Ontdek de mooiste stadjes in Umbrië

Ontdek de mooiste stadjes in Umbrië Droom je van een vakantie in Italië maar liefst ver weg van de massa? Naast de regio Toscane ligt Umbrië, het groene hart van Italië met zijn glooiende landschappen, meren, lieflijke dorpjes en een heerlijke keuken! In Umbrië vind je de mooiste middeleeuwse stadjes zoals Assisi, Gubbio, Orvieto en Todi. Het is er zalig rondslenteren in kronkelende steegjes en genieten van een cappuccino of een wijntje op een terrasje met zicht op een zonovergoten 'piazza'. Kortom, in Umbrië word je ondergedompeld in 'la dolce vita'.
Bron: Berthold Werner, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Berthold Werner, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Assisi

Assisi is één van de mooiste en meest authentieke stadjes in Umbrië maar in het hoogseizoen moet je er wel de vele toeristen bijnemen. Het stadje is vooral bekend als geboorteplaats van de heilige Franciscus en de heilige Clara. Het trekt elk jaar duizenden toeristen en bedevaarders aan. De vele kerken en klokkentorens, hoog op een heuvel in de Monte Subasio, maken dat je het stadje van ver ziet liggen.Assisi is op en top middeleeuws. Met vele kleine straatjes, gebouwen in witte steen en dikke stadsmuren is het alsof er door de eeuwen heen weinig of niets veranderd is. Basilieken, kerken en kathedralen zijn uiteraard talrijk aanwezig in het bedevaartsoord Assisi. De meest bekende en meest bezochte basiliek is zonder twijfel de Basilica di San Francesco. Deze kerk uit de 13de eeuw staat op de Werelderfgoedlijst en is een mooi voorbeeld van Italiaanse gotiek. Ze bestaat uit drie delen:
 • De crypte met het graf van de heilige Franciscus.
 • De benedenkerk waarlangs je binnenkomt, is uitgehouwen in de rots. In de Capella di San Martino kan je prachtige fresco's bewonderen van Simone Martini die anekdotes uit het leven van de heilige Martinus uitbeelden.
 • De bovenkerk werd bovenop de benedenkerk gebouwd en is minder donker dan de benedenkerk. Giotto schilderde hier zijn wereldberoemde fresco's over het leven van Franciscus.

Van het kerkelijke naar het wereldse nu! Bestel een drankje op een van de vele terrasjes op de Piazza Comunale en geniet van het zicht op de zuilengalerij van de tempel van Minerva, restanten uit de tijd van keizer Augustus.

Gubbio

Bron: Sailko, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Sailko, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Het beeld dat je overhoudt na een bezoek aan het stadje Gubbio is ongetwijfeld dat van de Piazza Grande. Het plein ligt als een immens balkon aan de rand van het stadje en biedt je een fantastisch panorama op de streek. Als je het plein opkomt kijk je recht op het symbool van de stad: het Palazzo dei Consoli, een gotisch gebouw waarin nu het Museo Civico is ondergebracht. Daarin worden de zeven Tavole Eugibine bewaard: bronzen tabletten waarop Etruskische en Romeinse teksten zijn ingekerfd. Naast het gebouw ligt de Duomo uit de 13de eeuw. Ook het huidige gemeentehuis, het Palazzo Ducale met zijn mooie binnenplaats bevindt zich op het plein.

Gubbio is echt een wirwar van nauwe straatjes en trappen. Heel typerend zijn de dakpannen in terracotta die je goed kan zien vanop de Monte Ingino. Je kan de klim naar de heuveltop te voet doen maar met het kabelbaantje gaat het sneller en het is minder vermoeiend. Daar ligt ook de Chiesa di Sant'Ubaldo, de kerk waar de 3 ceri bewaard worden: grote houten constructies die eruit zien als kaarsen en waarop de beelden van de drie patroonheiligen (Sant'Ubaldo, San Giorgio en Sant'Antonio) worden rond gedragen tijdens het Festa dei Ceri, een traditioneel feest op 15 mei.

