Vulkaaneifel: Daun en de Dauner maren

Vulkaaneifel: Daun en de Dauner maren Midden in de Duitse Vulkaaneifel ligt de stad Daun. Een middelgrote stad met veel shoppingsmogelijkheden. Verder kan je er meer leren over vulkanisme in het interactieve vulkaanmuseum, kan je gaan relaxen in het kuurbad en kan je naar de burchtruïne. Even buiten de stad kan je de natuur intrekken voor lange, mooie wandelingen. Of je kan gaan zwemmen in de Dauner Maren, die ook wel "de ogen van de Eifel" worden genoemd. Voor dierenliefhebbers is er ook een interessant dierenpark met apen, roofvogels, reeën en lama's.

Daun: de ligging

Daun ligt in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het is de Kreisstadt van de Landkreis Vulkaneifel. Het is gelegen aan de kleine rivier Lieser. Daun ligt ten zuidwesten van Koblenz, ten noordwesten van Trier en even onder Gerolstein. De stad Daun bestaat uit Unter-Daun (linkeroever) en Ober-Daun (rechteroever). Beide delen zijn met elkaar verbonden door de stadsbrug.Daun: de geschiedenis

Kelten en Romeinen

Reeds van in 700 V.C. woonden er Kelten in Daun. Ze bouwden een fort op de basaltberg, resten van een uitgedoofde vulkaan. Later gebruikten de Romeinen dezelfde berg als uitkijkpost. In Daun zijn vele overblijfselen van de Romeinen. De naam Daun komt van het Keltisch-Romeinse woord "dunum", wat verstevigde helling of fort betekent. Het heeft trouwens dezelfde oorsprong als het Engelse woord "town".

Kasteel

Rond de tiende eeuw werd op de berg een kasteel gebouwd. In 1075 is er een verwijzing naar de heren van Daun, meer bepaald naar Albert van Daun (Adalbero de Duna). Het geslacht van Daun stierf in 1163 uit.

burchtburcht
Burcht
In 1346 krijgt Daun stadsrechten en haar eigen marktrecht. In 1712 wordt wat nu het Slothotel Kurfirstliches Amtshaus is gebouwd. Toen was het een jachtslot dat in handen was van de keurvorst van Trier en de hertog van Lotharingen, een zekere Karl Joseph. Het grondplan van de burcht veranderde weinig door de jaren heen.

Na de Fransen terug een stad

In 1794 werd Daun door de Fransen geannexeerd en werden de heerlijkheidsrechten opgeheven. In 1815 werd Daun aan Pruisen toegewezen. Sinds 1917 werd het dan Kreis Daun, sinds 1946 behoort het toe aan de deelstaat Rheinland-Pfalz en sinds de jaren vijftig mag Daun zich terug stad noemen. In 1965 werd Daun garnizoenstad. Je vindt er de Heinrich-Hertz-Kaserne.

Daun nu

Sinds 1981 is de burcht van Daun, die toch wel het stadszicht bepaalt, privé-bezit. Een gedeelte werd gerestaureerd en herbergt nu een hotel. De stad Daun is verzusterd met de stad Carisolo in Italië. Het stadswapen van Daun is geel met rode, dwarse strepen.

kerkkerk

Wat kan je allemaal doen in Daun?

Stad Daun

In de stad Daun kan je natuurlijk gaan shoppen. Er zijn heel wat winkels met kleren, meubels, boeken, juwelen, schoenen, camera's, etc.

Je kan de burcht gaan bezichtigen en door de mooie poort naar boven lopen. Boven heb je ook nog de Zehntscheune, een schuur uit 1740 en de Evangelische kerk die van 1865 tot 1867 gebouwd werd. In juli 1944 werd de kerk verwoest door een bom en in 1949 werd met de wederopbouw gestart. De huidige vorm van de kerk dateert van 1957. Binnen de burchtmuur heb je nu een hotel-restaurant. Vanop de burchtruïne heb je een prachtig zicht op Daun.

VulkaanuitbarstingVulkaanuitbarsting
Voor wie meer wil leren over de streek en over vulkanen hier en over de hele wereld, is het Vulkanmuseum in de Leopoldstrasse zeker een aanrader. Het Vulkanmuseum maakt deel uit van het geo-centrum Vulkaneifel. De grote kaart met de Ring of Fire met interactieve toetsen en de vulkaan die je zelf kan doen uitbarsten, zijn zeker bij kinderen erg geliefd. Verder ook heel wat foto's en verschillende gesteenten met uitleg. Geen al te groot museum. Op een klein uurtje heb je wel alles gezien.

Naast het museum heb je ook de rondbuikige wijngod Bacchus op zijn tonnetje. De Romeinse god rijdt op een gietijzeren ton, gemaakt van een oude kanonnenloop. Zowel Bacchus als de ton zijn stille getuigen van de eens bloeiende ijzerindustrie van de Eifelstreek. We spreken over de jaren 1700. Op de zandsteensokkel onderaan een zeldzaam tafereel van een everzwijnenjacht door de Trevii, een oude stam die hier ooit woonde.

Het Friedensdenkmal (vroeger de Kaiserbrunnen). Het monument werd oorspronkelijk als dank voor Keizer Wilhelm II opgericht. Hij zorgde er in 1908 voor dat er in heel Daun drinkwater voorradig was. De bron werd door de keizer himself ingewijd in 1911. Later werd er op het monument een bronzen reliëf van het hoofd van de keizer aangebracht. Later werd de bron stilgelegd. Nu is het monument eerder een gedenkteken voor de overledenen van Kreis Daun tijdens WO II.

