Argentinië: Omgeving Andesgebergte en Noordwesten

Het noordwesten van Argentinië bezit de hoogste berg van de Andes en het westelijk halfrond. Bovendien bezit de Andes gletsjers met enorme valleien. Er zijn vele wandelroutes, nationale parken, musea en gebieden om een goede indruk van dit gebied van Argentinië te krijgen. In het noordwesten vindt u de bergen van de Andes, gelegen in een gebied met sterke en contrasterende natuurlijke en culturele trekken

Córdoba

Cerro Champaquí

Een bijzondere vorm om een overzicht van de gehele regio te krijgen, is een driedaagse excursie per paard. Vanuit Villa General Belgrano over Villa Alpina naar de top van Cerro Champaquí (2.884 meter). Ook vanuit La Cumbrecita of vanuit het westen kunt u naar de top van Champaquí. Per paard, te voet of in een terreinwagen.
Kaart Argentinië / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Kaart Argentinië / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Jesús María

Hier bevindt een oude estancia van de Jezuïeten uit 1618. De missionarissen bouwden toentertijd de eerste Amerikaanse wijn, die aan de Koningen in Spanje geschonken is. De compleet gerenoveerde gebouwen zijn nu het Museo Jesuítico Nacional. Het bezit een verzameling van sacrale gewaden en er zijn wisselende exposities over de geschiedenis van de provincie.

Sierra de los Comenchingones

In het kleine dorp Alpa Corral, 180 kilometer zuidelijk gelegen van Córdoba, kunt u opgehaald worden in een terreinwagen en een paar daagjes ergens anders doorbrengen. Door bergachtige wegen van de Sierra de los Comechingones komt u bij een rustiek landgoed, waar zonder stroom verwarmd, gekookt en belicht wordt. Het gastenhuis ligt op 100 meter van het landgoed en nodigt uit tot het ontdekken van de natuur en wandeling, te voet of per paard. Neem een kijkje bij de forellenkwekerij.

Villa General Belgrano

Dit kleine stadje is door dichte bossen omsloten en is een geliefd vakantieoord met talrijke overnachtingsmogelijkheden in chalets en hotels. In oktober wordt hier het Bierfeest georganiseerd en met Pasen wordt het Feest van de Weense Taarten gevierd. Gelegen op 80 kilometer zuidwestelijk van Córdoba bezit het een geweldig uitzicht op de Sierra de los Comenchingos. Op 20 kilometer noordwestelijk van Villa General Belgrano ligt het rustigere Villa Berna.

Mendoza

Aconcagua

De droom van alle bergbeklimmers is het bestijgen van de 6.960 meter hoge Aconcagua, 200 kilometer westelijk van Mendoza. Voor de beklimming van de top (dec-mrt) is een goede lichamelijke conditie vereist, genoeg dagen (minimaal 10 dagen) en een goede berggids. Van Puente del Inca uit gaat het met het muildier naar Plaza de Mulas. Steile paden leiden naar de basishut. Hier dient men een paar dagen te blijven, om te wennen aan de hoogte. De tweede hut ligt op 6.000 meter. Meer informatie voor bergwandelingen vindt u in Guaymallén bij Club Andinista (Adres: Fray Luis Beltrán 357).
Aymará Adventures & Expeditions organiseert zowel de bergstijging van Aconcaguas als rondleidingen te voet of per paard door de bergen.

Oversteek Andes

Van Jujuy in het noorden tot Chubut in het zuiden zijn er tientallen goed begaanbare grensovergangen naar Chili. De meest gebruikte route is de Ruta 7 van Mendoza naar Santiago de Chili over de Cristo Rendentor (3.780 meter). Cristo Redentor is een monumentaal gedenkteken op de grens. Verder naar het zuiden is de Ruta 231 geliefd, die ook volledig uit asfalt bestaat en leidt van Bariloche naar Osorno. In de winter zijn de straten vaak wegens sneeuw gesloten. Let op dat het in Chili streng verboden is verse levensmiddelen in te voeren! Gaat u met de huurauto naar Chili, heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig en/of moet u een extra bedrag betalen.

Wilt u net als Generaal José de San Martín per paard de Andes oversteken? Ook dat is mogelijk: Raúl Labat leidt in het zuiden tijdens de zomer in de bergen. Echter zijn er wel grote rij- en bergbeklimvaardigheden nodig. Uitgangspunt is Estancia El Puesto (7 km westelijk van Los Árboles) op 1.500 meter hoogte. Van daaruit gaat u 6 dagen lang over bergpassen op 4.500 meter en met een bezoek aan de hoogste gletsjer van Amerika Mesón San Juan, tot aan de Chileense grens, de vulkaan Tupungato (6.235 meter).
De afdaling naar Chili wordt niet begaan, omdat uit sanitaire redenen in het land geen dieren zonder quarantaine ingevoerd mogen worden. Ook Feeling Turismo in Buenos Aires organiseert iets zuidelijker van Las Leñas ook vijfdaagse paardentouren tot aan de Chileense grens. (Adres: San Martín 969)

Puente del Inca

Ongeveer 170 kilometer westelijk van Mendoza op de route naar Chili komt u bij het geweldige Puento del Inca. De natuurlijke rotsbogen spannen 21 meter over de smalle, borrelende Río Mendoza, op 2.700 meter hoogte. Eerst werd de brug van de Inca’s op hun weg naar Cuzco gebruikt. Nu is Puente del Inca uitgangspunt voor trektochten in de omgeving. Vlak achter de brug begint de stijging naar Lago Horcones. Vanuit het meer heeft u een adembenemend zicht op de besneeuwde spitsen van de Andes.

