Reisverslag: Brazilië

Wil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van verschillende vakantielanden met jou. Van exotische landen met een overweldigende natuur tot culturele landen met prachtige steden.

Algemene informatie

Brazilië

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en telt zo'n 200 miljoen inwoners. Brazilië ligt in het oosten van Zuid-Amerika tegen de Atlantische Oceaan aan. Brasilia is de hoofdstad en de munteenheid van Brazilië is de Real. Men spreekt er Portugees dat nog uit de koloniale tijd stamt. De inheemse bevolking bestaat uit indianen, maar die zijn met de komst van westerlingen rond 1500 steeds verder uitgeroeid en daar zijn er nu slechts zo'n 200000 van over. De regenwouden verspreid over Brazilië vormen het leefgebied van deze indianen. Tegenwoordig is het overgrote deel van de bevolking katholiek, naast een protestantse minderheid en een aantal kleinere religies die in het noorden van het land door indianenstammen worden aangehangen. Brazilië kent een tropisch regenwoudklimaat met temperaturen van rond de 30 graden overdag. Een groot deel van de Braziliaanse bevolking leeft onder de armoedegrens. Zij leven in sloppenwijken, de zogenaamde favela's, die de buitenwijken van de steden vormen. Ondanks de immense oppervlakte van Brazilië, heeft zij toch met een grote bevolkingsdichtheid te maken, omdat het overgrote deel van de bevolking aan de kust leeft. Verder is het grootste regenwoud op aarde, het Amazone gebied, in Brazilië gelegen. Dit unieke natuurgebied kent een enorme biodiversiteit. Verder is ook veel andere unieke natuur die nergens ter wereld kan worden gevonden in Brazilië gelegen.

Reisinformatie

De reistijd naar Brazilië is afhankelijk van de stad waar naar toe wordt gevlogen. In de meeste gevallen wordt er vanuit Amsterdam op Rio de Janeiro gevlogen. Deze vliegreis heeft een duur van zo'n 11 uur. Het tijdsverschil met Brazilië ten opzichte van Nederland bedraag 5 a 6 uur in de zomertijd en 3 a 4 uur in de wintertijd. Brazilië zelf kent ook nog verschillende tijdszones.

Reiservaringen

Brazilië wordt ervaren als een land met prachtige natuur die nergens ter wereld te vinden is. Vanwege de enorme oppervlakte van Brazilië en de van elkaar onderling verschillende natuurgebieden houdt een vakantie in Brazilië in de meeste gevallen een trektocht door het land in. Om de afstanden tussen deze natuurgebieden te overbruggen zal van meerdere nationale tussenvluchten gebruik moeten worden gemaakt.
Men begint de vakantie in een van de grote steden aan de kust van Brazilië. Dit zal in de meeste gevallen Rio de Janeiro of São Paulo zijn. Een immense stad als Rio de Janeiro met haar prachtige strand en uitgestrekte favela's zal een overweldigende indruk achterlaten. Copa Cabana is een van de bekendste stranden ter wereld en is dan ook de uitgelezen plek om lekker te onstpannen. Een prachtig wit strand met helder blauwe zee en een cocosnoot met een rietje zijn hiervoor de ingrediënten. Daarnaast heeft Rio de Janeiro evenals een stad als São Paul een eeuwenoude cultuur. De favela's aan de randen van de steden kunnen NOOIT alleen worden bezocht, vanwege een enorme criminaliteitsgraad en geweldadige drugsoorlogen tussen drugsbendes en de politie. Onder leiding van speciale gidsen kan er echter wel een deel van de favela's worden bezocht. In Rio de Janeiro zijn de meeste favela's tegen bergruggen aangebouwd, waar de inwoners enorm dicht op elkaar wonen.
Daarnaast kunnen velen natuurgebieden verspreid over Brazilië worden bezocht zoals het Amazone gebied en de Pantanal. Ook culturele steden als Salvador en Olinda zijn zeker een bezoek waard. Alles bij elkaar maakt een vakantie in Brazilië een unieke ervaring die het hele leven met zich mee zal worden gedragen.

Hoogtepunten

Brazilië biedt de toerist een aantal hoogtepunten die tijdens het verblijf zeer zeker niet kunnen worden overgeslagen.

