Loirdal: dorpjes om en rond Château-du-Loir

Loirdal: dorpjes om en rond Château-du-Loir Groene valleien, blonde korenvelden, gele zonnebloemenvelden, lieflijke dorpjes. Het Loirdal, la Vallée du Loir. Een geliefde vakantiestreek in Frankrijk, vooral voor Engelsen. Vele anderen rijden er voorbij op weg naar hun vakantiebestemming in het zuiden en brengen er een nachtje door. Zonde eigenlijk, want er is veel te zien en te beleven in de talrijke, pittoreske dorpjes waar je de authentieke Franse sfeer nog kan opsnuiven. Wat dacht je van een bezoekje aan Chahaignes, La Chartre-sur-le-Loir of nog Poncé-sur-le-Loir?


Het Loirdal of de Vallée du Loir

Vele mensen verwarren Loir en Loire. De Loire (met e) is de grote rivier die iedereen kent en die van de Ardèche tot Saint-Nazaire vloeit. De Loir is een onrechtstreekse zijrivier van de Loire. Deze rivier vloeit van Perche tot Angers. Onderweg zijn er heel wat pittoreske dorpjes en valt er heel wat te beleven. Grofweg vind je al deze dorpjes tussen Le Mans in het noorden en Tours in het zuiden. Het Loirdal is een geliefde streek bij Engelsen. Op drie à vier uur zijn ze in deze mooie streek. Anderen stoppen in deze streek op weg naar hun zuiderse vakantiebestemming. Ze brengen er dan een nachtje door en trekken weer verder. Zonde, want het Loirdal is een heel mooie streek met niet te veel toeristen. Ook mensen die in Parijs werken kunnen de rust van deze streek appreciëren. Velen wonen hier dan ook want met de HST ben je op minder dan een uur van Parijs in Le Mans en op 1 uur 15 in Tours. Je zou dus maar gek zijn om in of rond Parijs te gaan wonen!

Pittoreske dorpjes

Kleine, onooglijke Franse dorpjes. Lieflijk, met bijna overal een kerk, een mairie en een klein dorpsplein. Eventueel een bakker en een superette. Soms een kleine bistrot. Een sliert typische huizen, in deze streek meestal opgetrokken uit witte tufsteen. Sommige huizen zijn zelfs helemaal in de tufsteen gehouwen. En water, overal water. De Loir die overal tussen kronkelt, maar ook heel wat meren waar men verkoeling kan gaan zoeken.

Op ontdekking!

Mayet

Mayet bezit een prachtig middeleeuws stadsgedeelte. Het is er heerlijk kuieren in de smalle straatjes. Je geniet van de prachtige huizen als Viviers en de Chevalerie de Baigneux. Je komt er ook bij de de wasplaats Fontaine pot de vin en bij de Sainte Croix Kapel. De neogotische St. Martin kerk is ook best de moeite waard. Natuur en geschiedenis gaan hier hand in hand. Van 1 juli tot 31 augustus zijn er ook wandelingen met gids mogelijk.

Bueil-en-Touraine

In dit kleine dorpje vind je twee religieuze gebouwen naast elkaar. Eerst en vooral de collégiale Saint-Michel, met zijn indrukwekkende klokkentoren uit de 16de eeuw en mooie wandschilderingen. Daarnaast de Saint Pierre kerk uit de 14de eeuw met schitterende glasramen. Beide zijn het hele jaar geopend van 10 tot 18 uur.

Chahaignes

Van het Château de Bénéhard uit de 16de eeuw mag je alleen de buitenkant en de wijnpers bezoeken. Verder mag je ook naar de wasplaats en naar de molen uit de 16de eeuw. Dit kan echter alleen tijdens de zomermaanden, van 1 juli tot 30 september.

La Chartre-sur-le-Loir

Bezoek de Jeanne d'Arc toren bovenop de heuvel waar vroeger het kasteel van La Chartre-sur-le-Loir stond. In de toren vind je een kapel ter herinnering van de doden van de oorlogen van de eerste helft van de 20ste eeuw. Bovenop de toren staat een standbeeld van Jeanne d'Arc, symbool voor het nationaal patriotisme. Ook heb je van hieruit een prachtig zicht op de Loirvallei. Naast de toren, die natuurlijk boven het dorpje uitsteekt, is er ook een mooie kerk, de Sint-Vincent kerk uit de 19de eeuw. Wie van natuur houdt, kan een prachtige wandeling maken naast de Loir. Op de banken kan je ook gezellig picknicken.

La fontaine-Saint-Martin

De legende wil dat Sint-Maarten op deze plaats een fontein liet ontspringen, vandaar de naam. Het dorpje is erg pittoresk. Je kan er ook het geboortehuis van Louis Simon bezoeken. Louis Simon was de eerste burgemeester van het dorp. In zijn geboortehuis is nu een museum over volkstradities.