Uspallata

De weg in de stad Uspallata in de Voor Andes leidt via de Raffinaderij van Luján de Cuyo naar Cacheuta. Warme bronnen, een modderbad en een traditioneel hotel op 1.200 meter hoogte wachten hier op bezoekers (Hotel Termas de Cacheuta). Cacheuta is ook een uitgangspunt voor ritjes en trekkingen in de dalen van Vorkordillere. Uspallata zelf bezit een aantrekkelijk centrum in een lang gestrekt dal tussen de hoge Andesketens en de Vorkordillere. Uspallata biedt een aangenaam microklimaat. Het dorp was begin van de 19e eeuw tijdens de bevrijdingsoorlog het laatste station voor de oversteek van de Andes. Verlaat u Uspallata in de richting van het westen, leidt de weg door een labyrint van rode, gele, groene en zwarte rotswanden. Bij het nieuwe skigebied Los Penitentes herinneren de rotsen aan monnikgestalten. In het plaatsje zelf zijn er enkele goede hotels om te overnachten.

Valle de la Luna/ Reserva Provincial Ischigualasto

500 kilometer noordelijk van Mendoze vormt het dal van Ischigualasto samen met het dal van Talampaya een ongeveer 6.000 km2 omvattend erosielandschap. Talrijke sciencefiction films zijn in deze ongelofelijke rotsenwereld opgenomen. Wind en water hebben het gesteente natuurlijke vormen gegeven, die door de locale bevolking bijvoorbeeld sfinx, stoel en kiosk genoemd worden. Tussen de stof en de rotsen vindt men steeds weer versteende varens en grassen die ervan overtuigen dat hier een ander klimaat geheerst heeft.

Het natuurpark Ischigualasto heeft een oppervlakte van 620 km2, waar echter maar 150 km2 van toegankelijk is. Een bezoek aan het museum bij de ingang is de moeite waard, waar het gesteentelandschap in het klein is nagemaakt. Parkwachters begeleiden de bezoekers op een 40 kilometer lange rondvaart die naar een 200 miljoen jaar vroegere dinosauriërwereld teruggaat.

In Parque Talampaya begeleidt een parkwachter de reizende door een ravijn met fascinerende gesteenteformaties en rotsschilderingen, waarvan de oorsprong nog niet verklaard is. Dit park ligt 70 kilometer noordoostelijk van Ischigualasto.

Wijnkelder

In directe omgeving van de stad liggen de kelders van Escorihuele (Adres: Belgrano 1188, Plaza Godoy Cruz in Godoy Cruz). In Villa Orfila nodigen de vakkrachten van Bodegas y Viñedos José Orfila u uit voor een wijnproef. In de oude molen kunt u bovendien een interessant wijnmuseum bezoeken. Iets verderop in Cañada Seca, 15 kilometer buiten de stad San Rafael, liggen de wijnkelders van Lávaque (Ruta Provincial 165).

Salta

Cachi en Valles Calchaquíes

Een rit naar Cachi door de vruchtbare Valles Calchaquíes, de heilige dalen zoals de Indianen ze noemen, leidt door een bizarre bergwereld met schilderijachtige Indianendorpenwaar Chili verbouwd wordt en geiten gehouden worden. Bonte ertsgebergte, indrukwekkend groen in de dalen en knalrode chilipeulen maken een diepe indruk. Tot de hoogtepunten van deze reis hoort een bezoek aan Parque Nacional Los Cardones. Het nationale park bezit enorme cactussen, welke eerst vanaf 40 jaar bloeien en welke bij de Indianen erg geliefd zijn vanwege hun zoete vruchten. Hier staat het ondertussen zeldzame geworden Vikunja, een bijzonder wollige Lama, onder beschermdheid.

Parque Nacional El Rey

190 kilometer oostelijk van Salta ligt dit nationale park met een enorm gebied in de buurt van ongerepte oerwouden. Hier worden jaguars, puma’s, tapieren, en Andesherten beschermd.

