Groene Hart van Portugal

Portugal is een fascinerend land waar je niet snel uitgekeken raakt. De laatste decennia is het uitgegroeid tot een aantrekkelijk vakantieland waar veel te genieten valt. Te genieten van steden, stadjes en bezienswaardigheden, van het mooie weer en de verrassende cultuur. Voor wie geinteresseerd is in het Groene Hart van Portugal hieronder een handjevol weetjes om dit gebied beter te leren kennen.

Klooster van Alcobaça

In het plaatsje Alcobaça, tussen Nazaré en Fátima, ligt het ooit machtigste klooster van Portugal. Door de enorme omvang ervan kun je het niet missen. In 1178 werd een aanvang gemaakt met de bouw; pas zeven eeuwen later zou het klooster worden voltooid. Door haar eenvoud is de kerk in het complex indrukwekkend. Hier liggen in de dwarsbeuken de monumentale graftombes van het liefdespaar Dom Pedro I en Ines de Castro. Tegenover elkaar geplaatst, zodat zij bij hun verrijzenis op de Dag des Oordeels elkaar onmiddellijk in de ogen kunnen zien.

Aveiro

Aveiro is een schilderachtig plaatsje dat door zijn ligging aan een lagune en de zee-engten die er in uitkomen veel aantrekkingskracht heeft op toeristen. Het is ook een belangrijke industriestad en dynamisch door de universiteit en het Amerikaansachtige winkelcentrum. Dwars erdoorheen loopt een aantal kanalen waardoor het de benaming 'het Venetie van Portugal kreeg', ook al is dat een beetje overdreven. Na een wandeling door het stadje is het heerlijk vis eten in een van de restaurantjes.

Buçaco

Driehonderd uitheemse en vierhonderd inheemse plantensoorten groeien er in het Parque Natural do Buçaco, dat is gelegen ten noordoosten van Coimbra, vlakbij het plaatsje Luso. Behalve de vele vogels zijn er voor de liefhebber ook zo'n zeventig soorten dag- en avondvlinders te ontdekken. Rond het grote bos ligt een muur van vijf kilometer met elf toegangspoorten. Hoewel de wandelroutes door het bos duidelijk staan aangegeven, is er in het hotel ook gratis een kaart verkrijgbaar waarop culturele en natuurlijke bezienswaardigheden staan aangegeven.

Castelo Branco

Castelo Branco ligt twintig kilometer vanaf de Spaanse grens. Wie door een ruw landschap vol bochten en afgronden naar deze voormalige hoofdstad van Beira Baixa wil rijden, moet de weg vanuit Pampilhosa da Serra nemen. Aangenomen wordt dat Castelo Branco voor en door de Romeinen bewoond is geweest. Ook de Arabieren hebben er eeuwen hun stempel op gedrukt, totdat koning Afonso Henriques het heroverde en aan de tempeliers schonk.
Als je de stad binnenkomt, sta je meteen oog in oog met de belangrijkste bezienswaardigheid: de tuin van het voormalige bischoppelijke paleis. Attracties zijn onder meer: de beelden van de koningen van Portugal, de busten van de twaalf apostelen en de twaalf tekens van de dierenriem.

Coimbra

Coimbra is, met haar 80.000 inwoners en 13.000 studenten, de vierde stad van Portugal en ligt tussen Lissabon en Porto. Tot de hoogtepunten van Coimbra behoren: de Sé Velha, het Museu Nacional de Machado de Castro, de Casa da Livraria, ook wel Biblioteca Joanina genoemd en het Mosteiro de Santa Cruz. In een gedeelte van dit klooster zit het drukste café van de stad, waar je heel Coimbra kan zien langs flaneren.

Conímbriga

Op vijftien kilometer ten zuidwesten van Coimbra, vlak buiten Condeixa, ligt de grootste Romeinse nederzetting van Portugal: Conímbriga. In de eerste eeuw na Christus schtichtten de Romeinen deze nederzetting op de plek waar eerder een Lusitanische woongemeenschap was gelegen. In 468 kwam er een abrupt einde aan dit oord door plundering van de Sueven. De bevolking trok en masse naar Aeminium, het huidge Coimbra.

Fátima

Fátima ligt tussen Tomar en Leria en behoort naast Lourdes en Santiago de Compostela tot de meest bezochte bedevaartsoorden. De naam Fátima is afkomstig uit het Arabisch; zo heette de lievelingsdochter van de Moorse vorst Mohammed. Wie het heiligdom met openbaar vervoer wil bezoeken kan het beste de bus nemen vanuit Leria.

