Vulkaaneifel: wandeling rond de Laacher See in Maria Laach
De Laacher See is een enorme maar in de Duitse Vulkaaneifel. In de zomer kan je er gaan zwemmen, roeien en zeilen. In de herfst, de winter en de lente kan je een mooie wandeling maken rond het maar. Het maar heeft zijn charmes in elk seizoen en biedt prachtige vergezichten en doorkijkjes. De Laacher See ligt op de Vulkanparkroute. Je vindt dus tal van informatieborden rond het maar met meer uitleg over de vulkanische activiteiten en over de rotsformaties. Tijdens de wandeling zie je ook de abdij, nu eens aan de andere kant van het maar, dan weer dichtbij. De rondwandeling is ongeveer dertien kilometer.
Naar de Laacher See in de Duitse Vulkaaneifel
De Laacher See
De
Laacher See bevindt zich in de Duitse
Vulkaaneifel, op zo'n dertig kilometer ten westen van
Koblenz en zo'n vijftig kilometer ten noorden van
Daun. Je raakt bij de Laacher See door in Mendig de L113 te nemen richting Maria Laach.
Parkeren
Op de L113 zie je aan de rechterzijde een grote parkeerplaats. Hier rijd je op. Je kan ook parkeren op kleinere parkeerplaatsen iets verderop, maar aangezien ze kleiner zijn, is er ook niet veel plaats. Velen parkeren ook langs de rijwegen rond het maar, maar dat is minder aangeraden omwille van het verkeer.
Maria Laach
Je volgt wel de bordjes Maria Laach maar daar moet je helemaal niet zijn. Het dorp Maria Laach ligt zo'n vijf kilometer verder dan het maar. Maria Laach is ook de naam van de mooie abdij die aan de oevers van het maar ligt. De
abdij Maria Laach kan bezocht worden en op zondag is er een mis. Sinds 1892 wonen er opnieuw monniken in de abdij. De abdij wordt netjes onderhouden en er worden heel wat bio-producten geteeld en gekweekt. Deze producten kan je proeven en kopen in de winkeltjes naast de grote parkeerplaats.
Bron: Mapa De Laacher See: deel van het Vulkanpark
De Laacher See is eigenlijk een caldera net als de iets verderop gelegen
Riedener Waldsee. De Laacher See maakt deel uit van het
Vulkanpark. Het Vulkanpark behelst heel wat bezienswaardigheden die te maken hebben met vulkanisme en met gesteenten. Er zijn vier verschillende routes: de rode, de gele, de groene en de blauwe. De Laacher See bevindt zich op de blauwe route van het Vulkanpark. Je kan naar de Laacher See gaan in het kader van deze route of je kan er zo maar naar toe gaan, om te wandelen en te genieten van de natuur.
Natuurgebied
Sinds 1926 is de Laacher See een natuurgebied. Nu beslaat het Naturschutzgebied 21 km² waardoor het het grootste natuurgebied van Rijnland-Pfalz is. In het gebied is er een unieke fauna en flora. De rotsstenen werden door de Jezuïten geïmporteerd uit de Bodenzee. Het maar is erg visrijk en er zitten veel vogels. Niet enkel inheemse vogels maar ook vogels die hier komen uitrusten tijdens hun trek naar het zuiden. Ook eenden hebben het hier best naar hun zin. Het maar vriest immers bijna nooit dicht omdat het zo groot is. Vroeger werd overal in het maar gezwommen maar hier leed de fauna en de flora onder. Daarom werd er een bepaald gebied afgebakend voor de zwemmers. Sindsdien doet de natuur het weer prima. In de herfst kan je tal van verschillende soorten paddenstoelen bewonderen en in de lente bloeien er heel wat bloemen aan de oevers van het maar.
Wandelen rond de Laacher See
Parking
Wanneer je je wagen op de grote parkeerplaats zet, moet je betalen: twee euro. Op de kleinere parkeerplaatsen moet je niet betalen, maar zoals eerder gezegd, is er niet veel plaats op deze parkeerplaatsen.
N1 en N2
Wil je het ganse maar rond, dan moet je de bordjes N1 en N2 volgen. Je kan de wandeling in beide richtingen afleggen. N1 is het deel rond het maar. Daarna moet je nog N2 doen, het deel naast de L113 en naast de abdij van Maria Laach om terug bij het beginpunt uit te komen. Je loopt wel tussen de weilanden dus veel last van de rijweg heb je niet. De totale rondwandeling is zo'n dertien kilometer lang. Rond het
maar is alles plat, dus het is zeker geen moeilijke wandeling. Eens je aan de wandeling begonnen bent, moet je helemaal rond of terug. Er zijn geen binnenwegen of inkortingen.
Op pad!
Naar de Laacher See
Volg de borden N1. Het eerste stuk is tamelijk saai en ver van de Laacher See. Je loopt tussen weilanden en naast bossen. De Laacher See zie je in de verte, tussen de bomen. Dan buigt de weg naar links. Je kan ook rechtdoor het bos in. Om langs naar het maar te gaan, moet je dus naar links. Op het einde van deze weg kan je weer naar links, maar dan ga je gewoon terug naar de parkeerplaats. Je moet dus gewoon rechtdoor lopen wil je naast het maar geraken.
