Rondreis Argentinië: El Calafate en Perito Morenogletsjer

Rondreis Argentinië: El Calafate en Perito Morenogletsjer Het toeristenstadje El Calafate is de uitvalsbasis voor excursies naar de Perito Morenogletsjer, één van de indrukwekkendste natuurattracties van Argentinië. Misschien wel van de hele wereld. Grote kans dus dat je tijdens een rondreis door Argentijns Patagonië overnacht in El Calafate. Maar blijf daar niet langer dan noodzakelijk en maak de bezichtiging van de gletsjer je prioriteit. Want los van de gletsjer is er geen reden om het plaatsje te bezoeken. Toch is er in en rondom El Calafate genoeg aanbod voor een aangenaam kort verblijf.

El Calafate

De belangrijkste reden om El Calafate aan te doen is een bezoek aan de Perito Morenogletsjer. Deze gletsjer behoort samen met de watervallen van Iguazu tot de mooiste natuurattracties van Argentinië. Vanwege het nabijgelegen vliegveld is El Calafate ook een hub voor andere bestemmingen in het zuidelijke deel van Patagonië. Vanuit El Calafate vertrekken bijvoorbeeld bussen richting El Chaltèn en het wandelgebied Torres del Paine in Chili.

Voorzieningen

Omdat El Calafate een regionaal toeristencentrum is, kom je er als toerist niets tekort. Er is voldoende accommodatie, al zijn de populaire hotels en guesthouses in het hoogseizoen (kerst tot en met februari) snel volgeboekt. Het kleine centrum heeft zelfs enige charme als het ís avonds volstroomt met toeristen. Er is een ruime keus aan restaurants, cafés en koffietentjes. Overdag maakt het plaatsje een desolate indruk, wat wordt versterkt door de voor Patagonië kenmerkende wind. Dit geldt nog meer voor de nogal kale buitenwijken en het verdient daarom aanbeveling je accommodatie dicht bij het centrum te kiezen. Er zijn meerdere banken met geldautomaten, die het overigens (anno 2017) niet allemaal doen. Credit cards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Er is ook een ziekenhuis.

Perito Morenogletsjer

De aantrekkingskracht van de Perito Morenogletsjer is zijn omvang en zijn toegankelijkheid. De gletsjer ligt in een fjord aan het Argentinomeer. De ijswand torent over een breedte van vijf kilometer tot wel zeventig meter boven het wateroppervlak uit. Het bijzondere is dat de kop van de gletsjer doorloopt tot dichtbij de overkant van het fjord. Daar zijn dan ook makkelijk te belopen wandelpaden en uitzichtpunten aangelegd op de steile oever. Het is goed te merken dat de gletsjerwand een paar meter per dag voortbeweegt. Je hoort het doffe kraken van het ijs en regelmatig vallen grote brokken met bulderend geraas in het meer. Je kan ook een boottocht langs de ijswand te maken.

Bron: Luca Galuzzi (Lucag), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Luca Galuzzi (Lucag), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Bereikbaarheid
De Perito Morenogletsjer ligt op ruim 75 kilometer ten westen van El Calafate. De weg er naar toe is goed begaanbaar en leidt door de uitgestrekte droge vlaktes van Patagonië. Vanaf het busstation vertrekken in het toeristenseizoen tweemaal daags bussen naar de gletsjer, vroeg in de ochtend en aan het begin van de middag (anno 2017). Als je de vroege bus neemt, ben je voor de grote massa bij de gletsjer. Je kan ook een excursie boeken bij de verschillende touroperators, die langs de hoofdstraat van El Calafate zijn te vinden. Je wordt dan bij je hotel of guesthouse opgehaald. Sommige hotels en guesthouses kunnen een tour voor je regelen.

Tips

Regel de buskaartjes of de tour naar de gletsjer meteen na het inchecken in El Calafate, zodat je de volgende dag de gletsjer kan bezoeken. In het hoogseizoen (kerst tot en met februari) zijn de kaartjes snel uitverkocht. Tours kunnen ook online worden geregeld.

