De Iguazu watervallen – Praktisch

De Iguazu watervallen – Praktisch De meesten hebben wel al eens gehoord van de watervallen van Iguazu. Er zijn hele artikelen aan gewijd. Zelden echter vindt u de informatie die ik graag wilde hebben, hoe kom ik er en wanneer is het, waar, de beste tijd om te fotograferen? Kunt u beter naar het Argentijnse of naar het Braziliaanse deel? Dit soort informatie kunt u in dit artikel vinden.

Naar welke kant?

Dat kunt u zich afvragen als u weet dat de watervallen zowel vanaf Argentinië als vanaf Brazilië te bekijken zijn en ofschoon er toch wel grote verschillen zijn tussen de twee nationale parken maakt het in feite niet uit in welk land u begint of u uw hotel heeft. De watervallen zijn aan beide zijden zo enorm indrukwekkend dat u ze zeker van beide kanten moet gaan bekijken.

Als u een keus zou moeten maken dan helpt het misschien te weten dat de watervallen zich aan de Braziliaanse kant uitstrekken over 800 meter lengte terwijl dat in Argentinië maar liefst 1900 meter is. De meeste echt grote watervallen liggen dan ook aan de Argentijnse zijde maar Brazilië heeft er toch nog 5 te bieden. Daarnaast zijn er nog honderden verschillende watervallen waar u langs loopt. In beide landen lopen paden zo dicht mogelijk langs de oever van de rivier om u een mooi beeld op de watervallen te bieden. Aan beide zijden zijn platforms gemaakt die te bereiken zijn over metalen loopbruggen net boven het water of een waterval dan wel bijzonder dicht bij een “muur van water”. Zowel op de loopbruggen als op de platforms zijn er plekken waar u er rekening mee moet houden bijzonder nat te worden. Plastic zakken voor de camera zijn daar zeker geen overbodige luxe. Vanaf beide zijden zijn de aan de overzijde gelegen watervallen goed zichtbaar.

Reizen tussen beide parken (landen)

Het vervoer tussen de beide parken is ondanks dat u de grens over moet steken een peulenschil en u kunt kiezen voor meerdere opties. Het openbare vervoer is de goedkoopste optie en ieder uur rijden er tussen de plaatsen Foz do Iguaçu en Puerto de Iguazu bussen. Als u naar de Argentijnse kant gaat moet u in de plaats Puerto de Iguazu overstappen op een andere bus die u naar het park brengt. De bussen vanaf Puerto de Iguazu rijden vanaf 07.10 uur elke 20 minuten naar de ingang.

Uiteraard rijden er vele taxi’s op en neer en de meest luxe wijze is toch het nemen van een privé taxi, al dan niet met enkele anderen. Voor 450 Argentijnse Pesos ( dec 2011 ongeveer € 80,00 ) heeft u een taxi, die u voor dat bedrag alle tijd ter beschikking heeft en u kunt niet alleen heen en terug maar ook nog gebruik maken van het vervoer waarheen u wilt. De afhandeling aan de grens verloopt verrassend snel, mede door het feit dat er zoveel loketten zijn.

NB Hoe overbodig misschien ook maar u hebt uw paspoort nodig en geen kopie.

Fotografie

Voor de fotografen onder ons is het wel handig om te weten wanneer u de beste kans heeft op goed licht. Uiteraard zijn in de ochtend- en de late middaguren de lichtverhoudingen het beste. Wat overdag betreft is het wat zonlicht betreft zo dat u de ochtend het beste naar de Braziliaanse kant kunt gaan en in de middag naar de Argentijnse kant want u heeft dan de zon achter u. Heel bijzonder is het om in de late middag naar het meest spectaculaire punt te gaan, de Garganta del Diablo. Dat is de plek waar een gigantische hoeveelheid water zich in één gat naar beneden stort en samen met het geluid van het stortende water is het een indrukwekkende plek om te zijn. Het platform hangt nagenoeg boven de “afgrond” vanwaar u prachtige plaatjes kunt schieten. Het opspattende water zorgt in de late middag, door de dan laagstaande zon, voor een regenboog. Nou, niet één regenboog, soms staan er drie tegelijk.

