Met de auto naar Turkije

Wil je met de auto, moto of camper naar Turkije? Dan heb je twee mogelijkheden: je kan de weg volledig over land nemen, of verkiezen een stuk van de weg met de boot af te leggen.

Vlotste weg

De weg over land gaat het vlotste via volgende landen:
 • Nederland/Belgie
 • Duitsland
 • Oostenrijk
 • Slovenie
 • Kroatie
 • Servie
 • Bulgarije
 • Turkije (grenspost Edirne)

De reistijd van deze weg is 1,5 dag als je non-stop rijdt. Als je 's nachts niet wil rijden, moet je ongeveer 3 dagen rekenen van vertrek tot aankomst. Het eerste stuk verloopt vlot: je rijdt binnen de EU en hoeft dus niet te wachten aan grensposten. Vanaf het moment dat je de EU uitrijdt, wordt het wel anders. Houd rekening met lange wachttijden aan grensposten en onverwachte politiecontroles onderweg. Bij deze controles wordt meestal verwacht dat je iets geeft om verder te mogen. In Bulgarije bv gaat het om geld (meestal Euros), terwijl men in Servie dan weer vaak tevreden is met chocolade. Het beste is om in colonne te rijden, dwz met verschillende families/wagens na mekaar, zo ben je beter beschermd, ook als je ergens wil stoppen om te slapen.

Een andere, iets langere maar wel veel relaxtere manier van reizen, is met de boot. Je kan tot in Italie rijden en daar de veerpont nemen naar Griekenland of Turkije.

Hier zijn verschillende keuzemogelijkheden

Mogelijkheid 1

Je rijdt tot in Ancona (Adriatische kust) en neemt vandaar de veerpont tot in Izmir/Çesme. Dit is de route waarbij je zelf de minste afstand met de auto aflegt. Je rijdt vanuit Nederland of Belgie naar:
 • Duitsland
 • Oostenrijk
 • Italie

Je bent iets langer dan 2 dagen op de boot.

Mogelijkheid 2

Je rijdt tot in Ancona (Adriatische kust) en neemt vandaar de veerpont naar Patras of Igoumenitsa. De bekendste ferry is de Superfast. Deze is in een paar uur ter bestemming. Deze route is vooral een alternatief in de winter wanneer er geen rechtstreekse veerponten naar Turkije zijn. Vanuit Patras kan je 2 uur rijden naar Athene. Vandaaruit kan je dan weer verder rijden over land tot de grensovergang met Turkije in Ipsala (in de buurt van Istanbul), of je kan een veerpont nemen naar Chios of Kos. Vanaf deze Griekse eilanden kan je dan weer naar respectievelijk Çeşme of Bodrum varen. Als je tot Igoumenitsa vaart, kan je over de bergen richting Ipsala (in de buurt van Istanbul) om daar alsnog de grens met Turkije over te steken.

Mogelijkheid 3

Je rijdt tot in Brindisi (Zuid-Italie) en neemt vanaf daar de veerpont tot Izmir/Çeşme. Je bent dan 1,5 dag op de boot.
Vanuit Brindisi kan je ook Griekse veerponten nemen naar Griekenland of de Griekse eilanden.

Als je met de boot gaat, moet je rekenen op een overzetkost voor je vervoermiddel en een overzetkost per persoon, afhankelijk van de slaapplaats die je verkiest. De goedkoopste plaatsen zijn zetels (pullman). Daarnaast zijn er verschillende prijzen voor kabines voor 2,3 of 4 personen, met of zonder zeezicht.
© 2008 - 2023 Karya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Een huis kopen in TurkijeEen huis kopen in TurkijeDe laatste jaren kopen steeds meer Nederlanders een tweede huis in het buitenland. Een favoriet land voor een tweede hui…
De mooiste stranden van TurkijeDe mooiste stranden van TurkijeJaarlijks vieren ongeveer een miljoen Nederlanders hun vakantie in Turkije. Door het hoge aantal zonuren, de mooie omgev…
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…

Wat maakt Turkije zo aantrekkelijk als tweede-woningland?Een woning kopen in Turkije, meer en meer Europeanen doen het. Spanje, tot nu toe hèt vakantieoord bij uitstek voor twee…
Sierra Nevada: vulkanen in MexicoSierra Nevada: vulkanen in MexicoNaast de bekende Popocatépetl heeft Mexico nog een aantal grote vulkanen die vallen binnen de Trans-Mexicaanse Vulkaneng…
Karya (4 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.