Het Val di Non in Noord Italië is perfect voor een vakantie
Het Val di Non in Noord-Italië is een fantastische plek om vakantie te houden. Het is er rustig, maar het ligt perfect midden tussen diverse toeristische trekpleisters. Wij hebben in een appartement gelogeerd in Rumo, een kleine, rustige gemeente op de grens van de provincies Zuid-Tirol en Trentino en heel dichtbij de bergen van de Dolomieten. Rumo ligt op de kop van het mooie Val di Non en bestaat uit een aantal kleine dorpjes die tot een gemeente samengevoegd zijn. In het gebied wordt Italiaans, maar ook Duits gesproken. De Duitse invloed is ook goed te merken aan het onderhoud aan gebouwen en de inrichting van het land. Met Duitse grondigheid worden ook de meeste appartementen nog steeds onderhouden. Een groot verschil met de vaak wat slordige hygiëne van Italiaanse appartementen.
Zuid-Tirol, met daarin het Val di Non, ligt in Italië
Grenzend aan de provincie Trentino, waar wij op vakantie waren, ligt Zuid-Tirol. Dit gebied behoorde tot de eerste wereldoorlog tot Oostenrijk, maar is sindsdien een deel van Italië. Italië heeft er alles aan gedaan om de bevolking van Zuid-Tirol in te lijven. Zo heeft ze haar eigen, Italiaanse bevolking gestimuleerd om in Zuid-Tirol te gaan wonen en op scholen werd een lange tijd alleen in het Italiaans les gegeven. Duits was verboden, maar dat is alweer verleden tijd.
Ook de Duitse namen mogen nu op de naambordjes staan
Dat alles is nu niet meer zo streng en de steden en dorpen hebben tegenwoordig naast hun Italiaanse naam ook de Duitse naam op hun naambordje staan. Dat is gemakkelijk voor Nederlandse en Duitse gasten, die gemakkelijker met de Duitse, dan met de Italiaanse taal kunnen omgaan. De bevolking spreekt nog vaak goed Duits, wat eveneens gemakkelijk is voor de toeristen.
In Trentino en Rumo spreekt men Italiaans en Duits
Het spreken van de Duitse taal door de Noord Italianen geldt niet alleen voor Zuid-Tirol, maar dus ook voor een deel van Trentino, al is daar de Italiaanse taal meer dominerend. De oorspronkelijke Italianen zijn jammer genoeg vaak niet meertalig en dan is het als toerist wat lastig om te communiceren als men het Italiaans niet machtig is.
Oostenrijkse invloed
De Oostenrijkse invloed is ook in het dorpje Rumo goed te merken. Niet alleen de huizen zijn goed verzorgd, ook de restaurants leveren smakelijke producten die meestal volgens hygiënische regels gemaakt worden. Het landschap is mooi ingericht en netjes onderhouden. Rommel is zeldzaam.
Het Val di Non is de fruittuin van Europa
Het Val di Non is een zonnig dal dat wel de “fruittuin van Europa’ of de “appelboomgaard van Europa” genoemd wordt. Die naam doet de vallei eer aan, want elk bereikbaar plekje staat vol met laagstam fruitboompjes. Het gros daarvan bestaat inderdaad uit appelboompjes. We zien groene en rode appeltjes en er zijn zelfs laagstam boomgaarden met goudrenetten, die zo heerlijk smaken in een appeltaart.
Niet alleen appels
Behalve de appelboomgaarden zien we echter ook hier en daar teelt van peren, kersen, abrikozen, pruimen en perziken. Zover het oog reikt staan echter vooral de appelboompjes netjes op rijen gesorteerd. Vaak bedekt met plastic en netten. Niet overbodig, want al op onze aankomstdag krijgen we een korte stortbui met hagel te verwerken. We zitten immers op 1000 meter hoogte in Corte Inferiore, een deelgemeente van Rumo en ondanks de zonnige hellingen kan het op buiige dagen daar best fris zijn en hard waaien.
Het Val di Non is geen arme streek
Het Val di Non is geen arme streek. De huizen zijn goed onderhouden en hebben mooi verzorgde tuintjes, vaak met een moestuin erbij en tevens wat fruitboompjes, frambozenstruiken of aardbeienplanten. Meestal is er een mooie combinatie met bloemen. Niet alleen geraniums, maar ook floxen, dahlia’s en zinnia’s. Gemeentelijke perkjes zijn beplant met uitbundig bloeiende bloemen. De boerderijen en landerijen zijn goed verzorgd. Het lijkt een beetje op de Oostenrijkse manier van onderhoud: goed verzorgd, schoon en netjes.
Besneeuwde bergen en gletsjers
De hoge, besneeuwde bergen van de Adamellogroep geven de streek een extra dimensie. In de winter komen hier de wintersporters, terwijl de bergen in de zomer toch ook flink wat toerisme trekken. Geen wonder. Vooral de gletsjers van de Adamellogroep zijn fantastisch en zijn beslist een bezoek meer dan waard.
Hoge Alpenpassen in de buurt
Een stuk ten Noorden van het Val di Non liggen bovendien hoge Alpenpassen, zoals de Stelvio. Het Val di Non is een goede standplaats om de prachtige omgeving te ontdekken. Niet alleen met de auto. Ook met het openbaar vervoer zijn de diverse toeristische plekken goed te bereiken.
Bolzano
Bolzano is de hoofdstad van Zuid-Tirol en Trento is de hoofdstad van het daaronder gelegen Trentino. Beide steden zijn charmant, hebben een lange geschiedenis en vandaar ook veel mooie, oude gebouwen, prettige winkelstraten en prachtige kerken. Ze zijn een bezoek beslist waard. Onder diverse bogen kan men prettig en beschermd tegen de felle zon of de regen, winkelen. Het aanbod van winkels en producten is aangenaam divers. Bovendien liggen er diverse eetgelegenheden tussen, zodat ook de inwendige mens niet vergeten hoeft te worden.
Het Gardameer is perfect voor een dagje goed weer
Vanuit Rumo is het Gardameer binnen anderhalf uur te bereiken. Vaak is het daar net wat beter weer dan in de bergen. Het Gardameer is een fantastisch meer met leuke stadjes en dorpjes tegen de hellingen, kleine, intieme haventjes, veel kastelen en kerken en er heerst een gemoedelijke sfeer. Een dagtocht naar het Gardameer is daarom een echte aanrader. Vooral als het weer in de bergen te wensen overlaat.
Appartementen
De beschikbare appartementen zijn doorgaans niet al te duur, schoon en helder. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij. Wij zijn overal heel vriendelijk ontvangen en alleen het Italiaans was soms wat moeilijk, maar daar kwamen we gemakkelijk uit via wat woordjes en wat handen en voeten taal.
Italiaans en Duits zijn beide gangbaar
Onze gastvrouw sprak slechts Italiaans, een van haar zonen sprak echter Italiaans en wat Duits en haar andere zoon sprak Italiaans en wat Engels. Het was echter nooit een probleem om goed te kunnen communiceren.
Normale prijzen, dus geen dure vakantie
De prijzen van levensmiddelen liggen in Noord-Italië ongeveer op hetzelfde niveau als bij ons. Alleen de benzine was in de tijd dat wij er waren wel vijftien cent per liter duurder. Voor de rest valt het allemaal reuze mee. Het een is wat duurder dan het andere, maar het is over het algemeen vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Een vakantie daar hoeft dus niet per definitie duur uit te vallen.
Lees verder