Vakantiehuis huren, stappenplan
Een vakantiehuis huren, lukt nergens beter dan op internet. Maar vaak duurt het zoeken dagen lang. Met een systematische aanpak en een paar trucs kan het korter.
Stappenplan vakantiehuis huren
Je
droomhuis midden in de natuur gezien? Maar hoe ziet het er van binnen uit? Deze tips kunnen helpen bij selectie van de juiste vakantiewoning.
Stap 1: wensenlijstje opstellen
“Last minute” vind je alleen nog maar wat er overblijft. Vooral voor de vakantieperiode zijn de beste vakantiewoningen snel weg. Begin dus vroeg met zoeken: in mei een huisje zoeken voor de herfstvakantie is absuluut beter dan in augustus.
Én, alleen wie weet wat hij zoekt, die vindt. Als je onvoorbereid hebt ingelogd op een portal voor vakantiewoningen besef je pas wat je eerst helder had moeten hebben:
- waarheen zal het gaan?
- wanneer en hoe lang?
- hoeveel mensen gaan er mee?
- welke soort accommodatie heeft de voorkeur?
- hoeveel mag het kosten?
Stap 2: zoeken op internet
Het perfecte vakantiehuis, vind je met de muis. Speciale portals voor vakantiehuizen op het internet vereenvoudigen het zoeken. Aanbevolen zijn dié platforms waarop particulieren rechtstreeks hun vakantiewoningen aanbieden:
- de keuzemogelijkheid is meestal groter;
- de huizen zijn er vaak goedkoper.
Welke sites zijn er zoal?
- Goed en gebruiksvriendelijk zijn bijvoorbeeld de sites van Casa Mundo en Homelidays.
- Succes kan men ook hebben op lokale portals zoals Abritel voor Frankrijk.
- Als een bepaalde regio de voorkeur heeft, de Provence, Sardinië of bijvoorbeeld Bretagne, dan vindt men altijd iets van zijn gading op regionale portals waarop de keus verrassend groot is.
- Daarnaast zijn er ook sites voor speciale wensen zoals extra luxueuze objecten of onderkomens voor huisdieren.
- Zoekmachines als Google en Bing daarentegen zijn alleen de moeite waard als je precies weet waar je naartoe gaat. Wie simpelweg "vakantiehuis Italië" invoert wordt gemakkelijk overvoerd.
Zoekopdracht verfijnen
Op goede portals laat zich de zoekopdracht verfijnen:
- op reistijd;
- naar prijs;
- aantal personen;
- apparatuur;
- omgeving.
Dat kán handig zijn. Maar klik alleen datgene aan wat absoluut nodig is want hoe meer we het zoeken “versmallen”, hoe minder resultaten we krijgen. Dit verhoogt het risico dat we onze droomaanbieding zomaar voorbijsurfen.
Het komt onze besluitvorming ten goede als het aanbod met ten minste vijf of zes foto's wordt geïllustreerd. Dat kan het zoekproces aanzienlijk versnellen.
Een ander spannend aspect is de “kaartzoekfunctie”. Dat is meer dan alleen maar een leuk speeltje, vooral als je een beetje bekend bent met de omgeving.
Tip: blader door verschillende portals. Dat verhoogt de kans op het vinden van de juiste vakantiewoning.
Stap 3: uitsorteren
Bij een eerste evaluatie van de resultaten beperken we ons tot een selectie van de plaatjes. Bevalt ons iets, dan de link opslaan of bookmarken. En meteen verder zoeken. Pas in een tweede ronde bekijken we die aanbiedingen wat zorgvuldiger om te zien of echt aan alle relevante criteria wordt voldaan. Zo niet, dan uitsorteren. Belangrijk daarbij is onder meer:
- Prijs en beschikbaarheid: niets is vervelender dan een te duur of al verhuurd object selecteren;
- Locatie van de woning: als je op zoek bent naar een vrijstaand vakantiehuis, is een vakantieresort zeker niet de juiste keus. En wil je aan zee, dan is zelfs de mooiste bergbeek niet voldoende;
- Grootte van het object: neem altijd het laagste aantal personen als richtsnoer. Een object voor vier tot zes personen volstaat meestal maar voor vier personen. Stel jezelf de vraag: zijn er voldoende slaapkamers voorhanden? Staat het tweepersoonsbed niet op een open galerij, is de laatste slaapplaats wellicht een krakkemikkig veldbed?
- Tuin, terras, zwembad, uitzicht: foto's geven meestal een goede eerste indruk. Maar je ontdekt daarop ook dingen die je absoluut niét wil hebben: huizen van buren op een “gegarandeerd afgelegen plek” of hoogspanningsleidingen die het "mooie uitzicht" belemmeren;
- Het interieur: het interieur moet niet veel slechter zijn dan wat je thuis gewend bent. Als je niet zonder televisie, vaatwasser, wasmachine en draadloos internet kan, moet je je ervan overtuigen dat ze worden vermeld in de beschrijving van het huis. De standaards met betrekking tot het interieur per land en regio kunnen sterk verschillen, ook afhankelijk van de nationaliteit van de eigenaars. Italianen richten hun huizen anders in dan Fransen of Denen.
Stap 4: nogmaals uitsorteren
Reduceer de resultaten tot maximaal tien aanbiedingen. Nú pas is een gedetailleerde inspectie de moeite waard, waarbij ons detective-instinct goed van pas kan komen:
- bekijk beoordelingen van andere bezoekers: hoe meer, hoe betrouwbaarder. Zelfs de meest euforische lofuitingen bevatten nog waardevolle informatie. Opmerkingen zoals "voldoet aan de specificaties op de website" of “geluid van een nabijgelegen steengroeve” zijn hier te vinden;
- onderzoek de locatie zorgvuldiger: de meeste portals bevatten slechts kleine kaartjes. Google Earth en Street View geven een veel duidelijker beeld van de situatie ter plekke en de omgeving;
- informeer naar bijkomende kosten: vaak je moet bedlinnen zelf meenemen of duur huren. Poetsen na afloop is zelden in de prijs inbegrepen. Ook verwarming kan extra geld kosten;
- bekijk aantrekkelijke aanbiedingen ook op andere sites. De meeste objecten worden op verschillende portals aangeboden. Veel aanbieders hebben ook persoonlijke websites met meer gedetailleerde informatie en meer foto's. Maar vooral: hoe een verhuurder het huis in zijn eigen bewoordingen omschrijft, zegt vaak meer over het vakantieverblijf;
- foto’s zorgvuldig bekijken: het meest interessant is wat er ontbreekt. Als foto's van de tuin, de keuken, slaapkamer of badkamer ontbreken, moet dat een waarschuwing zijn;
- details achterhalen: woont de eigenaar in hetzelfde huis of op het terrein? Moet het zwembad worden gedeeld? Hoe ver is het naar de bakker, naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum of naar het strand?
Stap 5: reserveren
- Het is weliswaar uit den boze, maar het is nog steeds de meest praktische manier: schrijf 3 of 4 eigenaren tegelijk aan en maak je reservering. Zo verlies je geen tijd als een van de verhuurders annuleert.
- Informeer naar de korting, vooral als je een woning voor langer dan een week wil huren.
- En is er iets niet duidelijk, vraag het aan de verhuurder. Hij zal je doorgaans graag informeren.