Australië: vakantie
Een vakantie houden in Australië is prijzig, maar biedt ook veel bijzondere momenten. De eerste keer kangoeroes zien, de vele kleurrijke vogels en de extreme rust zijn allemaal bijzonder. Een echte vakantie in Australië moet ook naar de Aussie leefstijl zijn: no worries!
Inhoudsopgave
Sydney, de grootste stad van Australië
Sydney is een gigantische stad en de basis voor vele reizen door Australië. Alhoewel het niet de hoofdstad is van Australië, is het wel de stad met het meeste toerisme. Dit komt doordat Sydney erg gunstig gelegen is qua klimaat, er gezwommen kan worden in de zee en bijna iedereen er vriendelijk is. Verder zijn er heel veel dingen te zien in Sydney. Sydney is de grootste stad van Australië, met bijna vijf miljoen inwoners. Sydney grenst aan heuvellandschap in het westen en de zee in het oosten. De zee waar het aan ligt is de Tasmanzee, vernoemd naar Abel Tasman.
Dichtbij Sydney is veel natuur te vinden. Zo is er het Royal nationaal park te vinden, het op één na oudste nationale park ter wereld. Dit nationale park, slechts 132 vierkante kilometer groot, ligt nog binnen de officiële grenzen van Sydney. Hiermee is het dus onderdeel van Sydney zelf. Verder is er erg veel verschillende natuur te vinden, van heides, tot rivieren en beken tot bossen. Voor ieder is hier wat te zien. Zo komen hier slangen, vogels, hagedissen en andere beesten voor. Gunstig voor een daguitstapje de natuur in. Iets verder weg, maar nog steeds binnen de honderd kilometer, liggen de Blue Mountains, waarover later meer.
Drie van de grootste toeristische attracties zijn de Sydney Harbour Bridge, de Darling Harbour en het Sydney Opera House. Alle drie zijn ze goed te bezichtigen en zijn ze gratis te bezichtigen. Toch kan er wel betaald worden, waardoor je meer kan zien. Kijk rond, bepaal of je het verder wilt zien en ga!
De Sydney Harbour Bridge
De Sydney Harbour Bridge is de bekendste brug van Australië. Deze brug is 1149 meter lang, 49 meter breed en 134 meter hoog op zijn hoogste punt. De brug telt dan ook maar liefst acht rijbanen, twee rails voor de trein en een voetgangers- en fietspad. De brug is vooral bekend van het vuurwerk dat er wordt afgestoken tijdens oud&nieuw, maar ook omdat het zo centraal ligt. Vele foto's van Sydney worden genomen als mensen over de brug lopen, omdat het centraal ligt en het Sydney Opera House hier vandaan zichtbaar is.
De bouw van deze brug is begonnen in 1923 en in 1932 was de bouw klaar. Het moeilijkste gedeelte van de brug, welke ook het meeste tijd in beslag nam, was de boogconstructie van de brug. Deze boog is maar liefst 39.000 ton zwaar, terwijl de gehele brug "slechts" 52.800 ton weegt. De brug is gratis toegankelijk voor fietsers en voetgangers, maar voor automobilisten, motoren, vrachtwagens, bussen en veel andere vervoersmiddelen kost het geld. Auto's inclusief personen kosten zes dollar per keer dat ze erover moeten.
Bijzonder aan deze brug is dat de rijstroken worden aangepast naar de drukte. In de ochtendspits kan het zijn dat er vier rijstroken open zijn naar het centrum en twee weg uit het centrum, terwijl het in de avond precies omgekeerd is. Hierdoor zijn er relatief weinig opstoppingen bij de brug. Iets anders bijzonders is, is dat men de brug op kan. De boogconstructie kan beklommen worden, waardoor men over nagenoeg heel Sydney uitkijkt. Dit kost meer dan honderd dollar per persoon, maar het biedt een spectaculair uitzicht. Je klimt in ongeveer twee uur naar boven en in twee uur weer terug.