Jupilles
Nieuw in Jupilles is Carnuta, het huis van mens en bos. Je leert hier meer over het bos, de fauna en de flora, beroepen die met het bos te maken hebben, ... . Je maakt er kennis met sprookjes en legendes. Een interactief gedeelte werkt met geuren, klanken en teksten. Ook aan kinderen werd gedacht. Tijdens de zomer kan je van hieruit het bos van Bercé ondekken onder leiding van een gids en zijn er workshops voor kinderen. Je vindt Carnuta in de Rue du Bourg Ancien, op het nummer 2. In het dorpje is ook een heel leuk winkeltje, Bidule genaamd, met meestal zelfgemaakte houten voorwerpen. Helemaal niet duur. Enkel open in het weekend en op feestdagen van 15 tot 18 uur. Neem ook eens een kijkje in de St. Pierre kerk als je hier dan toch bent. Verder kan je in dit dorpje ook ezeltjes huren voor een halve of een hele dag om in het bos van Bercé te gaan rijden.

Forêt domaniale de Bercé

3000 hectare eikenbomen en 2400 hectare pijnbomen om in te wandelen, te spelen of te fietsen. Ook paardrijden kan in sommige delen van het bos. Sommige eikenbomen zijn al meer dan 200 jaar oud. En aangezien er in het domein heel wat eikenbomen staan, is het even oppassen in de zomer voor de eikenprocessierups! Het domein diende vroeger onder andere als jachtgebied voor de Franse koningen, die in deze mooie streek hun buitenverblijf hadden. Ook nu nog wordt in het bos gejaagd, met name op maandag en donderdag van september tot februari. Op die dagen kan je best uit het bos blijven! In het bos vind je een eeuwenoude eik "Le Chêne boppe", maar ook een bron "La Fontaine de la Coudre". Op de vele oude, witte of houten wegwijzers kan je aflezen naar waar je moet. Wandelingen met gids zijn eveneens mogelijk op aanvraag.

Montabon

In Montabon vind je een draaischijf voor zo'n 10 stoomtreinen en een draaibrug uit 1891. Sinds 2010 ingeschreven onder de Historische Monumenten. Elke derde zaterdag van de maand open van 14 u tot 17 u 30.

Beaumont-pied-de-Boeuf

In Beaumont-pied-de-Boeuf heb je een mooi kerkje tegenover de mairie. Even verderop heb je een observatorium waar je op aanvraag naar de sterren kan gaan kijken. Bij La Blinière kan je gaan paardrijden, zowel als beginneling als als gevorderde. Je kan er ook met je eigen paard terecht en je kan er les gaan volgen.

Poncé-sur-le-Loir

Een prachtig kasteel uit de 16de eeuw. Niet te groot, niet te pompeus. Met een prachtige renaissance trap en een enorme duiventil uit de 18de eeuw. Het baksteenrode kasteel is omgeven door een verzorgde tuin, waar men op een bankje kan genieten van het groen en de rust. Met wat geluk komen de buurtkatten je gezelschap houden. Open van 1 mei tot 30 september op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 u 30 tot 18 u 30. De St. Julien kerk uit de 12de eeuw is ook de moeite waard. In het dorp ook tal van winkels met keramieken en glazen voorwerpen.

Saint-Vincent-du-Louër

Hier ook een klein, minder bekend kasteel: het Château des Etangs l'Archevêque uit de 17de eeuw. In het Jardin de la Fontaine Blineau kan je tussen het groen gaan wandelen. Deze tuin met Engelse inspiratie is ontstaan op het erf van een oude boerderij uit de 18de eeuw.

Sarcé

Manoir de Sarceau, een historisch gebouw dat toebehoorde aan Ronsard en dat al drie generaties lang in zijn familie was. Gratis toegang. Open van 1 juni tot 30 september op vrijdag en zaterdag van 14 tot 17 u 30.

Luché-Pringé

Een dubbel dorp, bestaande uit Luché en Pringé, zoals de naam het zelf aangeeft. In Luché vind je de Saint Martin kerk, in Pringé de Notre Dame. Beide kerken liggen op de secundaire wegen naar Saint-Martin-de-Tours en Santiago de Compostela. Vele pelgrims verkiezen dan ook de rustige landweggetjes boven de klassieke route. In Luché-Pringé kan je kano's huren of bootjes bij het meer.

