Loirestreek: La Flèche met mooie zoo en verkoelend meer

Loirestreek: La Flèche met mooie zoo en verkoelend meer La Flèche. Niet meteen een plaats waar je aan denkt wanneer je aan de Loirestreek denkt. Er zijn immers geen spectaculaire kastelen en ook geen grotwoningen. Er worden ook geen speciale wijnen verbouwd. En toch is La Flèche goed voor een à twee dagen amusement met of zonder de kids. In La Flèche vind je immers een prachtige zoo met heel wat grote en opmerkelijke dieren! Verder is er ook een prachtig meer waar je heerlijk kan verpozen of plonzen op een warme dag. En dat La Flèche ook een historische link heeft met het Canadese Montréal, is ook iets wat maar weinig mensen weten.

La Flèche

La Flèche bevindt zich in de Loirestreek, ten westen van Tours en Le Mans, in het zuiden van het departement La Sarthe. Ben je op de snelweg A11, dan neem je de uitrit Durtal wanneer je van Nantes of Angers komt of de uitrit Sablé wanneer je van Le Mans of Laval komt. Het is een kleine stad aan de oevers van de Loir, een onrechtstreekse zijarm van de wilde en onstuimige Loire. Deze streek wordt ook wel de tuin van Frankrijk genoemd, omdat het weer er altijd goed is dankzij een microklimaat. De Franse schrijver Hippolyte Taine omschreef de stad en de streek ooit in zijn "Carnets de voyage, notes sur la province" als zijnde een stad waarvan het omliggende landschap hem deed denken aan Vlaanderen, vanwege de groene vlaktes en de rustige, trage rivier.

Historische link tussen La Flèche en het Canadese Montréal

Wat slechts weinigen weten, is dat La Flèche ook een historische band heeft met een grote Canadese stad, namelijk Montréal. In 1641 scheepten een aantal inwoners van La Flèche in om van op de Loir in de haven Luneau hun geluk te gaan beproeven in de Nieuwe Wereld. Zij kwamen uiteindelijk terecht op een plaats waar zij op 18 mei 1642 het stadje Ville-Marie, het huidige Montréal, stichtten. Bezieler van dit alles was Jérôme Le Royer de la Dauversière (1597 - 1659). Tijdens zijn studies in het Jezuïtencollege van La Flèche, raakte hij gefascineerd door de verhalen van de missionarissen die terugkwamen uit de Nieuwe Wereld. Door heel wat tegenslagen raakte hij zelf nooit in Canada, maar hij was het wel die de bal aan het rollen bracht en die de overtochten mee organiseerde. De band met Montréal weerspiegelt zich nu nog in heel wat namen in La Flèche. Zo is er een stade Montréal, een Boulevard de Montréal en een gymnasium dat eveneens de naam Montréal draagt.

De zoo van La Flèche of Zoo du Tertre Rouge

Je vindt de Zoo van La Flèche op de Tertre Rouge, even buiten La Flèche. Je kan gemakkelijk de pijlen naar de zoo volgen, het staat goed aangegeven.

Hedendaagse normen

De zoo van La Flèche is een schitterende zoo die beantwoordt aan de hedendaagse normen. De dieren zitten in een omgeving die zo goed mogelijk hun natuurlijke omgeving nabootst. Ze worden ook zo weinig mogelijk in kooien gezet. De zoo neemt deel aan een kweekprogramma. Je zal er dus geregeld pasgeboren en jonge dieren zien. Zo werden er in 2010 - 2011 niet alleen witte leeuwen geboren, maar ook een nijlpaardenbaby, een ocelot en een prachtig jachtluipaard. Verder is er ook een crèche aanwezig voor jonge olifantenmannetjes, die werden verdreven uit de kudde door de volwassen mannetjes. Eens geslachtsrijp worden de jonge olifantenmannetjes verdeeld over andere zoo's en dierenparken.

Thema's

Het park is onderverdeeld in verschillende thema's. Zo is er de Savane, met onder andere witte leeuwen, cheetahs, zebra's, nijlpaarden, struisvogels en giraffen. In het berenparadijs staat u neus aan neus met een enorme ijsbeer, die vrolijk rondzwemt en ploetert in zijn waterparadijs. Iets verderop zal je ook kunnen kennismaken met bruine beren en witte wolven. Na het hoge Noorden gaat het terug naar warmere oorden, meer bepaald naar de Pampa. In dit Zuid-Amerikaanse landschap maak je kennis met vreemde, maar ook met elegante dieren: tapiers, toekans, capybaras en roze flamingo's. Nog meer warmte vind je in het tropisch regenwoud. Dankzij een vernuftig vernevelingssysteem blijft het lekker vochtig in het gebied. Op een snikhete dag zou je je wel echt in het Amazonewoud wanen. Prachtige ara's, miereneters, luiaarden, gitzwarte panters en een aantal chimpanzee's wachten er op je bezoekje. In het Nocturama kan je daarna gaan kennismaken met de dieren van de nacht. Je ontdekt er onder andere de fascinerende wereld van de vleermuizen.

