht in 1890. Het is het tweede gebied dat als nationaal park benoemd is in de Verenigde Staten, na Yellowstone Nationaal Park. Het ligt in het zuiden van Californië en grenst aan Kings Canyon National Park. De naam heeft het park te danken aan de grote mammoetbomen (sequoia’s) die er staan. De Monachee Indianen waren de eerste bewoners. Zij waren voornamelijk te vinden in het laagste gedeelte van het park, bij de Kaweah rivier. Toen de Europeanen arriveerden, werd er behoorlijk wat hout gekapt. De indianen probeerden het gebied te beschermen tegen de Europese houthakkers, maar hadden hierin weinig succes. Er waren reeds duizenden bomen opgeofferd voor de houthandel, voordat men ontdekte dat het hout van sequoiabomen niet winstgevend was. Het hout is erg bros en de bomen vielen dan ook versplintert in stukken op de grond. Sinds de oprichting van het nationaal park in 1890 worden er geen bomen meer gekapt.

Enorme mammoetbomen in Sequoia

In Sequoia National Park vind je enorme mammoetbomen, ofwel reuzensequoia’s. De officiële naam is Sequoiadendron giganteum, de boom behoort tot het geslacht Sequoiadendron van de cipresfamilie. Voor de ijstijd vond je deze bomen op het noordelijk halfrond. Zo zijn er in Europa fossielen in bruinkoollagen gevonden. Tegenwoordig vind je wilde mammoetbomen alleen nog in Californië, waar ze op de westelijke helling van de Sierra Nevada groeien. De Sierra Nevada is een gebergte van ongeveer 10 miljoen jaar oud. Sinds het ontstaan is het bijna vier kilometer boven zeeniveau gestegen. Het is in koude perioden bedekt geweest met ijskappen bestaande uit gletsjers, en in warme perioden stroomden rivieren. Deze afwisseling zorgde ervoor dat diepe valleien werden uitgesleten.

De mammoetboom heeft een kegelvormige en smalle kroon met naar voren buigende takken. De schors is dik, vezelig, roodachtig bruin van kleur en zo zacht dat je deze gemakkelijk kunt induwen. De kruin is hoog, wat ervoor zorgt dat een bosbrand de belangrijkste delen geen enorme schade kan aanrichten. De sequoiabomen lijden zelden aan ziektes, en hebben weinig last van insecten, houtrot of schimmels. Tevens zorgen de hoge kruin en dikke bast voor de nodige bescherming. Hierdoor kunnen de bomen vaak een hoge leeftijd bereiken. Hoewel een bosbrand de nodige schade aanbrengt, kan het ook zorgen voor verjonging. De zaden ontkiemen namelijk bij uitstek op de mineraalrijke, kale grond die overblijft na een bosbrand.

General Sherman Tree; de grootste boom ter wereld

De General Sherman Tree is met een hoogte van 83 meter en omtrek van 31 meter de grootste boom ter wereld. Je vindt deze bijzondere boom in Sequoia National Park. Volgens berekeningen zou de boom uiteindelijk 95 meter hoog kunnen worden, met een omtrek van ruim 34 meter. Onderzoek heeft uitgewezen dat de General Sherman Tree naar alle waarschijnlijkheid 2100 tot 2200 jaar oud is. Vanwege de enorme omvang en het feit dat je nergens anders ter wereld een grotere boom vindt, is deze reuzesequoia erg indrukwekkend. Bij de mammoetboom staat dan ook vaak een lange rij van mensen die hiermee op de foto willen.

Bron: KristelschrijftBron: Kristelschrijft

Rijd door een boom heen in Tunnel Log

In Sequoia Nationaal Park kun je een unieke ervaring beleven; je kunt letterlijk door een boom heen rijden. Je vindt hier een omgevallen mammoetboom die dwars over de weg ligt. Aan de onderkant is hier vervolgens hout weggehaald, waardoor als het ware een tunnel is gecreëerd. Deze boom wordt Tunnel Log genoemd en is een populaire bezienswaardigheid. Tijdens hoogseizoen staan toeristen hier in de rij om door de boom te rijden en hier foto’s van te maken. De omgevallen sequoia boom was naar schatting ongeveer 2000 jaar oud en ongeveer 85 meter hoog.

Zwarte beren in Sequoia

Tijdens je bezoek aan Sequoia kun je zwarte beren tegen het lijf lopen. Uiteraard wil je deze prachtige beesten bewonderen en foto’s nemen. Blijf echter niet te lang stilstaan en kom niet dichtbij. Blijf als groep bij elkaar en ga nooit tussen een beer en haar jongen instaan. Zorg ervoor dat je beren niet omsingelt, ze hebben een ontsnappingsroute nodig. Wanneer je zwarte beren verder met rust laat, zullen ze je niet aanvallen.

