Californië (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missen

Californië (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missen Californië ligt aan de westkust van de Verenigde Staten en grenst aan de Stille Oceaan. De staat telt meer dan zesendertig miljoen inwoners. Het is de derde grootste staat van de VS en de staat die na Florida de meeste Europese toeristen ontvangt. De regio heeft dan ook heel wat te bieden en je kan er zelfs meermaals op vakantie gaan en telkens weer iets anders zien. Wie houdt van spectaculaire natuur kan hier zijn hartje ophalen aan plaatsen als Yosemite National Park en Big Sur. Steden als San Francisco en Los Angeles hebben heel wat te bieden. Ook wie van attractieparken houdt komt aan zijn trekken. Welke plaatsen en bezienswaardigheden mag je niet missen?

Mooie plekjes en bezienswaardigheden in Californië (VS): wat zien en doen?

Californië heeft heel wat te bieden. Je vindt hier grootsteden als San Francisco, Los Angeles en San Diego. Alleen al in en rond deze steden is veel te zien.

Daarnaast heeft Californië ook prachtige natuur. Er zijn bergformaties met skigebieden, diepblauwe meren, een paar van de mooiste stranden van de VS, woestijnen met authentieke oude dorpjes en dichtbeboste wouden. Je vindt er ook enorme bomen, indrukwekkende watervallen en zelfs een vulkanisch natuurgebied met geisers.

Vanuit de staat liggen ook Arizona en Las Vegas (Nevada) op haalbare afstand zodat je een bezoek aan Californië kan combineren met een stukje Arizona (Grand Canyon) en een of meerdere dagen in Las Vegas (Nevada).

San Francisco / Bron: Skeeze, PixabaySan Francisco / Bron: Skeeze, Pixabay

San Francisco

De mooiste grootstad

Veel mensen vinden San Francisco de mooiste van de drie grootsteden van Californië. De stad is pittoresk, ligt aan de kust, heeft kleurrijke Victoriaanse huizen en de indrukwekkende Golden Gate Bridge is al vanop ruime afstand zichtbaar. Op de rand van San Francisco vind je bovendien natuurgebieden en prachtige stranden.

De wijken van de stad

De stad verkennen is de moeite waard. Zo is er Lombard Street, de bochtigste straat ter wereld. In downtown San Francisco vind je indrukwekkende gebouwen zoals de Transamerica Pyramid en diverse wolkenkrabbers die de beroemde skyline vormen.

Ook is er de beroemde gevangenis Alcatraz waar Al Capone ooit verbleef. Je kan de gevangenis bereiken per boot.

San Francisco ligt op meer dan veertig heuvels en dat zal je geweten hebben. Veel straten zijn steil. Doorheen de stad rijden unieke historische trams.

Chinatown

Ook een bezoek aan Chinatown is leuk. Het Chinatown van San Francisco is het oudste van Noord-Amerika. Er zijn kleurrijke gebouwen, prachtige toegangspoorten en je waant je echt in China. De lokale specialiteit zijn de ‘fortune cookies’. Dit zijn koekjes met een briefje waarop een boodschap staat om je geluk te brengen.

Fisherman's Wharf

Een andere buurt die de moeite waard is om te verkennen is Fisherman’s Wharf, bekend om zijn vele goede visrestaurants en trendy cafeetjes. Je vindt hier ook de beroemde ‘Pier 39’ waar je vaak zeeleeuwen kan zien.

