De geschiedenis van de Natuurvriendenhuizen

De geschiedenis van de Natuurvriendenhuizen Een goedkope en toffe manier om op vakantie te gaan, culturele activiteiten en cursussen met fikse kortingen? Dan moet je bij de Natuurvrienden zijn. Vele van hun accomodaties bevinden zich zoals hun naam al laat vermoeden in de natuur. De Natuurvrienden is een organisatie die ontstaan is in Oostenrijk en die nu vertakkingen heeft over heel de wereld. Naast de Natuurvriendenhuizen, organiseren zij ook tal van activiteiten zoals wandelen, fietsen, bergbeklimmen, cursussen fotografie, etc

Natuurvrienden

Wie dacht dat een organisatie als de Natuurvrienden iets was voor opa's en oma's heeft het mis. Jong of oud, alleen of in familieverband, iedereen is er welkom en zal zijn plaatsje vinden in de groep. De organisatie ontstond z'n eeuw geleden in Oostenrijk, om de gewone werkmens ook wat ontspanning en vakantie te gunnen. Nu zijn er Natuurvrienden in bijna heel Europa en ook in landen als Togo, de Verenigde Staten en Senegal. De Natuurvrienden staan overal voor duurzame vrijetijdsbesteding voor het hele gezin.

De Natuurvriendenhuizen

Goedkoop logeren

Een eerste pijler van de Natuurvrienden zijn de Natuurvriendenhuizen. Hier kan je, als je lid bent van de Natuurvrienden, met een fikse korting gaan logeren. Natuurvriendenhuizen vind je in alle maten en soorten. Zo heb je zelfverzorgingshutten, maar ook driesterrenhotels. Zelfverzorgend wil zeggen dat je alles zelf moet doen. Je kookt dus in een gemeenschappelijke keuken, sorteert je huisvuil, ruimt alles netjes op en poetst zelf je kamer op het einde van je verblijf. In Duitsland is er meestal een Huttenwacht aanwezig, vrijwilligers die je inschrijven en je op weg helpen. Al naar gelang wie er Huttenwacht heeft, worden er ook lichte, lokale gerechten klaargemaakt en heerlijke taarten! Bij sommige Natuurvriendenhuizen is het verplicht om 's morgens een ontbijt te nuttigen. De meeste huizen bevinden zich midden in de natuur of aan het strand. Je kan dus vanuit het huis onmiddellijk beginnen aan leuke wandelingen.

Leuke activiteiten voor kinderen

Er zijn ook voorzieningen voor kinderen. Soms is er een kleine speeltuin, soms een kleine kinderboerderij, dan weer een pingpongtafel, soms een speelzaal met heel wat spelletjes. In de gemeenschappelijke zaal vind je meestal ook heel wat leesboeken, strips, magazines, reisboeken en gezelschapsspelen. In elk huis ontdekt men wel leuke extraatjes.

Gratis tips en sociaal contact

Aangezien de meeste Natuurvrienden veel wandelen en reizen, kom je vaak in contact met mensen die je goede tips kunnen geven. In de huizen heb je soms gezinskamers met een douche of een bad en zelfs een terras, soms moet je het stellen met een gezamenlijke slaapzaal met sanitair op de gang. Huisdieren zijn meestal niet toegelaten. Het is ook mogelijk om goedkoop te kamperen via de Natuurvrienden.

Sportactiviteiten

Hoewel wandelen op de eerste plaats komt, worden er ook andere sporten beoefend door de Natuurvrienden. Zo gaan ze ook vaak samen fietsen. Maar ook alleen of met vrienden en familie kan er gefietst worden. Zo is er de Europese Vriendschapsroute, een tocht van enkele duizenden kilometers door 10 Europese landen. Voor bescheidenere fietsers zijn er de Ecocyclotochten, uitgestippelde fietsroutes in Vlaanderen die de mooiste plekjes van de regio koppelen aan ecovriendelijke bezienswaardigheden. Er wordt aan judo gedaan, aan watersport, er wordt geskied, gedanst en aan speleologie gedaan. Er is een aparte tak die zich in het bijzonder bezighoudt met alles wat bergsport betreft: de Natuurvrienden-Bergstijgers. Zij organiseren bergtochten, bergbeklimming, muurklimmen, bouldering, cursussen, canyoning, wandelvakanties, etc . Nadruk wordt steeds gelegd op het plezier in groep, niet op het competitieve.

Culturele activiteiten

Ook aan cultuur ontbreekt het niet bij de Natuurvrienden. Zo zijn er toneelverenigingen, worden er debat- en dia-avonden georganiseerd, wordt er gevolksdanst, geven ze cursussen fotografie, etc. Je kan er ook leren je fiets zelf herstellen, je kan leren omgaan met een gps of met een kaart en een kompas. Voor al deze cursussen wordt er ook een fikse korting geboden. Er zijn zowel cursussen voor beginners als voor gevorderden. Jong en oud vindt hier zeker iets naar zijn zin. Ook worden er regelmatig uitstappen georganiseerd voor de hele groep. Zo worden er verschillende malen per jaar steden bezocht en musea ontdekt.

