De Dolomieten als vakantieparadijs in zomer en winter
De Dolomieten in Noord-Italië behoren tot de mooiste berggebieden van de Alpen. De vormen van de kalksteenrotsen zijn uniek. De bergketen bevindt zich aan de zuidelijke kalksteenalpen met zeer karakteristieke en abrupte overgangen van weilanden naar rotsen. Zoals in alle Alpenlanden is toerisme in de Dolomieten zeer belangrijk. De streek trekt zowel in de zomer als de winter veel liefhebbers van de prachtige bergen die uitnodigen tot veel activiteiten als wandelen, klimmen en skiën. Bijzonder is ook dat delen van de Dolomieten tot het UNESCO werelderfgoed behoren.
UNESCO werelderfgoed
De Dolomieten telt achttien pieken tot 3.000 meter hoog met steile scherpe klippen en veel smalle en diepe ravijnen. De hoogste toppen zijn Antelao (3264 m), Marmolada (3342 m) en Monte Cristallo (3241 m). Andere bekende toppen van de Dolomieten zijn de Tre Cime di Lavaredo, Geisler, Langkofel, Rosengarten, Schlern en Sella. Delen van de Dolomieten behoren sinds 2009 tot het UNESCO werelderfgoed.
Oorsprong van de naam Dolomieten
De naam van het landschap was niet altijd Dolomieten. Voordat de Franse geoloog Déodat de Dolomieu (1750-1801) de rotsen beschreef heette het gebied Monti Pallidi (bleke bergen). De naam Dolomieten werd gegeven ter ere van de Franse geoloog. Maar het door Dolomieu beschreven gebied was slechts een klein deel van de Dolomieten en omvat het gebied van de Fanes, de Tre Cime di Lavaredo en Rosengartens. Dat gebied wordt gekenmerkt door de gele kleur van de vele steile rotswanden. De vergeling wordt veroorzaakt door het hoge magnesiumgehalte. Een aantal rotswanden zijn door verwering grauw gekleurd.
Toerisme, alpenlandbouw en houtsnijwerk
De belangrijkste economische factoren van de regio zijn het hele jaar door het toerisme en de alpenlandbouw. In sommige plaatsen hebben ook kunstzinnige ambachten een hoge economische waarde. In het bijzonder is dat het houtsnijwerk met een traditie sinds de 16e eeuw. Vooral het Val Gardena is bekend om zijn houtsnijwerk. Bekende plaatsen met veel toerisme gedurende het hele jaar zijn Arabba, Badia, Canazei in Val di Fassa, Cortina d ' Ampezzo, Corvara in het Val Badia, Rocca Pietore, San Martino di Castrozza in de Primierotal, St. Ulrich en Selva. De alpenlandbouw bestaat voornamelijk uit veehouderij.
Dolomieten als een vakantieparadijs
Gasten van over de hele wereld hebben het gebied ontdekt. De Dolomieten zijn een van de meest populaire vakantiebestemmingen in de wereld. De bevolking wordt gekenmerkt door vriendelijkheid en service en de omgeving door een goede infrastructuur en dat alles in combinatie met een uitstekende gastronomie en aangename sfeer.
Groot aantal dalen
De Dolomieten heeft een groot aantal dalen. In het westen bestaat de grens uit het Eisacktal en Etschtal. De noordelijke grens wordt gevormd door het Pustertal met verschillende zijdalen. Het in het zuiden gelegen Gadertal is verbonden met het Grödnertal. Andere dalen zijn Fassatal, Fodom, Tiersertal, Eggental, Villnößtal, Höhlensteintal en Tal der Piave. Er zijn ook kleinere dalen die weinig worden gebruikt.
Eigen taal, cultuur en traditie
In vroegere eeuwen waren de dalen moeilijk toegankelijk. De bevolking heeft daarom lange tijd per streek zijn eigen cultuur en tradities behouden. Met name het Ladinisch is daarom een nog goed bewaard gebleven eigen taal. Maar daarnaast is er echter ook sprake van Italiaanse cultuur en Duitse cultuur. De straatnamen en plaatsnamen worden vaak in alle drie de talen aangegeven.
Middeleeuwse uitstraling in Bolzano, Bressanone en Brunico
De grootste steden van de Dolomieten zijn Bolzano (ongeveer 94.000 inwoners), Bressanone (meer dan 18.000 inwoners) en Brunico (meer dan 13.000 inwoners). In alle drie zijn historische gebouwen bewaard gebleven die nog de middeleeuwse cultuur uitstralen en toeristische trekpleisters zijn.
Variëteit aan sportieve activiteiten in zomer en winter
De Dolomieten kent het hele jaar door veel sportieve activiteiten. In de zomer in de eerste plaats wandelen en bergbeklimmen. Maar de Dolomieten zijn ook een paradijs voor fietsers en mountainbikers en motorrijders. Verder zijn er uitstekende golfbanen, verleidelijke bergmeren en lokt het avontuur met belevenissen zoals paragliding en raften. Toeristische hoogtepunten zijn ook de natuurparken. En in de winter zijn er uitstekende hellingen om te skiën en veel mogelijkheden voor langlaufen, snowboarden en rodelen.
Bereikbaarheid van de Dolomieten per auto, trein of vliegtuig
Reizen naar de Dolomieten kan per auto, trein of vliegtuig. Wie opziet tegen een autorit van 1100 kilometer (gemeten vanaf Utrecht) kiest liever voor de trein. Er rijdt een slaaptrein van Amsterdam naar Milaan en van daaruit kan per trein verder worden gereisd. Maar vliegen naar de Dolomieten is ook mogelijk. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Bolzano.
Lees verder