Iguazu Nationaal Park (Argentinië)

Het grootste nationale park van beide ligt in Argentinië. Het is zelfs zo groot dat u aan één dag niet genoeg heeft als u alle mogelijkheden zou willen doen. Het park is geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Naast de spectaculaire uitzichten waar u langs wandelt zijn er twee verschillende boottochten, fotosafari’s met fotografen van het park en kunt u met een treintje meerijden tot de Garganta del Diablo. Vanaf deze kant is het ook mogelijk om kosteloos met een bootje over te steken naar het eiland San Martin. Op dat eiland werden de filmopnamen gemaakt voor de film The Mission. De andere boottochten en excursies zijn niet inbegrepen in de entreeprijs maar de wandelingen zonder begeleiding en het treintje zijn dat wel.

Het treintje begint 30 minuten na opening van het park te rijden en rijdt dan om het half uur en brengt u na een tussenstop naar het station waar de erg lange loopbrug begint naar het meest spectaculaire punt van beide parken, de ongelooflijk indrukwekkende Garganta del Diablo. Houd er rekening mee dat het treintje er ruim 20 minuten over doet om dat punt te bereiken en als u die mooie foto’s aan het eind van de middag wilt maken dan moet u onthouden dat het laatste treintje in die richting vertrekt om 16.00 uur. Eenmaal op het platform van die diep de wereld in verdwijnende kolkende watermassa zult u genieten en de mooiste foto’s maken. Maakt u zich geen zorgen of u de laatste trein nog haalt want u wordt door de parkwachters om 17.30 uur terug “gejaagd” naar het station. Tip die ik u kan meegeven is dat u vanaf de entree van het park het zogenaamde Sendero Verde (aangegeven groene pad) kunt volgen. Het pad gaat door mooie natuur, is niet lang (15 minuten) en u bereikt het treinstation Cataratas waar twee wandelingen beginnen langs de watervallen. Met het treintje kan het ook maar dan doet u er iets langer over en de route van de trein tussen die twee stations is niet bijzonder.

De wandelingen vanaf station Cataratas

Het Circuito Superior is een wandeling boven langs de watervallen en het is een must. De wandeling doet u op eigen houtje en dat geeft u alle tijd overal rustig te kunnen kijken. De wandeling is 650 meter lang en u doet er ongeveer een uur over.

Het Circuito Inferior is een wandeling, grotendeels door het bos naar de lagere gebieden en enkele watervallen. Het is 1400 meter lang en daar doet u ongeveer 2 uur over en deze beide wandelingen hebben vele trappen onderweg, vandaar de tijd.

Dit eiland ligt op Argentijns grondgebied voor de watervallen en u hebt een spectaculair uitzicht over de omringende watervallen. Door de vele trappen is het een pittige tocht. U volgt via het Circuito Inferior de borden naar de boten voor San Martin en die zetten u over waarna u de wandeling met vele trappen kunt beginnen. De uitgezette wandeling is 700 meter lang en u doet er 2 uur over met het overzetten inbegrepen.

Garganta del Diablo is het absolute hoogtepunt van beide parken en u moet dat zonder meer zien. Zoals gezegd moet u daarvoor de trein nemen en die brengt u in zo’n 20 minuten vanaf het station Cataratas naar het station Garganta. Van daar wandelt u over de lange loopbrug naar het hoogtepunt van het park. Enkele grote platforms bieden uitzicht over de vele watervallen en de “Duivelskeel”, een goede naam!!

Het Macuco Trail is een door de bossen uitgezette wandeling van 7 kilometer waar u kunt genieten van de vele planten en dieren. Aan het eindpunt van de wandeling komt u bij een waterval waarlangs u naar beneden kunt middels trappen.

