Joshua Tree National Park Californië: 7 bezienswaardigheden

Joshua Tree National Park Californië: 7 bezienswaardigheden Joshua Tree National Park is een woestijngebied in het zuiden van Californië, zo'n 145 mijl ten oosten van Los Angeles langs de autosnelweg I-10 naar Phoenix (Arizona). Dat het park minder bezoekers ontvangt dan 'grote broer' Death Valley is zonde, want het heeft heel wat fraais te bieden. Het loont de moeite om er één of twee dagen voor uit te trekken. Aan leuke activiteiten en mooie plekjes is hier geen gebrek. Niet alleen spectaculaire uitzichtpunten als Keys View maar ook de vele prachtige wandelingen zijn onvergetelijk. Een bezoek aan de Desert Queen Ranch en de Oasis of Mara zijn ook aanraders. Skull Rock is een vreemde rotsformatie in de vorm van een doodshoofd. Welke bezienswaardigheden moet je zien in het Joshua tree park?
Joshua tree / Bron: Skeeze, PixabayJoshua tree / Bron: Skeeze, Pixabay

Joshua Tree National Park (Californië): een kennismaking

Drie ecosystemen

Dit park is uniek, want je vindt hier drie verschillende ecosystemen bij elkaar. Het oostelijk deel is een laaggelegen woestijn (de Colorado Desert) met een dor landschap van dichte struiken en cholla-cactussen. Het westen omvat de hoger gelegen Mojave Desert. Deze is veel koeler en vochtiger. Hier gedijt de beroemde Joshua tree waarnaar het park is vernoemd. Het derde ecosysteem bevindt zich in vijf oasen begroeid met waaierpalmen. Je vindt er bovendien een rijke flora en fauna. Twee van de vijf oasen, Oasis of Mara en Cottonwood Spring liggen vlakbij bezoekerscentra en zijn gemakkelijk bereikbaar. Andere vragen wat meer inspanning en kan je pas verkennen na een wandeling.

Het landschap heeft door de eeuwen heen steeds kunstenaars en artiesten geïnspireerd. Denk maar aan de band U2. Niet voor niets noemden ze hun album in 1987 ‘The Joshua Tree’.

De Joshua Tree

Joshua Tree is eigenlijk een misleidende term. Het is geen boom maar een grote plant uit de Yucca familie. De vegetatie kreeg haar naam van Mormoonse pioniers: de omhooggerichte takken deden hen denken aan de bijbelse profeet Joshua, die de weg naar het beloofde land aangaf. De grootste exemplaren kunnen wel vijftien meter hoog worden en zijn naar schatting negenhonderd tot duizend jaar oud.

Activiteiten in Joshua Tree National Park

Het park staat bekend als een van Californië's beste plaatsen voor rotsklimmen. Maar ook wandelaars en mountain bikers kunnen hier hun hartje ophalen met de vele paden en 'trails' door het spectaculaire landschap.

Noordwesten van het park / Bron: National Park Service, Wikimedia Commons (Publiek domein)Noordwesten van het park / Bron: National Park Service, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Welke bezienswaardigheden moet je zien in Joshua Tree National Park?

In vergelijking met grotere en drukker bezochte nationale parken in Californië zoals Death Valley en Yosemite is Joshua Tree National Park een wat vergeten pareltje. Het park heeft drie ingangen waar je ook een bezoekerscentrum ('visitor center') vindt:
 • Westelijke ingang vanaf het stadje Joshua Tree met het Joshua Tree Visitor Center
 • Noordelijke ingang vanaf Twentynine Palms met het Oasis Visitor Center
 • Zuidelijke ingang vanaf I-10 met het Cottonwood Visitor Center

Daarnaast is er nog het 'Black Rock Nature Center', een vierde centrum met faciliteiten, bij Black Rock Canyon in het noordwesten. De meeste bezienswaardigheden en mooie plekjes vind je in het noordwesten van het park, langs de 26 mijl lange Park Boulevard tussen het Oasis Visitor Center en het Joshua Tree Visitor Center. Hier vind je ook alle Joshua trees.

In het zuidelijk gedeelte rond Cottonwood zijn er minder 'sights' om te bezoeken, maar je vindt hier een paar van de mooiste wandelingen in het park.

Tip: Een paar van de grootste Joshua trees vind je in het gebied Covington Flats, bereikbaar via La Contenta Road ten zuiden van Highway 62 tussen de stadjes Yucca Valley en Joshua Tree. Een onverharde weg loopt bovendien vanaf hier 3,8 mijl tot Eureka Peak, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.