Bron: Sferrario1968, PixabayBron: Sferrario1968, Pixabay

Orvieto

Orvieto is, net zoals zovele stadjes in Umbrië, schitterend gelegen op een heuveltop. De auto kan je kwijt op een parking onderaan de heuvel en een kabelbaantje brengt je naar het centrum van het stadje. Het is er rustig slenteren in de pittoreske straatjes, zelfs in de zomer. Een absolute must voor de bezoeker en symbool van Orvieto is de Duomo. Je raakt gewoon niet uitgekeken op de prachtige gevel in Italiaanse gothiek, een rijkdom van beeldhouwwerk, torentjes en mozaïeken die schitteren in de zon. Binnenin zijn de fresco's over het laatste oordeel van Signorelli de moeite waard.

Een andere bezienswaardigheid is de Pozzo di San Patrizio, een waterput die in tijden van oorlog de stad van water moest voorzien. Hij dateert van 1527, is 62 m diep en heeft een doorsnede van 13 m. Aan beide kanten loopt een wenteltrap waarlangs men met ezels het water naar boven bracht. In de wanden van de put zijn 70 boogvensters aangebracht waardoor er licht valt op de trappen. Vergeet tijdens je bezoek aan Orvieto zeker niet om een glaasje Orvieto Classico te drinken, een lekkere witte wijn van de streek.

Todi

Bron: Francesco Gasparetti, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Francesco Gasparetti, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Todi is een heel charmant stadje, gelegen op een steile heuvel in de vallei van de Tiber. Het is met drie dikke stadsmuren omringd. De binnenste muren zijn restanten uit de Etruskische tijd, de middelste zijn Romeins en de buitenste wallen zijn in de Middeleeuwen gebouwd. Het centrum van Todi is de Piazza del Popolo, een heel karakteristiek plein. Hier waan je je echt nog in de Middeleeuwen. Onmiddellijk valt je de Cattedrale dell'Annunziata op, een iets hoger gelegen kerk met voor de gevel een lange, brede trap. De witte Romaanse gevel schittert in de zon. Symbolen van de wereldlijke macht zijn het Palazzo dei Priori, het Palazzo del Popolo en het Palazzo del Capitano. De twee laatste zijn met elkaar verbonden door een buitentrap. Ze zijn gebouwd in de 13de eeuw en zijn voorbeelden van Italiaanse gotiek. Het Palazzo dei Priori valt op door zijn strakke gevel in renaissancestijl. Op het hoogste punt van het stadje ligt het Parco della Rocca, genoemd naar de Rocca, een fort uit de 14de eeuw. Het enige wat er nu nog van overblijft is een massieve ronde wachttoren.

UmbriŽ

Legenda
A. Assisi
B. Gubbio
C. Orvieto
D. Todi
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Italië: authentieke plaatsjes in UmbriëVakantie in Italië: authentieke plaatsjes in UmbriëWie aan vakantie in Italië denkt, denkt meestal meteen aan Toscane. Grenzend aan Toscane ligt de regio Umbrië, minder be…
St. Franciscus van AssisiWanneer je het stadje Assisi bezoekt, kun je het spoor volgen van 'Il Poverello' ('de arme man'). De legende van de Heil…
Folklore in Umbrië, evenementen in de zomermaandenFolklore in Umbrië, evenementen in de zomermaandenHeb je een zomervakantie gepland in Umbrië? Heerlijk! Wie denkt aan Umbrië in Italië, denkt aan zon, groene heuvels en m…
Truffel-weetjes en truffel-ideetjesEr is veel te zeggen over truffels. Van de truffeljacht en zijn truffeljagers (cavatori), de gebieden waarin truffels ge…

Kattencafés veroveren de wereld: van Azië tot EuropaKattencafés veroveren de wereld: van Azië tot EuropaKattenkopjes onder het genot van een kopje thee of koffie? Dat is het nieuwe concept van kattencafés. Ook in Nederland z…
Bronnen en referenties
 • http://luoghidavedere.it/luoghi-da-vedere-in-italia/cosa-vedere-in-umbria/le-citta-piu-belle-da-visitare-in-umbria_1069
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Orvieto
 • http://www.vakantieumbrie.eu/index.html
 • http://www.italie.nl/
 • http://it.wikipedia.org/wiki/Cappella_di_San_Martino_%28Assisi%29
 • Afbeelding bron 1: Berthold Werner, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Sailko, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Sferrario1968, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Francesco Gasparetti, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 17-04-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.