Loirestreek: Vallée du Loir of Loirdal

Loirestreek: Vallée du Loir of Loirdal De Vallée du Loir bevindt zich op en rond de Loir. Niet de wilde, onstuimige rivier van meer dan 1000 kilometer die de Loire (met -e) is, maar de rustige, idyllische, onrechtstreekse zijarm. De dorpjes die naast de Loir liggen zijn misschien niet zo spectaculair als de dorpen en steden naast de Loire, maar ze zijn allemaal wel de moeite waard. Charmant, kleinschalig en gezellig. Zeg maar het echte, authentieke Frankrijk. Wie een kalme vakantie wil, moet zeker in deze streek eens een kijkje gaan nemen!

De Loir

Het is een beetje verwarrend maar de Loir is een onrechtstreekse zijarm van de grote, onstuimige Loire. De Loire is ondanks haar duizend kilometer de enige rivier die volledig over Frans grondgebied loopt. Een wilde, onstuimige rivier, met verraderlijke zandbanken. Ze mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Saint-Nazaire en haar bron ligt in de Ardèche, in het Centraal Massief. De Loire is UNESCO Wereld Erfgoed. De Loir is heel wat rustiger dan de Loire en kronkelt idyllisch tussen het groen. De bron van de Loir ligt bij de Perche in Saint-Eman (Eure-et-Loir) en mondt uit in de Sarthe bij Angers. De Sarthe vormt samen met de Mayenne dan weer de Maine en het is deze rivier die uitmondt in de Loire. De Loir is dus een onrechtstreekse zijrivier van de Loire. Om en rond de rivier liggen slaperige, charmante dorpjes waar toch heel wat te beleven voor wie houdt van kleinschalige attracties met weinig andere toeristen om je heen. Een heerlijke streek voor wie houdt van het authentieke Frankrijk.

Bezienswaardigheden op en rond de Loir

Poncé-sur-le-Loir

Een erg poëtisch dorpje met heel wat grotwoningen (maisons troglodytes). Een bewijs dat hier al heel lang geleden een nederzetting was. Door de jarenlange ontginning van tufsteen in de streek voor de bouw van de woningen, ontstond er een heel gangenstelsel. Zin om eens zo'n troglodietenwoning binnen te stappen? Dat kan, één keer per jaar. Voor meer info omtrent de juiste data kan je terecht op www.rendezvoustroglos.fr.

Wandel rustig van het kasteel de la Volonière uit de 16de eeuw tot de Moulins de Paillard en geniet van de rust en de kalmte van het dorpje. De Italiaanse en Franse tuinen rond het kasteel in Renaissancestijl zijn prachtig en je ontdekt er ook een enorme duiventil met een ingenieus laddersysteem. In de Moulins Paillard vind je een expositieruimte met gevarieerde tentoonstellingen.

Aubigné-Racan

Wie van Romeinse cultuur houdt, kan hier de archeologische site van Cherré gaan bezoeken. Dit Gallo-Romeins complex uit de 1ste tot de 3de eeuw bevindt zich op de D305 tussen Le Lude en Vaas. Je kan gratis over de site kuieren en op aanvraag kan er een rondleiding gegeven worden. Ook de Molen van Cherré, een oude papiermolen, kan bezocht worden op afspraak in het weekend.

Vendôme

In Vendôme kan je resten van een feodaal kasteel bezoeken. De toren van Poitiers uit de 12de eeuw staat nog overeind en is omgeven door een prachtig park, aangelegd in 19de eeuwse Britse stijl. De waterpoort uit de 12de eeuw is de oudste stadspoort aan de Loir. Vanuit Vendôme vertrekken er ook boottochten op de Loir. De schipper geeft onderweg uitleg en je hebt er een schitterend zicht op de abdijkerk La Trinité, een middeleeuws monument met een prachtige klokkentoren. Meer over deze stad op www.vendome.eu.

Thoré la Rochette en Trôo

In Thoré la Rochette vertrekt een toeristische trein naar Trôo. De rit duurt 2 u 45 en onderweg wordt uitleg gegeven over de verschillende bezienswaardigheden. Onderweg ga je ook nog wijn proeven en bezoek je een museum. Vergeet vooral ook Trôo niet te bezoeken. Het is een troglodietendorp op een heuvelhelling, dat geklasseerd is als nationaal monument. De ruimten van de woningen werden uitgehouwen uit de tufsteen. Je kan er rustig kuieren door de smalle straatjes.