Gemundener maarGemundener maar
TotenmaarTotenmaar
Daun kuuroord
Daun is de trotse bezitter van een Kneipp-en geneeskrachtig mineraalbad, dat zich in Naturpark Wehrbusch bevindt. Door zijn ijzerhoudende mineraalbronnen, de Dunaris Quelle, is Daun één van de belangrijkste kuuroorden in het hartje van de Vulkaaneifel. De bronnen zijn nog steeds getuigen van de vulkanische activiteit in de streek. Het binnen dringende water van de neerslag vermengt zich met het agressieve vulkanische koolzuur en lost door dit procédé de mineralen uit het gesteente op. Van het water wordt ook het Dauner Sprudelwater gemaakt (2002: 95 miljoen liter water). Met dit water wordt trouwens ook Dauner Brot gebakken. Ja, ja, je leest het goed! Brood.

Buiten het centrum van Daun

Voor je de stad inrijdt onder de brug door, heb je op je linkerkant het Wildpark van Daun. Met je auto kan je het acht kilometer lange parcours afleggen. Onderweg kom je onder andere bizons en apen tegen. Ook valken en andere roofvogels zijn hier goed vertegenwoordigd. Het Wildpark herbergt ook een kleine speeltuin en een eetgelegenheid. Het is kleiner en gemoedelijker dan het Dieren- en attractiepark van Klotten, maar is zeker ook een bezoekje waard.

De ogen van de Eifel: de Dauner maren

Ten zuiden van Daun, op zo'n 3 à 5 kilometer van het centrum, zijn er de Dauner maren, ook wel de ogen van de Eifel genoemd door hun kogelronde vorm. Deze drie maren liggen op de Mäuseberg (561 meter hoog) en zijn enkel van elkaar gescheiden door wanden uit tufgesteente. In het Gemundener maar en in het Schalkenmehrener maar kan je een frisse duik nemen voor een prikje. Een hele ervaring om te zwemmen in een vulkaankrater, zeker de moeite waard. Rond het Totenmaar , ook Weinfeldermaar genoemd, mag je alleen maar wandelen. Dit maar is er erg fotogeniek in alle seizoenen en er hangt een mysterieuze sfeer rond.

Schalkenmehrener maarSchalkenmehrener maar

Wandelen en fietsen rond Daun

Sinds 1980 kent het toerisme in Daun een grote stijging. Vooral het sporten rond Daun valt in de smaak. Zo zijn er mooie wandelingen rond de Dauner Maaren waarbij je een schitterend zicht hebt op de verschillende maren en in het Liesertal, lekker fris naast de Lieser. Er werd een heel netwerk van 230 kilometer uitgebouwd waar je kan gaan nordic walken. Er zijn heel wat paden voor terreinfietsen. Ook de Eifelsteig (330 kilometer van Trier naar Aken of omgekeerd) passeert langs Daun.

Treinen en Daun

Op 15 mei 1895 werd Daun op de Eifelquerbahn aangesloten. Later kon je met de karakteristieke, rode treinen mooie toeristische tochtjes door de streek maken. Spijtig genoeg werd deze baan om financiële redenen in 2013 opgedoekt .

Op 1 december 1909 werd de Maare-Mosel-Bahn naar Wittlich door Daun gelegd. Ook de Eisenbahnviaduct aan de ingang van de stad dateert uit 1909. Deze treinverbinding was actief tot in 2000. Nu loopt er de Maare-Mosel-Radweg (een fietsweg) over. Deze brengt je van Daun naar Bernkastel-Kues.
aan de Moezel.

de Eifelquerbahnde Eifelquerbahn

Evenementen in Daun

In en rond Daun worden er het hele jaar door heel wat evenementen georganiseerd op allerlei vlakken.
  • om de twee jaar is er in Daun het Krimi-Festival Tatort Eifel, gebaseerd op de gelijknamige reeks. Ook wordt tijdens dit festival een literatuurprijs voor de beste thriller uitgeloofd
  • in augustus is er de Sint-Laurentiuskermis, één van de grootste volksfeesten van de Eifel. Deze kermis begint op de zaterdag na de eerste woensdag en duurt zo'n vijf dagen
  • de Maare-Mosel-Lauf: een loopwedstrijd (begin september)
  • de VulkanBike Eifel-Marathon
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteVulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteWie Vulkaaneifel zegt, denkt aan vulkanen. En wie vulkanen zegt, denkt aan heuvels. En heuvels zijn niet erg geschikt vo…
Vulkaaneifel: Ulmen, charmante stad met burcht en maarVulkaaneifel: Ulmen, charmante stad met burcht en maarOp zo'n 10 kilometer ten zuiden van Kaisersesch en 20 kilometer ten noorden van Daun ligt het kleine stadje Ulmen. Minde…
Wat kan je allemaal doen in de Vulkaaneifel?Wat kan je allemaal doen in de Vulkaaneifel?Niet zo gek ver hier vandaan, op zo'n 300 kilometer van Antwerpen en zo'n 150 kilometer van Heerlen ligt de Vulkaaneifel…
Vulkaaneifel: de maren of ogen van de EifelVulkaaneifel: de maren of ogen van de EifelDe ogen van de Eifel. Zo worden de maren genoemd. En dat zijn ze ook net wanneer je ze vanuit de lucht bekijkt. Kogelron…

Ierland  Aran IslandsIerland Aran IslandsTen westen van Ierland, ter hoogte van Doolin, liggen drie eilanden die samen de Aran Islands vormen. De eilanden zijn b…
Büyükada: een Turks eilandBüyükada is het grootste en populairste Prinseneiland. Het ligt in de Zee van Marmara en hoort bestuurlijk gezien bij ee…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.daun.nl
  • www.stadt-daun.de
  • Plaatselijke brochures
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.