Darling Harbour
Darling harbour is het centrale uitgaansgebied. Toeristen komen hier vaak voor het Sydney Opera House en de uitkijktoren. In Darling Harbour komen ontzettend veel toeristen en "locals" die een avondje willen stappen. Zeker doordeweeks is dit een van de beste plekken om te stappen en van de mix te genieten van Europa en Australië. Niet alleen is dit een groot uitgaansgebied, ook zijn er diverse dingen hier te doen. Men kan bijvoorbeeld naar het Sydney aquarium. Dit aquarium, met meer dan 11.000 vissen, haaien en andere zeewezens, is het grootste aquarium van Australië. Voor wat meer echte rust, kan men ook naar de Chinese tuin van vriendschap gaan. Deze tuin, een oase van rust, biedt een ontsnappingsmogelijkheid de drukte uit van Darling Harbour.
Voor de mensen die van spanning en snelheid houden zijn er ook diverse mogelijkheden hier. Stap bijvoorbeeld in een boot die maar liefst vijfenzeventig kilometer per uur gaat, onder de Sydney Harbour Bridge door vaart en duizelingwekkende bochten maakt. Lasergamen is een andere mogelijkheid, alhoewel dit natuurlijk minder snel zal gaan.
Sydney Wildlife Centre
Voor gezinnen en natuurliefhebbers is er ook het Sydney Wildlife Centre. Deze dierentuin heeft veel verschillende Australische dieren en richt zich totaal op het Australische dierenleven. In de dierentuin zijn verschillende stukjes terug te vinden die refereren naar delen van Australië. Zo is er een "Kakadu gorge" refererend naar
Kakadu nationaal park. Verder is er bijvoorbeeld een gedeelte dat het "Daintree rainforest" het, refererend naar
Daintree nationaal park. Ook kan je hier alles leren over kangoeroes en hun gewoonten. Ontmoet de koala's van dichtbij, zie de giftige slangen van Australië en kijk naar de mooie vlindertuin.
Haven
Behalve dat het een geweldig uitgaansgebied is, kan men hier ook kijken naar de haven. Geniet van de gigantische cruiseschepen die Sydney aandoen en kijk rond in de haven. Zie de vele vissen zwemmen, zowel hele kleine vissen als grotere vissen. Daarnaast zijn hier talloze boten te vinden, van vissersbootjes tot grote luxe privéjachten. Er zijn hier genoeg mogelijkheden om zelf met een boot mee te varen, kosten variëren sterk naar gelang tijd, snelheid en soort boot. Zo zijn er boottochten die je Sydney laten zien, maar ook boottochten die richting de zee gaan. Kijk zelf rustig rond en kies wat je leuk vindt. Er is vaak wel plek op een boottocht voor de dag erna, maar om zeker te zijn van je plek is het slim om twee tot drie dagen van tevoren te reserveren.
Bondi beach en andere stranden
Bondi beach is een van de bekendste stranden ter wereld. Behalve dat het een bekend strand is, is het ook nog eens het langste zandstrand van Sydney. Bondi beach is ook nog eens een van de veiligste stranden van Australië. Dankzij vele vrijwillige en betaalde strandwachten, een net in de zee en oplettende toeristen wordt gevaar zoveel mogelijk voorkomen. Er gebeurt hier elke dag veel, maar vaak zonder verdere gevolgen. Zeker wanneer men naar "bondi beach" kijkt - te zien op NET5 - ziet men dat de strandwachten altijd bezig zijn om gevaar te voorkomen. Het haaienalarm zorgt ervoor dat men niet bedreigd kan worden door haaien en eventuele andere gevaarlijke zeewezens.