Foz do Iguaçu (Brazilië)

Minder groot maar zeker niet minder indrukwekkend en in mijn ogen toch een must al is het al om de metalen loopbruggen over het water die u wel erg dicht bij de neerstortende watermassa brengen.. Het park is geopend van 09.00 tot 17.00 uur en na het betalen van de entree neemt u plaats in één van de klaarstaande dubbeldeks bussen. Deze rijden u langzaam door het park en stoppen op verzoek bij twee punten vanwaar u excursies kunt doen. Daarna wordt er doorgereden naar het eindpunt dat precies vóór het Hotel das Cataratas ligt. Daar begint een 1200 meter lang pad langs de indrukwekkende watervallen. Aan het eind van het pad kunt u via metalen loopbruggen naar uitkijkpunten lopen waar het bijzonder mooi en enorm nat is. Vanaf het eindpunt kunt u via een panoramalift cq trappen nog naar een uitkijktoren die u een bijzonder mooi uitzicht geeft over de omringende watervallen. Daar zijn ook de diverse restaurants en andere eetgelegenheden te vinden.

De excursies zijn niet inbegrepen in de entreeprijs en het gaat om:

Macuco Safari: Eerst 2,5 km door het bos, dan een korte wandeling van 600 meter en u kunt daar een duik nemen bij een kleinere waterval waarna u met de boot naar de watervallen vaart. Elke 15 minuten vertrekt er een boot met 25 personen en de hele tocht duurt 2 uur

Banana Trail: Eerst de wandeling door de natuur met gidsen en aan het eind daarvan is er nog een boottocht en u kunt plaats nemen in een kano als u wilt. Start is elke dag om 10.30 uur, 13.00 uur en 15.00 uur en de tocht duurt 2,5 uur

Black Well Trail: Dit is een 9 km lange wandeling door het woud dat de watervallen omringt.
De tocht duurt 4 uur en staat onder leiding van gidsen die u alle uitleg geven over de planten en dieren die gespot worden. Elke dag vertrek om 09.30, 12.00 en 14.00 uur.

Helikopter

Als u beide zijden bezocht hebt en bijzonder veel watervallen hebt gezien dan vergaat het u net zoals ons waarschijnlijk. U raakt een beetje gedesoriënteerd en begint zich af te vragen waar al dat water vandaan komt en hoe het mogelijk is dat de watervallen over zo’n enorm lang stuk verspreid liggen. De enige manier om een goed idee te krijgen is vanuit de lucht.

Vluchten worden alleen uitgevoerd vanaf Braziliaans grondgebied om de eenvoudige reden dat zo’n vluchten vanaf Argentijns gebied verboden zijn in verband met de bescherming van de flora en fauna van dit gebied. Er zijn hele discussies over geweest en men heeft geprobeerd de vluchten helemaal te schrappen maar dat is niet gelukt. Bij de overeenkomst is afgedwongen dat de helikoptervluchten door mogen gaan maar dan op een wat grotere hoogte.

Vluchten over de watervallen duren 10 minuten en kosten (dec 2011) € 80,00 per persoon.
Als u dat per se wilt dan is vooraf boeken verstandig maar wij hadden dat niet gedaan en konden desondanks mee met een vlucht. U moet weliswaar even wachten dan maar het is de moeite meer dan waard. Per vlucht worden 4 personen vervoerd. Het is een korte maar onvergetelijke ervaring.

Algemeen

Beide parken zijn het gehele jaar geopend. De beste tijd om de watervallen te bezoeken is in de lente en de herfst. In de zomermaanden is er een erg hoge luchtvochtigheid en is het erg heet en vochtig. In de wintermaanden is de hoeveelheid water minder. Zorg altijd dat u voldoende water bij u heeft en dat u uw hoofd en huid beschermt tegen de zon.

