De mooiste stranden van Turkije

De mooiste stranden van Turkije Jaarlijks vieren ongeveer een miljoen Nederlanders hun vakantie in Turkije. Door het hoge aantal zonuren, de mooie omgeving en de prachtige stranden is het land één van de favoriete vakantielanden voor Nederlanders. Turkije heeft veel mooie stranden, zowel commerciële stranden als stranden die hun authentieke karakter hebben weten te behouden. Wat zijn de mooiste stranden van Turkije?

Stranden van Turkije


De stranden in Turkije

Jaarlijks deelt de FFE (Foundation for Environmental Education) de Blue Flags uit. De Blue Flags is een internationaal keurmerk voor stranden en havens. Jaarlijks worden er 4000 Blue Flags uitgedeeld, waarvan er in 2014 bijna 400 naar Turkse stranden gingen. Turkije staat bekend om haar mooie en lange stranden. Dit is een selectie van de mooiste stranden van Turkije.

Bron: Maria Jonker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Maria Jonker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Iztuzu Beach

Iztuzu Beach is gelegen aan de zuid-westkust in het stadje Dalyan. Het is een strand van 4,5 kilometer lang welke de Dalyan rivier scheidt van de Middellandse Zee. Het strand staat ook wel bekend als Turtle Beach, omdat het een broedplaats is voor de onechte karetschildpad, een bedreigde diersoort. Het strand heeft hierdoor een beschermde status. Lange tijd zijn er plannen geweest om hotels en strandhutten bij en op het strand te plaatsen. Door hevige protesten van milieu instanties heeft het strand een beschermde status gekregen, waar slechts beperkte commerciële activiteiten mogen plaatsvinden. Het strand mag wel bezocht worden, echter zijn er bepaalde zones waar geen handdoeken of strandstoelen mogen liggen of parasols geplaatst mogen worden. Het strand is daarnaast niet toegankelijk voor voertuigen of huisdieren en het strand is 's avonds en 's nachts niet toegankelijk vanwege de onechte karetschildpad. Op het strand is ook een opvangcentrum voor schildpadden aanwezig wat bezocht kan worden. Het strand is met de auto en boot (onder andere vanuit Marmaris) te bereiken.

Olüdeniz Beach

Olüdeniz Beach, ook wel The Blue Lagoon genoemd, is een prachtig strand aan de zuid-west kust van Turkije in het plaatsje Olüdeniz. Olüdeniz ligt aan de Lycische kust tussen Marmaris en Antalya in. Het strand is bekend van de film The Blue Lagoon, die gedeeltelijk op dit strand is opgenomen. Achter het strand ligt een lagune omringd door groene bergen. Het strand is van wit zand en het water is azuurblauw en staat steevast in de top 10 van mooiste stranden ter wereld. Op het strand wordt onder andere parasailen en paragliden aangeboden en het strand is met de auto te bereiken.

Patara Beach

Patara bevindt zich tussen Bodrum en Antalya en heeft een 18 kilometer lang strand, Patara Beach genoemd. Het strand is op sommige delen maar liefst 300 meter breed en door de vele duinen en het zachte zand heeft het een woestijnachtige uitstraling. Net zoals Iztuzu Beach is Patara Beach bekend als broedplaats van zeeschildpadden. Het strand is hierdoor gedurende mei tot oktober na zonsondergang niet toegankelijk. Vanwege de lengte van het strand en de beperkte commerciële activiteiten is het nooit te druk op het strand en is er altijd een plekje om rustig te genieten. In de omgeving van het strand zijn veel overblijfselen uit de Lycische oudheid te zien.

Bron: Karahoda, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Karahoda, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Cleopatra Beach

Het Cleopatra strand is één van de mooiste stranden van Alanya en dankt haar naam aan een legende over de farao Cleopatra VII. Volgens de legende schonk de Romein Marcus Antonius het strand aan Cleopatra. Het strand heeft fijn zand en is ongeveer 4 kilometer lang. De zeebodem loopt snel af, wat de zee minder geschikt maakt voor kleine kinderen. Aan de kust zijn veel hotels gevestigd, waardoor het strand met name in het hoogseizoen erg drukbezet is.

Altinkum Beach

Altinkum ligt iets boven Bodrum en is een populaire badplaats. Het grootste strand is het Altinkum strand, ook wel het gouden strand genoemd. Het strand heeft een azuurblauwe zee en de zeebodem loopt geleidelijk af. Het Altinkum is vrij commercieel en het kan er in het hoogseizoen zeer druk zijn. Bij het strand zijn veel restaurants en strandtenten aanwezig.

Bron: Abdullah Kartal, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Abdullah Kartal, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ilica Beach

Ilica Beach ligt in Cesme, een badplaats vlakbij Izmir. Het strand is ongeveer 2 kilometer lang en heeft fijn wit zand. De zeebodem loopt langzaam af en is hiermee ideaal voor kleine kinderen. Het zeewater heeft een turquoise kleur. De wind maakt het strand geschikt voor windsurfing en andere activiteiten op het water.

Bron: Crymaker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Crymaker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Calis Beach

Calis ligt tussen Marmaris en Antalya in en heeft een prachtig strand van 2 kilometer lang. Het strand is omgeven door groene bergen, wat zorgt voor een mooi plaatje. Het water is zeer helder en het strand ligt aan een lange boulevard. Daarnaast is het strand bekend om de prachtige zonsondergang. Ook Calis Beach is een broedplaats voor zeeschildpadden.

Bron: Htkava, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Htkava, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Butterfly Valley

Butterfly Valley is één van de mooiste en meest authentieke stranden van Turkije. Het strand is alleen per boot (bijvoorbeeld vanuit Oludeniz) bereikbaar en wordt omgeven door hoge rotspartijen en kliffen met watervalletjes. In de vallei komt de Jersy Tiger vlinder voor en vooral tussen juni en september zijn vele vlinders zichtbaar. Vanwege de weinige commerciële activiteiten heeft het strand haar authenciteit behouden. Behalve een paar simpele strandhutten zijn er geen andere faciliteiten. De omringende rotsen geven het strand een speciaal gevoel, alsof het strand helemaal is afgezonderd van de wereld.

Bron: Alex Graves , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Alex Graves , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Olympos Beach

Het strand van Olympos ligt in het National Park Olympos op kleine afstand van Antalya. Het park kent vele beschermde planten- en diersoorten en ook het Olympos strand is een broedplaats van zeeschildpadden. Het strand wordt omringd door hoge bergen en de omgeving om het strand bestaat uit bossen, rivieren, kliffen. Op de weg naar het strand zijn er verschillende ruïnes te zien.
© 2015 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nanuya Levu  Fiji eiland van The Blue LagoonNanuya Levu Fiji eiland van The Blue LagoonDe film The Blue Lagoon met Brooke Shields en Christopher Atkins speelt op een paradijselijk eiland met een blauwe lagun…
De mooiste stranden rond PortoDe mooiste stranden rond PortoIn het noorden van Portugal rond Porto, de tweede stad van Lissabon, ligt de Costa Verde (Groene Kust). Hier vind je pra…
Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije is een geliefd maar veelbesproken vakantieland. Veel mensen (Nederlanders en Russen zie je er veel) vinden het h…

Belangrijke informatie voor een reis naar NepalBelangrijke informatie voor een reis naar NepalSteeds meer mensen kiezen ervoor om een verre reis te maken. Nieuwe culturen en landschappen ontdekken is razend populai…
Bronnen en referenties
Frank1982 (89 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.