Vulkaangevaar op vakantie
Nederlanders zijn van nature reislustig en bezoeken derhalve graag interessante oorden, die weinig of niets lijken op het Nederlands grondgebied. Zo kan het helaas voorkomen dat ze niet goed voorbereid zijn op mogelijke gevaren van, voor hen, onbekende natuurverschijnselen zoals bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting. Neem uw tijd om u goed in te lezen wanneer u dergelijke plaatsen bezoekt.
Vulkanen op een vakantiebestemming
In Nederland is men niet direct gewend aan natuurgeweld veroorzaakt door vulkanen, maar er zijn tal van vakantiebestemmingen waar vulkanen deel uitmaken van de omgeving. De meest bekende actieve vulkanen in Europa zijn de Etna (Sicilië), de Teide (Tenerife) en verschillende vulkanen in IJsland. Dat een vulkaan actief is, wil niet zeggen dat deze om de haverklap uitbarst, ze barst vaak maar eens in een mensenleven uit, of zelfs nog minder vaak dan dat. Er zijn uitbarstingen bekend van vulkanen die al honderden jaren niet meer actief waren geweest, wat onderstreept hoe onvoorspelbaar deze 'vuurbergen' kunnen zijn. Daarbij komt dat een vulkaan meestal niet slechts een eenmalige uitbarsting heeft en na enkele dagen weer tot rust komt, maar vaak maandenlang as en lava blijft uitspuwen, voor of na een mogelijke explosieve uitbarsting. Gevolg daarvan is dat de omgeving lange tijd een gevaarlijk gebied blijft om te betreden, zowel voor toeristen als voor omwonenden.
Een bijzondere reiservaring
Op vakantie een vulkaan beklimmen, wordt door velen beschouwd als een uitdagende activiteit. In toeristische gebieden zijn vaak begeleide routes georganiseerd met een gids, die voor dag en dauw, of zelfs midden in de nacht, geïnteresseerden de weg naar de top van de vulkaan wijst. Dit kunnen tevens dagenlange tochten zijn, met rustplekken halverwege de steile klim, wanneer de vulkaan hoger reikt dan zo'n drie kilometer. Indrukwekkend is het punt waarop begroeiing ophoudt en slechts de zwarte aarde kan worden waargenomen. Het meest imposante is het gadeslaan van de krater, tijdens de zonsopgang, waarin inmiddels versteende magma in de diepte kan worden waargenomen. De heuse avonturier zoekt een grotere uitdaging op: het beklimmen van een daadwerkelijke actieve vulkaan. Het verschil is dat op deze trip de hitte, de geur en het stromen van de lava kan worden geobserveerd.
Onverwacht gevaar
Maar, wat te doen wanneer u onbedoeld uitkomt bij een actieve vulkaan? Wat zijn de mogelijke gevaren en wat dient u te verwachten? Er bestaat helaas geen eenvoudig antwoord op deze vragen: alles hangt af van het type vulkaan, de instructies van de aanwezige gezagsorde, en van de staat van uitbarsting. Indien u zich binnen de radius van mogelijke uitbarsting bevindt, zult u zich door de lokale autoriteiten moeten laten evacueren. Wanneer dit niet het geval is, zullen de autoriteiten advies geven over noodzakelijke regelingen. Uitstoot van as kan problemen met de ademhaling veroorzaken, met name voor mensen met luchtweggerelateerde aandoeningen. Het dragen van een mondkapje, en het met vochtige doeken of plastic bedekken van eventuele luchtgaten in uw verblijfplaats, zullen voldoen om de vervelendste symptomen te vermijden. Indien u contactlenzen draagt, kunt u met as in de lucht ernstige irritatie aan de ogen krijgen, dus kunt u beter uw bril dragen. Het is aan te raden van tevoren voldoende drinkwater en eventueel houdbaar eten in te slaan. Indien u dit nodig acht, kunt u elektrische apparaten omwikkelen met plastic.
Houdt u er echter ook rekening mee dat de wind de aswolk wellicht een andere richting in blaast, wat betekent dat u mogelijk weinig tot geen hinder ondervindt van de uitbarsting. Wel gaan uitbarstingen normaal gesproken gepaard met sterke trillingen van de grond, die aanvoelen als lichte aardbevingen.
Wees voorbereid indien uw vakantiebestemming zich in de nabijheid van een vulkaan bevindt.