Binnen de grenzen van het park ligt zowel in Argentinië als in Brazilië een hotel. Overnachten daar is dus mogelijk maar de prijzen zijn aanzienlijk. Overigens is het park voor de hotelgasten ‘s avonds ook gewoon gesloten.

De entreeprijs voor Argentinië bedraagt 100 Argentijnse pesos per persoon en belangrijk om te weten is dat u op vertoon van uw kaartje bij vertrek uit het park kan vragen om een voucher, die dan voor de dag erna geldig is. Op vertoon van die voucher krijgt u de tweede dag een toegangskaartje voor de halve prijs. In ons geval wel handig want op de eerste dag waren de weersomstandigheden voor mooie foto’s slecht. Na ons bezoek aan de Braziliaanse kant in de ochtend van de tweede dag lieten we ons in Argentinië door een taxi afzetten in de middag en schoten we fantastische plaatjes. Let er wel op dat u dan om 16.00 uur het treintje haalt naar de Garganta del Diablo.

Regenkleding is in beide parken zeker noodzakelijk en door het stuivende water is het ook zaak uw camera’s goed te beschermen. Regenjasjes zijn uiteraard ter plaatse voldoende te koop.

Beide parken bieden Moonlight tours of Full Moon Visits aan op de dagen dat het volle maan is. Deze dagen worden bekend gemaakt in het visitores Centre en mocht u op één van die dagen daar zijn dan moet het een onvergetelijke ervaring zijn.

De Macucosafari in Brazilië is te vergelijken met de Great Adventure tour in Argentinië en in beide parken gaat u eerst door een stuk bos om aan de oever van de snel stromende rivier te komen. Daar krijgt u waterdichte kamvast zakken waarin u alle spullen kunt doen die u droog wilt houden en denk niet alleen aan uw camera maar ook aan alle kleding en de schoenen die droog moeten blijven. U kunt de camera gerust meenemen want de gids op de boot vertelt precies wanneer u alles moet opbergen en pas daarna vaart men direct onder één van de watervallen. Het water klettert met een oorverdovend kabaal op u en u raakt zonder enige twijfel doorweekt. U ziet niets meer en het is een bijzondere ervaring om de kracht van het water eens te voelen. Mocht u de tour willen doen dan zou badkleding een goede keus zijn.

Beide parken en de reisbureautjes in de steden hebben ook een ruime keus aan excursies buiten de parken om en u moet dan denken aan abseilen, raften, kano, klimmen en wandelen. In Brazilië kunt u een tour doen naar de Itaipu dam een enorm grote dam en u kunt zelfs kiezen tussen een dagtour of een avondtour als daar alle verlichting brandt.

In beide parken krijgt u niet alleen prachtige vogels te zien maar ook hagedissen in alle maten en kleuren alsmede de neusbeertjes, die er altijd op uit zijn u iets te eten te ontfutselen. Dieren voeren is in beide parken uiteraard ten strengste verboden maar ben gewaarschuwd, neusbeertjes zijn snel en benaderen u zo stiekem dat u het pas merkt als uw hapje wordt weggegrist.

Beide parken hebben rekening gehouden met mensen in een rolstoel en nagenoeg alle wandelingen zijn te doen met een rolstoel behalve die op het eiland San Martin en de Macuco wandeling in Argentinië. Het circuito inferior is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor een rolstoel en als u die wilt doen kunt u zich beter even melden aan de klantenservice aan de ingang. Boottochten zijn niet toegankelijk voor een rolstoel.