La Flèche

Naast het dorpje La Flèche waar vooral de Prytanée (de kadettenschool) de moeite waard is, kan je ook een hele dag doorbrengen in de schitterende zoo van de Tertre Rouge met meer dan 1200 dieren op 14 hectare of een frisse duik nemen in het nabijgelegen meer La Monnerie.

Le Lude

Een pareltje uit de eerste Franse Renaissance is het kasteel van Le Lude, daterend uit de 13de eeuw. Het kasteel is nog bewoond en daarom nog goed onderhouden en in prima staat. Ook de verschillende tuinen, waarvan sommige naast de Loir, zijn zeker de moeite waard. Zo is er een prachtige rozentuin, een Franse tuin en een Engels park.

Marçon

Wil je in de Sarthe een staaltje van de architect Le Corbusier zien, dan moet je naar de Cantine Le Corbusier in Marçon. In de Notre-Dame kerk uit de 12de eeuw met de klokkentoren uit de 15de eeuw zijn prachtige fresco's. Meer zin in een frisse duik? Dan zit je ook goed in Marçon. In de Lac des Varennes (of Lac de Marçon in de volksmond) kan je naar hartenlust zwemmen, roeien, waterfietsen, zonnen en zeilen. Ook tennissen, paardrijden, boogschieten en een partijtje minigolf behoren hier tot de mogelijkheden. Toegang tot het domein is evenwel niet gratis, je betaalt zo'n 3 euro voor iedereen die ouder is dan 8 jaar. Mensen die op de naburige camping staan mogen er wel gratis in. Rond de 15de augustus is bij het meer een bijeenkomst van oldtimers, met heel wat randanimatie. Vanuit Marçon kan je een helikoptervlucht van zo'n veertig minuten maken over de Vallée du Loir. Je ontdekt zo de schitterende landschappen en talrijke wijngaarden vanuit de lucht. Ook een toertje over de streek met een heteluchtballon is mogelijk.

Saint-Paterne-Racan

De oude cisterciënzer abdij, gesticht in 1239, kan op aanvraag bezocht worden. In Saint-Paterne-Racan kan je eveneens een bezoekje brengen aan het Kasteel van la Roche Racan. Het kasteel werd in 1636 gebouwd door Honorat de Beuil, ook dichter Racan genoemd, op een rotsachtig uitsteeksel. Het kasteel biedt dan ook een schitterend zicht op de vallei van de Escotais. Aan dichter Racan is ook een wandeling met uitleg over de persoon gewijd.

Le Grand-Lucé

Een prachtig kasteel, maar ook de tuinen en de moestuin zijn zeker de moeite waard. In de omliggende bossen staat hier en daar ook een mooi beeld. Het plaatsje Lucé werd helemaal rond het kasteel gebouwd, maar werd in 1781 door een brand gedeeltelijk verwoest. Later werd het terug opgebouwd met tufsteen en leisteen.

Jupilles

In Jupilles kan je een tochtje op een ezel maken. Naar keuze gedurende twee of vier uur. Wel 24 uur op voorhand te reserveren.

Vaas

Een dynamisch dorpje aan de oever van de Loir. Bezoek hier de oude, nog steeds functionerende graanmolen van Rotrou. Je vindt er ook het Broodmuseum en de granentuin. Daarna kan je op de Base nautique des Pélicans du Loir een bootje, een waterfiets of een kano huren aan erg democratische prijzen. Ook vissen behoort hier tot de mogelijkheden. Wel niet vergeten eerst een permis de pêche (visvergunning) aan te vragen!

Château-du-Loir

Deze kleine en gezellige stad heeft sinds 2011 een schitterend binnen- en buitenzwembad, inclusief masserende stralen, een bubbelbad en nog veel meer verwennerij. Op veertien juli (de Franse nationale feestdag) is dit stadje erg leuk om te bezoeken. Naast het sportstadion is er heel wat animatie: oude volksspelen, optredens, lekkere hapjes. En 's avonds is er een bal populaire waar iedereen mag meedansen op Franse accordeonmuziek. Als afsluiter is er rond twaalf uur een schitterend vuurwerk dat je van ver kan zien. Verder kan je er ook terecht in een museum over spoorwegen in de jaren '50, is er een kasteelruïne, een gerestaureerde draaibrug, de Sint-Guingaloiskerk waar Ronsard nog kloosteroverste was en een prachtig Hôtel de Ville met heel wat bloemen voor.