De totale gletsjerbeleving krijg je met een ijstrekking, die je via een touroperator kan boeken. Er is keus tussen een korte en lange ijswandeling, waarbij je met stijgijzers en onder begeleiding van een gids over de gletsjer loopt. De gidsen kunnen je veel vertellen over de gletsjer en de omgeving. Het is heel bijzonder om over het vreemde, bijna buitenaards aandoende, ijslandschap te lopen. Deze excursies ruimen ook voldoende tijd in voor een bezichtiging van de gletsjer vanaf de uitkijkposten en vanaf het water. Een boot brengt je naar het startpunt van de ijstrekking aan de zuidkant van de gletsjer. Daarom kan je het best de wandelpaden met uitzicht op de noordkant van de gletsjer nemen.

Glacarium / Bron: Alex Proimos, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Glacarium / Bron: Alex Proimos, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Glacarium

Het Glacarium is een modern museum op een paar kilometer ten westen van het centrum. Het biedt informatie over ijsvorming en gletsjers. Er is ook aandacht voor de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Vanuit de cafetaria van het museum heb je mooi uitzicht op het helder blauwe Argentinomeer. Het best bezoek je dit museum voordat je naar de Perito Morenogletsjer gaat, dan word je ook nog verrast door het uitzicht op de weg er naar toe. Vanaf de parkeerplaats aan de 1 de Mayo, een zijstraat van de hoofdstraat, vertrekt elk halfuur een gratis pendelbus.

Natuurreservaat

Op vijftien minuten lopen van het centrum ligt het natuurreservaat Laguna Nimez aan de oevers van het Argentinomeer. De wandeling door het kleine reservaat duurt ongeveer een uur. Langs de gemarkeerde route vind je uitleg over de vogels en planten van Patagonië. Hier heb je ook goed uitzicht over het meer en de bergen rond El Calafate. Het is een ideale bestemming als je net in Patagonië bent aangekomen en even de benen wil strekken na een lange vlucht.

Flamingo's in Laguna Nimez / Bron: Liam Quinn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Flamingo's in Laguna Nimez / Bron: Liam Quinn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Bereikbaarheid

Vanuit Buenos Aires is El Calafate ruim drie uur vliegen. Het vliegveld ligt op zoín twintig kilometer van het stadje. In de aankomsthal kan je tickets kopen voor een pendelbus naar je hotel. In de aankomst- en vertrekhal zijn gratis wifi-hotspots met stopcontacten. Vanuit El Calafate vertrekken ook vluchten naar andere bestemmingen in Argentinië, zoals Ushuaia en El Bariloche. Vanuit het centrum van El Calafate vertrekken bussen naar El Chaltèn en verder naar bestemmingen langs de RN40. Je kan hier ook de bus nemen naar Puerto Natalis (Chili) voor een bezoek aan de Torres del Paine.
© 2017 - 2024 DeEconoom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentinië: Omgeving Patagonië en VuurlandIn Patagonië en op Vuurland is veel te beleven. Varen tussen de walvissen en zeehonden, wandelen in nationale parken, de…
Een rondreis Patagonie makenEen rondreis Patagonie makenEr is een aantal bestemmingen in de wereld die bij velen tot de verbeelding spreken, maar die vaak zo onbereikbaar lijke…
Wandelroutes in Argentinië: El Chaltén in PatagoniëWandelroutes in Argentinië: El Chaltén in PatagoniëEl Chaltén is dé uitvalsbasis voor mooie wandelingen in Argentijns Patagonië. Het is een klein dorp aan de voet van de z…
Patagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een gebied dat gelegen is ten zuiden van de rivier de Colorado. Patagonië ligt in Zuid-Amerika. Zowel in Ch…

Moezel: Jugendstil in Traben-TrarbachMoezel: Jugendstil in Traben-TrarbachTraben-Trarbach is geen typisch Moezeldorpje. Het is een dubbelstad met Traben op de ene oever en Trarbach op de andere…
Leuke badplaatsen aan de Turkse RivièraLeuke badplaatsen aan de Turkse RivièraOngeveer 3,5 uur vliegen vanaf Schiphol en je bent er: de Turkse Rivièra, een bestemming waar vele vakantiegangers 's zo…
Bronnen en referenties
DeEconoom (19 artikelen)
Laatste update: 12-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.