Alles over Australië

Australië is een groot land op het zuidelijk halfrond met een groot aantal eilanden. Het grootste deel bestaat uit woestijn en daarom wonen de circa 22 miljoen inwoners voor het grootste deel in en bij de grote steden, zoals Sydney, Melbourne en Adelaide. In dit artikel kom je alles te weten over Australië: de ligging, het klimaat, de natuur, de belangrijkste steden, de bevolking en nog veel meer!

Ligging

Australië is een land en een continent tegelijk. Als je van oost naar west wilt reizen, duurt dit maar liefst 5 uur met het vliegtuig! Australië heeft vele eilanden, waaronder het grootste eiland Tasmanië. Het land heeft geen buurlanden, omdat het land omringd is door zee. Deze zeeën zijn de Tasmanzee, de Koraalzee, de Arafuzee, de Timorzee en de Indische Oceaan. De officiële taal in Australië is Engels. Het land heeft maar liefst 22.328.800 inwoners (2010). Het zijn veel mensen, maar toch is Australië het dunbevolkste land ter wereld. Er wonen gemiddeld maar 2 mensen per vierkante kilometer! In Nederland is dat aantal ongeveer 450. De meeste mensen wonen in het zuidoosten van Australië, aan de kust bij de grote steden. In het midden en het westen van het land woont bijna niemand. Dat komt omdat het land daar uitgestrekt en droog is. Je kunt er uren rondreizen zonder iemand tegen te komen. Het land is in totaal 7 741 220 km² groot.

Klimaat

In Australië heersen vele klimaten. In het Noorden heeft het land een tropisch regenwoud klimaat met dus veel regenwouden. In de zomer is het daar erg heet en droog, maar in de wintermaanden regent het er ontzettend veel. In het oosten en op het eiland Tasmanië heerst een zeeklimaat. Australië heeft in het zuiden ook nog een stukje Middellandse zeeklimaat. Het overige deel waar de woestijn zich bevinden is er natuurlijk een woestijnklimaat.

Natuur

In Australië komen veel extreme natuurverschijnselen voor: droogte, overstromingen, bosbranden, harde wind en tropische cyclonen. Australië heeft aan de oostkust ook veel bergen. Ze zijn allemaal niet hoger dan 2000 meten behalve de allerhoogste berg: de Mount Kosciusko. Deze is wel 2228 meter hoog! Al die bergen samen noemen we de Australische Alpen. Omdat het 's zomers zo heet is ontstaan er vaak bosbranden door blikseminslag. Het grootste deel van Australië bestaat uit woestijn, dat binnenland heet de Outback. Het is een van de droogste gebieden op aarde. Er wonen vooral Aboriginals in dit gebied, dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië (zie verder in dit artikel). 's Zomers is het altijd erg warm in de woestijn, soms wel meer dan 40 graden Celsius! Ondanks het droge klimaat stromen er toch rivieren door Australië. De meeste blijven het grootste deel van het jaar droog. Het land heeft twee hele belangrijke rivieren: De Murray en de Darling. Door die twee rivieren stroomt het hele jaar door water. Voor de boeren zijn deze rivieren dus erg belangrijk. In het noorden van Australië, waar de tropen liggen, is het in de zomer heel warm en vochtig en in de wintermaanden regent het daar heel erg veel. Er valt dan wel meer dan 150 cm water! Dat is ongeveer twee keer zo veel als in Nederland. Deze regentijd noemen we de Moesson.

Belangrijke steden

De hoofdstad van Australië is Canberra. Deze stad is speciaal 'gemaakt' als hoofdstad. Toen Australië een hoofdstad moest hebben, vonden de steden Sydney en Melbourne beide dat ze uitgekozen moesten worden. Om een einde te maken aan deze strijd tussen de twee steden, heeft de regering besloten om een nieuwe stad te bouwen: Canberra. De hoofdstad ligt nu tussen Sydney en Melbourne in. Canberra is niet de grootste stad, er wonen namelijk maar ongeveer 356.120 mensen. Sydney en Melbourne zijn de grootste steden waar dan ook meer dan 1 derde deel van de mensen uit Australië woont. In Sydney staat ook nog het beroemdste gebouw van Australië: Opera House.

