Argentinië: Omgeving Mesopotamië

Mesopotamië, een gebied in Argentinië, ligt tussen de rivieren Paraná en Uruguay. Het bestaat uit een laag berg- en heuvellandschap. Lees hier wat u in Mesopotamië kunt bezoeken. Mesopotamië ligt naar het noordoosten, omarmd door de grote rivieren, de Paraná en de Uruguay

Paraná

Colón/ El Palmar

De vakantieplaats Colón, gelegen aan de oever van Río Uruguay, bezit brede zandstranden en vele palmen en heeft al een meer dan honderdjarige geschiedenis achter de rug. De imposante klippen en een zomerse gemiddeld temperatuur van 30˚C doen de inwoners goed. Vooral immigranten van Frankrijk en Zwitserland maken deel uit van de 15.000 inwoners. Van Paraná uit is Colón met de bus of een huurauto te bereiken. Bovendien zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden.

Kaart Argentinië / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Kaart Argentinië / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Colón is ook een uitgangspunt voor excursies naar de 60 kilometer verderop gelegen Nationalpark El Palmar. In het park worden ook rondleidingen gegeven. Het palmenbos is door wandelwegen goed voorzien en in een dagtocht in te plannen. Er worden riviertochten georganiseerd per boot op de Río Uruguay, stonehunting en excursies naar de watervarkens, de grootste levende knaagdieren ter wereld.

Esteros del Iberá

Avontuurreizen in de moerassen van Iberá, gelegen in de provincie Corrientes. Kaimannen, watervarkens en een tropische sfeer horen tot de fotosafari, die voor de gasten van Estancias Atalaya (in Itatí) en La Pelada (in Esquina) georganiseerd worden. Itatí is een zeer kleine haven aan de Río Paraná. De oudste bouwwerken van deze plaats werd in 1615 gebouwd.

Goya

De rit op weg van Paraná naar Goya is al een belevenis. De weg leidt door moerassen en citroenplantages. Goya is in 1772 gesticht en vandaag de dag is het een centrum van rijst- en tabakplantage. Palmen nodigen uit voor wandelingen en de stad biedt bovendien talrijke mogelijkheden voor excursies.

Posadas

Corrientes

Corrientes, 300 kilometer westelijk gelegen van Posadas, is de kleine, maar moderne hoofdstad van de provincie Corrientes. Sinaasappelbomen en acacia’s omzomen de straten die pas in februari tijdens de carnaval tot leven komen. Het oude Francisklooster (Mendoza 468) behoort tot de weinige goed behouden historische gebouwen van de stad. Vanaf 1608 gebouwd herbergt er nog talrijke relieken en religieuze gebouwen uit de 19e eeuw. Een specialiteit van de stad zijn de riviervissen: bijvoorbeeld surubí, welke in aluminiumfolie wordt gebakken.

Jezuïetenreducties

Van Posadas uit zijn de resten van missiestations met lijnbussen gemakkelijk te bereiken. Talrijke reisbureaus bieden halfdaagse excursies naar San Ignacio Mini (55 km) aan, de mooiste van de reducties. San Ignacio Mini is vooral beroemd om zijn bouwwerken uit bondzandsteen en basalt, zijn arcadengangen en Indiaanse schilderij. Wie genoeg tijd heeft, moet een bezoekje brengen aan Candelaria (20 km), Santa Ana (40 km) en Loreto (50 km).
Vanaf het begin van hun missies tot de verdrijving van de Jezuïeten in 1767 leverden de Christelijke Indianendorpen stof voor legendes, belasteringen en speculaties.
Beroemd waren de steden ook voor de muzikaliteit en handwerkzaamheden van hun bewoners. De grensoorlogen tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië in de 19e eeuw verstoorden uiteindelijk de gebouwen van de missiewijken.

Puerto Iguazú

Cataratas del Iguazú
In het Parque Nacional de Iguazú bent u getuige van een onvergetelijk natuuroptreden. Het water valt van 70 meter hoogte in de hoefijzervormige ravijn. De watervallen meten een lengte van 2,7 kilometer. In het uiterste noordoosten van Argentinië valt jaarlijks 2.000 millimeter neerslag. ’s Nachts stijgt de luchtvochtigheid tot 90% en de warme temperaturen van overdag maken de omgeving tot een vruchtbare kas, wat door de natuur een waar paradijs wordt. Het regenwoud bezit enorme bomen tot 40 meter hoog: Bamboe, guava’s, bomen met vruchten en palmen. Zwaarlijvige tapieren en kleine herten doorzoeken het bos voor vruchten. Enorme roedels rattenzwijnen maken de omgeving onzeker, en in de bomen leven kapucijn- en brulapen. Negen verschillende soorten buideldieren voeden zich van insecten en vruchten. Zij zijn zelf prooi voor de jaguar, puma, wilde katten, bergleeuwen, fretten, vossen en wasberen die op jacht zijn. ’s Nachts hoort het park tot de vleermuizen, waar zelfs de bloedzuigende vampier toe behoort. Overdag wemelt het van vlinders en vogels. Papagaaien, kolibries, spechten en toekans vragen om aandacht. Vanwege de aanwezige giftige slangen wordt er aangeraden geen sandalen te dragen tijdens de wandelingen door het park. Bovendien is een balsem tegen muggensteken en een zalf voor voorkoming ervan raadzaam.

Zes verschillende wandelingen duren van 20 minuten tot 3 uur. Een open, gasgedreven trein rijdt de gasten door het oerwoud naar het uitgangspunt en tot de 80 meter hoge waterval Garganta del Diablo.

Foz do Iguaçu

De enige gelegenheid om alle watervallen goed te beleven. Dat is Foz do Iguiçu, een 1,5 kilometer lange weg die leidt naar de watervallen. Er zijn ook mogelijkheden voor helikopterrondvluchten boven de geweldige watermassa’s.

San Ignacio Mini

Ook vanuit Puerto Iguazú kunt u in een dagexcursie de Jezuïetenreductie San Ignacio Mini bezoeken. De bus stopt onderweg in een plantage en in de edelsteenmijn Wanda, waar hoofdzakelijk Amethisten gewonnen worden.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentinië: Laat je betoveren door de watervallen van IguazuArgentinië: Laat je betoveren door de watervallen van IguazuDe watervallen van Iguazu zijn een ervaring die je nooit meer vergeet. Het complex van watervallen op de grens van Argen…
De Niagara watervallenDe Niagara watervallenWatervallen blijven mensen fascineren, met name watervallen waarmee een immense hoeveelheid water naar beneden komt. Dat…
Australië Nationale Parken: LitchfieldAustralië Nationale Parken: LitchfieldLitchfield nationaal park is gelegen ten zuidwesten van Darwin. Darwin is vanaf het park 100 kilometer rijden. Het park…
De eerste van de jezuïeten: Ignatius van LoyolaIn 2013 was het wereldnieuws: Voor het eerst was een jezuïet paus geworden. Paus Franciscus is de eerste jezuïtische pau…

Argentinië: Omgeving Patagonië en VuurlandIn Patagonië en op Vuurland is veel te beleven. Varen tussen de walvissen en zeehonden, wandelen in nationale parken, de…
Argentinië: Omgeving Buenos Aires en OostkustArgentinië: Omgeving Buenos Aires en OostkustArgentinië, een enorm land met veel bezienswaardigheden. Lees hier wat u kunt doen in de omgeving van Buenos Aires en in…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.