Kattencafés veroveren de wereld: van Azië tot Europa

Kattencafés veroveren de wereld: van Azië tot Europa Kattenkopjes onder het genot van een kopje thee of koffie? Dat is het nieuwe concept van kattencafés. Ook in Nederland zijn er al meerdere kattencafés te vinden. Maar hoe nieuw is dit concept eigenlijk? En waar komt het vandaan? In Japan zijn al meer dan 150 kattencafés en langzamerhand duiken ze in steeds meer landen op.
Catuchino / Bron: Unsplash, PexelsCatuchino / Bron: Unsplash, Pexels

De herkomst van het kattencafé

In 1998 werd in Taiwan het eerste kattencafé geopend die massale aandacht van de media ontving. Dit kwam niet vanzelf, de zaken gingen in het begin heel slecht toen het café nog nauwelijks bekend was. Dankzij een televisiebezoek is het storm gaan lopen en heeft dit café met katten de titel gekregen van allereerste kattencafé ter wereld, ondanks dat zij niet de eerste waren. In Cat Flower Garden was het mogelijk voor bezoekers om interactie te hebben met katten.

Van Taiwan naar Japan

Het café werd veel bezocht door de lokale inwoners en Japanse toeristen. Een van de Japanse toeristen heeft het idee meegenomen naar huis. In 2004 werd in Japan het eerste kattencafé geopend en toen begon de groei: in de afgelopen tien jaar zijn er in Japan meer dan 150 kattencafés geopend, waarvan 39 alleen al in Tokio. Daarbij spreidt het fenomeen zich steeds verder uit naar andere landen.

Kattencafés zijn groot geworden in Japan

Het concept van de kattencafés begon weliswaar niet in Japan, maar Japan heeft het wel groot gemaakt. Dit heeft te maken met de liefde voor katten en de woonomstandigheden van Japanners.

Maneki Neko / Bron: TaniaVdB, PixabayManeki Neko / Bron: TaniaVdB, Pixabay
Waarom Japanners bekend staan om hun liefde voor katten

In de Japanse cultuur symboliseren katten goed geluk en hebben ze beschermende krachten. Een bekend voorbeeld is het gelukskatje 'Maneki neko', dit is een bedelende kat die vaak in de etalages van winkels wordt gezet in de hoop op meer klanten.
Ook heeft Japan een nationale kattendag, bekend als 'Neko no Hi', welke wordt gevierd op 22 februari. Deze datum is zorgvuldig uitgekozen, aangezien 2/22 (uitgesproken als ni ni ni) bijna klinkt als het kattengeluid dat katten maken in Japan. Op zo'n dag is van alles te vinden in het kattenthema. Het is ook niet vreemd om verklede katten tegen te komen, dit vinden ze fantastisch in Japan. Tegenwoordig blijkt de kimono een trend onder de kattenoutfits. Als je dat al gek vond, dan zal het je misschien verbazen dat het in sommige spa's ook mogelijk is om een massage te krijgen van een kat. Als kers op de taart is er daarnaast zelfs een Japans katteneiland te vinden, waar meer katten wonen dan mensen. Kortom Japan en katten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Skyline Tokyo / Bron: Quintin Gellar, PexelsSkyline Tokyo / Bron: Quintin Gellar, Pexels
Kattencafés een uitkomst in Japan
Deze grote populariteit is deels te danken aan de huurvoorwaarden in Japan. Kattenliefhebbers in Japan hebben het probleem dat in veel appartementen huisdieren niet zijn toegestaan. Andere redenen zijn een tekort aan ruimte of tijd. De kattencafés bieden kattengezelschap voor een minimale investering aan mensen die een stressvol stadsleven leiden. Het is een manier om te ontspannen en het werk even te vergeten. De kattencafés zijn daarnaast ook grote trekpleisters voor toeristen. Inmiddels zijn er kattencafés met katten in verschillende soorten en maten. Sommige bieden specifiek alleen dikke, zwarte of speciale raskatten aan. Het is dus niet verwonderlijk dat je tegenwoordig honderden kattencafés in Japan kunt vinden.

Kattencafés gaan wereldwijd van Azië naar Europa

Tegenwoordig hoef je niet meer naar Taiwan of Japan om ze te vinden. In de laatste jaren zijn ook in de rest van de wereld kattencafés verschenen. Het jaar 2014 was een topjaar voor het fenomeen en het aantal kattencafés over de wereld blijft groeien. Een overzicht van de eerste ontwikkelingen:

Bron: Vedanti, PixabayBron: Vedanti, Pixabay
Azië
Na Taiwan en Japan heeft het fenomeen zich verspreid naar Korea, Maleisië, Thailand en Singapore. Korea opende zijn eerste kattencafé in november 2012. Sindsdien is er zelfs een hele keten met negen locaties binnen Korea ontstaan. In Maleisië is begin 2014 een kattencafé geopend met acht katten met de toepasselijke naam Purrfect Cat Café. De cafés in Thailand zijn te vinden in Bangkok en Chiang Mai. Het Catmosphere Cat Café in Chiang Mai heeft een ruimte met twaalf katten dat gesierd wordt door op katten geïnspireerde kunst. In Bangkok vind je in het Purr Cat Café naast katten ook een winkel met kattenoutfits en een kattenschoonheidssalon. Het grootste kattencafé in Singapore, Cuddles Cat Café, beslaat maar liefst 230 vierkante meter. Dit café is echter gesloten wegens nader onderzoek naar de dood van zeven katten.
Bron: StockSnap, PixabayBron: StockSnap, Pixabay
Verenigde staten
Begin 2014 werd Cat Town Café geopend, het eerste kattencafé in de VS. Eind 2014 was het aantal kattencafés in de VS gestegen naar vijf. De hygiëneregels van de VS zorgden ervoor dat het even duurde voordat de kattencafés van de grond konden komen. Volgens deze regels moet het gedeelte waar de katten zich bevinden gescheiden zijn van het eetgedeelte. Een muur met deuren tussen de beide gedeeltes bleek hiervoor een oplossing te bieden. Wanneer een café de optie om te adopteren open wil houden, is er nog een extra deur nodig. De klant mag immers niet met de kat door het eetgedeelte. Met behulp van crowdfunding werd in december 2014 het eerste kattencafé in New York opgericht, genaamd Meow Parlour. Naar verwachting volgen er nog een tiental kattencafés in de VS.

