Argentinië in Zuid-Amerika

Argentinië is een Spaanstalig land en een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. Argentinië is het grootste land van de Spaanstalige landen en grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. Hier eindigt de wereld en begint de Zuidpool. Hier leeft men vol passie en drama!

Geschiedenis

Argentinië heeft niet een dergelijk rijk verleden als andere landen van het Zuid-Amerikaanse continent. Sinds de 16de eeuw behoort het land tot het Spaanse Rijk, maar verklaarde zich op 9 juli 1816 onafhankelijk. De twintigste eeuw bracht vele staatsgrepen en onderdrukkingen van het volk met zich mee, dat heden ten dage in het geheugen van de Argentijnen staat gegrift. In dezelfde eeuw heeft ook een van de meest bewonderde figuren bestaan van Argentinië: Eva Peron (Evita), een personage dat inspiratie bracht tot talrijke boeken en films.

Landschap

Argentinië is een van de grootste landen ter wereld (achtste grootste land) en is grofweg 65 keer groter dan Nederland. Het land is verdeeld in drie verschillende zones:
 • Vruchtbare vlaktes van de pampaís overheersen in het noorden en in het centrale gedeelte van het land,
 • Het rotsachtige Andesgebergte langs de westelijke grens met Chili, met de Aconcagua als hoogste punt (6960 m) en
 • Plateaus van Patagonia in het zuiden tot aan Vuurland.
Door deze drie verschillende zones is het Argentijnse landschap divers, er zijn bossen, jungles, graslanden en gletsjers, waaronder de beroemde ijs gletsjer: Perito Moreno. Bovendien zijn er in het noorden tropische bossen, waarop de grens met Brazilië en Paraquay de beroemde waterval Iguazu te vinden is. Deze waterval is sinds 1984 opgenomen op de Werelderfgoedlijst, een bezoek meer dan waard tijdens een rondreis in Argentinië! In het uiterste zuidelijke puntje ligt Ushuaia, het einde van de wereld voor de oversteek naar Antarctica, en is de meest zuidelijkste stad ter wereld.

Klimaat

Het klimaat in Argentinië is overwegend: gematigd, maar:
 • Droog in het westen,
 • Subtropisch in het noorden en
 • Koel en guur tot zelfs sub-Antarctisch in het zuiden.

Spaans leren

Door de vele charmes van het land, bezoeken ieder jaar miljoenen toeristen Argentinië. Bovendien verkiezen veel internationale studenten het land om er Spaans te leren.

Hoofdstad

Buenos Aires is een van de meest levendigste steden van het Zuid-Amerikaanse continent. De bewoners zijn overwegend Italiaans, Spaans, of Europees van herkomst. Het is een van de redenen waarom de stad bekend staat als: Parijs van het Zuiden. De stad staat vol met monumenten, theaters, paleizen, brede boulevards, grote pleinen, restaurantjes, bars en cafés. Bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn o.a.:
 • Avenida 9 de Julio, de breedste straat ter wereld: de stoepen liggen maar liefst 140 meter uit elkaar,
 • Plaza de Mayo, een groot plein vol tuinen met palmbomen en met historische gebouwen waar de Argentijnse republiek in mei 1810 de onafhankelijkheid ondertekenden. Tegenwoordig wordt het plein gebruikt door de bevolking om te protesteren en vinden er belangrijke betogingen plaats. De Dwaze Moeders gebruikten dit plein ook. Het plein is het centrale plein van Argentinië.
 • San Martin is ongetwijfeld het mooiste plein met zijn prachtige stadspaleizen,
 • La Boca, de volkswijk waar de tango is ontstaan,
 • De beroemde begraafplaats Recoleta, waar het graf van Evita Perón vele bezoekers trekt.

Steden

De belangrijkste Argentijnse steden zijn:
Buenos Aires, Cordoba, Mendoza, Rosario, Lomas de Zamora, La Plata, Mar de Plata, San Miguel de Tucuman, Quilmes, Almirante Brown. Cordoba bevindt zich in het centrum van het land en is een belangrijke studentenstad. De universiteit is een van de oudste universiteiten van Amerika en trekt jaarlijks duizenden studenten. Mendoza is de wijn hoofdstad van Argentinië, de regio heeft veel wijngaarden en produceert het grootste deel van alle Argentijnse wijnen.

Cultuur

Wie Argentinië zegt, kan niet om de tango heen. De tango is in de 20ste eeuw ontstaan uit verschillende muziek en dansvormen. De tango is een sensuele dans en erg bekend in de wereld. Door de schoonheid van de dans, heeft Unesco in 2009 de tango uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Voetbal is de volkssport en heel belangrijk. Maradona wordt gezien en beschouwd als een waar voetbalheld. Hij wordt gezien als een van de beroemdste voetballers ooit. Leo Messi zit hem op de hielen. Ondanks de grote voetbalgekte, kent Argentinië helaas ook voetbalgeweld. Argentijnen zijn echte vleeseters. Grote hoeveelheden rundvlees worden met smaak weggewerkt. Argentijnen zien Buenos Aires als het centrum van de Latijns Amerikaans literatuur. Argentinië kent ook grote en beroemde schrijvers, zoals Jorge Luis Borges en Julio Cortazar.
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiebeurzen: van kamperen tot verre reizenVakantiebeurzen: van kamperen tot verre reizenOnline 'gaan' is een van de populairste manieren waarop we inspiratie en informatie verzamelen over onze volgende vakant…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…

Alles over AustraliëAustralië is een groot land op het zuidelijk halfrond met een groot aantal eilanden. Het grootste deel bestaat uit woest…
Vakantiehuis huren, stappenplanVakantiehuis huren, stappenplanEen vakantiehuis huren, lukt nergens beter dan op internet. Maar vaak duurt het zoeken dagen lang. Met een systematische…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Iguaz%C3%BA
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ushuaia
 • http://www.ontdekbuenosaires.com/index.php?fPID=stKennismakingsroute
 • http://www.landenweb.net/argentinie/
 • http://www.argentinieonline.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Buenos_Aires_(stad)#Bezienswaardigheden
 • http://www.reizen.info/reis/zuid_amerika/argentinie/cultuur_argentinie/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.