Park Boulevard

De belangrijkste weg door het park doet enkele mooie plekjes en bezienswaardigheden aan waar je even kan stoppen om van het uitzicht en landschap te genieten. Fotogenieke plaatsen met fraaie granietformaties zijn bijvoorbeeld Jumbo Rocks en Wonderland of Rocks. Ze staan aangeduid op de parkmap en zijn een stop waard. Ook Hidden Valley, ooit een beruchte schuilplaats voor veedieven, is interessant. Hier liggen enorme granieten rotsblokken op elkaar gestapeld. Een pad slingert zich doorheen het landschap zodat je het makkelijk kan verkennen.

Keys View

Vanaf Park Boulevard loopt een twintig minuten durende zijweg naar Keys View, vanwaar je op 1580 meter hoogte adembenemende uitzichten hebt over de hele Coachella vallei tot aan de Salton Sea. Op een heldere dag kan je zelfs Mexico zien. Door de slechte luchtkwaliteit zijn de dagen met klare lucht sinds de eenentwintigste eeuw wel steeds zeldzamer geworden. Voor je kijk je twee van Zuid-Californië’s hoogste bergtoppen in het gelaat: Mount San Jacinto (3302 meter) en Mount San Gorgonio (3505 meter).

Oasis of Mara

Vroeg je je af waarom het plaatsje aan de noordelijke ingang van het park Twentynine Palms heet? Het antwoord vind je hier, in de Oasis of Mara achter het Oasis bezoekerscentrum. Deze natuurlijke oase bevat de negenentwintig originele palmbomen die het plaatsje haar naam gaven. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de Serrano indianen, plantten deze bomen. Er is ook een kort verhard pad van een halve mijl om de planten en vegetatie van deze streek te leren kennen.

Mooie rotsformaties in Joshua Tree National Park / Bron: Doug Dolde, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mooie rotsformaties in Joshua Tree National Park / Bron: Doug Dolde, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Desert Queen Ranch

Ben je geïnteresseerd in de lokale geschiedenis met haar harde en kleurrijke figuren die in de Californische woestijn een nieuw leven wilden opbouwen? Breng dan een bezoekje aan deze historische ranch, ook wel Keys Ranch genoemd naar de naam van zijn oorspronkelijke bewoner, de immigrant William Keys. Hij bouwde hier een huisje in 1917 en breidde het de volgende zestig jaar uit tot een volledige ranch met school, winkel en werkplaats. De gebouwen zien er nog zo goed als hetzelfde uit als bij Keys’ dood in 1969.

Er zijn rondleidingen met een gids waarbij je gedurende anderhalf uur alles leert over de geschiedenis van deze plek en zijn eigenaar. Vooraf reserveren is nodig. Vraag naar tickets in een van de drie visitor centers. De ranch ligt zo’n twee mijl (3,5 km) ten noordoosten van de Hidden Valley Campground langs een onverharde weg.

Skull Rock

Eén van de merkwaardigste bezienswaardigheden in Joshua Tree National Park is Skull Rock, een vreemde rotsformatie die doet denken aan een doodshoofd. Om deze bijzondere rots te zien moet je wel een klein stukje wandelen (zo'n vierhonderd meter) langs een eenvoudig en vlak pad vanaf het Jumbo Rocks kampeerterrein.

Geology Tour Road

Heb je een auto met vierwielaandrijving? Dan kan je ongeveer 1 kilometer voorbij de Jumbo Rocks Campground linksaf de Geology Tour Road nemen. Deze onverharde en oneffen weg slingert zich gedurende 18 mijl (29 km) door een paar van de mooiste landschappen van Joshua Tree National Park, langs het door erosie, oude vulkanen en aardbevingen ontstane landschap van Pleasant Valley. Een alternatieve manier om de weg te ontdekken is met een mountainbike: een leuke belevenis!

Vergeet voor je op pad gaat niet om in een van de visitor centers de toestand van de weg te checken. Hier kan je bovendien ook een brochure kopen met uitleg over de bezienswaardigheden onderweg.

Joshua Tree National Park / Bron: QueenCarolyn, PixabayJoshua Tree National Park / Bron: QueenCarolyn, Pixabay

Wandelingen in Joshua Tree National Park

Wil je het park écht ervaren zit er maar één ding op: laat je wagen aan de kant en wandel één of meerdere van de leuke ‘hiking trails’ van Joshua Tree. Keuze is er genoeg. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur, hoeveel tijd je hebt en de moeilijkheidsgraad. Een aantal populaire paden zijn erg de moeite waard.

Korte wandelingen in Joshua Tree National Park

Ook al heb je maar weinig tijd, probeer toch hier en daar een korte wandeling mee te pikken. Wanneer je je voertuig even achterlaat en tussen de rotsformaties en het unieke landschap wandelt ontdek je het park op een heel andere manier.

