Lavarone bezienswaardigheden en activiteiten

In het noorden van Italië in de provincie Trentino bevindt zich de gemeente Lavarone. Lavarone is een verzameling van bergdorpjes gelegen op de hoogvlakte van Lavarone (Altipiano di Lavarone). Kom meer te weten over Lavarone in het algemeen, de bereikbaarheid, de belangrijkste geschiedenis in het kort en wat er zoal te doen is aan activiteiten in het winter- en zomerseizoen.

Algemeen

Lavarone is een verzameling van twaalf dorpjes op een hoogte van ongeveer 1180 meter boven N.A.P. in een zuidelijke tak van de Dolomieten. De voertaal in Lavarone is hoofdzakelijk Italiaans, dit is niet vanzelfsprekend omdat zich in het gebied andere gemeenten bevinden waar de voertaal Duits of een plaatselijk dialect is. Inwoners van Lavarone heten in het Italiaans Lavaronese. In 2010 zijn er 1107 officiële inwoners geteld. In de winter- en zomermaanden stijgt het aantal tijdelijke inwoners vaak tot boven de 15000 vanwege toerisme. Lavarone is voornamelijk onder Italianen zelf een populaire vakantiebestemming, maar er zijn ook andere Europese nationaliteiten te vinden in de vakantieperiodes.

Bereikbaarheid met de auto

Lavarone is vanuit Nederland goed te bereiken met de auto door via de Brennerpas met de auto over de Alpen naar Italië, de A22 richting Trento te volgen en de afslag Trento Noord te nemen. Vervolgens volgt u de borden naar Pergine/Valsugana. Daarna gaat het richting en langs het meer van Caldonazzo (Lago di Caldonazzo) via de dorpjes San Cristoforo en Calceranica. Vanaf Calceranica staat “Altipiano di Lavarone” aangegeven en rijdt u de berg op naar uw bestemming. Pas hierbij wel op; er zijn verschillende routes naar boven. Een aantal daarvan is minder geschikt voor grote voertuigen of voertuigen met aanhangers. Met name de Kaiser Jägerweg (SP133) ten zuiden van Caldonazzo is (te) stijl en smal voor deze voertuigen. Deze route is in de winter ook regelmatig afgesloten i.v.m. lawinegevaar. Verschillende navigatiesystemen zullen u deze route echter wel voorschotelen omdat dit onder normale omstandigheden de korstte en snelste weg naar Lavarone is. Om te voorkomen dat u op deze route belandt kunt u het beste vanuit Calceranica richting Bosentino rijden via de SP1, vanaf daar weer de borden volgen naar Lavarone en zo komt u ook met een caravan of camper veilig aan op de bestemming.

Belangrijkste geschiedenis in het kort

Het gebied heeft in de eerste wereldoorlog zwaar te lijden gehad onder gevechten tussen het toenmalige Oostenrijk-Hongarije en Italië. Lavarone en omliggende gemeenten bevonden zich destijds middenin de frontlinie van de gevechten. In het landschap zijn de littekens van deze gevechten nog steeds zichtbaar. Onder andere in de vorm van kraters van mortiervuur in de weilanden. Bovendien zijn er vlak voor en tijdens de oorlog 12 forten gebouwd in het gebied die onderdeel uitmaakten van de verdedigingslinies van respectievelijk Oostenrijk-Hongarije en Italië. De restanten van deze forten zijn tegenwoordig te bezoeken en enkele van deze forten zijn gerestaureerd en omgebouwd tot musea.

Wat is er in Lavarone te doen in de winter?

Skiën en snowboarden

Lavarone is samen met buurgemeente Folgaria onderdeel van een uitgestrekt skigebied dat bekend staat om zijn skitochten langs de forten uit de eerste wereldoorlog. Via 102 kilometer aan pistes kan een tocht worden gemaakt langs 3 van deze forten. Vanaf midden december tot ver in april zijn de pistes geopend. Dit is uiteraard afhankelijk van de sneeuwcondities. Het gebied kent een hoge sneeuwzekerheid vanwege de aanwezige sneeuwkanonnen en is zeer toegankelijk voor zowel skiërs als snowboarders en beschikt over enkele sneeuwparken.

