De Dolomieten, adembenemend!
In Europa vind je prachtige berglandschappen die een bezoek meer dan waard zijn. De Dolomieten liggen in Noord-Italië. Dit Noord-Italiaanse berggebied biedt voor de sportieve toerist allerlei spannende mogelijkheden voor een geslaagde vakantie. Skiën, wandelen, bergbeklimmen in een prachtig gebergte: De Dolomieten, daar moet je geweest zijn!
De Alpen
Het bekendste gebergte van Europa is wel de
Alpen. Veel mensen denken, dat de Alpen in Zwitserland en Oostenrijk liggen, maar het is andersom: Oostenrijk en Zwitserland liggen in de Alpen. De Alpen zijn veel groter dan die twee landen. In Frankrijk ligt bijvoorbeeld ook een stuk van de Alpen met ook de hoogste berg van Europa, de
Mont Blanc. Ten noorden van Oostenrijk vind je in Zuid-Duitsland nog een stuk Alpen. Ten zuiden van Zwitserland en Oostenrijk, in het Noorden van Italië, ligt ook nog een indrukwekkend stuk van dit gebergte.
Dolomieten
Helemaal in het noorden van Italië liggen de
Dolomieten, dat deel uitmaakt van de
Alpen, met name van de
Zuidelijke Kalkalpen. Het gebergte dankt zijn naam aan het mineraal
dolomiet, dat hier in ruime mate in kalksteen voorkomt.
Naam
De Dolomieten, trouwens ook het mineraal
dolomiet zijn genoemd naar de Franse geoloog
Déodat de Dolomieu (1750-1801). Vóór die tijd werd dit gebergte
Monti Pallidi genoemd, de Bleke Bergen. In de Dolomieten zijn een aantal hoge bergtoppen te vinden waar gletsjers traag vanaf stromen. Prachtige diepe ravijnen en steile rotswanden. Niet voor iets dat de Dolomieten populair zijn bij wandelaars en bergbeklimmen.
Toppen
De hoogste top van de Dolomieten is de
Marmolada (of, op z'n Italiaans:
Marmolata), met een hoogte van 3343 meter. Het is niet de enige hoge top, want in dit gebergte zijn nog 15 bergtoppen te vinden die hoger zijn dan 3000 meter. En natuurlijk zijn er nog heel wat toppen tussen de 2000 en 3000 meter hoogte die de moeite van bezoek of bekijken meer dan waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de
Settsass. Deze berg is 2571 meter hoog, en wordt graag beklommen. Vaak begint men aan de beklimming in de
Valparolapas, op 2192 meter hoogte. Hier is ook de dichtstbijzijnde berghut te vinden. Verder heb je de tweede top van de Dolomieten, de
Antelao, met een hoogte van 3264. Nog enkele toppen, het voert te ver om ze hier allemaal op te noemen, de
Piz Boè, die 3151 meter hoog is, of de 2952 meter hoge
Sass Pordoj. Deze laatste is ook met een kabelbaan te bereiken.
Talen en bevolkingsgroepen
De landsgrens tussen Italië en Oostenrijk liep tot 1918 dwars door de Dolomieten. Vanaf het eind van de Eerste Wereldoorlog is die grens naar het noorden opgeschoven. Consequentie daarvan was, dat een deels Duitstalige bevolking ineens Italiaans staatsburger werd. Niet alleen werd men van het ene op het andere moment van Oostenrijker een Italiaan, ook op het gebied van taal en cultuur nam de bevolking ineens een minderheidspositie in. Na de nodige incidenten tussen de van oorsprong Oostenrijkse en Italiaanse bevolkingsgroep zijn er duidelijke afspraken gemaakt waarbij gewaarborgd werd dat elke groep zich mocht uiten in de eigen taal. Bovendien mocht elke bevolkingsgroep zich apart laten vertegenwoordigen in de politiek of in verenigingen.
Folklore
In het landschap is nog goed te zien dat in dit gebied verschillende culturen bij elkaar komen. Je ziet de typische bouwstijl van het noordelijker gelegen Tirol, maar ook de Italiaanse bouwstijl. Dat dit alles ook terug te vinden is in de plaatselijke folklore mag duidelijk zijn. Ook hier zie je de volksaard van verschillende bevolkingsgroepen terug.
Op vakantie!
De Dolomieten lenen zich erg goed om je vakantie in door te brengen. Je begin met een trip naar
Cortina d'Ampezzo, het toeristencentrum. Met een bergbaan stijg je naar
Faloria, op 2340 meter hoogte. Hier bevindt zich een van de mooiste uitzichtpunten. In het toeristencentrum kun je uiteraard veel informatie vinden over bezienswaardigheden en activiteiten die de moeite waard zijn.
Settsass, 2571 meter hoog. Populair bij klimmers /
Bron: Idéfix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sportief
In zomer en winter is er genoeg te doen om de sportieve toerist aangenaam bezig te houden. De Dolomieten lenen zich erg goed om te gaan bergbeklimmen, wandelen of skiën. Een belangrijk skigebied is te vinden bij de
Gruppo del Sella, een groep bergtoppen. Je kunt in twee verschillende richtingen skiën. Dit skigebied maakt deel uit van de
skitour Sella Ronda, die door meerdere skigebieden loopt. Een geoefende skiliefhebber kan moeilijk aan dit populaire en zeer geschikte gebied voorbij gaan. Maar er zijn meer skigebieden waar je je hart kunt ophalen.
Zomervakantie
De Dolomieten bieden meer dan skiën. In de zomer leent het gebied zich uitstekend om te genieten van wandelingen. Misschien kom je op je wandeling wel gemzen of reeën tegen, of een alpensneeuwhoender. Planten die hier voorkomen zijn bijvoorbeeld gentiaanzaad, oranjelelie of rapunzel. Wil je iets méér dan wandelen, dan kun je ook gaan bergbeklimmen. Omdat de Dolomieten een gebergte is met veel hoogteverschillen, kan een bergbeklimmer hier zijn hart ophalen. Informeer bij het toeristencentrum van Cortina d'Ampezzo waar voor jouw niveau de beste plekken zijn te vinden.
Uitzicht
Wie in de bergen is geweest weet dat vanaf hoogte bijna elk uitzicht spectaculair en adembenemend kan zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de Dolomieten, wellicht nog het meest in het oostelijk deel ervan. Als je het niet erg vind bijtijds op te staan, dan is het meemaken van een zonsopgang in de oostelijke Dolomieten een aanrader.
UNESCO
Speciale gebieden op aarde krijgen speciale aandacht. Het is niet voor niets dat de Dolomieten zijn toegevoegd aan de
Werelderfgoedlijst van UNESCO.