Montemor-o-Velho

Halverwege de weg van Figueira da Foz naar Coimbra ligt Montemor-o-Velho, dat wordt overheerst door de ruine van een middeleeuws kasteel. Van de imposante burcht staan alleen de muren en de kerk nog overeind. Montemor-o-velho is duizenden jaren oud en was vroeger van groot militair belang als verdedigingspost van Coimbra tegen aanvallen vanuit zee. In de vijftiende eeuw bereikte het stadje zijn hoogtepunt toen het vier kloosters en evenzoveel ziekenhuizen bezat. Wie van een wijds uitzicht houdt, kan vanaf de vesting genieten van de rijstvelden en de bergen van de Serra de Lousa.

Nazaré

Ongeveer honderd kilometer boven Lissabon ligt aan de Costa da Prata het schilderachtige Nazaré. Het samenspel van zon, zee en de sfeer van het vroegere vissersleven maken van deze plaats een toeristische attractie. Het Volendam van Portugal, zoals het wel eens schertsend wordt genoemd, heeft een twee kilometer lang en vijftig meter breed strand, waar de vissersbootjes grotendeels hebben plaatsgemaakt voor afdakjes van zeildoek waar gedroogde vissen worden uitgestald.

Serra da Estrela

In het midden van Portugal ligt een van de meest bezienswaardige gebieden: de Serra da Estrela. Deze bergketen is een uitgebreid granietmassief dat een oppervlakte beslaat van ca 18.000 km2. De Milhau da Estrela, ook wel de Torre genoemd, is met zijn 1992 meter het hoogste punt van Portugal. In de Serra da Estrela ontspringen verschillende rivieren, zoals de Mondego, de Zezere en de Alva. Het op 1349 meter gelegen Serra do Açor is de grootste trekpleister van deze bergketen.

Serra da Lousa

Ten zuidoosten van Coimbra rijzen de kalkachtige heuvels van de Serra da Lousa op uit een vrij vlak gebied zonder uitlopers. Dit middelgebergte bereikt zijn hoogste punt op de Alto do Trevim, dat op twaalfhonderd meter ligt. Van hieruit kun je bijna heel Midden-Portugal overzien. Door emigratie zijn sommige bergdorpen geheel of gedeetelijk verlaten. Maar je ziet steeds meer dorpjes waar huizen worden gerestaureerd door Portugezen en buitenlanders, zoals in pittoreske Candal.

Tomar

De Door de UNESCO als werelderfgoed uitgeroepen stad Tomar, is een van de charmanste van Portugal. Het ligt in het vruchtbare gebied Ribatejo, dat letterlijk 'bij de Taag' betekent. Het twintigduizend inwoners tellende Tomar is vooral bekend door het reusachtige kasteel en klooster, het Convento de Cristo, dat in 1160 in opdracht van de grootmeester van de orde van de Tempeliers, Gualdim Pais, werd gebouwd. Het imposante complex trekt nog steeds veel toeristen, evenals de synagoge en het Museu dos Fósforos in de Igreja de Sao Francisco.
© 2009 - 2024 Frederika, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, Costa de PrataCosta de Prata, ook wel ‘Zilverkust’ genoemd, bezit brede standen, een afwisselende kuststrook met baaien, klippen en ka…
De mooiste stranden rond PortoDe mooiste stranden rond PortoIn het noorden van Portugal rond Porto, de tweede stad van Lissabon, ligt de Costa Verde (Groene Kust). Hier vind je pra…
Cristina BrancoCristina Branco, hoewel geen fadista, alom gezien als de opvolgster van de legendarische Amalia Rodriguez. Met haar warm…
Conímbriga bij Porto: grootste Romeinse opgraving PortugalConímbriga is een historische site. Het is een van de meest uitgebreide overblijfselen van een Romeinse nederzetting in…

Toeristische hoogtepunten van La PalmaLa Palma is een ideaal vakantie eiland. Er is veel te doen en veel te zien. Verspreidt over het hele eiland staan pracht…
Toeristische plekjes in Zuid-IndiaToeristische plekjes in Zuid-IndiaHet land van rijst, thee, autoriksja’s, drukte en chaos. Maar het is ook het land waar de Taj Mahal staat, waar een toch…
Frederika (8 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.