Marçon
In Marçon vind je het Lac des Varennes, 50 ha groot. Je betaalt maar enkele eurootjes per persoon voor een ganse dag plezier. Bij het meer staat een grote schuif af. Je kan er zwemmen (bewaakte zone en onbewaakte zone), je kan er op het strand liggen, je kan er picknicken, er is een klein restaurantje, een speeltuin en veel meer. Je kan er waterfietsen huren, je kan er zeilen en vissen. Er is een minigolf en tennisvelden. Je kan er ook paardrijden. Eveneens in Marçon kan je kano's huren voor een bijna drie uur durende afvaart van Marçon tot La Chartre-sur-le-Loir.

Le Grand-Lucé

Het dorp werd na de brand van 1781 volledig herbouwd. De huizen zijn uit tufsteen met leien daken, net als het kasteel dat neerkijkt op het dorp. De tuin van het kasteel is zeker ook een bezoekje waard. Een Franse tuin, een moestuin, een park met standbeelden. Genoeg groen om even te relaxen.

Pruillé-l'Eguillé

Een tuin van 6000 m², met naaldbomen en een grote verscheidenheid aan bloemen.

Saint Jean-de-la-Motte

Hier vind je een arboretum met meer dan 200 bomen op het einde van de botanische weg. Je mag er vrij in rondlopen.

Mansigné

In Mansigné een ander type van recreatie: een meer van 30 ha. Hier kan je zwemmen, surfen, zeilen, vissen of kanovaren. Ook vind je hier een minigolf, een tennisveld en een speeltuin. Je kan er mountainbikes huren en picknicken. Kortom, alles voor een heerlijk dagje aan het water!

Wijn en streekproducten

In het Loirdal vind je heel wat caves waar je wijn kan gaan degusteren en kan kopen. Ook andere streekproducten vind je in heel wat boerderijen: kaas, geitenkaas, jam, honing, ... . Allemaal lekker vers van de boer!

Vakantie in het Loirdal

Het Loirdal staat bekend voor zijn microklimaat. Het is er dus dikwijls beter weer dan op andere plaatsen. Het is een beetje de poort naar het zuiden. Voor een ideale vakantie in het Loirdal boek je een klein hotelletje of een gîte. Overdag ga je na een lekker Frans ontbijt met croissants, pain au chocolat en baguette op onderzoek uit. Je zal wel een auto of een fiets nodig hebben, want met het openbaar vervoer of te voet zal je niet altijd geraken waar je moet zijn. 's Avonds kom je dan terug en geniet je van een menu du jour voor een kleine 10 euro of een menu gastronomique voor iets meer. Later op de avond kan je dan te voet nog een wandeling maken langs de kleine landweggetjes. Misschien zie je wel een roofvogel of een hertje!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkLoiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkDe Loirestreek is een aangename streek, de tuin van Frankrijk. De streek geniet van een microklimaat. Vaak een lekker we…
Loirestreek: Vallée du Loir of LoirdalLoirestreek: Vallée du Loir of LoirdalDe Vallée du Loir bevindt zich op en rond de Loir. Niet de wilde, onstuimige rivier van meer dan 1000 kilometer die de L…
Kennismaken met het Franse dorp Mesland (Loire-et-Cher)Kennismaken met het Franse dorp Mesland (Loire-et-Cher)Mesland is een klein dorp gelegen in het departement Loir-et-Cher in de regio Centre. De plaats telt nog geen 600 inwone…
Loirestreek: La Flèche met mooie zoo en verkoelend meerLoirestreek: La Flèche met mooie zoo en verkoelend meerLa Flèche. Niet meteen een plaats waar je aan denkt wanneer je aan de Loirestreek denkt. Er zijn immers geen spectaculai…

Azoren – Archipel in de Atlantische OceaanAzoren – Archipel in de Atlantische OceaanDe Azoren, een archipel met bewoonde en onbewoonde eilanden in de Atlantische Oceaan, is een prachtige plek om walvissen…
Hilton Head Island – Golfparadijs van AmerikaHilton Head Island – Golfparadijs van AmerikaHilton Head Island staat vol met resorts, sport- en watersportfaciliteiten. Niet alleen rond, maar ook op het eiland is…
Bronnen en referenties
 • Only You - La Vallée du Loir - est
 • www.vallee-du-loir.com
 • www.mairie-mayet.fr
 • Louissimon.asso-web.com
 • www.carnuta.fr
 • www.maisondesecritures.com
 • www.chateaudeponce.com
 • www.chateaudelavoloniere.com
 • www.jardindelafontaineblineau.fr
 • www.tourisme-valduloir.fr
 • www.ot-loir-et-berce.org
 • www.ville-mansigne.fr
 • www.ville-luche-pringe.fr
 • Eigen foto's
 • Inleidingsfoto: eigen foto infobord Château-du-Loir
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 09-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.