Australië, een mooi en divers land

Australië, een mooi en divers land Australië een continent en land. Het staat bekend als één van de meest diverse landen, met diersoorten die alleen daar leven en een bijzondere natuur. Het grootste gedeelte van het land is natuur en daar wonen alleen de aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië.

Algemene informatie:

  • Continent: Oceanië
  • Originele naam: Australia
  • Taal: Engels
  • Valuta: Australische dollar

Natuur en steden in Australië

Eén van de belangrijkste aspecten van Australië is de natuur. Er zijn schitterende natuurparken, zoals bijvoorbeeld het Kakadu National Park. Vanuit Caims kun je tochten maken door het oerwoud. Doe dit echter wel altijd met iemand die het oerwoud kent. Ook het Kangaroo Island is zeer de moeite waard. Behalve de vele natuur zijn er ook veel bruisende steden in Australië, zoals Sydney en Melbourne. Veel rondreizen beginnen in Sydney vanwege de internationale vluchthaven. In de omgeving vind je het Christmas Eiland.

Canberra

Canberra is de hoofdstad van Australië. Het is qua inwonersaantal de zevende stad van het land. Het is de grootste stad van Australië die niet aan zee gelegen is. De stad is vergeleken met andere grote Australische steden erg rustig. Er zijn weinig mensen en je hebt niet echt last van druk verkeer. Toch is het een belangrijke stad, aangezien de regering er bijvoorbeeld zit.

Ook heeft Canberra enkele boeiende bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het Klassiek regeringsgebouw. Dit is, na strenge controle, toegankelijk voor bezoekers. In het centrum van de stad liggen veel verschillende parken, waar je echt goed tot rust kunt komen. Vlakbij is de Black Mountain en je vindt er de Australian National Botanic Gardens. Op de top van de berg is de Telstra toren. Vanuit hier heb je een schitterend uitzicht op de stad.

Diersoorten

Veel diersoorten die je in Australië tegenkomt zijn uniek en kun je alleen daar in het wild zien. Zo heb je bijvoorbeeld de kangoeroes, die gezien worden als het symbool voor Australië. Ook leeft de koala in Australië. Verder vind je er dieren zoals de Wombat, de Tasmanian Devil, Possums en de Platypus. In het Great Barrier Reef, het grootste rif van de wereld, kun je veel verschillende koraalsoorten zien. Ook leven er allerlei vissen.

De beste reisperiode

Australië kun je prima het hele jaar door bezoeken. De lokale bevolking heeft half juni vakantie, maar ook van september tot december. Als je naar Australië wilt, is het verstandig hier rekening mee te houden. Het kan een stuk drukker zijn bij bekende bezienswaardigheden. Wil je wat meer rust hebben in de nationale parken en steden, dan is het wellicht aan te raden buiten de vakantieperiodes naar Australië te gaan.

Verplichte reisdocumenten

Als je naar Australië reist heb je een geldig paspoort nodig. Maak je een tussenstop in Azië? Houd er dan rekening mee dat je paspoort nog minimaal zes maanden na terugkomst in eigen land geldig moet zijn. Ook heb je een visum nodig om het land in te mogen. Veel reisorganisaties van rondreizen kunnen het aanvragen van een visum voor je regelen. Hiervoor betaal je doorgaans een laag bedrag. Je moet dan je paspoortgegevens doorgeven en alles wordt geregeld.

Gezondheid en Australië

Als je naar Australië gaat heb je geen inentingen nodig. Ben je zes dagen voorafgaande aan het bezoek besmet geraakt met gele koorts, dan is een vaccinatie hiertegen wel verplicht. De medische zorg in Australië is prima. Houd er echter wel rekening mee dat er veel gebieden zijn waar je midden in de natuur loopt. Neem daarom voor de zekerheid altijd een EHBO set, zodat je altijd iets bij de hand hebt in het geval van nood.

Geldzaken

In Australië wordt er betaald met de Australische dollar. In de grotere plaatsen zijn bankautomaten te vinden waar je met een Nederlandse bankpas geld kunt pinnen. De creditcard kun je in veel winkels en restaurants gebruiken, maar wordt nog lang niet overal geaccepteerd. Voor het huren van een auto of een camper is een creditcard echter wel vaak een vereiste. Er wordt bij het huren van een camper of auto ook vaak een deposito gevraagd.

Taal

In Australië is de voertaal Engels. Je kunt hier dus prima communiceren met de bevolking in het Engels. Australiërs gebruiken vaak verkorte woorden die door veel mensen als humoristisch worden gezien. Zo wordt er bijvoorbeeld G’day gebruikt om iemand te begroeten. Voor muskieten wordt het woord mozzies gebruikt en bij een barbecue wordt er gesproken over een barbie. Het is even wennen om deze woorden te begrijpen, maar dit zal doorgaans niet heel veel moeite kosten.

Aboriginals

De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aboriginals. Dit volk staat bekend om hun spirituele denkwijze. Ze zijn nauw verbonden met de natuur in Australië. Ook maken ze bijzondere muziek met bijvoorbeeld de didgeridoo. De Aboriginals leven voornamelijk in afgezonderde reservaten. Als toerist kun je hier doorgaans niet zomaar heen. Kom je toch een Aboriginal tegen tijdens je reis? Behandel deze dan met respect en laat hem met rust als hij dat wenst.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AustraliëAustralië is een groot land op het zuidelijk halfrond met een groot aantal eilanden. Het grootste deel bestaat uit woest…
Australië: Australië is 185 keer groter dan NederlandAustralië is maar liefst 185 keer groter dan Nederland. Australië is dan ook een enorm continent. Overigens heet Austral…
De strijd van de aboriginalsJe kunt de aboriginals vergelijken met de jager verzamelaars. De vrouwen en kinderen zochten bessen en de mannen joegen…

België, zo dichtbij maar toch zo andersBelgië, zo dichtbij maar toch zo andersBelgië ligt net als Nederland aan de Noordzee. Naast Nederland grenst het aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.
Cyprus - eiland van Aphrodite in Middellandse ZeeCyprus - eiland van Aphrodite in Middellandse ZeeCyprus is een zonnig eiland in de Middellandse Zee. Het ligt 70 kilometer onder Turkije en 105 kilometer westelijk van S…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AnthonyWinning, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sydney_Opera_House_Night.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.