Tren a las Nubes/ Antofagasta de la Sierra
De ‘trein naar de wolken’ rijdt van Salta uit naar de laatste grote plaats voor de Chileense grens: San Antonio de los Cobres. Deze rit duurt heen en terug 15 uur en begaat een afstand van 217 kilometer, met een hoogteverschil van 3.300 meter. Door de vruchtbare, bloeiende omgeving van Salta gaan de reiziger in krappe dalen met steile rotswanden en bomenhoge catussen. Vanuit de trein ziet u kleine, stenen piramides aan de rand van het spoor. Deze ‘pachetas’ zijn geschenken van de oerinwoners aan hun Moedergodin Pachamama. Niemand weet hoe oud deze stenen zijn, welke niet weggehaald mogen worden.

Bijna parallel aan het spoor loopt de Nationale straat 51 naar San Antonio de los Cobres. Het zicht is echter beter vanuit de trein. Het voordeel als u met de auto gaat: U kunt verder zuidelijk tot Antofagasta de la Sierra. De kleine hoofdstad ligt op 3.400 meter hoogte en is omgeven door een ongelofelijk vulkaanlandschap, waar u zoutlagunes, wilde Vikunjakudden, verlaten goudmijnen, openliggende kwartskristallen en wandschilderingen van de Indianen kunt bewonderen.

San Salvador de Jujuy

Aan de ingang van het rivierendal, in de indrukwekkende ravijn Quebrada de Humahuaca begint het Rijk van Pachamamas. Een reeks klein Indianendorpen en de rest van vestigingen van Inca’s laten zien hoe de Indianen leefden in de koloniesteden. De Ruta Nacional 9 was in de 17e eeuw de ader van het verkeer naar de rijke mijn Potosís en nog vroeger was het de koningsweg van de Inca’s.

Tumbaya is het eerste dorp van de Indianen met 150 inwoners, gelegen op 2.100 meter hoogte. Op 15 september vieren zij in hun kleine kerk de dag van hun beschermvrouw Virgen de los Dolores, met een kleurrijke processie. Achter Tumbaya begint tussen de rode rotsen de cactuswoestijn. In het dorp Purmamarca kunt u van het grote berglandschap genieten. Aan de voet van de bont gestreepte rotswand Cerro de los Siete Colores staan kleine huisjes gebouwd van leem en cactushout. De sobere kerk stamt uit 1648 en wordt door een nog oudere boom beschermd tegen de zon. Hier vindt u ’s middags een bonte Indianenmarkt. Er zijn gemalen specerijen, bijzonder scherpe chili en ook cacaobladeren te koop. Daarnaast worden textiel – pullover, poncho’s, dekens – en mooie keramiekwerk aangeboden.

Enkele kilometer verder komt u bij Tilcara. De attractie van deze plaats zijn de resten van de oude Incavesting El Pucará de Tilcara, waarvan de muren over een bergrug in het zuiden van de stad trekken. Vanuit de vesting kunt u het gehele dal zien. Enkele huizen zijn met cactushout en kwartsstenen weer opgebouwd. Tussen Tilcara en het volgende dorp Huacalera loopt de steenbokskeerkring. Naast het bord staat de kerk met belangrijke muurschilderingen uit de 17e eeuw.

Ondertussen is de straat tot 2.939 meter gestegen en heeft het uit de 16e eeuw stammende plaatsje Humahuaca bereikt. Hier leven 6.000 mensen. De smalle straatjes en de traditioneel sobere huizen uit cactushout worden door een kolossaal monument voor onafhankelijkheid overtroffen. Tussen de rijen huizen liggen kasseien. In het Museo Torres Aparicio vindt u Spaanse meubelen en Frans porselein, wat de vergane rijkdom van Humahuacas als handelpunt weerspiegelt. Op de Indianenmarkt worden waardevolle wandtapijten en maskers uit cactushout aangeboden.

U bereikt Humahuaca het beste met een huurauto. Uitstapbussen en zelfs openbare bussen zijn meestal overvol en stoppen zelden in de plaatsjes Tilcara, Purmamarca en Humahuaca.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van MaximaArgentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van MaximaAls tweede grootste land van Zuid-Amerika strekt Argentinië zich uit van de Pilcomayo rivier in het noorden tot Kaap Hoo…
De Inca's: de Romeinen van de AndesHoe kon de precolumbiaanse cultuur van de Inca's op een eeuw tijd een heus wereldrijk in Zuid-Amerika uitbouwen en de sa…
De omgeving van Mendoza (Argentinië)De omgeving van Mendoza (Argentinië)De stad Mendoza kan bij een rondreis door Argentinië niet overgeslagen worden. Deze stad die in een oase ligt aan de voe…
Inca bessen; gezond en voedzaam superfoodInca bessen; gezond en voedzaam superfoodInca bessen worden soms wel de Zuid-Amerikaanse goji bessen genoemd. Deze zeer voedzame bessen passen goed binnen dit ti…

Reistips: Schotland (Regio Perth en Dumfries)Hier volgen enkele tips om uw vakantie in Schotland helemaal compleet te maken. Als u verblijft in de buurt van Perth en…
Argentinië: Omgeving Patagonië en VuurlandIn Patagonië en op Vuurland is veel te beleven. Varen tussen de walvissen en zeehonden, wandelen in nationale parken, de…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.