Fotowedstrijd

Jaarlijks wordt er een fotowedstrijd georganiseerd rond een bepaald thema. Dit jaar is het thema "de fiets". Telkens weer zijn er mooie prijzen te winnen en de foto's van de winnaars verschijnen in het magazine De Natuurvrienden.

De Natuurvriend, het magazine

De Natuurvriend valt zes maal per jaar in de bus. In het magazine van de vereniging vind je uittips, bespreken mensen hun vakantie op een bijzondere plaats, worden er fototips gegeven, vind je een activiteitenkalender, interessante informatie over bepaalde landen, etc.

Inschrijvingen en lidgeld

Om je in te schrijven kan je terecht bij de Natuurvrienden in Essen. In Nederland heet de organisatie Nivon. Je gaat een lidmaatschap aan voor een gans jaar. Dit kan per persoon maar er bestaan ook tarieven voor een heel gezin.

Voordelen van inschrijving bij de Natuurvrienden

 • Ieder lid krijgt een eenmalige korting op een overnachting in een Natuurvriendenhuis. Op alle volgende overnachtingen krijg je 25% korting.
 • In alle Natuurvriendenhuizen in de hele wereld krijg je ook een fikse korting op je overnachtingen.
 • Je kan gratis of met een fikse korting deelnemen aan alle activiteiten.
 • In bepaalde buitensportwinkels krijg je eveneens korting.
 • Je krijgt zes maal per jaar het magazine De Natuurvriend in de bus.
 • Je krijgt korting bij de pechverhelpingsdienst VAB.
 • Je kan ook terecht in Jeugdherbergen aan het ledentarief.
 • Jongeren die zijn ingeschreven bij de Natuurvrienden zijn automatisch lid van de IYNF, de International Young Naturefriends. Zij kunnen zo in contact komen met zo'n 130.000 jongeren over de hele wereld.

Meer info? Kijk op www.denatuurvrienden.be. In België vind je de Natuurvrienden op de Oude Baan 110 te 2910 Essen. Voor meer info over de internationale natuurvriendenhuizen kan je terecht op www.natuurvriendenhuizen.net. Alle info over de internationale natuurvriendenjongeren vind je dan weer op www.iynf.org. Voor sportactiviteiten moet je op www.nvsf.be zijn en voor de bergsport kan je terecht op www.bergstijgers.org.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Goedkoop vakantie vieren in een Nivon NatuurvriendenhuisWie goedkoop vakantie wil vieren kan heel goed terecht bij de Nivon Natuurvriendenhuizen. Bij de Nivon Natuurvriendenhui…
Calorieverbruik per activiteitCalorieverbruik per activiteitBij een groot aantal diëten ligt de focus op de hoeveelheid calorieën die men binnenkrijgt. Evenzeer van belang is echte…
Suunto Ambit3 Peak: tracker om te fietsen, lopen of zwemmenWie een veelzijdige fitnesstracker zoekt, kan kiezen voor de Suunto Ambit Peak. Dit is geen goedkope activity tracker, m…

Tips voor een leuke (low-budget)vakantie thuisTips voor een leuke (low-budget)vakantie thuisVeel Nederlanders gaan in de zomervakantie lekker even weg van huis. Een paar weken op de camping in Frankrijk, op vlieg…
10 redenen om te fietsenWaarom zou ik gaan fietsen? Er zijn heel veel redenen om te gaan fietsen. Het is bijvoorbeeld goedkoop, veilig en gezond…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jeny, Pixabay
 • www.denatuurvrienden.be (op 18.07.2019)
 • Brochure: Omhels de wereld, wordt Naruurvriend!
 • Magazine De Natuurvriend
 • Eigen ervaring
Reactie

Ingrid van Kuijk, 15-07-2019
Als klein kind ging ik met ouders en familie naar natuurvriendenhuizen in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Daar heb ik erg leuke herinneringen aan.
Nu, als 65 plussers zouden mijn man en ik dat weer willen gaan doen.
Waar kan ik adressen vinden van huizen in zowel Nederland, België en andere landen in Europa?
Zijn er ook huizen voor maximaal 10 personen met minimaal 4 slaapkamers in België, Nederland en west-Duitsland waar we met een vriendengroep zouden h
Kunnen logeren?
Kortom, via internet vind ik het moeilijk zoeken, dus waar haal ik al die info vandaan?
Vriendelijk groet, Ingrid Reactie infoteur, 18-07-2019
Hallo,

U kan contact opnemen met de natuurvrienden in België via deze gegevens:
CONTACT ATB DE NATUURVRIENDEN
+32 (0)473 64 06 21 (Sybille, Adm. & Leden)
sybille@denatuurvrienden.be
+32 (0)470 69 14 59 (Dries, Communicatie)
dries@denatuurvrienden.be

Veel plezier!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 18-07-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.