Reisverslag: Costa Rica

Reisverslag: Costa Rica Wil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van verschillende vakantielanden met jou. Van exotische landen met een overweldigende natuur tot culturele landen met prachtige steden.

Algemene informatie

Costa Rica

Costa Rica ligt in Centraal-Amerika en telt ongeveer 3,5 miljoen inwoners. San José is de hoofdstad en ligt op een hoger gehele plateau van zo'n 1200 meter. Costa Rica is opgedeeld in zeven provincies. De munteenheid van Costa Rica is de Colón. Costa Rica is in tegenstelling tot andere Centraal-Amerikaanse landen sinds lange tijd een democratie en politiek stabiel. Costa Rica heeft geen leger en kent sinds 1949 geen grote geweldsuitbarstingen meer. Costa Rica bestaat uit een berachtig lanschap met veel tropisch regenwoud. Naast tropisch regenwoud heeft Costa Rica ook veel andere soorten natuur. Aan de kust komen mangrove voor en het inland kent naast regenwoud ook grasland. De natuur van Costa Rica behoort tot die met de meeste biodiversiteit en er komen vele planten- en diersoorten voor die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Aan de oostkust grenst Costa Rica aan de Caribisch zee en aan de westkust aan de Grote Oceaan. De officiële taal is het Spaans dat nog uit de koloniale tijd stamt. Daarnaast spreekt een zeer klein deel van de inheemse bevolking nog een autochtone taal. Het overgrote deel van de bevolking is oospronkelijk afkomstig uit Spanje en Italië. Slechts een kleine minderheid bestaat nog uit de autochtone bevolking, indianenstammen, die in ontoegangkelijke natuurreservaten leven. Het grootste deel van de bevolking woont in de steden met Costa Rica als belangrijkste centrum.

Reisinformatie

De reistijd naar Costa Rica is zo'n 12 uur. Er wordt gevlogen op de hoofdstad van Costa Rica, San José. In de zomer is het in Costa Rica 8 uur vroeger dan in Nederland en in de winter 7.

Reiservaringen

Costa Rica wordt ervaard als een land met een zeer rijke natuur. Ondanks de geringe omvang heeft Costa Rica sterk van elkaar verschillende natuur. De tropische regenwouden vormen de leefomgeving voor vele soorten vogels, amfibieën en reptielen. De regenwouden worden vanwege de dichte begroeiing te voet ontdekt met een plaatselijke gids die alles weet te vertellen over de vele planten- en diersoorten. Vuurrode gifkikkertjes, vele apensoorten en luiaarden die een dutje in een boom doen zijn veelgeziene wilde dieren. Daarnaast komen er ook veel soorten slangen in de tropische regenwouden voor. Om dieren als een jaguar, ocelot of een poema te zien is meer geluk nodig. Vanwege de dichtbegroeide natuurgebieden in Costa Rica wordt met kleine vliegtuigen door het land gereisd. Naast de tropische regenwouden bestaat het binnenland van Costa Rica ook uit graslanden. De natuur in deze uitgestrekte omgevingen kan ter paard worden waargenomen. In deze graslanden leven hondachtige als vossen, maar ook tapirs en miereneters hebben hier hun thuis. Aan de kust vindt men de mangroves waar veel soorten vis en amfibieën voorkomen. Daarnaast komen er ook verschillende soorten krokodillen voor in de mangroves. In deze waterrijke omgevingen kan alleen met boten worden gereisd. Een diersoort die onlosmakelijk met Costa Rica is verbonden is de zeeschilpad. Vele soorten zeeschilpadden leggen hun eieren gedurende het jaar op de stranden aan de Caribische zee. Al met al is een vakantie in Costa Rica er een met een prachtige en vooral diverse natuur die niet mag ontbreken op het lijstje van elke natuurliefhebber.

Hoogtepunten

Costa Rica biedt de toerist een aantal hoogtepunten die tijdens het verblijf zeer zeker niet kunnen worden overgeslagen.

San José

De hoofdstad van Costa Rica kent een rijke cultuur. Eeuwenoude gebouwen en marktplaatjes geven de stad een karakteristieke sfeer. Voor de toerist die naast alle natuur ook een stukje cultuur wil beleven is San José dan ook de plaats om dit te doen.

Tortuguero

Totuguero is een immens natuurgebied aan de oostkust van Costa Rica dat een van de belangrijkste broedplaatsen van de groene zeeschilpad vormt. Elk jaar komen hier vele duizende groene zeeschilpadden aan land om hun eieren te leggen. Halverwege vorige eeuw waren deze schilpadden door jacht bijna uitgestorven, maar door de oprichting van dit nationale park gaat het weer steeds beter met deze schilpaddensoort. Met boten leert men de natuur in dit waterrijke gebied kennen.
's Avonds gaat men onder leiding van een gids op zoek naar schilpadden die tijdens het leggen van eieren in een trance verkeren, waardoor ze van zeer dichtbij kunnen worden bewonderd. Een bezoek aan Tortuguero is een unieke ervaring die zeer zeker niet mag ontbreken aan een vakantie in Costa Rica.

Arenal

Een ander uniek hoogtepunt dat Costa Rica de toerist te bieden heeft is de Arenal. De Arenal is een van de actiefste vulkanen ter wereld, waar met een beetje geluk een uitbarsting kan worden waargenomen. Brokstukken die uit de vulkaan worden geslingerd en gloeiende lavastromen maken een uniek schouwspel van de natuur.

Monteverde

Monteverde is een natuurgebied dat hoog is gelegen en een hoge luchtvochtigheid kent. Hierdoor heeft dit natuurgebied een enorme dichte begroeiing en leven er unieke planten-en diersoorten. Vooral voor enorm veel verschillende vogelsoorten is Monteverde het leefgebied.

Kanapee tour

In Costa Rica kunnen de vele dichtbegroeide natuurgebieden op een unieke manier worden beleefd. In de zogenaamde Kanapee tours wordt in een tuigje van boomtop naar boomtop "geziplined" en zal u de natuur op een hele andere manier beleven. Een groot deel van de diersoorten leeft namelijk in de boomtoppen van deze regenwouden.
© 2009 - 2024 Sourcy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Costa Rica als vakantielandCosta Rica als vakantielandCosta Rica is de laatste jaren één van de populairste vakantiebestemmingen geworden voor mensen die van natuur en natuur…
De ongekende natuur van Costa RicaDe ongekende natuur van Costa RicaCosta Rica, het land van de ongekende natuur. De natuur in Costa Rica is zeer rijk aan allerlei leven. Van bomen, tot sl…
Reisverslag: BraziliëWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…
Costa Rica rondreisCosta Rica rondreisCosta Rica. Een mooi land met zeer vriendelijke inwoners, een mooie natuur en witte stranden. Mooie plaatsen om bij een…

Op avontuur in Zuid-India: Wat is er te zien of te beleven?Op avontuur in Zuid-India: Wat is er te zien of te beleven?Verlang je soms ook om ons hectisch leven achter je te laten en weet je niet echt waar naartoe? Wel, stap met het idee i…
Reisverslag: KeniaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…
Bronnen en referenties
Sourcy (7 artikelen)
Laatste update: 14-11-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.