Naast de Laacher See
En dan plots loop je wel naast het maar, op het L-pad. Je kan kiezen voor de weg boven of voor de weg beneden. Langs de weg beneden loop je dichter naast het water, boven heb je een mooier uitzicht. Het pad is zo'n anderhalve meter breed. Je hebt dus zeker genoeg plaats wanneer het niet te druk is. Op mooie dagen, wanneer er veel volk is, is het soms vervelend. Je hebt mensen die van de andere kant komen en je hebt mensen die je voorbij wilt omdat ze trager gaan dan jij. Maar meestal valt dat goed mee.
Jägerspitze
Op dit punt stond vroeger de burcht van Heinrich II, de stichter van de Maria Laach abdij. De naam van de burcht is onbekend. Udo Liessem maakte een studie over de burcht en kon zo min of meer bepalen hoe deze er moet uitgezien hebben. De tekeningen en de geschiedenis van de burcht vind je terug op een van de vele informatieborden.
Bron: Mapa Talrijke informatieborden
Aangezien de Laacher See op het traject van het
Vulkanpark ligt, krijg je heel wat informatie mee. Informatie over eerdere vulkaanuitbarstingen, over slakkenkegels, lavastromen en steenformaties. Maar ook over gereedschap en wapens gemaakt uit steen, gevonden aan de oevers van het maar. De borden zijn heel duidelijk en met heel veel foto's en tekeningen. De tekst is echter alleen in het Duits. Een nadeel als je het Duits niet (echt) machtig bent, want dan verlies je veel tijd met het trachten te begrijpen van de tekst die bovendien over een zeer specifieke materie gaat en dus veel vaktermen bevat. En wie geen moeite wil doen, loopt er gewoon voorbij. Spijtig want zo krijg je heel wat leerrijke informatie niet mee.
Abdij Maria Laach
Even verderop heb je een schitterend zicht over de Laacher See en op de abdij Maria Laach. Vooral bij mooi en helder weer is dit een
postkaartenplaatje.
Bron: Mapa Mofetten
Eens je helemaal aan de andere kant van het maar bent, zie je mofetten. Mofetten zijn luchtbellen die je ziet aan de oppervlakte van het water. Deze mofetten zorgden in 2012 voor heel wat commotie. De Britten hadden immers verkondigd dat deze mofetten nieuwe vulkanische activiteit aankondigden en dat er dus snel weer een vulkaanuitbarsting zou plaatsvinden. Vele landen stonden in rep en roer want de omringende landen zouden ook last hebben van deze uitbarsting. Wetenschappers onderzochten de zaak en kwamen tot de conclusie dat deze gasbellen helemaal niet nieuw waren en dat er helemaal geen reden tot paniek was.
Mooie plekjes
Het pad loopt nu heel dicht bij het water en aan deze kant van het maar heb je heel mooie plekken. En dat weet de lokale bevolking maar al te goed. Zij doen de moeite niet om helemaal rond te lopen maar gaan gewoon via N2 naar deze kant. Je ziet bij mooi weer dan ook veel mensen picknicken op omgevallen boomstammen of gewoon genieten van het mooie uitzicht. Velen blijven lekker zitten wachten op de zonsondergang over het maar. Een schitterend zicht!
Bron: Mapa N2
Na N1 kom je op N2 terecht. Deze weg brengt je terug naar de parkeerplaats maar is toch ook nog dik twee kilometer. Je loopt nog wel naast het maar, maar je ziet er niet veel meer van want alles is afgebakend met hekkens. Achter deze hekkens bevinden zich de camping, het zwemgedeelte, de minigolf en de botenverhuur. Dit alles is gesloten in de herfst-en wintermaanden. Aan de andere kant van het pad bevinden zich weilanden en dan de rijweg. Je vindt even verderop het Blokhaus, waar je iets kan gaan eten en drinken. Daarna loop je nog even verder en heb je op je rechterkant een mooi uitzicht op de abdij Maria Laach. Uiteindelijk kom je terug bij de parkeerplaats en de winkeltjes.
Traumpfad Pellenzer Seepfad
Je wandeling rond de Laacher See loopt voor een stukje parallel met het Pellenzer Seepfad. De
Traumpfaden zijn zesentwintig prima bewegwijzerde wandelingen in alle delen van de Vulkaaneifel. Ze worden aangeduid door middel van een wit, kronkelend pad op een oranje achtergrond. Het gemiddelde Traumpfad is zo'n tien à vijftien kilometer lang.
Overnachten, eten en drinken
Overnachten
In de buurt, op zo'n twee kilometer, op de L113, kan je overnachten in het
Natuurvriendenhuis. Iedereen kan hier terecht, maar mensen met een lidkaart krijgen vermindering. Verder is er ook de camping van de Laacher See, maar deze is enkel open tijdens de zomermaanden. Natuurlijk kan je ook altijd verder gaan overnachten, in
Mayen, Mendig of
Koblenz.
Eten en drinken
Direct naast de Laacher See heb je het Blokhaus. Naast de parkeerplaats heb je de winkeltjes van de abdij met bio-producten en dranken. Ook bij de twee kilometer verder gelegen Natuurvrienden kan je terecht voor een drankje. Soms zijn er ook lekkere kuchen en soms wordt er ook een eenvoudige maaltijd geserveerd, maar dit is niet altijd. Even
op voorhand informeren is zeker handig!