Argentinië: Omgeving Patagonië en Vuurland

In Patagonië en op Vuurland is veel te beleven. Varen tussen de walvissen en zeehonden, wandelen in nationale parken, de gletsjer Perito Moreno bezoeken, noem maar op. Dit deel van Argentinië is het bezoeken waard. Naar het zuiden ligt Patagonië wat in het westen begrensd wordt door het zuidelijk deel van de Andes

Aluminé

De Noord-Patagonische meren kunt u vanuit Aluminé goed bereiken. Aan de oever van het meer Pulmari leven ongeveer 180 vogelsoorten. Tevens bevindt zich hier het exclusieve Piedra Pintada Resort. Een ander hotel welke wordt aanbevolen is Pehuensia. (Adres: Ruta 23/Capitán Crouzelles)

Kaart Argentinië / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Kaart Argentinië / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Bosque Petrificado

De moderne stad ComodoroRivadavia in het zuiden van de provincie Chubut, gelegen aan de Atlantische Oceaan, is het uitgangspunt voor excursies in de wereld van de versteende Patagonische bossen. De Bosque Petrificado José Ormaechea is over de Ruta 26 en Ruta 20 naar Sarmiento te bereiken.

Cabo de Hornos

Zeilreizen naar de Kaap Hoorn, naar het legendarische Isla de los Estados en door de gletscher van Darwinkordillere beginnen allemaal in Ushuaia.

Cerro Fitz Roy

Wandelen in de schaduw van de imposante torens van Fitz-Roy-Massivs. Deze wandelingen beginnen in het kleine plaatsje Chaltén, gelegen op 200 kilometer noordelijk van Calafate. Het basiskamp van Cerro Torre kunt u van hier in een dagwandeling bereiken. Geniet van het adembenemende uitzicht op de Patagonische Andes, op een hoogte van 2.500 meter.

Falklandeilanden (Islas Malvinas)

Of deze archipel tot Groot-Brittannië of tot Argentinië hoort, is voor de Argentijn geen vraag. Sinds de Britse bezetting in 1833 heeft bijna geen Argentijnse regering hun soevereiniteitaanspraak opgegeven. Voor Argentinië gaat het vooral om de toegreep op het rijke vindplaatsen van aardolie en krill en om de toegang tot Antarctica. Het probleem is door de Falkland oorlog in 1982 niet opgelost. Het is voor Groot-Brittannië en voor Argentinië een kernprobleem van de buitenlandse politiek. Groot-Brittannië onderhoudt een marinesteunpunt op de eilanden en de bewoners van de Falklandeilanden hebben elk contact met de inwoners van Argentinië verbroken.

De directe vluchtverbindingen van Argentinië naar Port Stanley werd door de oorlog onderbroken. Lan-Chile vliegt wel op zaterdags van Punta Arenas de eilanden aan. Hier nestelen de gigantische albatrossen en de elegante Koningspinguïn.

Parque Nacional Los Glaciares/ Glaciar Perito Moreno

De enorme, tot voor enkele jaren nog in groeiende begrip Continentengletscher, bezoekt u het beste vanuit Calafate. De imposante Glaciar Perito Moreno is 250 kilometer lang, 4 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 195 km2, wat net zo groot als de stad Buenos Aires is. Calafate is een kleine stad met een moderne luchthaven en talrijke hotels en restaurants. Van hier uit worden bustochten en wandelingen op de gletsjers, net als boottochten naar de meer als 100 gletsjers in het Nationaalpark Los Glaciares, georganiseerd.

Dit gletscherlandschap ontstaat uit een enorm ijsveld van 22.500 km2. De westelijke kant van de Andes laat het ijs in een gletschervorm vloeien, tot het in de grote meren Viedma, Argentino en San Martín smelt. In het natuurpark kunt u in Hostería Los Notros, met een ongelofelijk mooi zicht op de gletscher, overnachten.

Overal in Patagonië hebben archeologen rotsschilderijen gevonden, jachtsituaties, menselijke afbeeldingen en handafdrukken. In de behekste grotten Punta Gualicho bij Calafate zijn de schilderingen, die 4.000 v. Christus ontstaan zijn, enorm mooi.

