Jasper: rustige stad in de Canadese Rockies

Jasper: rustige stad in de Canadese Rockies Als je de Canadese Rockies wil ontdekken en wil genieten van de schitterende natuur dan is Jasper de ideale plek om dit te doen. De stad ligt ingesloten door de Canadese Rockies, rivieren en bossen. Jasper biedt veel mogelijkheden tot het zien van natuurschoon en wilde dieren. Je komt er tot rust door er te wandelen en kamperen in de natuur. Als je eenmaal boven op Whistler's mountain staat en een prachtig uitzicht over de stad en omgeving hebt, ontdek je dat de stad de vorm heeft van de letter J. Maar Jasper heeft nog veel meer te bieden.

Jasper stad

De stad Jasper ligt in de staat Alberta, dichtbij de grens met British Columbia. De stad is gesticht in 1813. De stad werd toen aangeduid met 'Jasper House' en onderdeel van de North West Company was. Het diende als een plek om bont te verhandelen. Nadat Grand Trunk Pacific Railway in 1911 treinrails had aangelegd, begon de stad langzaamaan te groeien. Het dorpje had van 1911 tot en met 1913 de naam Fitzhugh, waarna het werd veranderd naar Jasper. Na de treinverbindingen volgde een autowegverbinding met Edmonton in 1931, gevolgd door de snelweg 'Icefield Parkway' die in 1940 werd geopend en zo de route naar Lake Louise vrijmaakte.

Jasper is het kleinere broertje van de stad Banff. De meeste toeristen zoeken massaal Banff en Lake Louise op. Jasper is een rustig stadje met zo'n 5000 inwoners (in 2016). In Jasper vind je winkels, toeristenwinkels, hotels, hostels, touroperators, koffiebarretjes en eetgelegenheden. Net buiten de stad liggen campings en een paar luxe resorts.

Jasper Nationaal Park

Het nationaal park is vernoemd naar een bontverkoper van de North West Company, genaamd Jasper Hawes. Jasper Nationaal Park is ontstaan in 1907 en is het grootste nationaal park in de Canadese Rockies. Het beslaat meer dan 10.000 vierkante kilometer aan bergen, valleien, meren en bossen. Ook zijn er heetwaterbronnen, gletsjers, diepe kloven, watervallen en de grote ijsvlakte Columbia Icefield te bewonderen. Veel van deze plekken zijn goed te bereiken met de auto via goed begaanbare wegen. Naast de autowegen is er in het park meer dan 1000 kilometer aan wandelpaden, de zogenaamde 'Trails', van een simpele vlakke wandeltocht van een paar uur tot extreme wandeltochten van een paar dagen.

Het nationaal park grenst onder andere aan het Banff Nationaal Park waardoor het een groot gebied in de Canadese Rockies beslaat. Doordat het nationaal park verbonden is aan meerdere parken is het een onderdeel van het UNESCO Rocky Mountain World Heritage Site.

Activiteiten

Rond Jasper liggen veel bijzondere en schitterende plekken om te ontdekken. De bekendste zijn Mount Edith Cavell, Athabasca Glacier, Athabasca Falls, Columbia Icefield en Maligne Canyon. Ook zijn er tal van meren te bezoeken zoals, Pyramide Lake, Medicine Lake en Maligne Lake. Ook kun je veel activiteiten doen zoals: wildwatervaren, paardrijden, wandelen en vissen. Om zwarte beren te spotten, met de auto, is de Maligne Road een aanrader. Kies wel de juiste tijden uit anders sta je een 'Bearjam' (berenfile) met te veel toeristenbussen. Je kunt de Miette Hot Springs bezoeken voor een heerlijke warm bad of Whistler's Mountain op gaan met de Jasper Skytram naar een hoogte van 2277 meter.

Visitor Centre

In Jasper vind je het Jasper National Park Townsite Information Centre. Het informatiecentrum is het hele jaar geopend. Voor informatie over de stad en het nationaal park kun je hier terecht. Ze hebben parkkaarten en brochures over activiteiten. Ze bieden ook activiteiten aan waarbij een parkranger je meeneemt de natuur in of uitleg geeft bij kraampjes over de wilde dieren en natuur. Je kunt er zien waar en wanneer er wilde dieren zijn gespot, wat het weer zal worden, hoe begaanbaar de wegen zijn en hoe hoog het risico is op een bosbrand bij het gebruik van open vuur.

Glacier experience

Een attractie die sinds 2014 is geopend is de Glacier Skywalk. Een platform in de vorm van een halve cirkel met een glazen vloer, die 280 meter boven de Sunwapta vallei hangt. Deze attractie is alleen te combineren met een bezoek aan de nabijgelegen Athabasca Glacier. Je begint in het infocentrum, waarna je met een bus naar de gigantische Ice Explorer-voertuigen wordt gebracht. Met dit voertuig rij je de Athabasca Glacier op. Bij terugkomst neem je de bus naar de Glacier Skywalk. Daar mag je blijven zolang je wil. Als je klaar bent neem je weer de bus naar het infocentrum.

Kamperen

Kamperen in de buurt van de stad Jasper is een aanrader. Er zijn een aantal parkcampings. Hier kun je goed tot rust komen en eten klaarmaken boven een kampvuur. Je kunt er verblijven met een eigen tent, camper of safaritenten. Aan te raden is om een plek te reserveren via de site van de parkcamping. Dit is terug te vinden op de website van Parks Canada. De ene camping is de andere niet maar op de site staat goed beschreven welke activiteiten en services er worden aangeboden.
© 2016 - 2024 Rutwen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…
Glacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaGlacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaIn het noorden van de Verenigde Staten, tegen de Canadese grens aan, ligt de staat Montana. In deze grote staat Montan…
Yosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite is een van de mooiste nationale parken in west Amerika. Yosemite park is een van de drukst bezochte parken in A…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…

Thailand: populaire bestemmingen, tips en uitstapjesThailand: populaire bestemmingen, tips en uitstapjesJe reis naar Thailand is geboekt. Het land van de glimlach, het land van de boeddha's, ontelbare tempels en bezienswaard…
Vulkaaneifel: wandeling rond de Laacher See in Maria LaachVulkaaneifel: wandeling rond de Laacher See in Maria LaachDe Laacher See is een enorme maar in de Duitse Vulkaaneifel. In de zomer kan je er gaan zwemmen, roeien en zeilen. In de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eric I E, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.jaspernationalpark.com/jnppark.html
  • http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/jasper/activ/ete-summer/camping.aspx
  • https://reservation.pc.gc.ca/Home.aspx
  • https://www.travelalberta.com/nl/
  • https://www.brewster.ca/attractions-sightseeing/glacier-skywalk/
  • http://www.visitors-info.com/explore-canadian-rockies/item/jasper-visitor-infocentre
Rutwen (7 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.