Tunnel View / Bron: Embee, PixabayTunnel View / Bron: Embee, Pixabay

Yosemite National Park

Yosemite Valley

Yosemite is een spectaculair natuurgebied met tal van watervallen zoals Bridalveil Falls, Yosemite Falls, Sentinel Falls en Lehamite Falls. Er zijn ook enorme rotsformaties, wilde rivieren, enorme bomen en een rijke fauna. De rotsen El Capitan en Half Dome zijn beroemd en een mekka voor bergbeklimmers. Andere rotsformaties zijn Sentinel Rock en Cathedral Rocks. Vanaf het beroemde uitzichtpunt ‘tunnel view’ heb je een klassiek zicht op Yosemite Valley met de enorme granieten rots El Capitan links, Half Dome in de verte en Bridalveil Falls op de rechterflank van de vallei. Ook het uitzichtpunt Glacier View is een stop waard. Het park bevat ook enkele reuzensequoia’s van wel drieëntachtig meter hoog en eenendertig meter dik.

Tioga Road

Van west naar oost loopt slechts één weg dwars door het park: de Tioga Road. Neem je tijd om deze weg te rijden en te stoppen aan de talrijke uitzichtpunten onderweg. Vanop Tioga Road vertrekken ook een aantal korte en lange wandelpaden. Tijd voorzien voor een wandeling is een goed idee. Je ziet meer van de indrukwekkende natuur wanneer je de drukke autowegen achter je laat. Het pad naar May Lake is ongeveer vier kilometer lang en komt uit bij een prachtig afgelegen bergmeer. Ook andere wandelingen vanaf Tioga Road zijn een aanrader.

Orka's in SeaWorld / Bron: Scooby12353, PixabayOrka's in SeaWorld / Bron: Scooby12353, Pixabay

Attractieparken in Californië

SeaWorld

Een dagje SeaWorld betekent plezier voor iedereen. SeaWorld is een uniek park in de omgeving van San Diego. Het is zowel een dierentuin als een attractiepark. De spectaculaire shows met reuzenorka’s zijn wereldberoemd. Het park heeft ook tal van unieke attracties zoals de rollercoaster Manta waarbij je op je buik ligt en het gevoel hebt dat je vliegt.

De attractie Journey to Atlantis is een combinatie van een rollercoaster met een rit op water gevolgd door een grote splash. Daarnaast kan je in Seaworld unieke ervaringen meemaken. Zo kan je er zwemmen met dolfijnen of een pinguïn van dichtbij ontmoeten.

Universal Studios

Universal Studios is een attractiepark in Los Angeles. Enerzijds heb je er de beroemde ‘Studio Tour’ waarmee je een kijkje neemt achter de schermen van de filmstudio’s. Je komt voorbij King Kong en decors uit bekende films en series zoals Desperate Housewives. Daarnaast zijn er verschillende attracties zoals Jurassic Park: The Ride, een waterattractie met een hoge drop op het einde, en Revenge of the Mummy: The Ride, een leuke indoor roller coaster.

Combi-tickets

Vaak zijn er combi-tickets te koop voor twee parken als SeaWorld en Universal Studios. Je betaalt dan een lagere prijs wanneer je beide parken bezoekt binnen een termijn van twee weken of een maand.

Andere parken

In Anaheim (Los Angeles) vind je Disneyland. Het park is een leuk dagje uit maar Euro-Disney nabij Parijs is een kopie van dit park. De attracties zijn dus nagenoeg identiek in de twee parken.

In Californië vind je ook grote waterattractieparken zoals Soak City USA en Raging Waters. Zeker leuk voor een dagje ontspanning. In België en Nederland zijn dergelijke parken omwille van het minder gunstig klimaat niet te vinden.

Los Angeles

Los Angeles is minder mooi dan het kleurrijke San Francisco en heeft ook niet echt een ‘centrum’. Toch is er veel te doen. De stad is misschien wel de belangrijkste van heel Californië. L.A. is een lappendeken van tientallen wijken en districten, met elkaar verbonden door freeways (autosnelwegen) die elkaar meermaals kruisen. Ook in Los Angeles kan je gerust meerdere dagen blijven. Een beroemde plaats is natuurlijk Hollywood met zijn 'Walk of Fame'. Rodeo Drive is een beroemde winkelstraat met dure en chique boetieks. Beverly Hills is de wijk waar veel Hollywoodsterren wonen.

