Argentinië: Laat je betoveren door de watervallen van Iguazu

Argentinië: Laat je betoveren door de watervallen van Iguazu De watervallen van Iguazu zijn een ervaring die je nooit meer vergeet. Het complex van watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië is één van de grootste in de wereld. Het geraas en de aanblik van het vallende water in een subtropisch regenwoud is betoverend. Je slentert over goed te belopen wandelpaden naar uitkijkposten vlak boven en onder de watervallen. Het Nationaal Park en het nabijgelegen toeristenplaatsje Puerto Iguazu zijn uitstekend te bereiken. Hoeveel tijd moet je voor deze trip uittrekken en welke tips kunnen je verblijf optimaliseren?
Isla San Martin / Bron: Martin St-Amant (S23678), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Isla San Martin / Bron: Martin St-Amant (S23678), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

De watervallen in het Nationaal Park Iguazu

Het immense complex van watervallen in de rivier de Iguazu is, net als de Perito Morenogletsjer, één van de indrukwekkendste natuurattracties in Argentinië (en Brazilië). Over een breedte van 2,7 kilometer storten circa driehonderd watervallen zich tot maximaal tachtig meter naar beneden. Het merendeel van de watervallen ligt in het Argentijnse deel van het Nationaal Park. Daar kan je over een uitgebreid netwerk van loopbruggen en junglepaden boven en onder de watervallen wandelen en deze van zeer dichtbij bekijken. De Braziliaanse zijde biedt juist meer een overzicht van het complex van watervallen.

Garganta del Diabolo (Duivelskeel)

Het meest spectaculaire deel van de watervallen is de Garganta del Diabolo, aan het begin van het complex van watervallen. Bij deze hoefijzervormige waterval van 150 meter breed en 700 meter lang valt het water zoín zeventig meter naar beneden. Een loopbrug van een kilometer over de traag stromende bovenloop van de rivier brengt je van de Argentijnse oever tot de rand van de waterval. Daar ben je omgeven door het vallende water, het donderend geraas en de opwaaiende waterdampwolken. Het uitzicht en het constante geraas van het water kunnen je betoveren en je zal merken dat je lang over de reling staat te turen en weg te dromen.

De rest van het Nationaal Park

Aan de andere kant van het complex loopt een circuit van paden over de randen van de watervallen, vanwaar je uitzicht hebt over het Nationaal Park. Een ander circuit daalt door het subtropische regenwoud naar lager gelegen delen van het park, vanwaar je de watervallen van onder kan bekijken. Je kan ook afdalen naar de oevers van de benedenloop van de Iguazu en de gratis veer nemen naar het San Martin-eiland midden in de rivier. Daar vertrekken ook commerciële bootdiensten die je zeer dicht bij de watervallen brengen.

Drielandenpunt vanuit Puerto Iguazu / Bron: Roberto Fiadone, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Drielandenpunt vanuit Puerto Iguazu / Bron: Roberto Fiadone, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Puerto Iguazu

Puerto Iguazu is een klein en rustig stadje op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Hier vind je accommodatie voor elk budget, een keur aan restaurants, enkele bars en supermarkten. Het plaatsje leeft van het toerisme van de watervallen, verder is er niet veel te beleven.

Verblijfsduur

Als je het rustig aan wilt doen en zowel de Argentijnse als Braziliaanse zijde van de watervallen wil zien heb je aan drie overnachtingen in Iguazu meer dan genoeg. De ene dag doe je de Argentijnse zijde en de andere dag de Braziliaanse. Als je tijd over hebt is het de moeite waard om in Puerto Iguazu langs de rivier naar het drielandenpunt te lopen. Als je weinig tijd hebt is een bezoek aan de watervallen vanuit Buenos Aires zelfs in één dag te doen, zonder overnachting in Puerto Iguazu.

Vanwege de relatieve nabijheid van Buenos Aires passen de watervallen van Iguazu in elke rondreis door Argentinië. Het uitstapje is ook zeer de moeite waard als je slechts een korte tijd in Buenos Aires verblijft of naar Argentinië komt voor wandelingen in Patagonië. Voor reizigers die vanuit Argentinië doorreizen naar Brazilië (of vice versa) is Iguazu een optie als tussenstop. Verder passen de watervallen uitstekend in een rondreis door het noordwesten van Argentinië (Mendoza en Salta).

