Toeristische plekjes in Zuid-India

Toeristische plekjes in Zuid-India Het land van rijst, thee, autoriksja’s, drukte en chaos. Maar het is ook het land waar de Taj Mahal staat, waar een tocht op de backwaters voor een romantische sfeer zorgt, waar men heerlijke geuren van rijke gerechten kan opsnuiven. Het Noorden is geheel anders dan het Zuiden. In het Noorden kan men heel wat bouwwerken zoals het bovengenoemde wereldwonder gaan bezichtigen. Maar wat heeft het Zuiden dan in huis om je vakantie aangenaam te maken?

Zuid-India : algemene info

Bron: StockSnap, PixabayBron: StockSnap, Pixabay
Eten
Zuid-India telt 5 provincies en elke provincie heeft zijn eigen typische gerechten. Het is dan ook leuk om te proeven van het lekkere en gevarieerde eten. Het is niet ongewoon om als toerist hier kooklessen te volgen om zo ook de thuisblijvers te laten genieten van de talrijke smaakvolle gerechten. Zo maak je er kennis met de vele rijstgerechten zoals briyani, tomatenrijst of citroenrijst. Of kan je genieten van heerlijke broodsoorten zoals chapati's, naan, parata of buri die men bij de curry serveert.

Klimaat

Net zoals de gerechten is ook het klimaat heel verschillend in de provincies. De beste periode om af te zakken naar Zuid-India is van eind oktober tot en met april. Zo vermijd je het regenseizoen en de verstikkende hitte die je er kan vinden van mei en juni.

Godsdienst

India is een groot land met immense bevolkingsaantallen. Dit zorgt ervoor dat men hier heel wat godsdiensten zal aantreffen. In tegenstelling tot andere landen leven die verschillende godsdiensten hier wel harmonieus naast elkaar. Men zal dus in het Zuiden heel wat kerken, tempels en moskeeën aantreffen. Heel wat mensen bezoeken ashrams, spirituele plaatsen die onder leiding van een guru, vaak uitgebouwd zijn tot plaatsen van rust en harmonie.

Zuid-India: Enkele toeristische toppers die men moet zien

Uiteraard is de reisroute afhankelijk van de tijd die men kan spenderen in India. Wanneer men dit land bezoekt, zou men toch minimum op 3 weken moeten rekenen. De afstanden tussen de toeristische steden is groot vandaar dat men dus nogal transporttijd moet rekenen wanneer men een tocht doorheen Zuid-India wil maken. Bij het ontplooien van dit stukje India mag men zeker volgende steden niet missen : Munar, Ooty, Kochi, Mumbai, Goa, Pondicherry en Bijapur.

Bron: Simon, PixabayBron: Simon, Pixabay
Mumbai en Chennai
Mumbai ( ook Bombay genoemd) of Chennai (alias Madras) zijn de steden waar het vliegtuig landt en dus wellicht voor heel wat toeristen hun eerste kennismaking met India. Indien men kan kiezen dan heeft Mumbai net meer charme dan Chennai. In Mumbai kan men enkele dagen verblijven omdat het een booming city is. Men kan er wandelen langs de Marine Drive, nogal wat kunstgalerijen afdwepen, The Gateway of India bezichtigen en daarna even binnenwippen in het luxueuze Taj Mahal hotel. Mumbai is een drukke plek maar op zondag is het schitterend om te zien dat men er gewoon cricket op straat speelt en het verkeer hiermee gewoon even lam legt.

Goa

Goa is de plek waar men even op adem kan komen en lekker languit op het strand kan gaan liggen. Men kan er ook zijn vlooienmarkten bezoeken of gewoon genieten van de hippe zand, zon -en zeecultuur.

Bron: Jusch, PixabayBron: Jusch, Pixabay
Ooty en Munar
Ooty en Munar zijn twee steden die in de heuvels gelegen zijn. Het klimaat is er koel en het is er aangenaam vertoeven tussen al dat groen. De Engelsen konden in het verleden dit gebied en klimaat ook ontzettend waarderen met als resultaat dat de omgeving bedekt is met theeplantages. Een wandeling langs deze plantages met af en toe de geur van het drogen van de blaadjes in de bijhorende fabriek maakt het geheel af. In Ooty kan men in een authentiek stoomtreintje de Nilgiri Blue Mountain Railway afreizen. Dit is leuk om met kinderen te doen en men krijgt een aantal mooie beelden te zien op de weg.

Bron: FonthipWard, PixabayBron: FonthipWard, Pixabay
Kochi
In Kochi kan men vooral de cultuur beleven door een kathakali-voorstelling mee te pikken of een ayurvedische massage te ondergaan. De grote Chinese vissersnetten zijn ook een toeristische attractie, vooral wanneer vissers de toeristen aanbieden om zelf even de netten op te halen. Vanuit Kochi kan men een olifantensafari regelen of gewoon gezellig slenteren doorheen de kruidenwijk.

Bijapur

Indien men een heel andere stad wil zien, kan men naar Bijapur. Hier gaat men vooral Perzische invloeden terugvinden in de architectuur. Men waant zich dan even in het Midden-Oosten i.p.v. India.