Manly Beach
Manly beach is een ander vrij bekend strand. De lokale bevolking gaat vooral naar Manly beach. Manly beach is populair omdat het er rustiger is, er minder toeristen komen en de omgeving meer tot de verbeelding spreekt. Daarnaast ligt Manly beach in het noorden, terwijl de meeste bekende stranden in het zuiden liggen. Dit betekent een iets andere stroming en andere vorming van zandbanken, volgens sommige lokale bewoners erg prettig.
Wandeling van Bondi beach naar Coogee beach
Deze wandeling is een wandeling die erg populair is bij sportieve bewoners. Deze wandeling - van slechts zes kilometer lang - voert je langs spectaculaire uitzichten over de Tasmanzee. Met wat geluk zie je zeehonden, dolfijnen, haaien en/of walvissen. De wandeling stijgt en daalt geregeld en leidt je langs vele verschillende stranden. De wandeling is vooral populair onder hardlopers, omdat het slechts zes kilometer lang is, maar wel veel stijgt en daalt.
De stranden waar men langs komt zijn, op volgorde:
- Bondi beach
- Tamarama beach
- Bronte beach
- Clovelly beach
- Gordons bay
- Coogee beach
Hierna is er de mogelijkheid om nog door te lopen naar Maroubra, bekend vanwege zijn hoge golven. Mocht je niet terug willen lopen, pak dan de bus terug naar Bondi beach, nummer 353
Royal Botanic Gardens
De "Royal Botanic Gardens" is een botanische tuin. Deze botanische tuin is dertig hectare groot, oftewel 300.000 vierkante meter. De "Royal Botanic Gardens" zijn tientallen verschillende tuinen, met diverse stijlen. Voor ieder is er iets wat hem of haar aanspreekt. In de botanische tuin zijn er verschillende vogels te vinden, zoals de geelkuifkaketoe. Daarnaast kan je hier veel vleerhonden vinden, vrij grote vleermuizen. Verder is het natuurlijk een rustige plaats, waar veel groen te zien is. Je kan hier gewoon zitten, picknicken en uitrusten, maar ook rustig wandelen is een goede optie.
Sydney Tower
De Sydney Tower, een toren van maar liefst 309 meter hoog, steekt uit boven heel Sydney. Het op één na hoogste gebouw van het zuidelijk halfrond is open voor publiek. Je kan hier dan ook tot op 250 meter hoogte komen, want hier is het uitkijkpunt. Je kan 360 graden rond kijken en ziet een schitterend panorama van Sydney.
Route in Australië
Een route plannen is niet gemakkelijk. Proberen om zoveel mogelijk bijzondere dingen te zien in een zo kort mogelijke tijd is niet aan te raden. Zeker aangezien dit Australië is, is het aan te raden om het Australische leefritme te volgen: "take your time and no worries!" Aanrader is dan ook om op alle plekken waar ook maar iets te doen is, minimaal twee volle dagen te blijven. Dit is een richtlijn, geen verplichting. Deze richtlijn is slim om aan te houden, omdat er overal veel te zien en doen is en één dag - of minder - daarom niet genoeg is. Neem als voorbeeld Melbourne: men kan hier een dag doorbrengen in de stad zelf, dan een dag naar Philip Island en dan alsnog heel veel niet gezien hebben. Probeer dus in de route rekening te houden met dagen op plekken zelf en probeer niet direct de volgende dag weer door te rijden.
Verder is het aan te raden om niet te veel lange reisdagen te maken. Soms is het handiger om je honderd kilometer te verplaatsen dan veel verder, dit zorgt ook voor een rustigere vakantie en een groter vakantiegevoel. Verder is het belangrijk om in de route mee te nemen wat je belangrijk vindt. Als jij het belangrijk vindt om veel natuur te zien, plan dan natuurgebieden en nationale parken in. Mocht jij het belangrijker vinden om rond te rijden op een motor of in een auto, plan dan een mooie route.
