Het prachtige Comomeer in het zonnige Italië

Het prachtige Comomeer in het zonnige Italië Het Comomeer in Italië is een fantastische plek om vakantie te houden. De stadjes aan de oevers liggen meestal tegen de helling en zijn echt romantisch. Vooral de oudste gedeelten ervan hebben smalle straatjes. Er liggen vaak leuke, kleine restaurantjes aan het water en het klimaat is er uitstekend. Rondom het meer liggen bergen en wie de moeite neemt om daar naar boven te gaan, krijgt op veel plaatsten een verrassende blik op het meer cadeau. In die bergen kunt u bovendien heerlijk wandelen en leuke plekjes ontdekken. Aan het meer zelf liggen gezellige restaurantjes met zonnige terrasjes waar heerlijke pizza's geserveerd worden. Met de blik op het prachtige Comomeer smaakt elke pizza beter dan thuis.

Het Comomeer in Italië

We hebben voor twee weken een vakantiehuisje gehuurd in Brienz, een dorpje tegen de helling vlak boven Tiefencastel in Zwitserland. Tiefencastel ligt op het kruispunt van de Julierpas en de Albulapas. Vandaag is het echt druilweer en we besluiten om de pas over te rijden naar Italië. Daar schijnt vast en zeker de zon, zoals we op de tv hebben kunnen zien.

De bergen houden de wolken tegen

Het gebeurt vaak dat de wolken tegen de bergen blijven "plakken" en op die manier voor langdurende regen aan een kant van een bergketen zorgen. In Beieren regent het bijvoorbeeld vaker dan in het bovenste gedeelte van Zwitserland, vooral bij een stroming van de lucht uit Noord-westelijke richting. Vaak hoeft u alleen een pas over te rijden om in ander (beter) weer te belanden.

Het meer ligt vaak in de zon

Wij proberen het maar weer uit en het klopt! Na een druilerig stuk door de Splügenpas zien we aan de andere kant eindelijk de zon doorbreken en opgelucht rijden we door een prachtig landschap vanuit Monte Spluga naar Chiavenna, waar de zon uitbundig schijnt. We besluiten dan vandaag maar de hele dag in Italië te blijven en rijden via Chiavenna door naar het Lago di Mezzola, een meertje dat vlak voor het Comomeer ligt.

Naar het prachtige Comomeer

Even later komen we bij het Comomeer dat eveneens ligt te schitteren in de zon. Het is er lekker warm. Een verademing na de kilte in het zuiden van Zwitserland en we genieten dan ook met volle teugen. We willen echter even naar een uitzichtpunt op Alpe Giumello, een berg van 1538 m. hoog, want van daaruit moeten we niet alleen het Comomeer, maar ook het meer van Lugano kunnen zien. Bij het stadje Colico draaien we van het Comomeer weg en rijden tussen de bergen naar boven.

Wandelen met uitzicht op het Comomeer vanaf de Alpe Giumello

Het duurt lang voordat we het uitzichtpunt bereiken, maar de weg erheen is niet saai. Boven is een flinke parkeerplaats en we moeten nog een stukje de berg op wandelen, maar daar kunnen we in het hoge gras gaan zitten en genieten van een fantastisch uitzicht. We kunnen mijlenver kijken en zien inderdaad niet alleen het Comomeer, maar ook het meer van Lugano liggen.

Het uitzicht is blijkbaar bekend

Het is druk op deze berg en veel mensen liggen er in het gras en hebben een uitgebreide picknickmand bij zich. Dat is niet te verwonderen. Het is een unieke plek.We nemen er de tijd voor, maken foto’s en eten er onze broodjes op. Niet te lang, want we willen ook nog even naar het Comomeer en daar een echte, Italiaanse maaltijd genieten: pizza! Wat anders?


Schoorsteentjes als minikasteeltjes en vreemde bouwseltjes langs het meer

Rustig zakken we de berg af. Beneden kunnen we de typisch Italiaanse schoorsteentjes bekijken. Sommige van die bouwsels zien er uit als minihuisjes of minikasteeltjes, en ik leg er dan ook een paar op de foto vast. Grappig! Die dingen ziet men bij ons niet. Tenminste niet op die manier. Ik vind ze in elk geval mooier dan de zwarte toeters die bij ons in Nederland vaak op de daken staan.

