Het klooster in San Lorenzo de El Escorial
U bent op vakantie in Madrid en wilt eens heel even iets anders dan de stad zelf. Wat zal het worden, een museum, een kasteel, een klooster, een paleis, een basiliek, een mausoleum of een beroemde bibliotheek met nog authentieke geschriften uit de 10e en 11e eeuw ? Als U het moeilijk vindt een keuze te maken dan is het klooster van San Lorenzo de El Escorial een schot in de roos, U treft het daar allemaal tegelijk.
Een kleine plaats, een dikke 45 kilometer ten noord westen van Madrid, heeft een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land te bieden. Maar liefst meer dan een half miljoen mensen per jaar gaan in San Lorenzo de El Escorial naar het zogenaamde
“Real Monestario de El Escorial” een gigantisch gebouw dat is gebouwd in opdracht van koning Philip II. De koning, die fanatiek katholiek was, stelde meerdere eisen aan het gebouw. Het moest een basiliek en klooster hebben waar hij zijn vader Karel V zijn laatste rustplaats kon geven, beschermd door de vele geestelijken van het klooster. Hij wilde dat alle toekomstige vorsten hier zouden worden begraven. Er moest voldoende ruimte zijn om zijn vele verzamelingen onder te brengen want hij was een fanatiek verzamelaar op velerlei gebied. Ook wilde hij hier gaan wonen en hij moest zich dus lekker thuis kunnen voelen in zijn paleis met tuinen. In tegen-stelling tot veel andere koningen, die reizen ondernamen, bleef Philip II het liefst thuis en hij regeerde vanuit zijn werkkamer.
Philip II koos voor de Spaanse architect Juan Bautista de Toledo, die in Rome had meegewerkt aan de St. Pieter kathedraal. Met hem ontwierp hij het gehele complex en met de bouw van het klooster werd begonnen in 1563. In 1584, 21 jaar later, was het gebouw klaar. De architect stierf in 1567 en heeft zijn gebouw nooit kunnen bewonderen. Zijn taak werd overgenomen door Juan de Herrera. Het is een gigantisch bouwwerk geworden van maar liefst meer dan 200 meter breed en 161 meter lang. Op de vier hoeken van de buitenmuur staan 55 meter hoge torens terwijl in het midden van het gebouw de basiliek opvalt met de twee 72 meter hoge torens. Ver in de omgeving is het enorme complex al zichtbaar.
Museum
Doordat de koning een fanatiek verzamelaar was en al zijn verzamelingen heeft geschonken aan dit gebouw, is het alsof je constant in een museum loopt.
De Koninklijke vertrekken hebben niet alleen vele uit Brussel en Spanje afkomstige grote wandtapijten, maar ook vele schilderijen van bekende meesters uit heel Europa. Overal zijn fresco’s door bekende schilders aangebracht op de wanden of plafonds. Vooral de bibliotheek, de entreehal en de onvergetelijke “zaal der veldslagen” zijn daar voorbeelden van. In de laatstgenoemde langwerpige zaal zijn de wanden rondom beschilderd met veldslagen en taferelen uit zowel de tijd van de gevechten met de Moren als die van latere gevechten tegen de Franssen.
De koning beschikte ook over één van de grootste verzameling relikwieën uit het katholieke geloof. Ook die verzameling werd in dit complex ondergebracht en de meeste daarvan zijn te vinden in de basiliek zelf. Het zal U niet ontgaan dat er ook een grote verzameling klokken te bewonderen valt.
De bibiotheek
De ruimte zelf, 54 meter lang en 9 meter breed, is al adembenemend. De 10 meter hoge plafonds zijn bijzonder fraai beschilderd met fresco’s terwijl de vloer van kleurrijk marmer is. De kasten en planken waarop en waarin de boeken staan, zijn met de hand uitgesneden.
De bibliotheek heeft een schat aan kostbare boeken, zelfs boeken, die je in een katholieke omgeving zoals deze niet zou verwachten maar koning Philip II was een geletterd man, die geïnteresseerd was in vele onderwerpen. Zo vind je dus niet alleen de koran terug maar ook nog vele authentieke handgeschreven documenten, die een enorme historische waarde hebben. De verzameling is groter dan 40.000 stuks.