Waar te beginnen
Vanuit Nederland vertrekken er vooral vliegtuigen richting Zuid-Oost Azië die daarna doorvliegen naar Sydney. Sydney is vanuit Nederland dan ook de best bereikbare stad en daarom ideaal om te beginnen. Toch is dit niet altijd slim, zeker als er wordt gekeken naar het klimaat. Vanaf oktober tot en met maart is het regenseizoen bezig in het noorden van Australië. Verstandig is om dit te vermijden, omdat er dan heel veel muggen te vinden zijn hier. Daarnaast is het dan erg vochtig, zelfs nat, en is het erg benauwd. Tussen oktober en maart is het dan ook verstandig om het noorden te vermijden. Voor de rest is het dan in heel Australië erg warm, behalve in Tasmanië. Tasmanië is juist in deze periode nog wel redelijk te doen, terwijl het de rest van het jaar juist erg slecht weer is op Tasmanië.
Het oosten, zuiden, westen en centrum van Australië kunnen erg warm worden, met temperaturen van over de veertig graden Celsius. Hittegolven zijn normaal en bosbranden komen ook veel voor. Ook giftige beesten, zoals slangen en schorpioenen, zijn er meer en zijn beter zichtbaar, omdat die actiever zijn bij warmte.
Tussen maart en oktober is het eerder omgedraaid. Het uiterste noorden is dan juist goed te doen, terwijl de rest van het land minder warm is. Des te zuidelijker je komt, des te kouder het wordt. Tasmanië is in deze periode vaak bedekt onder een laag sneeuw en in Melbourne en Adelaide kan het ook vriezen. Sydney is niet warm, met temperaturen van slechts tien graden. Darwin en Cairns hebben rond deze tijd dan weer prima temperaturen, die richting de dertig graden oplopen.
Rondom Sydney
Rondom en in Sydney is er veel te doen, zoals eerder ook al te lezen viel. Sydney zelf is een grote, bloeiende en groeiende stad. Rondom Sydney zijn er diverse dingen te doen. Zo kan je naar de
Blue Mountains een mooi natuurgebied, minder dan honderd kilometer van Sydney gelegen. Ook kan je naar de kust gaan of naar het binnenland gaan. Overal is er wel iets te doen, van wandelen, tot zwemmen of fietsen.
Sydney naar Perth, via Adelaide en Melbourne
Vanaf Sydney naar Perth, via Adelaide en Melbourne is een relatief weinig gereden route. De route zelf is ongeveer 4300 kilometer lang, zonder zijwegen. Rijd je bijvoorbeeld liever langs de kust vanaf Sydney naar Melbourne, dan rij je al minimaal 150 kilometer extra. Wel pak je dan een enorm mooie route mee: de Great Ocean Road.
Onderweg zal je vooral langs de kust rijden en over de zee uitkijken. Onderweg kan je bijvoorbeeld een stoppen bij Kosciuszko nationaal park, waar de hoogste berg ligt van Australië. Verder rijd je bijvoorbeeld over de "Great Ocean Road" een 600 kilometer lange route, die je langs talloze mooie plekken voert. Vanuit Melbourne kan je Tasmanië bereiken, een eiland dat bij Australië hoort, maar totaal anders is dan het vaste land. Verder kan je ook een uitstapje maken naar "Philip Island" een eiland waar je pinguïns en ander dierenleven goed kan aanschouwen.
Na Melbourne
Na Melbourne rijd je door naar Adelaide. Een plek waar je absoluut heen moet is "the grampians nationaal park". Dit nationale park wordt bestempeld als een van de mooiste nationale parken van Australië. Verder is het aan te raden vooral te genieten van dit stuk en deze rit, aangezien het soms best leeg kan zijn.
Vanuit Melbourne is er weer het een en ander te zien. Ga één, twee of drie dagen naar "Kangaroo Island" en geniet van de schitterende, rustige, stille natuur op dit eiland. Om veel watervogels te zien is het leuk om naar "Coorong national park" te gaan.
