Op avontuur in Zuid-India: Wat is er te zien of te beleven?

Op avontuur in Zuid-India: Wat is er te zien of te beleven? Verlang je soms ook om ons hectisch leven achter je te laten en weet je niet echt waar naartoe? Wel, stap met het idee ik laat alles op me afkomen en ga op zoek naar cultuur, avontuur en menselijke warmte in het vliegtuig richting Zuid-India en misschien zal je vinden wat je zocht! Gewapend met een dosis zelfvertrouwen, een fototoestel en een rugzak kan er niet veel misgaan..of toch? Met volgende tips is de kans klein.

Chennai : eerste halte

Wanneer je naar het Zuiden van India trekt, vlieg je meestal op Chennai, ook Madras genoemd of Mumbai ook wel Bombay. Indien je aankomt in Chennai is het geen echte aanrader om er ook te overnachten. Je neemt dan ook beter een pre-paid taxi richting Malallapuram. Dit kost je 1000 Roepies ( ongeveer 14 euro) en het voordeel is dat je dit aan het hokje net buiten de luchthaven betaalt zodat de taxichauffeur je geen extra zaken kan aanrekenen wat in India vaak gebeurt.

Wat kan je dan vinden in Malallapuram?

Waar logeren?

Je kan er vooral rust vinden. Deze kustplaats die bestaat uit slechts een 10-tal straten is vaak een plek die gebruikt wordt om te bekomen van de vlucht of om alle opgedane ervaringen wat te laten bezinken. Ik verbleef er in de Sea Breeze Annex en dit kostte me 800 Roepies voor 1 nacht in een propere kamer met eigen badkamer. Ik hoorde echter later wel dat je in datzelfde hotel een goedkoper tarief kon afdingen. Verwar dit hotel echter niet met de Sea Breeze want die is veel duurder.

Bezienswaardigheden

Malallapuram heeft op zich wel een aantal bezienswaardigheden maar wanneer je meer info vraagt bij de toeristische dienst zal je horen dat er niets te doen is in die stad dus het is kwestie van je reisgids bij de hand te nemen. Wat best wel een kijkje waard is, is The Shore Tempel. Deze constructie bestaat uit twee torens die helemaal ingekerfd zijn door mannen uit de stad honderden jaren geleden. Ondertussen deed de combinatie van wind en water wel zijn werk en heeft het bouwwerk dus te lijden aan erosie maar toch is het de moeite om even binnen te gaan. Een ticket kost je wel 200 Roepies, terwijl dit voor de Indiërs slechts 20 Rps is maar je hebt dan ook wel een groter budget dan de gemiddelde Indische burger, niet? Het leuke is dat de traditie van inkerven ook nu nog te beleven valt. De mensen die je tal van ingekerfde producten zullen proberen te verkopen vertellen er dan ook met alle plezier over. Die stalletjes kan je vinden langs het pad naar The Shore Tempel maar wanneer je verder wandelt richting The Krishna Mandapa en Arjuna's Penance kan je er de betere inkervers vinden. Al bij al is zoals reeds gezegd dit een plek om vooral tot rust te komen.

Transport

Wanneer je dan toch de uitdaging wil aangaan om het openbaar vervoer te nemen, kamp je in Malallapuram al onmiddellijk met een praktisch probleem. Er is namelijk 1 busstation maar daar staan enkel bussen te wachten op passagiers die naar het oosten van het land moeten. Chennai, Pondicherry, Chidambaram liggen te westen van Malallapuram. Je neemt gewoon de weg terug voor je Malallapuram binnenkwam met de taxi en daar ga je aan de kant staan. Om de 15 minuten komt er een bus langs. Je vraagt de lokale bevolking welke bus er richting jouw bestemming gaat ( want de bestemming staat in het Tamil op de bus en daar heb je dus niets aan) en dan spring je op de bus want meestal gaat die niet volledig stilstaan.

De Sabhanayaka Nataraja Temple in Chidambaram, een ware belevenis!

De wonderlijke architectuur

Ik trok naar Chidambaram, een typisch Indische stad / dorp en bezocht er de bovengenoemde tempel. Dit blaast je in tegenstelling tot de tempel in Malallapuram wel omver. Zo heb je 4 delen binnen in de tempel en is er 1 punt waarop je ze alle 4 tegelijkertijd kan zien. Elk deel is versierd met tal van beelden in verschillende kleuren. Voor je de tempel mag betreden moet je wel je schoenen afgeven aan de stalletjes net voor de tempel. In ruil voor 10 Roepies krijg je die dan na je bezoek terug. Er bieden zich meestal ook bij die tempeltjes gidsen aan. Ik maakte daar geen gebruik van maar elke toerist is vrij om die keuze te maken natuurlijk. Een fototoestel mag je meenemen en buiten mag je wel best je kiekjes maken maar eens binnen moet je toestel verdwijnen in je rugzak. Er lopen dan ook voldoende gelovigen rond die je erop wijzen.