Rio de Janeiro

De grootste stad van Brazilië is Rio de Janeiro en zal zeer zeker door iedereen die een vakantie in Brazilië doorbrengt worden bezocht. Rio de Janeiro telt zo'n 15 miljoen imwoners en kent een rijke cultuur. Rio de Janeiro is een unieke wereldstad aan een prachtige kust. Ook de favela's van Rio de Janeiro zijn over de gehele wereld bekend, maar zeer zeker ook berucht door de hoge criminaliteitsgraad. Rio de Janeiro kan dan ook niet ontbreken aan een vakantie in Brazilië.

Amazone gebied

Het Amazone gebied is het grootste regenwoud ter wereld en ligt voor het grootste deel in het noorden van Brazilië. Door dit Amazone gebied loopt de rivier de Amazone, de op twee na langste rivier ter wereld. De vele rivieren in het Amazone gebied bezitten 20 procent van het zoete water op aarde. Het regenwoud van het Amazone gebied is verantwoordelijk voor de helft van de zuurstofproductie op aarde. Deze factoren maken het Amazone gebied dan ook een uniek regenwoud met een enorme biodiversiteit. Duizenden soorten vogels, honderden soorten zoogdieren, en vele soorten reptielen hebben hun onderkomen in het Amazone gebied. Ook vormt het Amazone gebied de leefomgeving voor veruit het grootste deel van de inheemse bevolking van Brazilië. Deze indianenstammen zijn ook zeer zeker de moeite waard om te bezoeken en al met al is het Amazone gebied dan ook het natuurgebied bij uitstek om te bezoeken.

Pantanal

Eveneens in het noorden van Brazilië bevindt zich de Pantanal. De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld en biedt onderkomen aan vele dieren, die uitsluitend in de Pantanal voorkomen. Zo vormt de Pantanal het habitat voor de grootste slang ter wereld, de anaconda, de kaaiman en de jaguar. Er zijn een aantal unieke manieren om de Pantanal te bezoeken. Zo liggen om de Pantanal ranges van waaruit ter paard door het immense natuurgebied kan worden gereden. Ook kan er gesnorkeld worden en met de stroming mee worden gedreven om zo de onderwaterwereld van de Pantanal te ontdekken. Dit zijn dan ook unieke ervaringen die voor de natuurliefhebber zeer zeker de moeite waard zullen zijn.

Salvador

Salvador is in het noordoosten van Brazilië gelegen aan de kust. Salvador telt zo'n 3 miljoen inwoners en is de muziekstad van Brazilië. Het is een karakteristieke plaats met een rijke cultuur. Hier kan de toerist genieten van swingende Brazillianen die met drums een geweldige muziek weten te maken.

Olinda

Olinda is een klein karakteristiek stadje in het noordoosten van Brazilië. Olinda heeft een unieke koloniale geschiedenis die vandaag de dag nog is terug te vinden. Olinda staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNECO en dit maakt het dan ook een aanrader om te bezoeken.

Foz do Iguaçu

Op de grens met Argentinië liggen de wereldberoemde Foz do Iguaçu watervallen. 275 watervallen vormen over een enorme breedte een prachtig hoogstandje van de natuur. De watervallen zijn van de kant van Brazilië zichtbaar en kunnen zeer zeker niet ontbreken aan het lijstje met hoogtepunten dat Brazilië u te bieden heeft. Ook de Foz do Iguaçu watervallen zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
© 2009 - 2024 Sourcy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New7wonder 2, Christusbeeld in Rio de JaneiroNew7wonder 2, Christusbeeld in Rio de JaneiroHet beeld van Christus dat staat op de ruim 700 meter hoge berg Corcovado staat symbool voor de universaliteit van de Ch…
Reisverslag: KeniaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…
Top 5: backpack-landen in Zuid-AmerikaTop 5: backpack-landen in Zuid-AmerikaZuid-Amerika heeft een unieke natuur en cultuur ten opzichte alle andere landen. Qua cultuur en natuur kan je zeker tere…

Reisverslag: Costa RicaReisverslag: Costa RicaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…
Het klooster in San Lorenzo de El EscorialHet klooster in San Lorenzo de El EscorialU bent op vakantie in Madrid en wilt eens heel even iets anders dan de stad zelf. Wat zal het worden, een museum, een ka…
Sourcy (7 artikelen)
Laatste update: 14-11-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.