Vouvray-sur-Loir en Coëmont

Ook hier een oude graanmolen met een schoepenrad, waarvan het mechanisme nog functioneert. In een oud cinemazaaltje worden meer dan vijftig oude projectors tentoongesteld. Van april tot oktober kan je iedere eerste zondag van de maand in de grot naast het gemeentehuis wijn en streekproducten gaan proeven. Ga je tussen het gemeentehuis en de kerk naar boven, dan kom je uit bij de Pissot. Hierin stroomt water dat uit de berg komt. Je kan er van drinken op eigen risico. Vele mensen uit de streek komen hier flessen water vullen. Boven op de heuvel kan je een prachtige wandeling maken. Van daarboven heb je een schitterend zicht op de vallei en op de omliggende dorpen. Bij helder weer zie je ook het Lac des Varennes in Marçon schitteren in de zon. Het is niet voor niets dat hierboven ook een GR loopt.

Fôret domaniale de Bercé
Een prachtig bos, met 3000 hectare eikenbomen en 2500 hectare harsbomen. Sommige eikenbomen zijn meer dan 250 jaar oud en een boom van 350 jaar oud wordt speciaal beschermd. Ook de Fontaine de la Coudre is de moeite waard. Je kan er wandelen, fietsen of een tochtje op een paard maken.

Fietsen en wandelen naast de Loir

Natuurlijk kan je in de hele streek ook heerlijk wandelen naast de Loir of een mooie fietstocht maken. Je zal ook geregeld leuke picknickplaatsjes vinden.

Wijn en heerlijke streekproducten

Zoals het een wijnstreek betaamt, kan je ook hier op verschillende plaatsen wijn gaan proeven. Maar niet alleen wijn. In Aubigné-Racan kan je naar een kwekerij van escargots, in Beaumont-Pied-de-Boeuf kan je lekkere kaas proeven en kopen, in Dissay-sous-Courcillon is de specialiteit paddenstoelen, in Lavernat kan je terecht voor saffraan of rood fruit en in Verneil-Le-Chétif voor allerlei struisvogelproducten. Ook dat is zo typisch voor al die kleine Franse dorpjes: ze zijn zo fier op hun (streek)producten! Ze worden keurig aangeprezen door bordjes aan de kant van de weg. Volg ze en je zal heel wat leuke ontmoetingen hebben!
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkLoiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkDe Loirestreek is een aangename streek, de tuin van Frankrijk. De streek geniet van een microklimaat. Vaak een lekker we…
Loirdal: dorpjes om en rond Château-du-LoirLoirdal: dorpjes om en rond Château-du-LoirGroene valleien, blonde korenvelden, gele zonnebloemenvelden, lieflijke dorpjes. Het Loirdal, la Vallée du Loir. Een gel…
Loirestreek: La Flèche met mooie zoo en verkoelend meerLoirestreek: La Flèche met mooie zoo en verkoelend meerLa Flèche. Niet meteen een plaats waar je aan denkt wanneer je aan de Loirestreek denkt. Er zijn immers geen spectaculai…
Kennismaken met het Franse dorp Mesland (Loire-et-Cher)Kennismaken met het Franse dorp Mesland (Loire-et-Cher)Mesland is een klein dorp gelegen in het departement Loir-et-Cher in de regio Centre. De plaats telt nog geen 600 inwone…

Vakantiehuis huren, stappenplanVakantiehuis huren, stappenplanEen vakantiehuis huren, lukt nergens beter dan op internet. Maar vaak duurt het zoeken dagen lang. Met een systematische…
Vakantiebestemming JordaniëVakantiebestemming JordaniëJordanië is een sprookjesachtig land dat zeer geschikt is voor een rondreis. De geschiedenis van het land aan de rivier…
Bronnen en referenties
  • www.vallee-du-loir-com
  • Plaatselijke brochures
  • Eigen bezoek
  • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 08-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.