Wie van stranden houdt kan terecht in Venice Beach en Santa Monica, waar je de beroemde Santa Monica Pier vindt. Los Angeles heeft bovendien een paar van de beste musea ter wereld zoals het Getty Center en het Los Angeles County Museum of Art (LACMA).

Big Sur en de Pacific Coast Highway 1

Wie tussen San Francisco en Los Angeles rijdt kan kiezen uit de drukke en snelle interstate of de trage maar veel mooiere Pacific Coast Highway 1. Deze legendarische weg kronkelt zich langs de mooiste plaatsen van de kust die 'Big Sur' genoemd wordt. Onderweg vind je tal van indrukwekkende uitzichtpunten en leuke plaatsjes zoals Monterey en Carmel.

Trek een volledige dag uit voor Big Sur en stop onderweg regelmatig om te genieten van de spectaculaire kliffen, viewpoints en stranden. Overnachten langs deze kust is mooi maar de accommodatie is er peperduur.

Lassen Volcanic National Park / Bron: Jirka Matousek, Flickr (CC BY-2.0)Lassen Volcanic National Park / Bron: Jirka Matousek, Flickr (CC BY-2.0)

Lassen Volcanic National Park

Dit is een bijzonder park in het noorden van Californië. Het ligt wat afgelegen waardoor het niet zo vaak op de route van toeristen staat als de bekendere parken zoals Yosemite en Death Valley. Daardoor is het er vaak rustig. Je kan hier genieten van de natuur zonder steeds op andere toeristen te botsen. Het gebied is vulkanisch en gelegen rond de Lassen Peak die in 1915 voor het laatst tot uitbarsting kwam.

Je vindt hier geisers, pruttelende modderpoelen en scheuren in de aarde waaruit stoom ontsnapt. Plan je bezoek aan Lassen Volcanic National Park vooraf om te kijken wat je wil zien en doen. Het pad naar King's Creeks Falls brengt je naar een mooie waterval. Vooral de gebieden rond Bumpass Hell en Sulphur Works zijn de moeite waard.

Death Valley National Park

Death Valley National Park staat bekend als de heetste plaats op aarde en de droogste plaats in de hele VS. In de zomer wordt het er soms tot 47 graden in de schaduw en kan je een ei bakken op het koetswerk van je wagen. In juli en augustus kan je het park dan ook beter vermijden. De hoogste temperatuur ooit gemeten bedroeg hier maar liefst 58,3 graden Celsius!

Death Valley is een dorre woestijn met uitgestrekte zoutvlakten en diepe canyons. Zabriskie Point en Dante’s View zijn uitzichtpunten vanwaar je een prachtig panorama over Death Valley hebt. Langs de Artist’s Drive zie je gesteenten met verschillende kleuren. De Ubehebe Crater is een oude vulkaankrater. Kortom, aan mooie plekjes in Death Valley geen gebrek.

Overnachten in Death Valley kan je in Furnace Creek of Stovepipe Wells. Het is een belevenis op zich, alleen al omdat het hier zo donker wordt dat het een van de beste plaatsen op aarde is om naar de sterren te kijken. Satellieten of planeten kan je soms zelfs met het blote oog waarnemen. De officiële site van het park geeft je meer informatie over alle bezienswaardigheden.

Lake Tahoe

Lake Tahoe is met een lengte van 35 kilometer en een breedte van 19 kilometer het grootste bergmeer in Noord-Amerika. Het meer is langs alle kanten door bergtoppen omringd. Het water is helder blauw en op sommige plaatsen maar liefst vijfhonderd meter diep. Alleen al de 115 kilometer lange weg rond het meer rijden is indrukwekkend. Op de vele uitzichtpunten en stopplaatsen heb je een schitterend panorama.

