Büyükada: een Turks eiland

Büyükada is het grootste en populairste Prinseneiland. Het ligt in de Zee van Marmara en hoort bestuurlijk gezien bij een district van Istanbul. Toeristen komen naar het eiland voor de rust, gastvrijheid en authentieke sfeer. Straten met bloesems, oude herenhuizen, paardenkoetsen... Men waant zich op een filmset!

Ligging


Algemeen

Aanvankelijk werd Büyükada bewoond door Griekse vissers en zeemannen. Na de Eerste Wereldoorlog trokken zij weg waardoor het erg rustig werd op het eiland. Deze rust duurde tot de jaren ’40 van de vorige eeuw. Vanaf toen werd het eiland een vakantiebestemming voor rijke Turkse parlementsleden. Tegenwoordig telt het eiland 7500 inwoners. In het vakantieseizoen neemt dit aantal echter sterk toe.

Vanaf Istanbul kan men per veerboot of ‘zeebus’ naar Büyükada. Opstapplaatsen zijn: Bostancı, Kadıköy, Kabataş, Karaköy en Eminönü. De reistijd is ongeveer anderhalf uur.
Er is geen gemotoriseerd verkeer op het eiland. Wel kan men een fiets huren of een rondrit met een fayton (paardenkoets) maken. Een paardenkoetstocht kost tussen de 9 en 79 TL, afhankelijk van de route die er wordt gekozen.

Naam

De oorspronkelijke naam van eiland is Prinkipo, dat ‘prins’ betekent in het Grieks. Deze naam werd veranderd in Büyükada. Büyük betekent groot en ada betekent eiland in het Turks. Qua oppervlakte en aantal inwoners geldt het namelijk als grootste Prinseneiland.

Geschiedenis

Het eiland was een plaats van ballingschap van Byzantijnse keizerinnen. Irene van Byzantium, Euphrosyne, Theophano, Zoë Porhyrogenita en Anna Dalassene hebben er gewoond.

Een andere merkwaardige voormalige eilandbewoner is Leon Trotski (1879 – 1940). De Russische revolutionair werd in 1929 verbannen uit de Sovjet-Unie. Hij leefde vier jaar op het eiland en schreef er zijn boek Geschiedenis der Russische Revolutie.

Historische bezienswaardigheden

Zodra je het eiland bereikt, zie je een historische bezienswaardigheid: het veerboot-station (vapur iskelesi). Een paar andere bezienswaardigheden worden hieronder besproken.

Adalar Müzesi (Adalar Museum)

Het museum werd in 2010 geopend. In het museum wordt onder andere de geologische formatie van de Prinseneilanden getoond.

Arap İzzet Paşa Köşkü (Arap Izzet Pasha Herenhuis)

In dit herenhuis verbleef Leon Trotski als banneling. Derhalve wordt het ook wel het huis van Trotski genoemd.

Aya Yorgi Manastırı (Aya Yorgi Klooster)
Büyükada bestaat uit twee heuvels: Yüce Tepe en Isa Tepe. Het Aya Yorgi Klooster bevindt zich op de Yüce Tepe. Het klooster is gewijd aan Joris van Cappadocië. Op Sint Jorisdag (23 april) komen christenen hier bijeen om hem te herdenken.

Hamidiye Camii (Hamidiye Moskee)

Er zijn vier moskeeën op Büyükada. De Hamidiye Moskee is de opvallendste moskee op het eiland. Zij werd in opdracht van Sultan Abdülhamit II in 1895 gebouwd.

Reşat Nuri Güntekin Evi (Reşat Nuri Güntekin Huis)

Reşat Nuri Güntekin (1889 – 1956) is één van de bekendste Turkse romanschrijvers aller tijden. Veel van zijn boeken heeft hij in zijn huis op Büyükada geschreven. Bekende werken van Güntekin zijn Yaprak Dökümü en Çalıkuşu.

Rum Yetimhanesi (Grieks Weeshuis)

Temidden van de dennenbomen ligt een verlaten en vervallen weeshuis, dat iets wegheeft van een spookhuis. Oorspronkelijk was dit een hotelgebouw. Doordat de overheid geen toestemming gaf, heeft het echter nooit dienst als hotel gedaan. Het bouwwerk is het grootste houten gebouw van Europa.

Splendid Palas Hotel

Dit hotel stamt uit 1908 en is daarmee het oudste hotel op het eiland. Vroeger verbleven hier veel prominente gasten. Doordat er sinds de opening niks veranderd en gerenoveerd is, heerst er een nostalgische sfeer.

Dilburnu Mesire

Dilburnu Mesire is een prachtig natuurpark dat zich op het eiland bevindt. Hier kan je genieten van het bos en de zee. Binnenlandse toeristen komen hier vaak om te picknicken en te barbecueën. Ook is het mogelijk om hier te wandelen, te zeilen en te fietsen.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de auto naar TurkijeWil je met de auto, moto of camper naar Turkije? Dan heb je twee mogelijkheden: je kan de weg volledig over land nemen,…
Interessante informatie over de Faeröer eilandenVelen hebben waarschijnlijk nog nooit van de Faeröer eilanden gehoord. De Faeröer eilanden horen bij Denemarken. Maar wa…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…
Dieren op de Galapagos EilandenDieren op de Galapagos EilandenDe dieren op de Galapagos Eilanden zijn heel bijzonder. Van alle reptielen is ruim 90 procent uniek en nergens anders te…

Vulkaaneifel: Daun en de Dauner marenVulkaaneifel: Daun en de Dauner marenMidden in de Duitse Vulkaaneifel ligt de stad Daun. Een middelgrote stad met veel shoppingsmogelijkheden. Verder kan je…
Interessante informatie over ItaliëItalië is een erg populair vakantieland bij Nederlanders om de prachtige natuur en het lekkere eten. Maar wat is allemaa…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.