Hoofdstad van Argentinië: Buenos Aires

De hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires. Buenos Aires is een echte wereldstad en een van de meest levendigste van Zuid- Amerika. De stad staat vol met paleizen, monumenten en theaters en wordt daarom ook het Parijs van het Zuiden genoemd. Door het Europese karakter dat de hoofdstad kenmerkt, zijn veel Europeanen naar Argentinië geëmigreerd.

Hart van de stad

Rondom het huidige plein Plaza de Mayo, het hart van de stad en van het land, begon de stad zich te ontwikkelen. Dit gebeid kent een van de belangrijkste gebouwen en bezienswaardigheden van de stad, zoals:
 • Casa Rosada, het roze huis, een presidentieel paleis waar de president werkt. Vanaf dit huis, sprak de invloedrijke presidentsvrouw Evita Perón de arbeiders ooit toe, en het
 • Metropolitan Kathedraal, de belangrijkste katholieke kerk van heel Argentinië en waar het graf zich bevind van de nationale Argentijnse held Generaal Don José de San Martín. De kathedraal ziet er niet direct uit als een kathedraal, maar valt wel op door zijn opvallende bouwstijl.

Stadscentrum

Plaza de Mayo, Casa Rosada en de katholieke kerk Metropolitan bevinden zich allemaal in het zeer drukke stadscentrum Microcentro. Het Argentijnse zaken leven is hier gevestigd en goed zichtbaar in de wijk Puerto Madero. De bekende winkelstraat Florida is hier te vinden.

Eiland

In de stad Buenos Aires bevindt zich een eiland: Bosques de Palermo. Op dit groene eiland wordt veel aan verschillende sporten gedaan, je kunt er fietsen, skeeleren of lopen. Het heeft iets weg van het Central Park in New York.

Diplomatenwijk

In een van de betere buitenwijken van Buenos Aires vinden we Palermo Chico, een buurt waar veel diplomaten wonen maar ook beroemde Argentijnse filmsterren. Mooie herenhuizen, prachtige architectuur maar ook moderne bouw kom je in deze welvarende wijk tegen.

Volkswijk

In het zuidelijke gedeelte van de stad Buenos Aires zijn de wijken La Boca en San Telmo te vinden, twee typische volkswijken, gelegen aan de oude haven. Hier wonen de vissers, de arbeiders maar ook kunstenaars en antiekhandelaren en is een typische plek om elkaar te ontmoeten om te dineren en te dansen.

Tango

Hier is de authentieke tango dans te vinden: in de wijk San Telmo worden regelmatig tango demonstraties gegeven op straat, vlak bij het grote plein met de antiekwinkeltjes en de zondagse antiekmarkt waar veel toeristen op af komen. Hier is ook de Argentijnse kookkunst te vinden dat gemixt is met het Italiaanse. Een must voor iedere toerist!

Caminito

De buurt van La Boca, waar veel Italiaanse immigranten zich vestigden bij aankomst in Argentinië. Hier bevind zich een van de meest pittoreske delen van de stad: Caminito, een straat waar de huizen in felle kleuren geschilderd zijn. Veel Argentijnen beschouwen deze kleurrijke straat als een openlucht museum en is een herinnering aan de eerste immigranten die in Argentinië aankwamen tijdens het begin van de 20ste eeuw.

Toeristische bezienswaardigheden

Een van de belangrijkste straten in de stad is de Avenida de Mayo. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden te zien, zoals:
 • De majestueuze Paleis van het Congres,
 • Het Barolo paleis, dat ooit het hoogste gebouw van de stad was toen het de deuren opende in 1923,
 • Het beroemde Café Tortoni dat bekend staat als een cultureel centrum, omdat toonaangevende intellectuelen en kunstenaars zoals Julio Cortázar en Jorge Luis Borges aan de tafeltjes hebben gezeten.

Obelisk en opera

Een andere belangrijke straat in Buenos Aires is de Avenida del 9 de Julio, herkenbaar aan zijn indrukwekkende obelisk in het midden. Vlak bij dit monument bevindt zich het Teatro Colon, een van de beste operahuizen ter wereld.
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
Argentinië in Zuid-AmerikaArgentinië is een Spaanstalig land en een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. Argentinië is het grootste land van…
Top 5: backpack-landen in Zuid-AmerikaTop 5: backpack-landen in Zuid-AmerikaZuid-Amerika heeft een unieke natuur en cultuur ten opzichte alle andere landen. Qua cultuur en natuur kan je zeker tere…
Argentinië, het land van de tangoArgentinië, het land van de tangoArgentinië is in Nederland vooral bekend vanwege de tango en Maxima. Bijna de helft van de inwoners woont in de hoofdsta…

Poperinge - België, stad van de hopPoperinge, provinciestad net aan de Franse grens, is de ideale bestemming voor een weekendje weg of een dagje uit. Je ka…
Stavelot, een typisch Ardens stadjeStavelot is een klein stadje in de Belgische Ardennen gelegen in de provincie luik. Het is vooral bekend van de jaarlijk…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Buenos_Aires_(stad)
 • http://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g312741-d317612-Reviews-Bosques_de_Palermo-Buenos_Aires_Capital_Federal_District.html
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Casa_Rosada
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Plaza_de_Mayo
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dwaze_Moeders
 • http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/buitenland/99191-argentinie-in-zuid-amerika.html
 • http://bue.gob.ar/
 • http://www.buenosaires.gob.ar/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.