Vanuit Melbourne door naar Cairns is een lange rit. Dit stuk, goed voor 2700 van de 4300 kilometer duurt gevoelsmatig erg lang. Zeker omdat het soms extreem leeg is en er weinig mensen zijn, kan de rit tegenvallen. Toch is ook hier veel te doen. Je kan via coffin bay rijden, waar vaak dolfijnen (tuimelaars) te zien zijn. Verder kan je het uitgestrekte
Nullarbor nationaal park bekijken. Je rijdt hier geregeld door de woestijn en semi-woestijn, dus neem je tijd en bekijk de woestijn goed. Woestijnen zijn totaal verschillend van bijna elke andere plek op de wereld. Een leuk stadje om twee dagen te blijven is Kalgoorlie, al is het maar voor het gevoel dat je echt in de outback zit.
Tijd
Voor deze route moet je genoeg tijd uittrekken, alhoewel niet alle stukken even interessant zullen zijn. Reken op het stuk van Sydney naar Melbourne op zeker twee weken. Het stuk van Melbourne naar Adelaide kost je ook nog eens minimiaal twee weken en het laatste stuk ook nog eens twee weken. Al met al zal je dus minimaal zes weken kwijt zijn aan deze route, als je alleen de hoogtepunten langsgaat.
Sydney naar Cairns
Deze veel gereden route voert je langs de oostkust van Australië. Je zal vanaf Sydney via Brisbane naar Cairns reizen. Het eerste gedeelte, van Sydney naar Brisbane, voert langs een aantal bijzonder mooie plekken. De eerste bijzondere plek is Port Macquarie. Dit plaatsje ligt heel erg mooi aan de zee en is populair bij backpackers. Daardoor is hier altijd wel iets te doen. De tweede plek is Coffs Harbour. Deze plaats is een surfwalhalla. De golven die hier op het strand spoelen zijn ontzettend mooi en bieden een goede 'surf'. In het achterland liggen veel bossen. De derde plaats is Byron bay, de plek met de beste 'surf' van heel Australië. Byron Bay is een plaatsje waar gigantisch veel toeristen komen, met name backpackers. Ook veel Nederlanders zijn hier te vinden gedurende hun vakantie.
Brisbane naar Cairns
Tijdens dit gedeelte van de reis staat de natuur veel centraler. Het eerste stukje bijzondere natuur is
Fraser eiland. Het grootste begroeide zandeiland ter wereld. Na een paar daagjes op Fraser eiland te zijn geweest, kan je terugvaren naar het vaste land om je reis te vervolgen. Na Fraser eiland zal je al redelijk snel aankomen bij Airlie Beach. Airlie beach ligt vrij centraal voor het "Great Barrier Reef" en is dé vertrekplaats richting de Whitsunday eilanden. Deze spierwitte eilanden zijn ideale eilanden om het rif te verkennen.
Hierna zal je langs Townsville rijden. Dit plaatsje is ideaal voor een bezoek aan "magnetic island". Magnetic eiland is een eiland waar je echt kan zwerven en de natuur kan ontdekken. Overnachten kan gewoon overal en het is een eiland met een bijzonder rijk dierenleven. Hierna rijd je door naar Cairns. Vanuit Cairns kan je nog diverse dingen ondernemen. Je kan bijvoorbeeld een uitstapje maken naar het rif of naar
Daintree nationaal park.
Tijd
Voor deze route moet je rekenen op minimaal vier weken, met eigen vervoer. Met de bus is de route ook goed te doen, maar hou dan twee dagen extra vrij, omdat er altijd iets vreemds kan gebeuren met de bussen. Mocht je echt de tijd willen hebben is het aan te raden zes tot zeven weken voor deze route vrij te houden, alhoewel je dan - persoonsafhankelijk - mogelijk net iets te veel vrije tijd hebt.