Sneeuwwandelen, langlaufen en schaatsen

Naast de klassieke wintersporten is een populaire bezigheid in Lavarone het maken van wandeltochten met gebruik van sneeuwschoenen. Dit speciale schoeisel is te huur en/of te koop in de volop aanwezige sportwinkels. Vanuit Lavarone is het mogelijk om in het aangrenzende beschermde natuurgebied Vezzena uitgebreide langlauftochten te ondernemen door een idyllisch landschap. Op verschillende locaties in het dorp kunt u, wanneer de omstandigheden het toelaten, schaatsen op natuurijs. Dit is onder andere mogelijk in het dorp Chiesa op het meer van Lavarone (Lago di Lavarone).

Wat is er in Lavarone te doen in de zomer?

Fort bezoeken

Een van de best bewaarde forten in het gebied is fort Belvedere. De bouw van dit fort is voltooid in 1912. Fort Belvedere is volledig gerestaureerd en heeft tegenwoordig een meer vreedzame bestemming in de vorm van een museum. Er is een tentoonstelling waar te zien is onder welke omstandigheden de soldaten hebben moeten werken en welke ontberingen zij daarbij moesten ondergaan. Het museum is geschikt voor volwassenen en kinderen onder begeleiding.

Bergbeklimmen en wandelen

Lavarone leent zich bij uitstek voor wandelingen door de bergen. Ook is het daarbij mogelijk te klimmen met een klimuitrusting. In verschillende aanwezige sportzaken zijn wandelkaarten te koop met daarin routes van 100en kilometers aan wandel- en klimtochten. Een populaire wandeling is die naar de hoogste top van de Vigolana, de Becco di Filadonna (2150 meter boven N.A.P.) vanaf waar een schitterend 360 graden panorama zichtbaar is. Lavarone ligt als het ware tegen de flanken van de berggroep Vigolana. Vanaf de hoogvlakte is deze imposante berg vrijwel overal zichtbaar.

Mountainbiken

Bij de berghut Tana Incantata, nabij het dorp Bertoldi, start een downhill mountainbiketrial dwars door het bos en over de weides. Vanaf Bertoldi gaat er een skilift omhoog naar de start, met de mogelijkheid de mountainbike mee te nemen. Echte sportievelingen fietsen natuurlijk omhoog.
Verder zijn er mountainbikeroutes over de gehele hoogvlakte, een van de bekendere is de “100KM dei Forti”, die langs verscheidene forten loopt.

Zwemmen

In het bergmeer Lago di Lavarone bij Chiesa en het kunstmatig aangelegde meertje in het Palu park (Parco del Palu) bij het dorp Cappella is het mogelijk te zwemmen. Met name bij het Lago di Lavarone is het goed vertoeven op de kleine zandstrandjes en ligweides. Ook is het mogelijk hier een roeiboot of waterfiets te huren.

Marktjes bezoeken

Gedurende de hele zomer worden in de diverse dorpjes op de hoogvlakte marktjes georganiseerd. Vaak hebben deze marktjes bepaalde thema’s zoals wijnen of streekgerechten. In de lokale VVV in het dorp Gionghi is actuele informatie te vinden over de locatie en data van deze markten.
© 2015 - 2024 Daanstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
Goedkoop op Wintersport in Paganella, ItaliëGoedkoop op Wintersport in Paganella, ItaliëPaganella is een van de mooiste skigebieden van heel Italië. Dit is vooral te danken aan de mooie natuurlijke omgeving w…
Noord Italie: TrentinoIn het noorden van Italië bevindt zich de provincie Trentino (Trente). Deze provincie is zeer aantrekkelijk voor vakanti…
De Dolomieten, adembenemend!De Dolomieten, adembenemend!In Europa vind je prachtige berglandschappen die een bezoek meer dan waard zijn. De Dolomieten liggen in Noord-Italië. D…

Met de trein reizen in ItaliëMet de trein reizen in ItaliëItalië is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen vliegen dan ook graag voor een paar dagen naar een Italiaanse st…
El Acebuchal, een bijzonder bergdorpje in AndalusiëEl Acebuchal, een bijzonder bergdorpje in AndalusiëDe vakantieganger die van Spanje houdt, en in het bijzonder van Andalusië, zal waarschijnlijk makkelijk een paar bekende…
Bronnen en referenties
  • http://www.visittrentino.it/nl/vacanze_a_tema/neve/comprensori_sci/dettagli/dett/comprensorio-altipiani-di-folgaria-lavarone-e-luserna
  • http://www.lavaroneski.it/sito/ski-center-lavarone.php
Daanstra (3 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.