Parque Nacional de Tierra del Fuego

Op een vlakte van 630 km2 biedt het Nationale Park van Vuurland (Tierra del Fuego) naast bergketens, rivieren, diepe dalen en dichte bossen ook rotsachtige rivierkusten. Het park is vooral voor birdwatching geschikt: Hier komt u wilde ganzen, albatrossen, scholeksters en andere vogels tegen, zoals de Magellanspecht. Ook de Condor leeft hier.
Ushuaia is het uitgangspunt voor excursies, wat tevens de hoofdstad is van Vuurland. Vuurland is een eiland in het uiterste zuiden van Argentinië.

Península Valdés

De levendige havenstad Puerto Madryn is de poort tot het schiereiland Valdés en haar fascinerende dierenwereld. Met een oppervlakte van 3.625 km2 biedt het natuurreservaat bescherming voor talrijke dierenkolonies. Een stuk land, Istmo Ameghino, is met de kust verbonden en bezit de baaien Golfo San José en Golfo Nuevo. Rijdt u over de straten Ruta 2 en 3, komt u alle bezienswaardige punten tegen. Van de uitzichttoren van het informatiecentrum heeft u een uitzicht over het hele gebied.

Tien kilometer zuidelijk bereikt u de vallei Puerto Pirámide met steile kusten. Van mei tot november vertrekken hier boten om de ‘Vallei van de Walvissen’ te bezoeken. De walvissen rusten in de winter voor de kust van Patagonië, die hun in het relatief warme water beschermt tegen de wind. De enorme dieren paren hier en verzorgen de nieuwgeborenen, totdat zij voor de verre reis over de oceanen tot in Antarctica bereid zijn.

In het oosten van het natuurreservaat hebben zeeolifanten, zeeleeuwen en pinguïns toevlucht gevonden. In het uiterste noorden, in Punta Norte, leven de enige Continentale kolonie van zeeolifanten over de hele wereld.

Punta Tombo

110 kilometer zuidelijk van Trelew ligt een landtong van 3,5 kilometer in de Atlantische Oceaan en biedt een ideale plek voor broedende Magellanpinguïns. Hier bevindt zich de grootste pinguïnkolonie buiten de Antarctica met meerdere miljoenen dieren.

San Carlos de Bariloche

Een bezoek aan Bariloche brengt reiziger in het ‘Argentijnse Zwitserland’. De stad is, op een hoogte van 770 meter boven de zeespiegel, omgeven door meren en bergen. Het grote meer Nahuel Huapi biedt vele mogelijkheden voor vissen, zeilen, waterskiën, en kajakken.

Valle de los Dinosaurios

Het dinosauriërdal, gelegen in het oosten van de provincie Neuquén, is één van de rijkste plekken van de wereld waar spullen van Patagonië gevonden zijn. Op het dinosauriërpad gaat het door versteende bossen, aan de voetstappen van de prehistorische dieren voorbij en door de locale musea. Bezoek het skelet van een 13 meter grote vleesetende Gigantosaurus carolinii en de fossiele botten van een 40 meter lange vegetariër Argentinosaurus huincelensis. U kunt ook een kijkje nemen bij Lago Barreales waar de gevonden fossielen ter plekke uitgesteld worden.

In Plaza Huincul bevindt zich het Dinosauriërmuseum Carmen Funes. (Adres: Ruta 22/Ruta Provincial 17)
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van MaximaArgentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van MaximaAls tweede grootste land van Zuid-Amerika strekt Argentinië zich uit van de Pilcomayo rivier in het noorden tot Kaap Hoo…
Een rondreis Patagonie makenEen rondreis Patagonie makenEr is een aantal bestemmingen in de wereld die bij velen tot de verbeelding spreken, maar die vaak zo onbereikbaar lijke…
Rondreis Argentinië: El Calafate en Perito MorenogletsjerRondreis Argentinië: El Calafate en Perito MorenogletsjerHet toeristenstadje El Calafate is de uitvalsbasis voor excursies naar de Perito Morenogletsjer, één van de indrukwekken…
Patagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een gebied dat gelegen is ten zuiden van de rivier de Colorado. Patagonië ligt in Zuid-Amerika. Zowel in Ch…

Argentinië: Omgeving Andesgebergte en NoordwestenHet noordwesten van Argentinië bezit de hoogste berg van de Andes en het westelijk halfrond. Bovendien bezit de Andes gl…
Argentinië: Omgeving MesopotamiëMesopotamië, een gebied in Argentinië, ligt tussen de rivieren Paraná en Uruguay. Het bestaat uit een laag berg- en heuv…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.