Het mausoleum
et kan niet op want als je de met duidelijke pijlen aangegeven route volgt, val je van de ene verbazing in de andere. Nog voordat je de basiliek bekijkt, daal je via een trap af naar de direct onder het altaar van de basiliek gelegen grafkamers. Zelfs de trap en plafonds daarheen zijn al bijzonder rijk versierd met marmer. Je komt uit in de ronde grafkamer van de ooit geheerst hebbende machthebbers, waar zowel heersers van de Bourbons als van de Habsburgers begraven liggen in prachtig versierde marmeren doodskisten. Op iedere kist staat in gouden letters de naam van de koning of koningin. Jawel, in één van de rondom opgestapelde kisten, ligt een vrouw begraven te weten Isabelle II, immers regeerde zij van 1833 tot 1868.
Het blijft niet bij de grafkamer van de koningen, er is uiteraard ook de grafkamer van de echtgenotes van de koningen. Daarnaast mag je een kijkje nemen in de 9 naast elkaar gelegen grafkamers waar vele vroegtijdig gestorven familieleden, veelal prinsen en prinsessen van de Koninklijke families liggen. Ook is er een vreemd grafmonument te zien waarin de vele vroeg gestorven baby’s en kinderen zijn geplaatst. Het betreft één van wit marmer gemaakt rond monument waarin de stoffelijke resten van maar liefst 21 kinderen liggen. Het monument ziet er uit als een ronde taart en wordt wel eens oneerbiedig de “babytaart” genoemd. Zoals gezegd, je valt hier echt van de ene in de andere verbazing.
Het paleis
Hoe groot het complex ook is geworden met maar liefst 160 kilometer aan gangen, vele binnenpleinen en fonteinen en maar liefst 4000 kamers: het kleinste kamertje van het paleis was de werkkamer van koning Philip II. Hier heeft hij vele beslissingen genomen en handtekeningen gezet, zelfs betreffende ons land want hij regeerde ook een tijd over De Nederlanden.
Vanuit zijn privé-vertrekken had hij direct toegang tot de basiliek en via luikjes kon hij zelfs vanuit zijn eveneens kleine slaapkamer de diensten volgen. In diezelfde slaapkamer is hij in 1598 overleden aan de gevolgen van Jicht. Het paleis met de rijk versierde kamers is zeer de moeite waard.
De basiliek
Het laatste hoogtepunt van de tour is de basiliek zelf. Het is een enorm groot gebouw met een prachtige op 100 meter hoogte aangebrachte koepel en 2 torens. Naast het altaar zijn de praalgraven te zien van Philip II en Charles I. De omgeving van het altaar is het rijkst versierd.
U vindt er relikwieën, schilderijen en prachtige beelden.
Tips
Ga lekker op tijd als U individueel naar het Monestario reist want dan is de rij wachtenden voor de kassa nog niet zo lang en kunt U nog een audioapparaat bemachtigen als U daar behoefte aan heeft. Zeker in de zomermaanden is het aan te bevelen want dan is het ’s morgens nog niet zo heet.
In verband met veiligheidsvoorschriften wordt er van U verwacht dat U alle tassen, rugzakken of wat voor bagage dan ook door een scanner laat gaan terwijl U zelf door een veiligheidspoort loopt zoals die op vliegvelden worden gebruikt. Neem dus niet te veel spullen mee.
U volgt binnen het complex een met pijlen duidelijk aangegeven route waardoor U niets mist. De route gaat uiteraard ook door het museum waar de vele schilderijen tentoon gesteld worden. Ook is er een tentoonstelling waar U getoond wordt hoe en met wat voor middelen er gebouwd is. Als U een audioapparaat heeft gehuurd dan kunt U bij diverse schilderijen en in alle ruimtes op een aangegeven nummer drukken en krijgt U alle informatie.
U mag nergens filmen of fotograferen, zelfs niet door een openstaand raam naar buiten en dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de overal rondlopende bewakers. Uw camera mag U meenemen omdat U wel op alle binnenplaatsen een foto mag nemen. Tja, zo’n camera wil, hangend om je hals, wel eens spontaan een foto nemen.