Een huisje of een kapelletje

Op sommige plaatsen zien we behalve de grappige schoorstenen ook vreemde bouwsels die het midden lijken te houden tussen een huisje en een kapelletje. Soms kan men het er echt niet aan afzien, wat het moet voorstellen. Deze "huisjes" zijn wel heel goed verzorgd. Het een ziet er nog mooier uit dan het ander.

Een heerlijke pizza in Varenna aan het zonnige Comomeer

Beneden in Varenna parkeren we de auto en lopen een stukje langs de kust van het meer en wandelen in de warme zon langs het meer naar een restaurantje met een zonnig terras aan het water. We zoeken een tafeltje aan de kant onder een vrolijke, oranje parasol en bestellen wat te drinken en voor ieder een lekkere pizza. Die smaakt!

Genieten in Italië van een heerlijke Italiaanse pizza

Hoe men het ook bekijkt: een pizza in Italië en zeker eentje op de oever van het prachtige Comomeer met een dergelijke ambiance, smaakt onnavolgbaar perfect. Het is echt genieten van het prachtige uitzicht op het meer, de warme zon, de gezellige omgeving en de diverse zeilboten op het water.

Stadjes met trappen

Na een poosje pakken we echter toch maar onze biezen, want het is al een flink stuk in de namiddag en we willen toch wel voor het donker de pas over zijn. We wandelen echter nog even langs het meer en bekijken het stadje. Het moet apart zijn om hier te wonen en men moet geen hekel hebben aan trappen lopen, want die zijn er legio. Smalle trappen die recht afdalen naar het meer.

Varenna ligt tegen de helling aan

Het stadje ligt voor een gedeelte tegen de helling geplakt, zoals het met veel Italiaanse stadjes het geval is. Zeker als ze vlak aan het meer liggen. Langs het Gardameer bijvoorbeeld is het al niet anders. We eten nog een ijsje en stappen voldaan in de auto om aan de weg terug te beginnen.

Boodschappen doen in Chiavenna

In Chiavenna wordt bij een hele grote supermarkt even gestopt. Daar worden nog wat levensmiddelen ingeslagen tegen duidelijk gunstigere prijzen dan in Zwitserland. Tegen negen uur ’s avonds komen we moe, maar voldaan thuis. Ook hier is de bewolking gebroken, maar de straten zijn nog nat en het ziet er allemaal nog steeds wat triest uit. Wat een verschil met het weer aan het Comomeer.

Het was een zonnige dag in Italië

Na deze onvergetelijke, mooie en zonnige dag is de regen van geen belang meer. Het dagje Italië was super. Volgend jaar moeten we daar maar eens op vakantie gaan. Het is er blijkbaar vaker mooi weer dan in Zwitserland. De zuidkant van de Alpen heeft betovert u al in een enkele dag.

Lees verder

© 2012 - 2023 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde door Europa – Van Stelviopas naar Meer van LuganoRonde door Europa – Van Stelviopas naar Meer van LuganoMet de camper een rondje door Europa rijden levert een fantastische vakantie op. De camper biedt het gemak van het mobie…
Italië: Como en het ComomeerHet Comomeer is met zijn oppervlakte van 146 vierkante kilometer het op twee na grootste meer van de Italiaanse Alpenmer…
Op vakantie naar ItaliëItalië is een erg populair vakantieland om het prachtige weer en de schitterende natuur.Wat houdt het eigenlijk in om op…
Ontdek de mooiste stadjes in UmbriëOntdek de mooiste stadjes in UmbriëDroom je van een vakantie in Italië maar liefst ver weg van de massa? Naast de regio Toscane ligt Umbrië, het groene har…

Gaucho treffen in San Antonio de ArecoGaucho treffen in San Antonio de ArecoIn de pampa’s van Argentinië, niet ver van de bruisende hoofdstad, ligt het plaatsje San Antonio de Areco. Als je er aan…
Geulle in Zuid-Limburg heeft een interessante geschiedenisGeulle in Zuid-Limburg heeft een interessante geschiedenisGeulle in Zuid-Limburg is een merkwaardig dorp met een oude geschiedenis. Het oudste, opmerkelijkste gedeelte van het st…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.