Kattencafé / Bron: Delphina, PixabayKattencafé / Bron: Delphina, Pixabay
Canada
Het eerste kattencafé in Canada opende 30 augustus 2014 haar deuren in Montreal. Het motto van dit café genaamd Le Café des Chats/Cat Café Montreal: 'Le Chat est Roi' oftewel 'de kat is koning'. Het café accepteert daarom geen kinderen onder de vijf jaar om het welzijn van de katten te garanderen. De katten, afkomstig uit het asiel, kunnen zich ten alle tijden terugtrekken in een rustruimte dat bereikbaar is via een kattenluikje.

Australië

Geïnspireerd door een geweldige ervaring in een kattencafé in Japan, begon Anita Loughran met haar man ook een eigen kattenkoffiezaak. In de zomer van 2014 kreeg Melbourne haar eerste kattencafé genaamd Cat Café Melbourne. In Adelaide werd een paar maanden eerder een loungeroom geopend in het Paws & Claws adoptiecentrum. De bezoekers konden in deze loungeroom kennismaken met de katten die daar vrij mochten rondlopen. Dankzij meerdere pogingen hebben ze ook het eetcomponent kunnen toevoegen. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en drankjes met wat zoets.

Midden-Oosten

In 2015 is het eerste kattencafé in het Midden-Oosten verschenen. Ailuromania Café zit in Dubai. Het kattencafé heeft maar liefst twintig katten rondlopen. Momenteel (mei 2017) zijn ze een tijd dicht omdat ze naar een nieuwe locatie verhuizen.

Europa

In de lente van 2012 waaide het concept over naar Europa. Café Neko in Wenen werd het eerste kattencafé van Europa. Al snel volgden in 2013 kattencafés in de steden Boedapest, München, Berlijn en Madrid. Het aantal kattencafés verdubbelde zich bijna in 2014 met zeven. De verwachting is dat er nog veel meer kattencafés zullen openen de komende jaren, waaronder ook nog meer in ons eigen land.

Lees verder

© 2015 - 2024 Broodjeei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe men het best een kat aait en waarom aaien gezond isHoe men het best een kat aait en waarom aaien gezond isKatten zijn populaire huisdieren. De liefde voor de kat begon zo'n dikke zesduizend jaar geleden toen boeren in het nabi…
Starbucks en zijn koffiesoortenStarbucks en zijn koffiesoortenIn de Verenigde Staten vindt je inmiddels een Starbucks koffie-winkel op bijna iedere hoek van de straat. De Starbucks t…
De geschiedenis van koffie: hoe Europa koffie leerde kennenDe geschiedenis van koffie: hoe Europa koffie leerde kennenOnze dagelijkse kop koffie is een belangrijk deel van onze ochtendroutine. Misschien wel het belangrijkste. Hoe moeten w…

Californië (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missenCalifornië (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missenCalifornië ligt aan de westkust van de Verenigde Staten en grenst aan de Stille Oceaan. De staat telt meer dan zesendert…
Ontdek de mooiste stadjes in UmbriëOntdek de mooiste stadjes in UmbriëDroom je van een vakantie in Italië maar liefst ver weg van de massa? Naast de regio Toscane ligt Umbrië, het groene har…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mimzy, Pixabay (bewerkt)
 • www.boredpanda.com/cat-kimonos-japan/ bezocht 08-05-2017
 • www.bbc.com/news/world-asia-35628239 bezocht 08-05-2017
 • www.businessinsider.com/japan-is-obsessed-with-cats-2013-7?international=true&r=US&IR=T bezocht op 08-05-2017
 • https://munchies.vice.com/en_us/article/i-visited-the-worlds-first-cat-cafe bezocht 07-05-2017
 • www.cafedeschats.ca/ bezocht 07-05-2017
 • www.smithsonianmag.com/travel/paying-purrs-japans-cat-cafes-180949536/ bezocht op 16-02-2015
 • www.vice.com/read/meow-meow-meow-329-v17n2 bezocht op 16-02-2015
 • www.catcafesd.com/us/whats-a-cat-cafe/ bezocht op 16-02-2015
 • http://edition.cnn.com/2014/06/16/travel/cat-cafes-world/ op 17-02-2015
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Cat_caf%C3%A9#cite_note-8 bezocht op 17-02-2015
 • www.dailymail.co.uk/news/article-2597571/A-purrfect-way-unwind-New-pictures-life-like-inside-Londons-cat-cafe.html bezocht op 17-02-2015
 • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pexels
 • Afbeelding bron 2: TaniaVdB, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Quintin Gellar, Pexels
 • Afbeelding bron 4: Vedanti, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: StockSnap, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Delphina, Pixabay
Broodjeei (11 artikelen)
Laatste update: 08-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.