Tenslotte de accommodatie. Zowel aan de Braziliaanse als aan de Argentijnse kant kunt u meer dan voldoende accommodatie vinden en dat in alle prijsklasses.
© 2012 - 2022 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentinië: Laat je betoveren door de watervallen van IguazuArgentinië: Laat je betoveren door de watervallen van IguazuDe watervallen van Iguazu zijn een ervaring die je nooit meer vergeet. Het complex van watervallen op de grens van Argen…
Argentinië: Omgeving MesopotamiëMesopotamië, een gebied in Argentinië, ligt tussen de rivieren Paraná en Uruguay. Het bestaat uit een laag berg- en heuv…
Reisverslag: BraziliëWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…
De Niagara watervallenDe Niagara watervallenWatervallen blijven mensen fascineren, met name watervallen waarmee een immense hoeveelheid water naar beneden komt. Dat…

Het Val di Non in Noord Italië is perfect voor een vakantieHet Val di Non in Noord Italië is perfect voor een vakantieHet Val di Non in Noord-Italië is een fantastische plek om vakantie te houden. Het is er rustig, maar het ligt perfect m…
Verona is een prachtige, oude stad met een echt ColosseumVerona is een prachtige, oude stad met een echt ColosseumVerona is een prachtige stad die een bezoek meer dan waard is, alleen al vanwege het grote aantal interessante monumenta…
Reacties

Laura, 24-03-2017
Bedankt voor deze info, een artikel waar wij als groentjes veel aan hebben! Wij gaan in mei naar Brazilië en willen dit natuurgeweld natuurlijk ook van dichtbij ervaren. Ik neem aan dat de boottocht beter ter plekke geboekt kan worden of moet dit vooraf gereserveerd worden?
Zou je de boottocht aan de Braziliaanse of Argentijnse kant aanraden? Reactie infoteur, 30-03-2017
Hallo Laura
De watervallen zijn van beide zijden echt adembenemend dus het is zeker zaak dat je beide kanten bezoekt. Wij hebben zelf niets van te voren geboekt en konden ter plekke, Argentijnse kant, de boottocht met "safari" boeken. Je gaat dan met een bus door een stukje jungle naar de plek waar de boten vertrekken en die varen je letterlijk tot aan, zelfs tot bijna onder de waterval. Ondanks je cape die je krijgt word je dus nat en doe zoals velen je kleding uit en in de zak die je mee krijgt. De boottocht was super en omdat we die al gedaan hadden, deden we geen boottocht aan de Braziliaanse kant. Aan de Braziliaanse kant hebben we een helikoptervlucht gedaan, dat mag namelijk alleen daar. Ook die hebben we niet van te voren geboekt en toch was er plek. Je krijgt met die vlucht wel een beeld van hoe dat water daar nu stroomt. Trek wel meer tijd uit voor de Argentijnse kant, dat park daar is veel groter dan de Braziliaans kant. Mocht je kunnen reserveren, tja, wat let je.

Ria, 03-10-2014
Dank je wel voor deze info. Vorige week met lessen Spaans begonnen, reis gepland in 2016. Nog even geduld.

Je schrijft:
Beide parken bieden Moonlight tours of Full Moon Visits aan op de dagen dat het volle maan is. Deze dagen worden bekend gemaakt in het visitores Centre en mocht u op één van die dagen daar zijn dan moet het een onvergetelijke ervaring zijn.

Dus mijn planning wordt aangepast aan een volle maan! Reactie infoteur, 05-10-2014
Hallo Ria
Ja moet je zeker doen, helaas konden wij geen volle maan beleven daar. Maar je gaat beslist genieten want deze watervallen zijn overweldigend en zeer zeker aan beide
kanten, Argentinië en Brazilië zeer dik de moeite waard. Je gaat het geweldig vinden en
je hebt dus iets om echt naar uit te kijken!
Peter

Klaas, 15-10-2012
Ik ga in november naar Brazilië, ook naar de watervallen, 3 dagen. Heel goede en nuttige informatie. Heb je pesos nodig voor de Argentijnse kant, of zijn de Braziliaanse valuta (real) daar ook te gebruiken?
Graag reactie.
Vr. gr.
Klaas Reactie infoteur, 16-10-2012
Hallo Klaas

Ja dat ging wel maar ze betalen je dan terug in hun plaatselijke valuta. Je gaat genieten
daar, beslist.

Groetjes

Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.