Lake Tahoe is ook een trekpleister voor wandelaars, mountainbikers en beoefenaars van watersporten als parasailing, jetski, kanovaren of kajakken. Er zijn ook skigebieden in de winter. Langs de grens met Nevada vind je bovendien ook tal van casino's.

Het bekendste en meest gefotografeerde uitzichtpunt rond Lake Tahoe is Emerald Bay. Je hebt er een prachtig uitzicht op het meer en op Fannette Island, het enige eilandje in het meer.

Joshua Tree National Park

Dit park ligt op de kruising van twee woestijnen: de Mojave Desert en de Colorado Desert. In dit park kan je de beroemde ‘joshua trees’ zien. Er zijn heel wat bezienswaardigheden in Joshua Tree National Park. Daarnaast zijn er ook heel wat mooie wandelingen te maken, gaande van korte hikes van een halve mijl tot langere afstanden. Een mooie en niet al te lange wandeling gaat naar Skull Rock, een bijzondere rotsformatie in de vorm van een doodskop.

Langere wandelingen van een paar kilometer zijn ook de moeite waard en gaan onder andere naar de Lost Horse Mine en 49 Palms Oasis of naar Mastodon Peak vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving. De langere wandelingen vereisen meestal wel hier en daar een steile klim. Kies je wandeling dus op basis van je eigen ervaring en overschat jezelf niet. Neem steeds voldoende water mee wanneer je hier een wandeling maakt en drink regelmatig.

Spookachtig decor in Bodie / Bron: Tpsdave, PixabaySpookachtig decor in Bodie / Bron: Tpsdave, Pixabay

Bodie Historic State Park

Bodie is een van de authentiekste en best bewaard gebleven 'ghost towns’ van het westen. Een 'ghost town' is een spookstadje, ooit druk bevolkt door goudzoekers en kolonisten, maar vandaag de dag volledig verlaten. Toen men hier in 1876 goud vond nam de bevolking snel toe. Het stadje kreeg al gauw de reputatie van een oord van losbandigheid. Er waren tientallen saloons. Gevechten en zelfs moorden waren er schering en inslag.

Het loont de moeite om even rond te wandelen in het verlaten stadje en door de ramen te turen. Heel wat interieurs van huisjes bleven onaangeroerd en liggen er nog net bij als toen. Zo kan je met eigen ogen zien hoe de pioniers destijds leefden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Humboldt Redwoods State Park: rijd eens door een boom heen!Ben je aan de Westkust van de Verenigde Staten en rijd je over de magische en historische Pacific Coast Highway? Vergeet…
Stedentrip Anaheim, AmerikaStedentrip Anaheim, AmerikaAnaheim is een stad gelegen in Californië, vlakbij Los Angeles. Veel mensen denken dat Anaheim en Los Angeles één stad z…
Rhodos, een leuk plekjeRhodos, een leuk plekjeRhodos een Grieks eiland waar heel veel over te vertellen valt. Een eiland met veel mooie en leuke plekken. Rhodos met v…
De top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoDe top 5 bezienswaardigheden in San FranciscoNaast de vele heuvels vind je in San Francisco in de VS ook een baai die één van de meest perfecte natuurlijke havens op…

Kattencafés: Drink koffie met katten in hotspots van EuropaKattencafés: Drink koffie met katten in hotspots van EuropaNadat katten het internet hebben overgenomen, lijken ze nu hetzelfde te doen met cafés. Er is een nieuwe cafétrend gaand…
Kattencafés veroveren de wereld: van Azië tot EuropaKattencafés veroveren de wereld: van Azië tot EuropaKattenkopjes onder het genot van een kopje thee of koffie? Dat is het nieuwe concept van kattencafés. Ook in Nederland z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Doodles43, Pixabay
  • Reisgidsen Lonely Planet California, Rough Guide California en Capitool Californië
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Embee, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Scooby12353, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Jirka Matousek, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 5: Tpsdave, Pixabay
Karldelauw (115 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.