Loiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van Frankrijk
De Loirestreek is een aangename streek, de tuin van Frankrijk. De streek geniet van een microklimaat. Vaak een lekker weertje dus. Geen wonder dat de koningen van Frankrijk deze streek hadden uitgekozen om hun buitenverblijf in op te trekken en dat er dus heel wat kastelen te vinden zijn. Voor amateurs van geschiedenis en van natuur is dit een ideale vakantieplek, waar heel wat te ontdekken valt.
La Loire of Le Loir?
Is het nu
La Loire of Le Loir? Allebei! Het gaat hier immers om twee verschillende rivieren. La Loire (met e) is met zijn 1000 kilometer de bekendste en de langste. De rivier waar men over spreekt wanneer men het heeft over de Loirestreek. Het gaat dan om het traject van 280 kilometer tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire, dat zo'n 800 vierkante kilometer beslaat. De volledige Loire staat op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO sinds 30 november 2000. Het is de laatste wilde rivier van Europa, met groene eilanden en bewegende zandbanken. Langs de Loire kan je fietstochten maken en hiervoor kan je op verschillende plaatsen fietsen huren. Le Loir (zonder e) is een zijarm van La Loire. Veel kleiner dan La Loire dus. Maar in verschillende brochures spreekt men ook over het Loirdal met zijn toeristische attracties. En dan spreekt men dus over de bezienswaardigheden die om en rond deze zijarm liggen.
Vallée de la Loire of Pays de la Loire?
Er bestaat eveneens verwarring over de streek rond de Loire. Men spreekt over de Vallée de la Loire (Loirevallei of Loiredal) en over de Pays de la Loire (Land van de Loire). De ene streek is veel uitgebreider dan de andere en loopt nog een heel stuk door in het westen, terwijl de andere streek meer naar het oosten en het noorden doorloopt. Les Pays de la Loire omvat immers niet minder dan vijf departementen: de Loire-Atlantique, de Vendée, de Maine-et-Loire, de Mayenne en de Sarthe. Het gaat tot Nantes, Saint-Nazaire (waar de monding van de 1000 kilometer lange Loire is) en de Sables-d'Olonne in het westen, tot Le Mans, La Flèche, Angers en Saumur in het oosten, tot Mayenne, Laval en Châteaubriant in het noorden en Fontenay-le-Comte en Cholet in het zuiden.
Waar ligt het Loiredal?
Strikt genomen is het Loiredal (Val de Loire) dus de streek langs de rivier de Loire, tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire, het stuk dat opgenomen is in het werelderfgoed van de UNESCO. Maar wanneer mensen het over de Loirestreek hebben, is het een veel groter gebied, dat ook de dorpen en de steden verder weg omhelst. Het gebied dat men hier bedoelt, ligt ten zuiden van Parijs en omvat steden als Chartres, Orléans, Bourges, Châteauroux, Saumur en Angers. Ingewikkeld dus want naargelang de benaming ligt het gebied meer ten westen of meer ten oosten! Algemeen wordt aangenomen dat de Loirestreek de streek is van de kastelen.
Wat is er zo bijzonder aan de Loirestreek?
Het Loiredal is inderdaad de streek waarin tal van kastelen liggen, de zogeheten "kastelen van de Loire". Het was de streek waar de koningen van Frankrijk, hertogen en schrijvers hun buitenverblijf hadden. Indrukwekkende kastelen, allemaal verschillend en met elk hun typische karakteristieken. Vaak met prachtig onderhouden tuinen. Het gebied geniet van een microklimaat. Het weer is er vaak beter dan op andere plaatsen in Frankrijk. Wanneer men het weerbericht voorleest in Frankrijk, spreekt men over "ten noorden of ten zuiden van de Loire". Omwille van dit milde klimaat, spreekt men dikwijls over deze streek als "Le Jardin de la France" (de tuin van Frankrijk). Verder heeft men in de tuin van Frankrijk ook heel wat woningen die gebouwd zijn in de tufstenen flanken van de heuvels. Les
maisons troglodytes rond Trôo zijn hiervan een mooi voorbeeld.
De kastelen van de Loire
Iedereen kent wel de grote kastelen van de Loire: Blois, Amboise, Cheverny, Chambord, Le Lude, Chenonceaux.... Maar ook kleinere kastelen zijn een bezoekje zeker waard. Denken we hierbij aan Poncé, Dissay-sur-Courcillon, etc. Spijtig genoeg kan men deze kleine kasteeltjes niet altijd vrij bezichtigen.
Wijngaarden en lekkere wijn
Op beide oevers van de machtige Loire liggen uitstekende wijngebieden. Men onderscheidt vier grote gebieden: Muscadet, Anjou-Saumur, Touraine en Centre. In deze gebieden kan men zowel witte, rode als roséwijnen aantreffen. Zo is de Chenin Blanc bijvoorbeeld een typische witte druif uit de Loirestreek die heerlijk zoete wijn aflevert. Enkele bekende namen van wijnen uit de Loirestreek zijn de Sancerre, de Pouilly-Fumé, de Vouvray, de Crémant de Loire, de Rosé d'Anjou, etc. Krijg je reeds het water in de mond bij al dit lekkers? Volg dan de "Route des Vignobles". Deze toeristische route langs de Loire is met zijn 800 kilometer de langste van Frankrijk. Je kan ze met de fiets, te voet of in een luchtballon afleggen. Onderweg kan je dan genieten van de verschillende wijnen en de prachtige kastelen bezoeken.
Zin om meer te lezen over deze prachtige streek? Kijk dan even op www.vues-sur-loire.com. Op deze Franstalige site van Fr3 vind je een aantal heel interessante documentaires over de Loirestreek.
Lees verder