Zuid-India: Enkele zaken die men moet gedaan hebben

Bron: Praveenpt936, PixabayBron: Praveenpt936, Pixabay
Kathakali
Kathakali is een culturele topper die men in geheel India kan beleven. Het is een combinatie van dans, muziek en expressie. In deze theatervorm gebruikt men geen woorden maar geluiden en stelt elke expressie op het gezicht of handbeweging een woord of gevoel voor. Een voorstelling kan al gauw 2 uur duren en dan heeft men slechts een fractie gezien van een volledige kathakali-voorstelling die soms een hele nacht kan duren. Wanneer men deze flamboyante vorm van theater wil zien, doet men dit het best in Kerala. Daar heeft men tal van kathakali-scholen en culturele centra die toeristen graag de traditie uit de doeken doen. Het schminken van de acteurs op zich is ook al het bekijken waard en kan men een uur voor aanvang van de voorstelling effectief bekijken. De acteur schminken zichzelf en als toeschouwer is het best interessant om het zorgvuldige proces te aanschouwen.

Ayurvedische massage

Deze vorm van massage is gebaseerd op kruiden en helende oliën. Zo kan men hoofd –of rugpijn aanpakken door warme olie in aanraking te laten komen met uw lichaam. Ayurvedische massages zijn vooral gericht op medische problemen en niet zozeer op ontspanning alhoewel men ook dat gevoel heeft na een behandeling. Men kan talrijke ayurvedische dokters en ziekenhuizen vinden verspreid over geheel Zuid-India waarbij niet enkel toeristen maar ook Indiërs zelf worden behandeld. Kerala biedt heel wat mogelijkheden om zo’n massage te beleven. Let wel dat men een professioneel instituut raadpleegt en niet gewoon een hotel dat dit eveneens in zijn aanbod heeft.

Kalarippayatu

Deze naam wordt gegeven aan een unieke gevechtskunst die men eveneens in Kerala aantreft. Deze gevechtssport legt niet enkel de nadruk op acrobatie en wapentechnieken maar eveneens op yoga en het menselijk lichaam.

Festivals

Zuid-India is het paradijs van de festivals. Wanneer men er is, moet men er zeker ééntje proberen mee te pikken. Indiërs nemen soms gewoon deel aan een festival zonder eigenlijk specifiek te weten waarom er een festival is en dat gevoel zal wellicht ook de toerist besluipen. Maar gewoon de drukte en commotie beleven is een ware gebeurtenis. De festivals worden meestal gehouden voor één of andere goddelijke figuur die men aanbidt. Omdat zoveel godsdiensten er gewoon naast elkaar leven is er wel elke maand ergens een festival.

Bron: Brandiar, PixabayBron: Brandiar, Pixabay
Boottocht op de backwaters
De backwaters in Kerala vormen de ideale omgeving om een romantische boottocht te beleven. In dit labyrint van waterwegen kan men meren, rivieren en kanalen aantreffen in combinatie met tropische beplanting. Men kan er een boot huren en een hele dag en nacht doorbrengen met een persoonlijke kok, bediende en bestuurder. Men denkt misschien dat dit best wel saai kan zijn maar dat is het absoluut niet. Men ziet constant nieuwe dingen zoals rijstvelden, een glimp van tempels of moskeeën doorheen de weelderige bomen, plattelandsdorpjes en zijn bevolking, buffels, verschillende vogelsoorten,…

Bollywoodfilm

India is het land waar men de meeste films produceert. Wanneer men er dan ook is, mag men de kans niet laten liggen om er een Bollywoodmovie mee te pikken. Men gaat merken dat heel wat Indiërs gek zijn op films en er voor de cinema’s dan ook een helse drukte heerst bij aanvang van de film. In India heeft men niet enkel Bollywoodmovies. Men heeft een heel aanbod van verschillende soorten films maar voor toeristen komt het meestal als één pot nat over. Wanneer men echter een gesprek aanknoopt over dit onderwerp met de lokale bevolking zal men je met alle plezier de verschillen uit de doeken doen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnen in India: dat doe je in Goa of KeralaIndia: het land van het hindoeisme en de spiritualiteit. De Taj Mahal, Varanasi, Bollywood, de sari, markten, geuren en…
Aardverschuiving IndiaIndia wordt vaak getroffen door aardverschuivingen. Wat is een aardverschuiving? Hoe komt het dat India hier zo veel las…
Beleggen in IndiaBeleggen in IndiaIndia wordt een steeds aantrekkelijker land om in te beleggen. De rendementen van het land zijn zeer hoog. Toch ontwikke…

Groene Hart van PortugalPortugal is een fascinerend land waar je niet snel uitgekeken raakt. De laatste decennia is het uitgegroeid tot een aant…
Wandelen op La Palma: Santa CruzDe hoofdstad van La Palma is Santa Cruz de La Palma; kortweg Santa Cruz. Deze stad aan de oostkant van La Palma heeft 20…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 09-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.