Ronde door Europa – Van Stelviopas naar Meer van Lugano

Ronde door Europa – Van Stelviopas naar Meer van Lugano Met de camper een rondje door Europa rijden levert een fantastische vakantie op. De camper biedt het gemak van het mobiele huis als een slakkenhuisje op de slak. Je hebt altijd je bed, bank en keuken bij je en als je van rijden houdt kun je prachtige tochten maken. Een ronde door Europa is daar een mooi voorbeeld van. Onze Ronde door Europa ging via Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk om Zwitserland heen. Een hoogtepunt was de Stelviopas, op de grens met Zwitserland. Het was daarna bij lange na nog niet gedaan met de mooie tochten over bergen, langs skioorden en door kloven in Noord-Italië, op weg naar oostelijk Frankrijk.

Zwemmen in een alpenmeer


Stelviopas

De Stelviopas is een fenomeen. Het is een schitterende tocht om via de tientallen haarspeldbochten de berg op te rijden en aan de andere kant af te dalen en het dal aan je voeten te zien liggen. Voor grote campers is het in sommige bochten een klus, zeker als je niet dagelijks rijdt en niet regelmatig haarspeldbochten pakt. De wat kleinere campers komen moeiteloos boven en weer beneden. Over de Stelviopas rijden is een tocht om nooit meer te vergeten.

Bormio

De eerstvolgende bestemming na de Stelvio is het plaatsje Bormio, dat op 1225 meter hoogte in een dal tussen bergen van meer dan 3000 meter ligt. Het ligt op een kruispunt van wegen en op de route naar verschillende passen, waarvan de Stelvio er een is. De stad is beroemd om zijn thermaal water en je kunt van dat water genieten in de Terme di Bormio. De stad is tevens bekend als skioord, met skihellingen voor beginners tot en met professionals. De pistes gaan tot op een hoogte van 3000 meter. In de zomer kan er geskied worden op de gletsjers die boven de Stelviopas liggen.

Nationaal Park Stelvio

Op historisch vlak is er ook te genieten in Bormio, de stad heeft een historische binnenstad met interessante straatjes en oude kerken. Bormio ligt in het Nationaal Park Stelvio, waar zelfs in de zomer fascinerende excursies zijn te volgen en boeiende wandelingen zijn te maken.

Sernio

De route gaat iets naar het zuiden en komt langs Sernio, een gemeente in de regio Lombardia van Italië, wat in het Nederlands Lombardije wordt genoemd. Sernio ligt langs de rivier de Adda en tussen de bergen, middenin in een populair wandelgebied. De Strada del passo dello Stelvio, de weg van de Stelviopas, loopt langs Sernio.

Comomeer

We volgen met de camper het dal van de Adda en komen uit bij het Comomeer. Langs het meer loopt een prima weg die af en toe spannend smal is en tijdens het rijden heb je een prachtig uitzicht op de bergwanden, het water en de bebouwing aan de rand van het meer. Het Comomeer ligt in de Noord-Italiaanse Lombardije, een regio die precies in het midden en noorden van het land ligt, tussen de Alpen en de rivier de Po in. Het Comomeer is het diepste meer van het land en meet op het diepste punt wel 410 meter. Het is een alpenmeer van 46 kilometer lang en maximaal 4,3 kilometer breed. Het krijgt vooral water van de rivier de Adda.

Monte Legnone / Bron: Idéfix~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Monte Legnone / Bron: Idéfix~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Comomeer / Bron: Zumzum~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)Comomeer / Bron: Zumzum~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Zwemmen in het Meer van Lugano / Bron: Jeanet de JongZwemmen in het Meer van Lugano / Bron: Jeanet de Jong

Como

Het meer is genoemd naar de stad die aan het meer is gevestigd: Como. Het is niet de enige stad langs het water. Er liggen veel prachtige plaatsen langs het meer, zoals Bellagio, Varenna, Menaggio, Gravedona en Lecco. Naast het meer ligt de Monte Legnone, met zijn 2609 meter de hoogste berg van de streek. Wie deze berg beklimt heeft een schitterend uitzicht op de omgeving en kan zelfs de Matterhorn (4478 meter hoog) zien liggen. Het gebied bij Como en rond het Comomeer is populair bij wandelaars, watersporters en wintersporters.

George Clooney

Ongeveer 14 kilometer boven Como ligt Laglio. Het plaatsje is bekend geworden door een huis waar bekende en beroemde personen in en uit lopen. Villa Oleandra was enkele generaties lang in handen van familie Vitali uit Milaan. Een telg uit die familie is Emilio Vitali, een bekende portretschilder. Hij woonde er tot het begin van de 20ste eeuw. De villa werd verkocht aan de familie Heinz, van de ketchup. In het begin van de 21ste eeuw wist acteur George Clooney de hand te leggen op Villa Oleandra. Zijn aanwezigheid maakte van Laglio een toeristische trekpleister. Het huis is vanaf het meer te zien en de bootjes varen dan ook af en aan. De toeristen hopen een glimp van de Hollywoodster en zijn collega’s op te kunnen vangen. Beroemdheden als Cindy Crawford, Brad Pitt, Matt Damon, Catherine Zeta Jones en Michael Douglas logeren wel eens bij George.

Meer van Lugano

Onze toer door Europa gaat niet langs het huis van Clooney en niet naar Como, maar naar Porlezza, een plaatsje aan de oever van het Meer van Lugano, Lago di Lugano. De camping ligt aan de rand van het water en het is een fantastische plek om een paar dagen te staan en om duik te nemen in het alpenmeer.

Ronde door Europa

Legenda
A. Stelviopas
B. Bormio
C. Sernio
D. Adda
E. Comomeer
F. Monte Legnone
G. Matterhorn
H. Lagio (huis van George Clooney)
I. Porlezza
J. Meer van Lugano

Lees verder

© 2018 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Tirol, Italië: StelviopasZuid-Tirol, Italië: StelviopasIn het noorden van Italië op de grens met Zwitserland ligt Nationaal park Stelvio. In dit park ligt ook de welbekende St…
recensieGood Night, and Good LuckGood Night, and Good Luck. is een film van George Clooney over het "rode gevaar" dat de wereld halverwege de 20e eeuw zo…
Amal Clooney, de vrouw van George ClooneyAmal Clooney, de vrouw van George ClooneyGeorge Clooney stond jarenlang bekend als een van de begerenswaardigste vrijgezellen. Meermaals gaf hij tijdens intervie…

Ronde door Europa – van Colverde naar Mont BlancRonde door Europa – van Colverde naar Mont BlancHet rondje door Europa met de camper is een ware ontdekkingstocht. Met het eigen huisje op wielen rijden we door Duitsla…
Bronnen en referenties
  • http://www.bormio.it/english/ o/ geraadpleegd op 25 oktober 2018
  • https://www.comomeeritalie.nl o/ geraadpleegd op 25 oktober 2018
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lombardije o/ geraadpleegd op 25 oktober 2018
  • https://www.comomeeritalie.nl/bezienswaardigheden-attracties/tuinen/villa-oleandra/ o/ geraadpleegd op 25 oktober 2018
  • https://www.comomeeritalie.nl/steden-dorpen/laglio/ geraadpleegd op 25 oktober 2018
  • Afbeelding bron 1: Idéfix~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Zumzum~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.