WandelingVertrekpuntAfstandBeschrijving
Hidden ValleyHidden Valley1600 meter loopMis zeker dit leuke pad door een dramatisch landschap van enorme rotsblokken niet. Ooit hielden veedieven en ander gespuis zich hier schuil
Barker DamBarker Dam parking1,1 mijlKorte maar leuke wandeling. Onderweg kom je voorbij een meertje en petrogliefen in de rotsen
Arch RockWhite Tank campground500 meterEenvoudige wandeling waarbij je meer leert over de geologische omstandigheden die leidden tot de rotsformaties van het park
Cholla Cactus GardenPinto Basin Road 20 mijl ten noorden van Cottonwood Spring0,25 mijl loopKorte wandeling door de typische vegetatie van dit gebied met een enorme verzameling aan cholla cactussen, ook wel 'jumping cholla' genoemd, omdat de naalden bij de minste aanraking door mens of dier loslaten en in de huid doordringen

Langere wandelingen

Als je tijd genoeg hebt kan je best één of meerdere langere wandelingen maken. Deze nemen al gauw een paar uur in beslag maar zijn de moeite waard.

WandelingVertrekpuntAfstandBeschrijving
49 Palms OasisCanyon Road (zijweg van Highway 62)3 mijl (4,8 km)Oase met palmbomen in het midden van dor en droog woestijngebied
Lost Horse MineKeys View Road4 mijl (6,4 km)Zwaardere wandeling met wat klimwerk, maar met als beloning mooie vergezichten over de wijde omgeving. Je komt ook langs de overblijfselen van een authentieke goud- en zilvermijn. Hij werkte tot 1931.
Lost Palms OasisCottonwood Spring7,2 mijl (11,6 km)Het pad leidt naar een ver afgelegen canyon met palmbomen. Het is de grootste en mooiste oase van het park. Meestal is de wandeling vlak behalve het laatste gedeelte. Met wat geluk zie je hier schuwe woestijnbewoners zoals dikhoornschapen. Reken op 4 tot 6 uur voor de volledige wandeling
Mastodon PeakCottonwood Spring3 mijl (4,8 km)Vrij zware wandeling naar Mastodon Peak op 1027 meter hoogte, met prachtige vergezichten over de Eagle Mountains en de Salton Sea. Reken op 2 tot 3 uur voor de volledige hike.
Ryan Mountain TrailPark Boulevard3 mijl (4,8 km)Wandeling naar de top van Ryan Mountain (1664 meter), waar je schitterende panorama's over het park wachten

Lange afstandswandelingen door Joshua Tree National Park

Voor de echte avonturiers biedt Joshua Tree National Park ook lange, meerdaagse wandelroutes. Zo is er het zestien mijl lange Boy Scout Trail dwars door het fascinerende Wonderland of Rocks en vijfendertig mijl van het langere California Riding & Hiking Trail. Dit zijn loodzware ondernemingen, alleen al omdat je liters water per persoon per dag zal moeten meesleuren om de hitte van de woestijn door te komen. Begin hier alleen aan wanneer je ervaring hebt met meerdaagse tochten in woestijngebieden en bespreek je geplande tocht met een park ranger in een van de visitor centers van Joshua Tree National Park.

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tea Tree lijn van The Body ShopOm je huid schoon en zuiver te houden heeft The Body Shop een Tea Tree lijn uitgebracht. Deze lijn bevat allerlei produc…
Tea tree olie (theeboomolie), schimmelwerend, antibacteriëelTea tree olie (theeboomolie), schimmelwerend, antibacteriëelTea tree olie (ofwel theeboom olie) is gemaakt van de bladeren van de theeboom. De olie geldt als een middel tegen tal v…
Humboldt Redwoods State Park: rijd eens door een boom heen!Ben je aan de Westkust van de Verenigde Staten en rijd je over de magische en historische Pacific Coast Highway? Vergeet…

Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Tombstone: 7 bezienswaardigheden die je niet mag missenTombstone: 7 bezienswaardigheden die je niet mag missenTombstone in de Amerikaanse staat Arizona is een van de beroemdste stadjes van het wilde westen. De naam alleen al is no…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nightowl, Pixabay
 • Lonely Planet, California, 7th Edition, 2015
 • Insight Guide, Nationale Parken West-Amerika, Cambium
 • https://www.nps.gov/jotr/index.htm
 • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/california/joshuatree/joshuatree.html
 • http://www.allesamerika.com/joshua-tree-national-park.html
 • Eigen ervaring
 • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: National Park Service, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Doug Dolde, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: QueenCarolyn, Pixabay
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 17-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.