Tal van goden om voor te bidden

Binnenin kan je verschillende altaren vinden en mini-tempeltjes waar je per god een offer kan brengen. De geur van zurende melk kan je ook opsnuiven terwijl je de verschillende godenbeelden van dichterbij wil bekijken. Het is zeker en vast een aanrader om ervoor te zorgen dat je in de tempel bent wanneer ze je in het centrale gedeelte heel even de belangrijkste godenbeelden tonen die normaal achter gouden deuren zitten. Alle gelovigen staan dan te drummen om toch maar even een blik mee te pikken van die beelden en sommigen gaan zelfs op de grond liggen en beginnen spontaan te bidden. Het tempelbezoek zal hooguit 3 uur duren. Dat is, buiten de typische marktjes, het enige wat je echt kan bezoeken in Chidambaram.

Pondicherry, iets compleet anders op je weg...

Wanneer je de stoffige steden al wat min of meer gewoon bent, zal Pondicherry een aangename verrassing zijn. Ook dit is een kuststad maar het is compleet anders ingedeeld dan wat je tot nu toe zag. Zo hebben de Fransen deze stad, toen India nog een kolonie was, onder handen genomen en dat merk je ook.

Franse sporen bewandelen

Je kan er zalig kuieren langs de Goubert salai , een soort van Boulevard langs het strand, en genieten van de architecturale Europees geïnspireerde wonderen langs deze weg. Af en toe zie je Indiërs hier dan ook petanque spelen en de Franse toets is ook terug te vinden in de outfit van de lokale politie.

Auroville, een boeiende ashram

Niet ver van Pondicherry vind je ook Auroville. Deze New Age plek trekt nogal wat mensen aan omdat je hier op zoek kan gaan naar je spirituele ik. Architecturale experimenten waarbij het westen zich mengt met typisch Indische elementen kan je hier bezichtigen. Men haalt hier inkomsten uit milieuvriendelijke landbouw, huisgemaakte producten zoals kruidenmixen, kaas, papier, thee,.., eveneens uit onderwijs- en ontwikkelingsprojecten en last but not least uit een computer software bedrijfje Aurolec geheten. Zonnepanelen en windmolens voorzien in de energie van het 50 vierkante kilometer complex. Je kan het complex in 1 dag bezoeken of je kan er zelfs verblijven om zo beter de harmonie en levensvisie te snappen.

Een ritje met de autoriksja kost je wel 180 Roepies. Je kan er ook met de bus naar toe en die krijg je zelfs gratis ter beschikking wanneer je in een hotel van één van de Sri's verblijft. Een Sri is een soort van spirituele leider.
Ik verbleef er in het Park Guest House waar ik mocht verblijven voor 880 Roepies in een nette tweepersoonskamer met zicht op een gemeenschappelijke goed verzorgde tuin en het was ook nog eens ideaal gelegen.

Nog enkele zaken die de moeite waard zijn!

Verder kan je in Pondicherry ook nog een papierfabriek bezoeken , die uiteraard verbonden is met één of andere Sri, een kunstgallerij, Aurodhan Art Gallery, en de Sri Aurobindo Ashram. Dat laatste is de meest gekende Ashram van India en opgericht door de filosoof Aurobindo Ghose. Dit is echt een bezoekje waard al was het maar om je ogen de kost te geven aan de mooie binnentuin, het mausoleum die dagelijks versierd wordt met verse bloemen en de Westers ingerichte kamers die een hoog bourgeoisie-gehalte hebben.

In deze stad kan je best een aantal dagen op adem komen en vooral de frisse lucht opsnuiven voor je jezelf weer in de Indische drukte gooit.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mirra Alfassa, de MoederMirra Alfassa, Parisienne, half Turks en half Egyptisch zou een blijvende stempel dragen in de wereld van de spiritualit…
Auroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeftAuroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeftAuroville, de experimentele stad in Tamil Nadu, Zuid India, is een project waaraan mensen van vele landen meewerken. Zow…
Sri Aurobindo, de spirituele leiderOoit gekend als onafhankelijkheidsstrijder, is de Bengaalse Aurobindo Ghose nu wereldberoemd als filosoof, spirituele le…

Schotland op de bonnefooiHoewel het weer er niet altijd even goed is, is Schotland een geweldige vakantie bestemming. Zeker nu op dit moment het…
Reisverslag: Costa RicaReisverslag: Costa RicaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.