Perth naar Darwin
De route van Perth naar Darwin is eigenlijk de route langs de westkust van Australië. De westkust is minder populair bij toeristen die voor het eerst in Australië zijn, maar juist populairder bij doorgewinterde Australië bezoekers. De reden dat het populairder is, is omdat het aan de westkust veel rustiger is. Er is dan ook minder te doen. De route vanaf Perth begint met een lang stuk met helemaal niks. Dit duurt ongeveer tot je bij kalbarri nationaal park arriveert. Dit nationale park ligt bijna 500 kilometer ten noorden van Perth. Het nationale park bestaat hoofdzakelijk uit een kloof en kliffen. Zeker leuk om te overnachten en een dag rond te wandelen, maar het ligt aan jouw interesses hoe lang je hier moet blijven.
Na kalbarri nationaal park rijd je verder door richting Darwin. Een leuke tussenstop is Monkey Mia. Op deze plek komen tuimelaars aan de kust en kan je ze zelfs voeren. De kans is echt heel erg groot dat je hier een tuimelaar tegen komt. Verder kan je hier ook gaan snorkelen of duiken, waarbij je kans hebt om haaien, schildpadden en vissen te zien. Ook (grote) watervogels zijn hier zichtbaar, zoals de pelikaan. Slim is om hier minimaal twee volle dagen te blijven, die ga je nodig hebben!
Na bij Monkey mia gestopt te zijn kan je weer doorrijden verder naar boven. Belangrijk is om hier te bedenken of je van je route af wilt wijken, om
karijini nationaal park te bezoeken. Dit nationale park is een verademing na stoffige wegen en lange ritten, omdat je hier echt tot rust kan komen. Met vele watervallen, beekjes, plassen, riviertjes en meertjes is het hier erg waterrijk. Je mag hier dan ook gewoon zwemmen, zonder het gevaar van krokodillen of enge ziektes.
De andere optie
De andere optie is om richting Karratha te rijden. Dit plaatsje, waar je kan tanken en eten kan kopen, ligt vlakbij de kust. Het is een mijnstad waar niet veel te beleven is. Wel kom je onderweg min of meer langs het cape range nationaal park. Hier kan je zwemmen, snorkelen en wandelen. Bovendien heb je tijdens de wandeling vele mooie panorama's. Eigenlijk zijn zowel karijini als cape range nationaal park echte aanraders, maar allebei bezoeken betekent een flinke omweg. Het leuke van cape range nationaal park is dat je een aantal boottochten kan doen, waarbij je bijvoorbeeld de walvishaai kan zien of tussen de kloof door vaart. Ook zeldzame zeewezens zoals mantaroggen, zeeschildpadden en doejongs kan je hier zomaar tegenkomen.
Na Port Hedland en South Hedland
Na Port Hedland en South Hedland kan je doorrijden tot en met Derby. Zeker als je een vierwielaangedreven auto hebt, is het volgende stuk een van de uitdagende gedeelten van je reis. Met de vierwielaangedreven auto is het een echte aanrader om de Gibb River Road te rijden. Deze weg, die dus echt uitsluitend met vierwielaangedreven auto gereden kan worden, voert je langs prachtige plekken. Zo kan je naar Windjana Gorge nationaal park rijden, volgens sommigen het mooiste gedeelte van deze route. Daarna rijd je door over de weg en kan je vele uitstapjes maken naar watervallen, rivieren en rotsen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan zwemmen, wandelen, maar ook gaan paardrijden bij een van de "cattle stations".
Mocht je geen vierwielaangedreven auto hebben, maar een 'gewone' auto, dan is het leuk om langs
purnululu nationaal park te rijden. Dit nationale park, bekend vanwege de "bungle bungle range" is een zeer mooi nationaal park, met fantastische uitzichten. De bungle bungle range is een zandstenen formatie van maar liefst 300 meter hoog in mooie zwart en oranje kleuren.
