Ierland – Van Kinsale naar Kenmare

Ierland – Van Kinsale naar Kenmare De reis door Ierland van Oost- en Midden Ierland naar Zuidwest Ierland is van een ongelooflijke schoonheid. Rotskusten, klippen, oceaangolven die grommende geluiden maken in grotten, landtongen, schiereilanden, estuaria en vuurtorens, vissersbootjes, vlinderstruiken, fuchsia’s, oostindische kers, bromelia’s en vergezichten. Het is slechts een fractie van wat je tegenkomt op de reis tussen Kinsale en Kenmore. Wie de Wild Atlantic Way volgt komt langs historische plekken, zoals de Old Head of Kinsale.

Wild Atlantic Way van Ierland van Kinsale naar Kenmare

We volgen de Wild Atlantic Way, een route langs de Atlantische kust. Het staat borg voor fenomenale vergezichten met mooie rots- en waterpartijen. Ten westen van Kinsale is een lang smal schiereilandje met op de punt een vuurtoren. Helemaal tot aan de punt kun je niet komen, want daar is een golfbaan aangelegd en het terrein is particulier. De toren is bewoond. Het is de plek waar in de Eerste Wereldoorlog, op 7 mei 1915, de oceaanstomer Lusitania werd getorpedeerd, met 1198 slachtoffers tot gevolg. Het schiereiland wordt de Old Head of Kinsale genoemd en de Ierse minister van defensie onthulde aan de voet van het schiereiland in 1995 een monument ter nagedachtenis aan de schipbreukelingen.

Lusitania

De Lusitania, een groot stoomschip, werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd in Groot-Brittannië. Het was een passagiersschip, maar ze werd ook voor oorlogsdoeleinden gebruikt. Ze werd in 1914 ingezet om met de passagiers ook wapens, munitie en legergoederen tussen Amerika en Engeland te verschepen. Op 7 mei 1915 werd ze tijdens haar reis van New York naar Liverpool ter hoogte van Old Head of Kinsale door de Duitse onderzeeër U20 getorpedeerd en binnen twintig minuten was het schip gekelderd. Sinds de jaren '60 wordt er gedoken naar het wrak. Amerika en Engeland ontkenden destijds dat er munitie werd verscheept, maar de wrakduikers ontdekten wel degelijk oorlogstuig op de bodem. De Britse marine gooide in de jaren ’50 dieptebommen naar het wrak om bewijzen te maskeren. De duikers troffen later ook resten van die dieptebommen aan.

Old Head of Kinsale / Bron: Jeanet de JongOld Head of Kinsale / Bron: Jeanet de Jong
Lusitanië monument / Bron: Jeanet de JongLusitanië monument / Bron: Jeanet de Jong
Schipbreukelingen van de Lusitania / Bron: Jeanet de JongSchipbreukelingen van de Lusitania / Bron: Jeanet de Jong

Estuarium

Via het esturaium van de Argideen voert de route naar Clonakilty. De Atlantic Coast Way, aangegeven door een zig zag logo, voert langs nog meer estuaria, baaien en inhammen. Het Dunmore House Hotel ligt wel heel erg mooi bovenop een heuvel met volop uitzicht op de klippen en de oceaan. Het is een familiehotel dat gerund wordt door de derde generatie. Vanaf het begin van de twintigste eeuw, toen het nog Dunmore House heette en een groot huis was, is het steeds uitgebouwd en meegegroeid met de tijd. Achter het hotel ligt een golfbaan en dát, en de plek aan de rand van de wereld, maken het een geliefde ‘place tot be.’ Het Dunmore House werd in 1948 Dunmore House Hotel, met aan de voeten van de klippen strandjes en uitzicht op Clonakilty Bay, die overgaat in de oceaan. Ierland heeft heel veel golfbanen. Op onze rondreis komen we er tientallen tegen.

Spraakzaam

De serveerster van het hotel heeft de spreekwoordelijke vriendelijkheid en spraakzaamheid van de Ieren. Ze wil weten waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan, hoe we Ierland vinden en naar welk hotel we nu gaan. Als we zo gauw die naam niet weten, zegt ze vlug: “And the quiz is over!” Haar vragenuurtje is voorbij en we krijgen de meest verrukkelijke scones en een dekentje voor over de knieën.

Atlantische kust route / Bron: Jeanet de JongAtlantische kust route / Bron: Jeanet de Jong
Zwemmen in de Atlantic / Bron: Jeanet de JongZwemmen in de Atlantic / Bron: Jeanet de Jong
Galley Head / Bron: Jeanet de JongGalley Head / Bron: Jeanet de Jong

Zwemmen in de Atlantische Oceaan

Enkele kilometers verder komen we langs een baai met een strandje. Licht-groen-blauwe golven rollen over het strand met het grove donkere zand. Midden op het strand staat een schilder het tafereel met olieverf op een doek te penselen. Een familie loopt in zwemkledij naar het water en dit is het moment om ook een duik in de oceaan te nemen. Het water is koud, kouder dan de Noordzee en het water wordt meteen diep. De golven zijn krachtig, maar er is geen trek. Het is het juiste tij voor een duik.