Bevolking

In Australië wonen mensen uit wel meer dan 120 verschillende landen. In 1788 kwamen de eerste Europeanen naar Australië. Dat waren Engelse gevangenen. Omdat er in Engeland geen plaats meer was in de gevangenis, werden ze naar -het toen bijna lege- Australië gestuurd. Later kwamen er meer mensen uit Engeland naar Australië. Ze werden boer of goudzoeker. Ze hadden gehoord dat er goud in de grond zat en met duizenden mensen tegelijk vertrokken ze naar Australië. Ook mensen vanuit Nederland trokken naar Australië omdat ze Nederland te vol vonden en in een rustiger land wilden wonen. De laatste tijd komen er steeds meer mensen uit zuid-oost Azië naar Australië (bijvoorbeeld Vietnam). Er leven ook aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Meer over deze bevolkingsgroep vind je in het volgende kopje.

Aboriginals

Aboriginals zijn de eerste bewoners van Australië. Ze waren waarschijnlijk al duizenden jaren eerder vanuit het noorden naar Australië getrokken. Hiervan is ook de naam afgeleid: Aboriginals betekent namelijk: Zij die er oorspronkelijk woonden. Aboriginals zijn nomaden. Dat zijn mensen die van de ene plaats naar de andere plaats trekken. Ze hebben dus geen vaste woonplaats. Aboriginals jaagden ook op dieren en gingen op zoek naar eetbare planten. De komst van de Europeanen was voor hen het einde van hun manier van leven. Sommige werden vermoord of stierven aan ziektes die de Europeanen meebrachten. Europeanen verdreven de overgebleven Aboriginals naar gebieden die zij zelf niet nodig hadden. Dat waren meestal de droge plekken, bijvoorbeeld in de woestijn. Sommige wonen nu nog steeds daar, in reservaten. Dat zijn beschermde gebieden waar niemand ze lastig kan vallen. De laatste jaren hebben de Aboriginals steeds meer land terug gekregen en hoeven ze niet meer in reservaten te leven. De meeste Aboriginals wonen nu in de stad. Ze leven bijna allemaal in grote armoede. De meeste van hen zijn werkloos en verslaafd aan alcohol. Een heel bekend instrument van de Aboriginals is de didgeridoo. Ze maken dat instrument zelf van dikke, holle takken. Soms versieren ze deze ook met allerlei figuren.

Cultuur en godsdienst

De Australiërs staan bekend als sportieve mensen. Bijna de helft van de Australiërs is lid van een sportclub. De populairste sporten in Australië zijn zwemmen, tennissen, rugby, Australian Rules Football (een mengeling van voetbal en rugby) en surfen. Surfen is de populairste watersport in het land. Een andere geliefde sport in Australië is cricket. Het is een sport met ingewikkelde spelregels. Behalve zelf sporten, wonen ook veel mensen wedstrijden bij, bijvoorbeeld paardenraces. Ze gokken welk paard er gaat winnen en zetten daar veel geld op in. Als het paard waarop ze hebben ingezet wint, krijgen ze veel geld. Australiërs hebben ook veel verschillende godsdiensten. Dat komt omdat er veel mensen vanuit de hele wereld wonen. De belangrijkste godsdienst is het Christendom. Ongeveer 20% van de bevolking heeft geen godsdienst. Ze geloven niet dat er zoiets bestaat als God. De Aboriginals hebben hun eigen geloof. Ze geloven dat de geest van een overledenen terugkeert in een ander mens.
© 2012 - 2024 Karli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië als vakantielandAustralië als vakantielandDown under zoals het wel eens genoemd wordt, trekt steeds meer toeristen. Australië heeft de toerist dan ook heel wat te…
Australië: Australië is 185 keer groter dan NederlandAustralië is maar liefst 185 keer groter dan Nederland. Australië is dan ook een enorm continent. Overigens heet Austral…
Australië, een mooi en divers landAustralië, een mooi en divers landAustralië een continent en land. Het staat bekend als één van de meest diverse landen, met diersoorten die alleen daar l…
Studeren in AustraliëVeel Nederlanders emigreren naar Australië. Australië is ook een erg populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederl…

Loirestreek: Le Mans, beroemd door de "24 uur van Le Mans"Loirestreek: Le Mans, beroemd door de "24 uur van Le Mans"Bij het woord Loirestreek denk je niet meteen aan de stad Le Mans. Die stad is eerder synoniem voor auto-en motokoersen,…
Argentinië in Zuid-AmerikaArgentinië is een Spaanstalig land en een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. Argentinië is het grootste land van…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • Valerie Hill - Australie
  • Kim Nelissen - Australie
Karli (14 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.