Belangrijke informatie voor een reis naar Nepal

Belangrijke informatie voor een reis naar Nepal Steeds meer mensen kiezen ervoor om een verre reis te maken. Nieuwe culturen en landschappen ontdekken is razend populair. Zo is ook het toerisme in Nepal aanzienlijk toegenomen sinds de grenzen in 2010 open zijn gegaan voor toerisme. Indien je een reis plant naar Nepal kan het handig zijn om van te voren informatie in te winnen.

Inlezen over de cultuur

Een eerste punt dat van belang is wanneer je een verre reis maakt, is zorgen dat je op de hoogte bent van de cultuur en eventuele cultuurverschillen. Het is daarom altijd slim om een reisgids of een vergelijkbare bron van informatie aan te schaffen. In vergelijking met Nederland zijn er bijvoorbeeld enkele zaken om rekening mee te houden:
  • Maak nooit foto's van vliegvelden, politiebureaus en ambassades
  • Voor je van iemand een foto maakt moet altijd toestemming worden gevraagd aan diegene
  • In tempels moeten altijd je schouders en knieën bedekt zijn
  • Eten doe je door van je rechterhand een kommetje te maken
  • Eten laten staan is onbeleefd
  • Iemand aanraken met je linkerhand is onrein
  • Voor je een gebouw in gaat wordt je geacht je schoenen uit te doen

Uiteraard zijn er nog veel meer normen en culturele verschillen. Om problemen en ongemakkelijke situaties te voorkomen is het ten zeerste aan te raden om je in te lezen over de cultuur en de gebruiken.

Visum regelen

Indien je naar een ver land gaat, is er bijna altijd een visum nodig. Zo is ook in Nepal een visum noodzakelijk. Er zijn verschillende soorten. Voor toerisme is een toeristenvisum voldoende. Er zijn twee manieren om een toeristenvisum aan te vragen:

Visum vooraf

Veel mensen regelen hun visum voor Nepal van te voren. Hiervoor kun je terecht bij het consulaat voor Nepal, dat zich in Amsterdam bevindt. Het aanvragen van een visum via het consulaat kan persoonlijk, maar ook via de post. Er is een speciaal formulier dat moet worden ingevuld en ook is het nodig om vliegtickets te hebben, zodat je kunt bewijzen dat je het land weer zult verlaten. Er is de optie voor een 15 dagen, 30 dagen of 90 dagen visum voor Nepal. Indien je visumaanvraag is goedgekeurd ontvang je een visum in je paspoort, dat geldig is voor de duur vanaf het moment dat je het land binnengaat.

Visum bij aankomst

Je kunt er ook voor kiezen om bij het landen op het vliegveld in Nepal een visum aan te vragen. Het nadeel is dat er soms een rij is en je dus langer moet wachten, vaak na een lange vlucht. Ook loop je natuurlijk het risico voor een visum te worden afgewezen, hoewel dit niet erg vaak het geval is. Ook hier geldt dat je moet bewijzen dat je het land weer zult verlaten en uiteraard moet je beschikken over een geldig paspoort. Meestal wordt bij aankomst een visum van 30 dagen verstrekt en zul je indien je langer wilt blijven het visum bij een VVV-kantoor moeten verlengen.

Let op: met een toeristenvisum is het niet toegestaan om betaald werk te doen. Hiervoor moet je een speciaal werkvisum aanvragen.

Toegang tot de berggebieden

Veel toeristen die Nepal bezoeken willen een trekking doen in het Himalaya-gebied. Indien je een trekking boekt bij een bedrijf, wordt alles voor de trekking geregeld. Indien jij echter ervoor kiest om zelf een trekking te gaan doen, zul jij rekening moeten houden met het feit dat je een toegangsbewijs moet aanschaffen voor het gebied waar je wilt gaan trekken. Zo zijn er bijvoorbeeld toegangsbewijzen nodig voor het Annapurna gebied: één van de populairste plekken voor een trekking. Beide verplichte toegangsbewijzen zijn te krijgen bij toeristenbureaus en kosten 2000 Nepalese Rupees per stuk. De toegangsbewijzen zijn alleen te krijgen in Kathmandu en Pokhara, dus zorg dat je het op tijd regelt, voordat je aan je trekking begint.

Algemene tips voor een verre reis

Indien je een verre reis plant, zijn er een aantal zaken waarmee je altijd rekening moet houden. De volgende tips kunnen belangrijk zijn bij een verre reis:
  • Zorg dat je pinpas op 'wereld' staat ingesteld, zodat je ook in het buitenland geld kunt opnemen
  • Controleer of spoedeisende hulp in het buitenland door jouw zorgverzekering wordt gedekt en wat het noodnummer is
  • Sluit ook een reisverzekering af om je eigendommen te laten verzekeren
  • Maak kopieën van je paspoort en creditcard en stop deze op verschillende plekken
  • Controleer altijd vooraf of er inentingen of medicatie vereist is in het betreffende land
  • Gebruik paklijsten voor efficiënt inpakken
  • Reisgidsen zoals de Lonely Planet kunnen een goed idee geven van wat wel en niet te bezoeken

Door bovenstaande zaken in acht te nemen is het voorbereiden voor een verre reis naar Nepal gemakkelijker en kom je minder voor verrassingen en cultuurverschillen te staan. Bovendien kun je meer genieten van de voorpret wanneer je weet dat je goed voorbereid bent.
© 2015 - 2024 Leningexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reisbestemmingen in NepalReisbestemmingen in NepalSinds de grenzen van Nepal in 2010 open gingen voor toerisme, is Nepal als reisbestemming aantrekkelijk geworden. Nepal…
Top 5: backpack-landen in AziëTop 5: backpack-landen in AziëBackpacken wordt steeds populairder, veel mensen gaan erop uit met hun rugzak op de wereld om hun heen te ontdekken. Dit…

San Diego (stad)San Diego (stad)San Diego is een stad die door een zeer prettig klimaat geliefd is bij buitenlanders. Gelegen aan de zee met een grote b…
De mooiste stranden van TurkijeDe mooiste stranden van TurkijeJaarlijks vieren ongeveer een miljoen Nederlanders hun vakantie in Turkije. Door het hoge aantal zonuren, de mooie omgev…
Bronnen en referenties
  • http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/nepal/vervoer-naar-nepal-si10427.html
  • http://www.nepalonline.nl/informatie-nepal.htm
Leningexpert (28 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.