Baaien

De route gaat langs meer baaien en estuaria, over riviertjes en brede rivieren en langs dorpen waar je kunt kanoën, zeilen, surfen en zwemmen. Ook zijn er vele vuurtorens te vinden. Sommige van dichtbij, andere van veraf te zien. Op Galley Head rijden we zover we kunnen naar de vuurtoren die op het puntje staat. Ook daar komen we niet vlakbij, net als op de Old Head of Kinsale. Het is ‘Private Property.’ Het schiereiland heeft mooie rotspartijen, groene weilanden en weelderige bermen. Het is de omweg waard. We gaan langs de kust op weg naar het meest zuidwestelijke puntje van Ierland: Mizen Head.

Mizen Head

Mizen Head is het uiterste puntje van zuidwestelijke schiereiland van Ierland. Er staat een kleine witstenen vuurtoren die in 1905 werd gebouw om schepen voor de rotsen te waarschuwen. De rotsen daar werden vele schepen fataal. De vuurtoren is niet meer bemand en is nu een bezoekerscentrum met een wandelroute over de kliffen naar het uiterste puntje en met een prachtige loopbrug naar de toren.

Eerste radiostation van Ierland

In de toren was een radiostation gevestigd: Mizen Signal Station was het eerste radio station in Ierland. In het gebouwtje bij de toren is de geschiedenis van de communicatie op zee te volgen. Het is een prachtige plek om gebogen rotsformaties te zien en om vogels en bijzondere planten te spotten. Met een beetje geluk zijn er zelfs dolfijnen en walvissen te zien.

Ireland's Teardrop

Iets uit de kust ligt Fastnet Rock, een rots met een vuurtoren. Het wordt Ireland’s Teardrop genoemd, want dit was het laatste stukje Ierland dat de emigranten zagen voor ze hun trans-Atlantische reis naar Amerika maakten.

Uitzicht van Dumore House / Bron: Jeanet de JongUitzicht van Dumore House / Bron: Jeanet de Jong
Fastnet Rock aan de kim / Bron: Jeanet de JongFastnet Rock aan de kim / Bron: Jeanet de Jong
Mizen Head / Bron: Jeanet de JongMizen Head / Bron: Jeanet de Jong

Heilige cirkels van de Kelten

Via de kustroute langs de noordkant van het schiereiland gaan we naar Bantry, Glangarrit over de bergen en door de Caha Pass naar Kenmare. We passeren nog het park waar een cirkel van stenen is te zien. Een boer zal nooit een steen uit de cirkel verwijderen: dat brengt ongeluk. De stenen cirkels waren heilige cirkels van de Kelten.

Brazilië tegen Duitsland

Kenmare ligt aan de monding van de Kenmare River, die ook weer een groot estuarium vormt en de Kanmare Bay. De stad heeft een prachtige binnenstad met gekleurde gevels van de huizen en winkels en handbeschilderde uithangborden in plaats van neonverlichting. In Kenmare vinden we de Famous Kenmare Sound of Music store, met bodhráns en trekharmonica’s, tin whistles en Ierse muziek op CD. Die avond eten we in een restaurant met Ierse muzikanten en drinken we een pint in een café met Brazilië tegen Duitsland op groot scherm. Het is 8 juli 2014: de twee spelen om een plaats in de halve finale van het WK-voetbalkampioenschap. Duitsland wint.

Kinsale

Legenda
A. Kinsale
B. Old Head of Kinsale
C. Dunmore House Hotel
D. Zwemmen in de Atlantic
E. Galley Head
F. Mizen Head
G. Ireland's Teardrop
H. Bantry
I. Gaha Pass
J. Stone circle
K. Kenmare

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ierland – Ring of Kerry en door naar DingleIerland – Ring of Kerry en door naar DingleDe Ring of Kerry is een wonderschone route langs de westkust van Ierland en om het schiereiland Iveragh. Het is onderdee…
Ierland: Munster en UlsterMunster en Ulster zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het noorden en het zuiden.
Ierland – Doolin bij de Cliffs of MoherIerland – Doolin bij de Cliffs of MoherDoolin ligt aan de westkust van Ierland, in de County Clare. Het ligt op ongeveer 6 kilometer afstand van de beroemde Cl…
De mooiste plekjes van Ierland - Ring of KerryDe mooiste plekjes van Ierland - Ring of KerryHet graafschap Kerry ligt in het zuidwesten van Ierland. Het grondgebied bestaat onder andere uit de schiereilanden Ding…

Ierland – Van Dingle via Sleeping Giant naar EnnistymonIerland – Van Dingle via Sleeping Giant naar EnnistymonOnze rondreis door Ierland kent verschillende etappes. Na een stop in Dingle gaan we op reis naar Ennistymon. We steken…
Mijn reiservaring BoliviaBolivia, een prachtig land met veel cultuur. Ik wilde er graag naar toe om vrijwilligerswerk te doen en om Spaans te ler…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lusitania_(schip) geraadpleegd op 8 juni 2014
 • http://www.mizenhead.net geraadpleegd op 8 juni 2014
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 5: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 6: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 7: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 8: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 9: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.