Noord Italie: Trentino

In het noorden van Italië bevindt zich de provincie Trentino (Trente). Deze provincie is zeer aantrekkelijk voor vakantiegangers, zowel in de zomer als in de winter. In dit artikel zulllen enkele bezienswaardigheden worden genoemd die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Algemeen

Trentino vormt samen met de aangrenzende provincie Bozen-Zuid-Tirol een autonome regio Trentino-Zuid-Tirol. De officiële taal is Italiaans, in sommige gebieden wordt echter nog steeds Duits gesproken. Voor 1918 was dit gebied namelijk onderdeel van Oostenrijk. In het gebied is veel gevochten tijdens met name de eerste wereldoorlog, wat terug te zien is in de vele forten (meestal ruïnes) die op diverse bergtoppen staan.

Landschap

Trentino is vrijwel geheel bergachtig. De diverse bergketens die door de provincie zijn onderdeel van de dolimieten. In het westen van de provincie, tegen de grens met Brescia, zijn de hoogste bergen hoger dan 3500 meter. Trentino wordt gesplitst door een dal welke is gevormd door de rivier Adige. Aan deze rivier liggen de grootste steden van de provinice, te weten Trento en Rovereto. De provincie staat bekend om de grote bergmeren die ideaal zijn voor watersporters en mensen die van strandvakanties houden. Het grootste en bekendste meer is het Gardameer, verder zijn ook het Ledromeer en het meer van Caldonazzo zeer bekend.

Steden

Trento

De hoofdstad van de provincie kent een rijke historie. Met circa 110.000 inwoners is dit tevens de grootste stad van Trentino. Trento was van oorsprong een Keltische stad die door de Romeinen werd veroverd. In de eerste eeuwen na Christus werd Trento een prinsbisdom binnen het Heilige Roomse Rijk. In 1803 werd het prinsbisdom toegewezen aan Oostenrijk, in 1805 werd het gebied afgestaan aan Beieren. In 1810 werd het gebied toegedeeld aan het koninkrijk Italië, in 1815 werd het gebied opnieuw toegewezen aan Oostenrijk. Dit bleef zo tot 1918, het einde van de eerste wereldoorlog. Na de oorlog werd het gebied definitief aan Italië toegewezen. Trento is nog steeds een aartsbisdom. In het centrum op het piazza Duomo staan de 15e eeuwse katedraal Duomo, het Palazzo Pretorio en de neptunusfontein. Allen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Rovereto

De tweede stad van de provincie. Belangrijkste bezienswaardigheid in deze stad is het museum voor moderne kunsten, MART.

Riva del Garda

Deze stad ligt aan het noorden van het Gardameer. Tijdens het zomer vakantieseizoen worden hier tal van activiteiten en festivals gehouden.

Meren

Gardameer (Lago di Garda)

Dit is het grootste meer van Italië met een maximale lengte van 51,6 kilometer en een maximale breedte van 17,2 kilometer. Het diepste punt van het meer is 346 meter. Het meer is zeer populair onder toeristen uit vele landen. Vanwege de grootte en de ligging is het zeer geschikt voor watersporters.

Ledromeer (Lago di Ledro)

Dit meer ligt iets ten westen van het Gardameer. De maximale lengte is 2,83 kilometer en de maximale breedte is 1,5 kilometer. Het diepste punt van het meer is 48 meter. Dit meer is vanwege het de prachtige ligging tussen hoge bergen eveneens populair onder toeristen.

Meer van Caldonazzo (Lago di Caldonazzo)

Voor meer informatie over dit meer, zie: Noord Italie: Lago di Caldonazzo.

Meer van Levico (Lago di Levico)

Dit meer ligt naast het meer van Caldonazzo, ongeveer 50 kilometer boven het Gardameer. Enkel aan de zuidkant van het meer zijn stranden, hier zijn ook enige campings te vinden. Over het algemeen is dit meer donkerder doordat het ingesloten ligt tussen 2 hoge bergen.

Trentino staat met name bekend om de bergen die zowel in de zomer als in de winter populair zijn bij toeristen. Er zijn veel ski-gebieden die zomers eveneens open zijn.
© 2010 - 2024 Rosendal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noord-Italie: Lago di CaldonazzoNoord-Italie: Lago di CaldonazzoLago di Caldonazzo, een van de schoonste meren van Italië, is een trekpleister voor toeristen uit heel Europa. Zelfs Ita…
Lavarone bezienswaardigheden en activiteitenIn het noorden van Italië in de provincie Trentino bevindt zich de gemeente Lavarone. Lavarone is een verzameling van be…
Het Val di Non in Noord Italië is perfect voor een vakantieHet Val di Non in Noord Italië is perfect voor een vakantieHet Val di Non in Noord-Italië is een fantastische plek om vakantie te houden. Het is er rustig, maar het ligt perfect m…
Agriturismo, een boerderijvakantie in ItaliëAgriturismo is een Italiaanse term die staat voor agrarisch toerisme ofwel boerenbedrijven die naast hun agrarische acti…

Vakantie in MonacoVakantie in MonacoMonaco is een zeer klein, maar een zeer leuk vakantieland. Lees hier alles over Monaco en wat het zo'n geweldig vakantie…
Tsjechië als vakantielandIn Europa zijn verschillende populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Deze landen trekken jaarlijks v…
Rosendal (15 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.