Het is erg onwaarschijnlijk dat een beer je richting opkomt of in de aanval gaat. Mocht deze situatie zich toch voordoen, volg dan de volgende tips op:
 • Maak jezelf groot en maak veel lawaai.
 • Als de beer achteruit loopt, doe jij dit ook. Zo geef je hem de ruimte en voelt hij zich minder bedreigd.
 • Hoe graag je ook wilt, zet het niet op een rennen. Wanneer je rent, ziet een beer je als een zwakke prooi die op de vlucht slaat.
 • Als een beer echt in de aanval gaat, maak jezelf dan klein als een bal. Zorg dat je gezicht naar beneden wijst en je handen je nek beschermen. Vaak ziet een beer je dan niet meer als bedreiging en zal je met rust laten.
 • Als dit niet gebeurt en de aanval gaat door, vecht dan terug. Gebruik je vuisten, stenen en alles wat je kunt vinden.

Bovenstaande tips gelden voor zwarte beren, niet te verwarren met grizzly beren. Over grizzly beren hoef je je geen zorgen te maken, deze komen niet voor in Sequoia National Park.

Bron: KristelschrijftBron: Kristelschrijft
Houd daarnaast rekening met voedsel in het nationale park. Zorg ervoor dat niks in de auto achterblijft. Beren hebben al meer dan eens ingebroken in auto’s en tenten, afkomend op de geur. Bij de zoektocht naar voedsel worden de beren steeds agressiever. Dit geldt overigens niet alleen voor voedsel, maar ook andere producten met een sterke geur. Denk hierbij aan zonnebrand, parfum, deodorant en andere cosmeticaproducten. Kleine spullen kun je tijdens een wandeling meenemen in een rugzak. Wanneer je veel spullen hebt, kun je deze in een daarvoor bestemde afgesloten metalen box plaatsen. Deze boxen vind je op diverse parkeerplaatsen en campings.

Het is belangrijk dat beren niet gewend raken om dichtbij mensen, en hun voedsel, te komen. Het blijven immers wilde dieren en een leefruimte delen levert gevaarlijke situaties op. Daarom zorgen rangers in het park ervoor dat beren zich niet welkom voelen rondom kampeerplaatsen, picknickgebieden en sanitaire gebouwen. Je kunt rangers dan ook technieken zien gebruiken die wellicht agressief overkomen, zoals het gebruik van rubber kogels, pepperspray en paintballgeweren. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat zwarte beren wild blijven en niet afhankelijk worden van mensen. Bedenk dat rangers hiervoor getraind zijn en probeer deze technieken dan ook nooit zelf toe te passen.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite is een van de mooiste nationale parken in west Amerika. Yosemite park is een van de drukst bezochte parken in A…
Hotel Sequoia Lodge in Disneyland Resort ParisHotel Sequoia Lodge in Disneyland Resort ParisWie wil overnachten in de buurt van het Disneyland Paris Resort, heeft diverse mogelijkheden daarvoor. Er kan gekozen wo…
Beren in Bern en trotse BernersBeren in Bern en trotse BernersDe stad Bern heeft heel duidelijk met beren te maken. Het eigenlijke woord voor beren in het Duits is Bären. De naam Ber…
Californië: plan je reisHet zuidwesten van de VS is al jaren een topbestemming bij reisagentschappen. De westkust is een ideale bestemming voor…

Schöllenenschlucht: Teufelsbrücke, wandelen en klimmenSchöllenenschlucht: Teufelsbrücke, wandelen en klimmenDe Schöllenenschlucht is een smalle kloof in Zwitserland en een toegangsweg naar de Gotthard. Al in vroegere tijden werd…
Gotthardpas: een Zwitserse bergpasGotthardpas: een Zwitserse bergpasVakantiegangers naar Italië kiezen vaak voor de noord-zuidverbinding (A2) door Zwitserland om in Italië te komen. Deze n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kristelschrijft
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sequoia_National_Park
 • http://www.bomeninfo.nl/Gen.Sherman.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mammoetboom
 • https://www.visitsequoia.com/explore/spring-summer-fall-activities/wildlife-viewing
 • https://www.nps.gov/seki/planyourvisit/bears.htm
 • https://www.nps.gov/seki/planyourvisit/bear_encounters.htm
 • Afbeelding bron 1: Kristelschrijft
 • Afbeelding bron 2: Kristelschrijft
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.