Shows

Ben je een beetje moe van al het wandelen? Dan kan je tussendoor ook nog een aantal shows meepikken: een zeeleeuwenshow in Marineworld, een roofvogelshow en een papegaaienshow. Alle shows duren zo'n 30 minuten, lang genoeg om te genieten en even op adem te komen.

Praktische info

Na het bezoek aan deze prachtige, interessante en goed onderhouden zoo kan je nog een hapje en een drankje gaan nuttigen in een van de restaurants op het domein en afsluiten met een passage in de shop.

In het hoogseizoen is de zoo elke dag geopend van 9 u 30 tot 19 u. Meer info vind je op www.zoo-la-fleche.com.

Le Prytanée national militaire

Dit Jezuïtencollege werd door Henri IV gesticht en is sinds 1808 onder impuls van Napoleon een kadettenschool geworden. Het prytanée is een perfecte voorbereiding op grote militaire scholen zoals bijvoorbeeld Saint-Cyr. Het geheel, een vierkante constructie met een typisch zeventiende eeuwse architectuur, kan bezocht worden. Voor het hele bezoek mag je toch wel makkelijk anderhalf uur rekenen. Het gebouw telt drie prachtige koeren met rondgangen voorzien van tal van bogen. Buiten is er ook nog eens een schitterende tuin, ingericht à la française. Ook de bijbehorende kerk kan bezocht worden. In het koor ligt de as van Henri IV en van Marie de Medicis. Beiden werden in het openbaar verbrand in 1793. Een inwoner raapte de achtergebleven as op en zo belandde het as na de Revolutie in de kerk.

De natuur in!

De stad en al zijn gebouwen beu? Om en rond La Flèche vind je ook heel wat natuur. Zo is er het Meer van Monnerie, het Parc des Carmes en een prachtig natuurreservaat. Je kan er natuurlijk ook gaan kuieren naast de traaglopende Loirrivier en genieten van de prachtige natuur op de oevers.

Het meer van Monnerie

Dit enorme meer heeft heel wat zandstranden waar men heerlijk kan zonnen en zwemmen. Even verderop is een plek voor de vissers. Maar ook fietsers, wandelaars, rollerbladers komen hier volop aan hun trekken. Op het meer kan er gezeild worden en zijn er ook waterfietsen te huur. Kinderen kunnen op vrijdag, zaterdag en zondag een ritje maken op een poney. Naar eigen keuze kan dit van 15 minuten tot twee uur. Goed om weten, de toegang tot het meer is volledig gratis!

Parc des Carmes

Via een wandelweg naast de Loir kan je tot in het Parc des Carmes lopen. Het Parc des Carmes ligt aan de voet van het prachtige gemeentehuis van La Flèche, het Château des Carmes. Je vindt in het park enkele dieren en een volière.

Regionaal natuurreservaat

Sinds 2008 heeft La Flèche, in samenwerking met het naburige dorpje Cré, een regionaal natuurreservaat, het eerste van de Sarthe. Op meer dan 65 hectare kan je genieten van heel wat natuurschoon en van de typische fauna en flora van de streek.

Streekspecialiteiten

Zoute specialiteiten: zwarte kip en rillettes

De zwarte kip staat bekend om zijn zeer fijn vlees. Rillettes zijn een soort paté, zeer lekker op een stuk baguette. Rillettes worden gemaakt van een stuk vlees, meestal varken, dat heel lang in zijn eigen vet wordt gekookt. Het wordt verkocht in kleine potjes en bovenop de rillettes ligt meestal nog eens een laagje vet.

Zoete specialiteiten: macarons, Prytanées en Fiches

Specialiteit van La Flèche zijn de macarons met vele smaken: citroen, viooltjes en rozen zijn er slechts enkele van. De Prytanées verwijzen natuurlijk naar de trots van La Flèche, de vermaarde kadettenschool. Het zijn chocolades met een pralinésmaak en met fijngehakte nougatine. De Fiches zijn stokjes van zwarte chocolade, sinaasappel en eveneens fijngehakte nougatine.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkLoiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkDe Loirestreek is een aangename streek, de tuin van Frankrijk. De streek geniet van een microklimaat. Vaak een lekker we…
Loirestreek: Vallée du Loir of LoirdalLoirestreek: Vallée du Loir of LoirdalDe Vallée du Loir bevindt zich op en rond de Loir. Niet de wilde, onstuimige rivier van meer dan 1000 kilometer die de L…
Historisch kruidenrecept: Eau des CarmesEau de Melisse des Carmes, Eau des Carmes, Aqua Carmelitarum, Spiritus Melissae compositus, Spiritus aromaticus en Spiri…

Vakantiehuis huren, stappenplanVakantiehuis huren, stappenplanEen vakantiehuis huren, lukt nergens beter dan op internet. Maar vaak duurt het zoeken dagen lang. Met een systematische…
Vakantiebestemming JordaniëVakantiebestemming JordaniëJordanië is een sprookjesachtig land dat zeer geschikt is voor een rondreis. De geschiedenis van het land aan de rivier…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alex-hello, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Les Pays de la Loire, Sélection du Readers' Digest
  • Pays de la Loire, Le guide du Routard 2001 - 2002
  • www.ville-lafleche.fr
  • Plaatselijke brochures en eigen bezoek
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 08-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.