Kakadu en Litchfield nationaal park
Uiteindelijk kom je via beide wegen uit bij de Victoria highway. Deze snelweg leidt je naar Kununurra, de eerste plaats van betekenis, waar je dan ook weer echt boodschappen kan doen en relatief goedkoop kan tanken. Dichtbij Kununurra ligt Hidden Valley nationaal park, een nationaal park dat bestaat uit vele grote, raar gevormde stenen formaties. Zeker de moeite waard om een dag rond te brengen. Hierna kan je doorrijden naar Katherine en natuurlijk zelf je stops inplannen. Na Katherine is het mooi om
Litchfield nationaal park te bezoeken en
Kakadu nationaal park te bezoeken. Beide parken bieden schitterende uitzichten, veel dierenleven en een mooie flora. Natuurlijk kan je ook slechts één van beide bezoeken, alhoewel het natuurlijk aan te raden is allebei te bezoeken. Reis hierna door naar Darwin en breng nog een bezoek aan de stad zelf. Vanuit de stad zijn er ook nog natuurparken en mooie eilandjes te bezoeken, dus wees op tijd in Darwin.
Tijd
De tijd die voor deze route nodig is, is minimaal zes weken. Met zes weken heb je het al zeer krap, omdat voor bijna alles meerdere dagen nodig is. Probeer dan ook er zeker acht tot tien weken voor uit te trekken of deel het op in twee vakanties. Het gaat allemaal wel sneller als je niet overal lang hoeft te blijven, maar voor het echte Aussie vakantie gevoel, heb je minimaal zes weken nodig.
Darwin naar Cairns
Darwin naar Cairns, het tropische noorden. Reis via Kakadu en Litchfield nationaal park, mocht je deze nog niet gezien hebben, richting Katherine. Een van beide parken is uiteraard, zoals reeds gezegd, ook een optie. Alhoewel beide parken bezoeken natuurlijk meer natuurschoon biedt. Rijdt hierna over de Stuart Highway door, totdat je af kan slaan richting Barkly Highway. Onderweg is het voornamelijk kaal en rustig. Mocht je Alice Springs en
Uluru nog moeten bezoeken, kan je ook doorrijden richting Alice Springs. Reken wel op een dag extra rijden heen en een dag extra rijden terug. Vanuit Alice Springs is het de moeite waard om Kings Canyon te bezoeken, Uluru en eventueel
Finke Gorge nationaal park.
Rijd daarna dan terug totdat je wederom kan afslaan richting de Barkly Highway. Probeer wanneer mogelijk bij te tanken, wat eten te kopen en water te kopen. Verder is het aangenaam om bij water te stoppen, maar kijk goed uit of je er wel mag zwemmen, in verband met krokodillen. Rijdt door richting Mount Isa en vervolg je weg over de Barkly Highway. Niet ver na Cloncurry moet je de Flinders Highway nemen richting Townsville. Stop eens bij White mountains nationaal park. Dit nationale park, dat bergen herbergt, is ontzettend mooi en een verademing onderweg na gigantische stukken leegte. Vervolg hierna je weg richting Townsville.
Na Townsville
Bij Townsville zit je al dichtbij de kust, waardoor het gelijk veel begroeider is. Vanuit Townsville kan je een uitstapje maken naar Magnetic eiland. Magnetic eiland is een eiland waar je echt kan zwerven en de natuur kan ontdekken. Overnachten kan gewoon overal en het is een eiland met een bijzonder rijk dierenleven. Hierna rijd je door naar Cairns. Vanuit Cairns kan je nog diverse dingen ondernemen. Je kan bijvoorbeeld een uitstapje maken naar het rif of naar
Daintree nationaal park.
Tijd
De tijd die je nodig hebt voor deze route verschilt sterk per persoon. Sommige mensen rijden het liefst constant door en zijn maximaal drie dagen kwijt, terwijl anderen via Alice Springs rijden en weer terug, om onderweg overal te stoppen waar mogelijk. De tijd die het kost varieert dan ook tussen de drie dagen (vanwege de leegte) en de drie tot vier weken, inclusief Alice Springs en omgeving.