Het bezoek duurt zeker een aantal uren maar mocht U nog tijd over hebben dan zijn de tuinen rondom het complex ook nog de moeite waard. Ze zijn zeer goed onderhouden.
Als U met eigen vervoer bent, rijd dan eens zo’n kleine 10 kilometer door over de M505 in de richting van Avila. Uw moeite wordt beloond met een werkelijk prachtig uitzichtpunt vanwaar U kunt zien hoe het enorme complex in de weidse heuvelachtige omgeving domineert.
Hoe kom je er
Vanuit Madrid worden door verschillende reisagenten en bureautjes geheel verzorgde dagtrips aangeboden naar het klooster van El Escorial. U kunt daar uiteraard gebruik van maken als U niet individueel op pad wilt gaan.
Met openbaar vervoer is het beroemde klooster eenvoudig te bereiken en je kunt kiezen voor de bus of de trein.
BUS: Vanaf het busstation Moncloa in Madrid kan je met de buslijnen 664 en 661 naar SanLorenzo de El Escorial reizen.
TREIN: Vanaf het treinstation Atocha neem je de trein naar San Lorenzo de El Escorial en dat is lijn C-8
In San Lorenzo de El Escorial aangekomen kan je lopend naar het klooster, ongeveer 600 meter. Mocht dat op de een of andere manier niet lukken dan kan U de metrolijn 5 of 2 nemen naar het metrostation Opéra. De buslijnen 3, 25, 39 en 148 brengen U ook vanaf het station naar het klooster.
Als U een huurauto dan wel de eigen auto bij U heeft, kunt U natuurlijk zelf rijden en U kiest dan voor de autosnelweg A6 ( ook N VI genoemd ) U rijdt in noord westelijke richting Madrid uit, neemt dan de afslag 47 en U rijdt zo San Lorenzo de El Escorial binnen. Wilt U landelijker aanreizen dan kunt U dezelfde autosnelweg al verlaten bij Las Rozas de Madrid om van daar uit over de M 505 verder te rijden. Een mooie route door het land. Voor Uw GPS is het adres misschien wel handig: Calle Juan de Borbón y Battemberg in 28200 San Lorenzo del Escorial
Openingstijden
Het complex is op maandagen gesloten. Alle andere dagen gaan de deuren open om 10.00 uur en in de zomermaanden april tot en met september sluit men om 18.00 uur. In de wintermaanden oktober tot en met maart sluit men een uurtje eerder dus om 17.00 uur.
Tijdens de Kerstdagen en 31 December zijn ze eveneens gesloten en in verband met enkele Nationale Feestdagen in Spanje kan het voorkomen dat ook op andere dagen wordt afgeweken van de gebruikelijke openingsdagen. Op de site van het klooster is dat terug te vinden op hun kalender.
http://www.patrimonionacional.es/Home/Palacios-Reales/Real-Sitio-de-San-Lorenzo-del-Escorial.aspx
Toegangsprijzen
U kunt het complex met een gids doen ( dan 10 Euro pp )maar individueel is ook mogelijk, al dan niet “bewapend” met een te huren audioapparaat. Mocht U zo’n apparaat willen huren dan dient U vroeg aanwezig te zijn want ze zijn snel vergeven. U moet een legitimatiebewijs als onderpand achterlaten. Uiteraard krijgt U dat terug bij het inleveren van “Uw draagbare gids”.
De entreeprijs bedraagt (2009) 8 Euro per persoon waarmee U toegang heeft tot het gehele complex. Kinderen beneden de 5 jaar hebben gratis toegang terwijl kinderen van 6 tot 16 jaar een prijs betalen van Euro 3.50 .
Op woensdagen is de toegang gratis voor Europese ingezetenen.
Belangrijk om te weten is dat U zich dan dient te legitimeren aan de kassa. Zonder geldig legitimatiebewijs wordt U niet gratis toegelaten dus laat Uw paspoort niet in het kluisje op Uw hotelkamer liggen.
Ik hoop echt dat ik U warm gemaakt hebt voor dit uitstapje want het is zonder meer de moeite waard en ik wens U veel plezier bij het bezoeken van dit klooster, paleis, museum……whatever !!