Garganta del Diabolo / Bron: Patrick Nouhailler's, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Garganta del Diabolo / Bron: Patrick Nouhailler's, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tips voor een optimale ervaring

Een paar tips kunnen je ervaring in Iguazu optimaliseren.
  • Neem vroeg in de ochtend de eerste bus naar het nationaal park, zodat je de drukte voor bent.
  • Kies daarom je accommodatie zo dicht mogelijk bij het busstation (al stopt de lijnbus ook buiten Iguazu op enkele plaatsen). Dicht bij het busstation zijn ook veel restaurants.
  • Ga in het park eerst naar de Duivelskeel en neem daar de tijd om de omgeving goed in je op te nemen.
  • Neem eigen eten en drinken mee om niet helemaal afhankelijk te zijn van de relatief dure kiosken en restaurants in het park.
  • Als je weinig tijd hebt, bezoek dan alleen de Argentijnse kant van de watervallen.
  • Neem een regenjas of poncho mee. Op sommige uitkijkpunten komt veel waterdamp van de watervallen af.
  • Probeer in het vliegtuig uit Buenos Aires een zitplaats aan de rechterkant van het vliegtuig te krijgen. Dan heb je bij het aanvliegen op Iguazu uitzicht op het Nationaal Park en een glimp van de watervallen.
  • De minibus vanaf het vliegveld stopt vlak voor Igauzu bij een checkpoint waar iedereen een bijdrage voor natuurbehoud moet betalen. Het is geen oplichting, je krijgt een betaalbewijs.

Bereikbaarheid

De watervallen van Iguazu zijn uitstekend bereikbaar. Vanuit Buenos Aires vertrekken meerdere vluchten verspreid over de dag. De vluchtduur is minder dan twee uur. De bus doet er vanuit Buenos Aires bijna een dag over. Er zijn ook vluchten vanuit Salta en Cordoba. Vanuit Sao Paulo kan je vliegen naar Foz do Iguaçu, de grensplaats aan de Braziliaanse kant van de watervallen.

Lokaal vervoer

De toeristenindustrie van Iguazu draait om de watervallen. Het vervoer tussen de luchthaven, Puerto Iguazu en het Nationaal Park Iguazu loopt als een klokwerk. Je kan een auto huren, taxi nemen of minibusje bij een touroperator regelen. Ideaal voor de onafhankelijke budgetreiziger zijn de busdiensten. Vanaf het vliegveld vertrekt geregeld een minibusje dat je op de stoep van je accommodatie afzet. Tickets kan je kopen bij de balie direct naast de uitgang van de bagagehal. Vanaf ís ochtends zeven uur vertrekken vanaf het busstation in Puerto Iguazu bussen naar de entree van het Nationaal Park.

Bereikbaarheid Brazilië

Vanuit Puerto Iguazu is de Braziliaanse kant van de watervallen prima bereikbaar. Er zijn busverbindingen naar grensplaats Foz do Iguaçu en direct naar de watervallen. Of je gaat er heen per taxi of touroperator. Voor een bezoek aan de Braziliaanse kant heb je aan een halve dag genoeg.
© 2017 - 2024 DeEconoom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentinië: Omgeving MesopotamiëMesopotamië, een gebied in Argentinië, ligt tussen de rivieren Paraná en Uruguay. Het bestaat uit een laag berg- en heuv…
WK voetbal 1978In Argentinië werd het Wereld Kampioenschap van 1978 gehouden. Aan het speelschema werd niets meer veranderd en het toer…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
WK Voetbal 1930In veel landen is het om de 4 jaar groot feest tijdens het WK Voetbal. Het is een van de grootste toernooien die gehoude…

Vulkaangevaar op vakantieVulkaangevaar op vakantieNederlanders zijn van nature reislustig en bezoeken derhalve graag interessante oorden, die weinig of niets lijken op he…
Hunsrück: Duitse streek met veel natuur- en dierenparkenHunsrück: Duitse streek met veel natuur- en dierenparkenDe Hunsrück in Duitsland is niet zoín gekende vakantieplek als de Moezel, het Zwarte Woud of de Alpen. Velen hebben er z…
Bronnen en referenties
DeEconoom (19 artikelen)
Laatste update: 12-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.