Uitstapjes in Australië, wat er te doen valt
Uitstapjes bieden vaak een verademing. Niet alleen omdat het een gevoel van plezier opwekt, maar ook omdat het eens iets totaal anders is. Mensen zitten vast in een ritme en proberen hier uit te komen door uitstapjes te ondernemen. Zo kan je naar dierentuinen of aquaria, maar kan je ook eens gek doen en een zeiltocht gaan maken.
In grote steden
In grote steden kan je bijvoorbeeld naar sport gaan kijken of zelf gaan sporten. Vraag aan een lokale sportclub of je eens mee mag doen tegen betaling. Vaak zal je gewoon mee mogen doen. Je kan ook kaartjes kopen voor "Australian Football" of gewoon oer-Hollands voetbal.
Verder kan je bijvoorbeeld naar de bioscoop, kan je een boottochtje maken of kan je een tour boeken richting een bijzondere plek. Andere opties zijn bijvoorbeeld uit eten gaan, iets geks doen - zoals paintballen - of een dierentuin bezoeken.
Avontuurlijke en extreme sporten
Je kan ook een mountainbike huren en eens gaan mountainbiken in de woestijn of de bergen. Je kan relatief snel een grote afstand afleggen en je hebt ondertussen een uitdaging. Iets totaal anders dan de sleur waar je in kan zitten. Je zou ook kunnen parachutespringen of paragliden of een helikoptervlucht maken.
Wandelen
Overal kan je wandelen, want Australië is een echt wandelland. Waar je ook bent, je kan gaan wandelen. Zelfs in grote steden heb je parkjes en natuur genoeg, maar je kan natuurlijk ook door de Chinese buurt wandelen. Kies zelf waar je interesse ligt!
Zon, zee en strand
Zon, zee, strand, alles is mogelijk in Australië. Om een dag echt tot rust te komen is het soms verstandig om gewoon veel te liggen, te zitten en uit te rusten. Langs de kust kan je overal wel zonnen op het strand. Ga niet overal zwemmen, vanwege krokodillen en haaien. In het binnenland kan je eigenlijk altijd wel zonnen, alhoewel het niet altijd een ideale temperatuur ervoor is. Met soms temperaturen beneden het vriespunt is het natuurlijk niet lekker zonnen. Wel kan je dan gewoon een dagje een hutje huren, of langer, en gewoon in het hutje heerlijk zitten en een boek lezen.
Vakantie als Australiër
Australiërs vieren hun vakantie vaak anders dan Nederland. Niet alleen vieren Australiërs vaak hun vakantie in eigen land, waardoor het in hun vakantieperiodes extreem druk is, maar ook zijn ze veel rustiger tijdens hun vakanties en maken ze zich nergens druk om. Zelfs bij minder prettige situaties zullen ze vaak nog "no worries" zeggen.
No worries
Bijna het nationale volkslied, maar dan nog vaker uitgesproken. Het enige wat ontbreekt is een melodie onder deze twee woorden. Deze twee woorden betekenen vooral dat je je niet te veel zorgen moet maken. Alles komt uiteindelijk wel weer goed, dus maak je niet te druk. Natuurlijk hebben Australiërs ook hun problemen, maar toch nemen ze de tijd. Dit zal je als toerist dan ook wel eens merken, want ze nemen het niet heel erg nauw met regeltjes en tijd. Afspraken lopen gerust een half uur of langer uit, maar maak je niet te snel druk, want dit hoort bij hun stijl van leven.
Je moet dan ook vooral genieten van je tijd in Australië. Probeer je aan te passen aan de cultuur die er heerst en geniet van je leven. Probeer dit ook mee te nemen naar huis, maar hou je daar wel aan tijden!